Fryslân, 27-02-2009

Drachten: drie verdachten aangehouden na inzet lokfiets
De politie heeft met behulp van een lokfiets drie inwoners van Drachten van 14,16 en 48 jaar aangehouden voor fietsendiefstal. De lokfiets werd vandinsdag 10 februari tot en met vrijdag 13 februari ingezet.De drie Drachtsters werden op heterdaad aangehouden toen ze de lokfiets hadden gestolen. Na verhoor en een proces-verbaal mochten de drie het politiebureau weer verlaten.

Altijd aangifte doen bij fietsendiefstal
In 2007 werd er in Drachten 447 keer aangifte gedaan bij de politie van de diefstal van een fiets. In 2008 werd er 463 keer aangifte gedaan. In 40 procent van de aangiften bleek dat de fiets onafgesloten was weggezet. Het werkelijke aantal gestolen fietsen ligt waarschijnlijk veel hoger omdat nog steeds veel fietseigenaren geen aangifte doen. Het aantal aangiftes van fietsendiefstal moet omhoog en daarom wordt iedere fietseigenaar opgeroepen om altijd aangifte te doen als zijn of haar fiets gestolen is. Zeven procent van de aangiftes leidt tot terugkeer van de fiets bij de eigenaar. Met het landelijke fietsdiefstalregister [url=http://www.fietsendiefstalregister.nl]www.fietsendiefstalregister.nl[/url] kan dit percentage aanzienlijk worden verhoogd. De eigenaar van de fiets moet bij een aangifte natuurlijk dan wel de unieke kenmerken, zoals merk en framenummer en/of het unieke chipnummer, doorgeven.

Onderzoek politie naar fietsendiefstal
Uit onderzoek door de politie blijkt dat in Drachten veel fietsen worden gestolen op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals bij winkelcentra, busstations en in de directe omgeving van uitgaansgelegenheden. De lokfiets werd dan ook op deze locaties geplaatst. De politie gaat het komende jaar de lokfiets vakerinzetten.

Sneek: auto in de sloot
De politie heeft donderdagmiddag een eenzijdig ongeval afgehandeld op de A7 nabij Nijland. Door nog onbekende oorzaak was daar, in de bocht in de richting van Bolsward, een personenauto in de sloot terecht gekomen. In deze auto zat een 34-jarige vrouw uit Scharnegoutum met twee kinderen, in de leeftijd 2 en 4 jaar. Andere betrokken weggebruikers twijfelden geen moment toen zij de auto in de sloot zagen liggen. Zij hebben direct eerste hulp verleend door de kinderen er uit te halen. Met hulp van nog meer omstanders werd ook de 34-jarige vrouw uit haar benaderde positie bevrijd. Het ambulancepersoneel heeft de slachtoffers ter plaatse behandeld. Het meisje van 2 is met nog onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Leeuwarden: inbraak in parkeerautomaat
De politie zoekt getuigen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben van een inbraak in een parkeerautomaat aan de Sixmastraat in Leeuwarden. De inbraak vond plaats tussen zaterdag 21 februari en maandag 23 februari. De daders forceerden de automaat zo dat men een geldbedrag van enkele honderden euro’s wegnam. Heeft u iets gezien of gehoord van deze inbraak? Neemt u dan contact op met de politie op telefoonnummer: 0900-8844.

Lemmer: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft vanmorgen op de Zijlroede een 19-jarige inwoner van Lemmer proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed. De automobilist die beginnend bestuurder is, bleek tijdens een controle alcohol te hebben gedronken. De man is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 465ug/l blies. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd. Naast een proces-verbaal kreeg hij nog een rijverbod van 4 uren.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan