Politieberichten van vrijdag 26 oktober

Winterbanden gestolen

DOKKUM – De politie onderzoekt de diefstal van 25 sets winterbanden uit een loods aan de Houtkolk. De winterbanden die lagen opgeslagen, waren eigendom van 23 verschillende eigenaren. De banden werden in de periode van 1 mei tot 11 oktober van dit jaar weggenomen. De eigenaar van de loods doet namens de benadeelden aangifte.

Gereedschap uit bedrijfsauto gestolen

BOORNBERGUM – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van gereedschap uit een bedrijfsauto. De inbraak in de auto vond in de nacht van dinsdag op woensdag plaats in de Boschawei. Uit de auto werden twee laptops, testers, boormachines, elektrische schroevendraaiers en een kist met handgereedschap weggenomen. De eigenaar, een 45-jarige van Boornbergum deed aangifte.

Auto-inbraken

SNEEK – De politie stelt een onderzoek in naar twee auto-inbraken die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvonden in de Koopmansgracht. Uit één van de betrokken auto’s werden autopapieren zoals kentekenbewijzen en verzekeringspapieren weggenomen, terwijl uit een andere auto een carkit en audioapparatuur werd weggenomen. Beide benadeelden deden aangifte.

Snelheidscontrole op klachtlocaties

DRACHTEN – De politie heeft donderdag op diverse locaties binnen de bebouwde kom snelheidscontroles uitgevoerd. Dit naar aanleiding van klachten over te snel rijden. Op de Nijtap stond de radarcontrole vanaf 13.45 uur en controleerde 1600 voertuigen. Er werden90 overtredingen geconstateerd en de snelste bestuurder was hier een motorrijder met een snelheid van 134 kilometer per uur. De volgende locatie betrof de Postlaan nabij de oversteekplaats naar de voetbalvelden. Tussen 16.30 uur tot omstreeks 19.15 uur passeerden 750 voertuigen de radar waarbij 90 overtredingen werden gemaakt. De snelste bestuurder reed hier 82 kilometer per uur. Op de avond werd gecontroleerd op de Gauke Boelensstraat in Drachten. Van de 1086 voertuigen maakten 82 bestuurders een snelheidsovertreding. De snelste bestuurder reed hier 78 kilometer per uur. Op alle locaties betrof de maximum snelheid van toepassing is van 50 kilometer per uur.

Snelheidsovertreding

GARYP – De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 31-jarige man uit Klazienaveen. Tijdens een controle op de N31 ter hoogte van Garyp passeerde de man de agenten met hoge snelheid. De agenten gingen de automobilist achterna en gaven hem een stopteken. Er werd een snelheid van 162 kilometer per uur gemeten. De maximum toegestane snelheid betrof hier 100 kilometer per uur.

Drie oudijzer-dieven aangehouden

MARRUM – De politie heeft donderdagmiddag op het Borndiep in Sneek drie inwoners van die stad van 15, 27 en 38 jaar aangehouden op verdenking van diefstal van een grote partij oudijzer. De drie werden eerder die middag betrapt toen ze met behulp van een vrachtwagen oudijzer van een terrein aan de Botniaweg in Marrum hadden gestolen. Het trio werd daarbij betrapt door een getuige. Die noteerde het kenteken van de vrachtwagen en tevens het signalement van de mannen. Vervolgens werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Diverse eenheden keken uit naar de vrachtwagen en het trio. Uiteindelijk zag een agent de vrachtwagen over de Borndiep in Sneek rijden. Daar werden de drie verdachten aangehouden. Ze werden vervolgens overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het oudijzer bleek inmiddels te zijn ingeleverd bij een bedrijf in Leeuwarden. Een 62-jarige inwoner van Metslawier deed aangifte.

Minderjarige winkeldievegge aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft donderdagmiddag een 17-jarig meisje uit Heerenveen aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Bij een kledingwinkel aan de Dracht ontdekte het personeel dat de 17-jarige diverse kledingstukken had weggenomen zonder te betalen. Van een blouse was een label hardhandig verwijderd waardoor deze was gescheurd. Het meisje werd aangehouden en op het bureau verhoord. Zij kreeg een winkelverbod van een jaar opgelegd en is bij bureau Halt aangemeld. Tevens moet ze aan deStichting Overlast Donatieeen bedrag van 175 euro betalen vanwege de gemaakte schade aan de blouse. Aan het einde van de middag is zij heengezonden.

Winkeldiefstal met geweld

DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond een 17-jarige jongen uit Drachten en een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden voor winkeldiefstal met geweld. Omstreeks 17.55 uur sprak een medewerkerster van een winkel aan de Markt de beide heren aan. Er was gezien dat het duo diverse artikelen in een rugtas stopte. Het verzoek was om naar het kantoor te lopen om de rugtas te checken op eventueel gestolen goederen. Eén van de verdachten weigert dit en wil via de uitgang het pand verlaten. Echter deze uitgang was gesloten waarna hij de winkelmedewerkerster weer moet passeren. Hierbij slaat hij haar. Via de ingang weet hij vervolgens te ontkomen. De politie werd via 1-1-2 gealarmeerd en er werd een Burgernetactie opgezet. Met het opgegeven signalement kon de gevluchte verdachte door politiebikers worden aangehouden. De andere persoon was nog in de winkel gebleven en werd ook aangehouden. Beide mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Onbekende man aangehouden

TYTSJERK – De politie heeft donderdagavond een nog onbekende man aangehouden omdat hij zich niet kon legitimeren. Surveillerende agenten zagen op de Zomerweg een oudere man uit de struiken komen. Aangezien hij niet goed ter been was besloten de agenten om hem aan te spreken. De man begon in het Duits, maar niet veel later schakelde hij over naar het Nederlands. Ondanks het verzoek om zich te legitimeren, wenste hij niet mee te werken. Het enige dat de man nog kwijt wilde was zijn leeftijd. Uiteindelijk besloten de agenten, ook vanwege de veiligheid van de man zelf, om hem over te brengen naar het politiebureau. Daar werd geprobeerd om de identiteit van hem vast te stellen. Tot op heden is dat niet gelukt. Vanochtend gaan de agenten daar weer verder mee. Tevens heeft een arts van de GGD zich over de man ontfermd.

Bromfietscontrole

HARLINGEN – De politie heeft donderdagavond een bromfietscontrole gehouden. Van de gecontroleerde bromfietsers kregen 12 bestuurders een proces-verbaal. Dit was voor overschrijding van de maximale constructiesnelheid (5x), defecte verlichting (3x), rijden zonder rijbewijs en gladde achterband (beide 1x). Twee maal werd het kentekenbewijs ingevorderd vanwege een veel te hoge constructiesnelheid van snorscooters. Dit ging om snelheden van 58 en 60 kilometer per uur.

Invordering rijbewijzen na snelheidscontrole bij wegwerkzaamheden

A32 WIRDUM – De politie heeft donderdagavond drie maal het rijbewijs ingevorderd van drie automobilisten die op de A32 ter hoogte Wirdum een snelheidscontrole passeerden. In verband met wegwerkzaamheden geldt op deze locatie momenteel een toegestane maximum snelheid van 70 kilometer per uur. Alle drie reden op het moment van de controle 126 kilometer per uur. Dat ging om een 21-jarige inwoner van Leeuwarden, een 33-jarige inwoner van Amsterdam en een 35-jarige man uit Leeuwarden. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijden onder invloed

WOLVEGA – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 47-jarige man uit Wolvega. Op de Sickengastraat werd omstreeks 21.30 uur bij de automobilist een blaastest afgenomen. Op het politiebureau volgde een ademanalyse die 580 ug/l als resultaat had. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding na niet kunnen legitimeren

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij zich niet kon legitimeren. Surveillerende agenten reden over het Nauw en zagen daar de 32-jarige Leeuwarder staan. Hij was duidelijk onvast ter been en aantal omstanders probeerden de man te helpen. Agenten gingen vervolgens met hem in gesprek, waarbij al snel de indruk ontstond dat de man onder invloed van drugs verkeerde. Omdat de Leeuwarder zich niet kon legitimeren werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering werd bij hem een flesje met daarin GHB aangetroffen. Deze harddrugs werd dan ook in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan