Vrijdag 27 april

Politieberichten van vrijdag 27 april

Vijfde verdachte aangehouden

HARLINGEN– De politie heeft woensdag een 20-jarige inwoner van Harlingen aangehouden. De Harlinger wordt ervan verdacht de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 februari in Tzummarum betrokken te zijn geweest bij een vechtpartij en vernielingen te hebben aangericht aan een autobus. Die nacht ontstonden er problemen in een bus tussen een groep Harlingers en Tzummarumers. De ruzie ontaarde zich vervolgens in een vechtpartij waarna diverse ramen van de autobus werden vernield. Eerder werden al een 19-, een 21-, een 22- en 23-jarige verdachte opgepakt. Deze verdachte werd na verhoor heengezonden.

Radardetector in beslag genomen

DOKKUM- De politie heeft donderdagmorgen op de Rondweg-west een radardetector van een 29 jarige inwoner van Broeksterwoude in beslag genomen. Agenten kregen een signaal op hun apparatuur waarna men de bestuurder van de betrokken auto een stopteken gaf. In zijn auto bevond zich de detector waarna deze in beslag werd genomen. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Politie waarschuwt stappers voor diefstal in de horeca

De politieregio’s Fryslân, Drenthe en Groningen en Koninklijke Horeca Nederland vragen mensen alert te zijn tijdens het uitgaan. De komende maanden zijn in de drie noordelijke politieregio’s diverse evenementen. Dieven hebben het tijdens die evenementen, maar ook tijdens reguliere stapavonden, voorzien op waardevolle spullen. De politie constateert dat stappers niet altijd oplettend zijn op de bescherming van waardevolle spullen.

Posters

Binnenkort verspreid de politie onder noordelijke horecaondernemers diverse posters met daarop de tekst: “Geef jij nog meer weg dan een rondje?” Uit een rondgang tijdens stapavonden blijkt dat een portemonnee soms half uit de broek steekt, damestassen niet zijn afgesloten, een telefoon op de tafel of bar wordt gelegd of (dure) jassen over een kruk hangen. Door een gebrek aan oplettendheid is het voor dieven dan een koud kunstje om de spullen mee te nemen. Met alle vervelende gevolgen van dien.

Evenementen

Nu de zomer in aantocht is, zijn er in heel Noord-Nederland verschillende evenementen. Denk daarbij aan de Sneek-week, de TT in Assen en de KEI-week in Groningen. Maar ook tijdens Pinksteren en het EK-voetbal zijn veel mensen in de horeca te vinden. Bovendien organiseren veel dorpen in het noorden van ons land dorpsfeesten in de zomermaanden.

Kenmerken

Het is belangrijk dat er aangifte wordt gedaan van diefstal. Dat kan door een afspraak te maken bij het politiebureau. Makkelijker is het om aangifte te doen via het internet. Dat kan via [url]www.politie.nl/aangifte[/url]. Zorg er altijd voor dat serienummers of belangrijke kenmerken bekend zijn en maak eventueel foto’s van waardevolle spullen. Bij het doen van aangifte wordt hier naar gevraagd. Ook wordt bij de diefstal van een mobiele telefoon gevraagd naar het IMEI-nummer.Man gewond bij eenzijdige aanrijding

SCHASTERBRUG- De politie heeft donderdagmiddag rond 12.00 uur een eenzijdige aanrijding afgehandeld op de A6 ter hoogte van Schasterbrug. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Amsterdam, verloor vermoedelijk door te hoge snelheid de macht over het stuur van zijn auto en sloeg over de kop. De auto belande via een vangrail in een naastgelegen weiland. De bestuurder raakte daarbij bekneld in zijn auto. Hulpdiensten wisten de man na een uur uit zijn benarde positie te bevrijden. Hij werd per traumahelikopter met aangezichtsletsel en een gebroken been overgebracht naar het UMCG in Groningen. Door de aanrijding raakte ook een elektriciteitspaal van de brug zodanig beschadigd dat de bedrading bloot kwam te liggen en het vaarverkeer gestremd raakte. Door de aanrijding ontstond er een langzaam rijdende file van ongeveer 5 kilometer. Omdat het vermoeden bestond dat de bestuurd onder invloed was van alcohol, is een bloedproef afgenomen.

Lood en bliksemgeleider gestolen

SNEEK- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van lood en een bliksemgeleider vanaf een dak van een bedrijf aan de Einsteinstraat. De diefstal moet zijn gepleegd tussen 26 februari en 26 april. De 46-jarige eigenaar uit Sneek ontdekte donderdag 26 april de diefstal en deed aangifte.

Buitenboordmotor gestolen

STIENS- De politie onderzoekt een diefstal van een buitenboordmotor van het merk Yamaha, type kortstaart F4amhs, kleur grijs, alsmede een bijbehorende benzinetank. De goederen werden tussen 22 en 25 april weggenomen uit een schuurtje van een woning. De eigenaar, een 53-jarige inwoner van Stiens deed aangifte.

Winkeldieven cosmetica nog vast

BOLSWARD- De politie is nog volop bezig met het onderzoek naar de cosmetica winkeldieven die dinsdagmiddag in Bolsward werden aangehouden. Hierbij werden een 37-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 23- en 39-jarige inwoonster van Rennes (Fr) aangehouden op verdenking van het plegen van diverse winkeldiefstallen. Uit onderzoek is inmiddels vast komen te staan dat de verdachten winkels in Joure, Bolsward, Balk, Sneek, Heerenveen hebben bezocht en daar voor ongeveer 10.000 euro aan cosmetica wegnamen.

De drie verdachten werden rond 15.45 uur betrapt tijdens de diefstal van cosmetica in een winkel aan de Oosterdijk te Sneek. Na de diefstal ging het drietal ervandoor. Een getuige belde direct via 1-1-2 de politie en gaf een goed signalement en looprichting door. Centralisten van de Meldkamer Noord-Nederland gaven dat signalement door aan in de omgeving surveillerende agenten. Agenten in Bolsward zagen een van de verdachten in een auto op de Nieuwmarkt rijden waarna men hem aanhield. In de omgeving werden de twee vrouwen lopend aangetroffen die aan het opgegeven signalement voldeden. Zij ook werden aangehouden. In de auto van de verdachten werden tassen vol met daarin gestolen goederen aangetroffen. De auto en goederen werden in beslag genomen.

Diefstal diesel

DRONRIJP- De politie onderzoekt de diefstal van diesel uit een peilput van een brandstoftank nabij een tankstation aan de Strjitwei. De diefstal vond vermoedelijk in de nacht van woensdag op donderdag plaats. Tijdens de diefstal werd de bodem zodanig vervuild dat deze moet worden afgegraven. Medewerkers van de leverancier ontdekten vanmorgen dat er diesel was gestolen. Men schat de schade in de duizenden euro’s en men deed aangifte.

Fietsen station gecontroleerd

LEEUWARDEN- De politie heeft samen met Stadstoezicht van de gemeente Leeuwarden in de maand april fietsencontroles gehouden op de gestalde fietsen nabij het NS-station. Hierbij werden 370 fietsen via een DPC/TAC-reader gecontroleerd. Twaalf fietsen stonden als gestolen geregistreerd. Daarnaast werd er nog een elektrische fiets aangetroffen die in maart in Drachten werd gestolen. Alle betrokken fietsen werden in beslag genomen en zijn opgehaald door AFAC-Leeuwarden (Algemene Fietsen Afhandel Centrale) De rechtmatige eigenaren zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het aantreffen van hun eigendom. Daarnaast werd een 43-jarige verdachte aangehouden die de ingezette lokfiets probeerde weg te nemen. Hij kreeg proces-verbaal. De lokfiets wordt regelmatig in het centrum van Leeuwarden ingezet om personen die zich met fietsendiefstal bezig houden aan te houden.

Portier bedreigd en geslagen

DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar een vechtpartij die in de nacht van donderdag op vrijdag op de Kaden plaatsvond bij een horecagelegenheid. Tijdens een ruzie in de horecagelegenheid werd een portier door vier mannen aangevallen. Eenmaal buiten werd de vechtpartij voortgezet, waarbij fietsen richting de portier werden gegooid. Een 25-jarige amokmaker raakte tijdens de vechtpartij zodanig gewond dat hij zich onder medische behandeling moest laten stellen. Hij deed aangifte tegen de portiers die hem zouden hebben geslagen. Er werden vooralsnog geen aanhoudingen verricht.

Onder invloed en zonder geldig rijbewijs

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag tegen een 50-jarige inwoner van Leeuwarden proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed en voor het met een ongeldig verklaard rijbewijs besturen van een auto. Agenten zagen de man in zijn auto op het Blokhuisplein rijden en besloten hem te controleren. Toen zij hem aanspraken bleek hij te hebben gedronken. De bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse, waar hij 730 ug/l blies. De man kreeg ook een rijverbod van 8 uur.

Computer, gereedschappen, sieraden gestolen bij inbraken

GYTSJERK- De politie stelt een onderzoek naar een inbraak in een woning aan de Nieuwestraatweg die donderdagavond plaatsvond. Rond 22.00 kwamen de bewoners thuis en zagen een man bij hun woning weglopen. Vanuit de woning bleek een computer te zijn weggenomen. Een zoektocht in de omgeving door de inmiddels gewaarschuwde agenten leverde helaas niets op. De 44-jarige bewoonster deed aangifte.

DAMWALD-In een woning aan de Hearewei werd een haspel en een dure slijpmachine gestolen. Deze inbraak werd in de nacht van woensdag op donderdag gepleegd. De eigenaar, een 44-jarige inwoner van Broeksterwoude, deed aangifte.

RYPTSJERK- Uit een schuur bij een woning aan de Ypeijsingel werd donderdagmorgen tussen 07.30 en 12.00 uur een kettingzaag en een accuboormachine weggenomen. Men kwam de schuur binnen door een deur te forceren. De eigenaar, een 62-jarige inwoner van Ryptsjerk, deed aangifte.

LEEUWARDEN- Bij een inbraak in een woning aan de Nijlandsdijk die donderdagmiddag plaatsvond, werden een Iphone, een laptop en sieraden gestolen. Een 37-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte. De inbraak vond plaats tijdens het doen van aangifte van een de diefstal van een grijze Peugeot type 107 voorzien van het kenteken 67-RDX-2 die de nacht daarvoor vanaf een parkeerterrein tegenover haar flat was gestolen.

WIJNJEWOUDE- Een 51-jarige inwoonster van Wijnjewoude deed aangifte van diefstal van een computer, een tas en twee usb-sticks. Deze werden dinsdagmorgen tijdens het middagsuur uit haar woning aan de Weinterp weggenomen terwijl zij even weg was.

Brommobiel gestolen

HEERENVEEN- De politie onderzoekt de diefstal van een brommobiel van het merk LIGIER, type JS28FD, blauw van kleur, voorzien van het kenteken 79-DTK-2. Het voertuig werd in de nacht van dinsdag op woensdag weggenomen vanaf de Kerkstraat. De 49-jarige eigenaar deed aangifte.

Buitenboordmotor en snorfiets gestolen

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een buitenboordmotor, kortstaart model, van het merk Selva, 4pk, type stroke, blauw van kleur en van een snorfiets van het merk Greenbike, type Klipper, rood van kleur, voorzien van het kenteken FJ-469-D. De goederen werden op 22 april vanaf een woonboor welke lag aangemeerd aan de Emmakade, gestolen. Een 44-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Vrouw met mes bedreigd

DRACHTEN- De politie heeft donderdagmiddag op de Voergang een 30-jarige inwoner van Bakhuizen aangehouden op verdenking van bedreiging. De verdachte had ruzie met een vriendin gekregen en bedreigde haar vervolgens met een mes. Een vriend van het slachtoffer wist de verdachte in een kamer op te sluiten en waarschuwde via 1-1-2 de politie. De man werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Het slachtoffer, een 24-jarige inwoonster van Drachten, deed aangifte.

Milieucontroles buitengebied

FRANEKERADEEL/MENDALDUMADEEL- De politie heeft donderdag in samenwerking met Staatsbosbeheer diverse milieucontroles uitgevoerd. Bij verschillende agrarische bedrijven werd er gekeken naar de mestopslag. De politie deelde diverse waarschuwingen uit voor opruimplicht in ver band met de ondeugdelijke mestopslag. Tijdens deze controle werd een vogelvangkooi met lokeieren voor het vangen van eksters en kraaien op een erf aangetroffen. Een inwoner van Sexbierum kreeg hiervoor proces-verbaal. De kooi werd in beslag genomen. Daarnaast werd er onderzoeken ingesteld op plaatsen waar illegaal afval was gedumpt en werd het aangetroffen afval verwijderd. Een inwoner van Berlikum kreeg die plaats proces-verbaal omdat hij aan de Kleasterdijk illegaal afval aan het verbranden was.

Man aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagavond in de Curacaostraat een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging en poging doodslag. De verdachte probeerde tijdens een ruzie een 29-jarige inwoner van Zwolle diverse keren met een mes te steken. De verdachte had de vriendin van het slachtoffer vastgepakt waarna deze haar probeerde te ontzetten. De verdachte probeerde daarbij het slachtoffer te steken. De vriendin wist zich van haar belager los te rukken. De oorzaak van de ruzie moet worden gezocht in de relationele sfeer. De inmiddels gewaarschuwde politie heeft de man aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan