Politieberichten van vrijdag 27 augustus.

Gestolen tv speelt belangrijke rol in onderzoek brandstichting
DE TRIEMEN – De politie heeft vastgesteld dat in het onderzoek naar de brandstichting in een woning aan De Dolle een Philips lcd-tv een belangrijke rol speelt. Op donderdag 22 juli werd in de woning brand gesticht. Op dat moment lagen in de woning drie kinderen en een moeder op de eerste verdieping te slapen. Ze konden zich tijdig in veilig brengen. Na de brandstichting bleek dat uit de woning een Philips lcd-tv, van het model 32PFL9613D/10 met het serienummer VN1B0845032554, was ontvreemd. Het onderzoeksteam wil graag met mensen in contact komen die zo’n tv is aangeboden of weten waar de tv nu is. U kunt daarvoor bellen met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/gestolentv_tcm7-603826.JPG[/img]

Politie waarschuwt voor diefstal buitenboordmotoren
FRYSLAN – De politie ziet de afgelopen weken weer een sterke toename van het aantal diefstallen van buitenboordmotoren. In de gehele provincie werden tientallen buitenboordmotoren gestolen.Ook de diefstallen van rubberboten van het type Zodiac vallen op. Deze diefstallen vonden voornamelijk plaats in de omgeving van Lemmer, Sneek, Grou en Earnewâld. De diefstallen van buitenboordmotoren en bootjes vonden voornamelijk plaats in (passanten)havens en in opvaarten naar deze havens toe. Hier is vaak weinig toezicht. De politie roept mensen dan ook op om bij verdachte situaties direct met 1-1-2 te bellen. Met een goede beschrijving van het misdrijf, de dader(s) en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen om de dader(s) te pakken.

Burgernet op het water
Via Burgernet op het water werd ook een waarschuwingsbericht uitgedaan. Alle deelnemers aan deze typische Friese variant van Burgernet, zoals brug- en sluiswachters, havenmeesters en toezichthouders op het water, kregen het bericht. Ook werd via [url=http://www.twitter.com/persvoorlichter]www.twitter.com/persvoorlichter[/url] melding gemaakt van de toename van de diefstallen van buitenboortmotoren.

Voorkom diefstal
De politie probeert er alles aan te doen om deze diefstallen een halt toe te roepen. Zo werden afgelopen weekend nog twee mannen aangehouden na diefstal van een boot en een buitenboordmotor. Maar u, als booteigenaar, kunt zelf ook veel doen om de diefstal van uw buitenboordmotor te voorkomen. De politie adviseert u om uw buitenboordmotor met een buitenboordmotorslot te beveiligen. Bij enkele sloten worden de knevels afgedekt. Bij andere modellen wordt de bestaande knevel vervangen door een speciale bout met moer. Het merken en registreren maakt de opsporing van gestolen goederen eenvoudiger. Maak daarnaast ook foto’s van uw boot en buitenboordmotor. Bij vermissing en/of diefstal kan dit beeldmateriaal soms cruciaal zijn voor herkenning of doen van aangifte. Het vergemakkelijkt bij aantreffen de terugbezorging van boot en/of buitenboordmotor aan de rechtmatige eigenaar. Doe bij diefstal daarom ook altijd aangifte bij de politie. Naast deze algemene tips kunt u ook bouwkundige maatregelen nemen of elektronische signalering aanleggen.

Twee verdachten aangehouden drugshandel
OOSTERWOLDE – De politie heeft donderdagochtend een 31-jarige inwoner van Oosterwolde en een 22-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het handelen in harddrugs op de Venekoterweg. Naar aanleiding van klachten van buurtbewoners over de aanloop bij een woning aan de Venekoterweg stelde de politie een onderzoek in. Na genoeg bewijs te hebben verzameld over een vermoedelijke handel in drugs kreeg de politie toestemming om een inval in de woning te doen. Het pand werd vervolgens doorzocht met gebruik van drugshonden. Er werden harddrugs en contact geld aangetroffen. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Kop-staartbotsing met letsel
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagochtend een kop-staartbotsing afgehandeld waarbij een 41-jarige vrouw uit Leeuwarden en een 40-jarige man uit Heerenveen gewond raakten. De 41-jarige vrouw reed op de Waldwei komende uit de richting Werpsterhoek, gaande in de richting Leeuwarden. Achter haar reed de 40-jarige Heerenvener. Op het moment dat de vrouw rechtsaf wilde slaan richting Leeuwarden, raakte zij de macht over het stuur kwijt. Hierdoor verminderde haar snelheid en kwam ze bijna tot stilstand. De Heerenvener zag de vrouw zo goed als stil staan en probeerde nog te remmen. Een kop-staartbotsing kon echter niet worden voorkomen. Beide bestuurders werden met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Duur lasapparaat gestolen
SNEEK – De politie onderzoekt de diefstal van een lasapparaat vanaf een bouwplaats aan de Lemmerweg. Het apparaat werd vermoedelijk woensdagavond vanuit een keet van een bouwbedrijf weggenomen. De schade bedraagt enkele duizenden euro’s. Namens het gedupeerde bouwbedrijf deed een 52-jarige inwoner van Dokkum aangifte.

Vrouw ernstig gewond na val
WOLVEGA – De politie onderzoekt een ongeval aan de Steenwijkerweg, waarbij een 63-jarige vrouw uit Wolvega ernstig gewond raakte. De vrouw viel daar donderdagochtend van een balkon van een woning op de tweede etage. Het is nog onduidelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren. Mogelijk dat de vrouw zelf naar beneden is gesprongen. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens onder politiebegeleiding met spoed overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Bouwvakker ernstig gewond
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een bedrijfsongeval aan de Nieuweweg. Een 42-jarige bouwvakker uit Leeuwarden had daar door nog onbekende oorzaak een baksteen op zijn nek/schouder gekregen. Hij liep daarbij dermate ernstig letsel op dat hij met een traumaheli naar het ziekenhuis moest worden overgebracht.

Insluiper overlopen
HEERENVEEN – De politie onderzoekt een insluiping in een woning in een woning aan de Aengwirderweg. De 34-jarige bewoner hoorde in de nacht van donderdag op vrijdag een geluid bij de buitendeur van zijn slaapkamer op de begane grond. Hij zag daarna een hem onbekende man de kamer binnenstappen. De bewoner riep de onbekende man aan, waarna deze weer de woning uit vluchtte. De door de bewoner gewaarschuwde politie heeft met ondermeer een diensthond de omgeving afgezocht, maar er werd niemand aangetroffen.

Koper gestolen uit bedrijf
LEMMER – De politie onderzoekt de diefstal van een hoeveelheid koper uit een bedrijf aan het Lemsterpad. Met vermoedelijk een valse sleutel werd in de nacht van woensdag op donderdag toegang tot het bedrijfsterrein verschaft, waarna een hoeveelheid kabel en andere koperen materialen werden weggenomen. Het totale schadebedrag is onbekend. Een 29-jarige inwoner van Rotterdam deed namens het bedrijf aangifte.

Politie zoekt getuigen ongeval
FRANEKER – De politie is op zoek naar getuigen van een ongeval op de Hocquart. Donderdagmiddag om 15.00 uur werden daar twee fietssters door een bestelbus met aanhanger aangereden, waarvan de bestuurder verder reed zonder te stoppen. De eerste fietsster, een 30-jarige inwoonster van Franeker, werd door de bestelbus geschampt toen ze vanaf het Noorderbolwerk rechtsaf sloeg richting het Hocqart. Naast haar reed haar 6-jarige dochter die werd geraakt door de aanhanger. Het meisje kwam daarbij ten val, waarbij de aanhanger over haar been reed. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat haar knie daarbij flink werd gekneusd. De politie wil graag in contact komen met getuigen van het ongeval. Het bestelbusje had een wijnrode kleur, klapdeuren aan de achterkant en geen zijramen aan de achterzijde. De aanhanger was een platte vierwielige tandemasser met verhoogde zijkanten. Op het moment van de aanrijding reed achter de bestelbus een kleine zwarte auto. De bestuurder van de betrokken auto’s en eventuele getuigen worden verzocht via 0900 8844 contact met de politie op te nemen.

Man van fiets beroofd
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een beroving donderdagavond om 21.20 uur op de Egelantierstraat. Een 18-jarige Leeuwarder stond met zijn fiets ter hoogte van het basketbalveldje, toen een hem onbekende man hard op hem af kwam rennen. De man riep dat de fietser al zijn spullen moest afgeven. Deze liet daarop zijn fiets vallen en vluchtte weg. De onbekende man ging er daarop met de fiets vandoor. Het signalement van de man luidt:

[bullets]
20 tot 30 jaar oud,
Ca. 1,90 meter lang,
Getinte huidskleur
Lang, donker haar
Ingevallen gezicht, onverzorgd type
Droeg donkere kleding en witte schoenen
Sprak gebrekkig Nederlands met buitenlands accent[/bullets]

De politie heeft na de melding in de omgeving naar de dader gezocht. Deze werd helaas niet meer aangetroffen.

112Fryslan