Politieberichten van vrijdag 26 november.

Onderzoek na ongeval met wapen
LEEUWARDEN – De politie heeft na het ongeval met een vuurwapen maandagmorgen 22 november ([url=https://www.112fryslan.nl/news/5816]zie politiebericht van 23 november[/url]) op de Fruitstraat in Leeuwarden een onderzoek ingesteld. De 27-jarige inwoner van Leeuwarden had zichzelf verwond doordat een wapen in zijn broekzak was afgegaan. De man werd voor behandeling naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht, waar hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en verhoord. De verdachte gaf dat hij het wapen bij zich droeg en dat het per ongeluk is afgegaan. De herkomst van het wapen wordt onderzocht. In verband met het onderzoek werd in de woning van de verdachte aan de Pieter Stuyvesantweg een huiszoeking gedaan waarbij softdrugs werden aangetroffen; 200 tot 250 gram hennep. Tevens werd het magazijn van het wapen daar aangetroffen. Voor het bezit van een wapen en softdrugs werd proces-verbaal opgemaakt. Het wapen en de hennep is inbeslaggenomen. Na verhoor werd de 27-jarige aan het einde van de maandagmiddag heengezonden.

Fietsverlichting aan!
FRYSLAN – De politie heeft donderdagochtend op diverse locaties in de provincie controles op de fietsverlichting uitgevoerd. In Dongjum werd gecontroleerd op de Franekerweg waarbij twee bekeuringen werden uitgeschreven. Ook twee bekeuringen bij de controles in de gemeente Lemsterland. Bij de rotonde van Haule hadden 25 gecontroleerde fietsers hun verlichting goed voor elkaar. In Elsoo en Boyl controleerden agenten de schoolgaande jeugd. Daar werden drie bekeuringen en een waarschuwing gegeven.

Twee aanrijdingen op afrit
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagochtend twee aanrijdingen op de A32, afrit 12 Heerenveen Centrum afgehandeld. Een 57-jarige man uit Norg reed in de zuidelijke richting, komende vanaf Drachten en wilde de afrit Heerenveen Centrum nemen. Hij moest remmen voor een voertuig dat voor hem reed. Het ontwijken lukte hem. Het voertuig dat achter de 57-jarige man reed kon echter zijn voorganger niet meer ontwijken. Dit met een aanrijding tot gevolg waarbij beide voertuigen flinke schade opliepen en werden afgesleept. De passagier van de man uit Norg, een 19-jarige man uit Norg, is met nekklachten ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Als gevolg van deze aanrijding ontstond een file waarin nog een aanrijding plaatsvond met vier voertuigen. Ter plaatse bleek dat twee voertuigen schade hadden opgelopen. Een 29-jarige automobiliste uit Oudega (Wymbritseradeel) kon nog op tijd reageren op de stilstaande file en week op het laatste moment naar rechts uit. Een 22-jarige automobiliste uit Drachten die daar achter reed kon een aanrijding met de 29-jarige niet voorkomen. Beide bestuursters kwamen met de schrik vrij. De voertuigen werden afgesleept. De aanrijdingen vonden even voor 08.00 uur plaats en de weg binnen het uur weer vrijgegeven worden.

Kettingbotsing met 4 gewonden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagochtend een verkeersongeval op de Groningerstraatweg (N355) afgehandeld. Een 23-jarige man uit Blija reed in zijn bestelbusje met aanhanger vanuit Hurdegaryp in de richting van Leeuwarden. Vanuit dezelfde richting kwamen een bedrijfsbusje bestuurd door een 35-jarige man uit Twijzel en ook een personenauto van een 39-jarige man uit Twijzelerheide. In de wacht voor het verkeerslicht stonden drie voertuigen stil. De 23-jarige bestuurder heeft vermoedelijk te laat gezien dat één van de voertuigen, een personenauto van een 27-jarige vrouw uit Twijzelerheide, daar stil stond. Dit met een kettingbotsing waarbij de personenauto van een 28-jarige man uit Groningen en een 28-jarige man uit Buitenpost werden geraakt. Het bedrijfsbusje dat uit dezelfde richting kwam belandde na de botsing met de 23-jarige en de personenauto van de 39-jarige man uit Twijzerheide in de sloot. In eerste instantie had geen van de betrokken bestuurders last van letsel of pijn. Na ongeveer drie kwartier kreeg de 23-jarige man rugklachten en last van misselijkheid. Ook meerdere personen kregen nek -en rugklachten mogelijk door het effect van het uitklappen van airbags. In totaal zijn vier personen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden en in Dokkum. Het is onbekend of zij zijn opgenomen of na controle weer naar huis mochten. Bureau Verkeersongevalsanalyse is ter plaatse gekomen om onderzoek te doen naar het ongeval. Ten tijde van de afhandeling van het ongeval ontstond een lange file en kon het verkeer mondjesmaat via de ventweg worden omgeleid. Het duurde enkele uren voordat de weg weer vrij werd gegeven.

Twee bestuurders raken rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
HARLINGEN- De politie heeft donderdagmiddag rond 16.15 uur op de N31 het rijbewijs van een 19-jarige inwoner van Heemskerk en van een 22-jarige inwoner van Broek op Langedijk ingevorderd. Agenten zagen de mannen met hoge snelheid over de weg rijden en besloten de snelheid te gaan controleren. Zij constateerden dat beide auto’s met 180 kilometer per uur reden daar waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Beide bestuurders moesten hun auto laten staan en hun rijbewijs inleveren. Daarnaast werd er tegen beide automobilisten proces-verbaal opgemaakt.

Auto gestolen
GORREDIJK- De politie onderzoekt de diefstal van een witte personenauto van het merk Suzuki, type Swift, wit van kleur en voorzien het kenteken YV-25-TL. Opvallend aan de auto is dat er aan de bestuurderszijde een roestvlek zit. De auto werd donderdagmiddag om 15.30 uur van een parkeerplaats aan de Formanjestrjitte weggenomen terwijl hij was afgesloten. De eigenaresse een 61-jarige inwoonster van Langezwaag deed aangifte.

Man gewond bij kop-staart aanrijding
DRACHTEN- De politie heeft donderdagmiddag op het Burgemeester Wuiteweg een aanrijding met afgehandeld. Daar botste de chauffeur van een autobus, een 54-jarige inwoner van Ureterp, tegen de voor hem stilstaande auto die bestuurd werd door 22-jarige inwoner van Drachten. De man is met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Man gewond bij aanrijding
RYPTSJERK- De politie heeft donderdagmiddag op de N355, de Rijksstraatweg, een aanrijding afgehandeld waarbij drie auto waren betrokken en een 32-jarige inwoner van Leeuwarden gewond raakte. Tijdens het voorsorteren raakten drie auto’s, die bestuurd werden door het slachtoffer, een 48-jarige inwoner van Noordburgum en een 51 jarige inwoner van Leeuwarden met elkaar in botsing. Het slachtoffer raakte door de aanrijding bekneld in zijn auto en moest door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijd. Eén rijstrook moest worden afgesloten waardoor er verkeershinder ontstond. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Inbreker aangehouden
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak in een woning in de Julianalaan. Om 05.20 uur werd de 82-jarige bewoonster wakker van lawaai en zag een man in de kamer. Toen de man de vrouw in de gaten kreeg, ging hij ervandoor. Zonder te aarzelen belde zij direct via 1-1-2 de politie die in de omgeving. De vrouw gaf daarbij een goed signalement door waardoor de verdachte direct daarna in de Parimaribostraat worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Greep uit de kassa
DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van geld uit een kassa. De diefstal vond donderdagavond om 20.00 uur plaats in een winkel aan de Zuidkade. Daar werd door een man, die net daarvoor de winkel was binnengekomen, een geldbedrag uit de kassa weggenomen. De caissière aarzelde geen moment en trok een gedeelte van het geld uit de handen van de man die vervolgens de winkel uit rende. Het signalement van de man is als volgt:

[bullets]Leeftijd ongeveer 25 jaar
Lengte 1.75 meter
Getinte huidskleur
Zwarte gewatteerde gladde jas tot aan de heupen
Donker blauwe effen gekleurde trainingsbroek
Donkere sportschoenen met witte zolen[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze zaak. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Tas uit auto gestolen
DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een tas uit een auto. De diefstal vond donderdagmiddag rond 16.30 uur plaats op de Raadhuisplein. Terwijl de aangeefster, een 39-jarige inwoonster van Waskemeer, haar auto onafgesloten parkeerde om geld te wisselen, werd de tas door een dief uit de auto gehaald. De vrouw deed aangifte.

Aanrijding auto en fietser
NOORDWOLDE – De politie heeft donderdagmiddag een verkeersongeval op de Zuiderweg afgehandeld. Op de kruising Zuiderweg met de Nieuweweg werd een 74-jarige fietsster uit Noordwolde geschept door een afslaande auto bestuurd door een 53-jarige vrouw uit Noordwolde. De fietsster werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Aan de aanrijding hield zij een hersenschudding over. De bestuurster kwam met de schrik vrij.

Winkeldief aangehouden door personeel
SINT ANNAPAROCHIE – Winkelpersoneel heeft donderdagmiddag een 19-jarige man uit Oudebildtzijl aangehouden op verdenking van diefstal. Het personeel herkende de verdachte omdat hij eerder die middag ook al kleding had gestolen. Toen wist de 19-jarige te ontsnappen. Enkele uren later zagen ze hem weer lopen op de Van Harenstraat en konden hem aanhouden. De verdachte werd aan de politie overgedragen die hem op het politiebureau verhoorde. Hij bekende kleding te hebben gestolen. Er werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij heengezonden. Een 53-jarige man uit Sint Annaparochie heeft namens het bedrijf aangifte gedaan.

Rijden onder invloed
De politie heeft donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag gecontroleerd op alcohol in het verkeer. In de volgende gevallen was zoveel gedronken dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]7.39 uur, Uiterdijksterweg in Leeuwarden, een 43-jarige man uit Leeuwarden, 580 ug/l, bestuurder viel omdat hij zat te bellen. Hiervoor werd hij staande gehouden waarbij de agenten een sterke alcohollucht roken en ook een blaastest afnamen.
02.02 uur, N31 Midlum, een 37-jarige snorfietser uit Midlum, 745 ug/l.[/bullets]

Roemeense vrouwen aangehouden voor oplichting
WOLVEGA- De politie heeft donderdagmiddag in een horecagelegenheid aan de Atalanta twee vrouwen van 23 en 28 jaar, beide inwoners van Roemenie, aangehouden op verdenking van oplichting. De agent die in zijn vrije tijd in de horecagelegenheid was, werd door het personeel aangesproken die de beide dames herkenden van een wisseltruc die op 13 november had plaatsgevonden. De agent aarzelde niet en waarschuwde direct zijn collega’s die de beide vrouwen aanhielden en overbrachten naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. De beide verdachten worden verdachte van meerdere oplichtingzaken in het land.

112Fryslan