Politieberichten van donderdag 25 februari 07.00 uur tot vrijdag 26 februari 07.00 uur.

Harlingen: onderzoek naar vele woninginbraken
De politie onderzoekt een groot aantal woninginbraken in Harlingen. In de afgelopen periode werd er zo’n drie á vier keer per week in de stad ingebroken. Deze inbraken vonden meestal plaats in de namiddag en avond. De dader(s) kwamen in alle gevallen binnen door het forceren van een raam of deur. De woningen werden vervolgens doorzocht en kostbaarheden, zoals geld, televisies, laptops of geluidsapparatuur, werden meegenomen.

De politie is er alles aangelegen om de daders zo snel mogelijk aan te houden, zodat de inbraken in Harlingen afnemen. De politie kan dit echter niet alleen en de inwoners van Harlingen kunnen dan ook een belangrijke bijdrage leveren. Wanneer u verdachte personen of verdachte auto’s ziet die niet in uw straat thuis horen, noteer dan signalementen en/of kentekens en geef dit aan de politie door via 0900-8844. Ziet u dat er wordt ingebroken? Waarschuw dan direct via 1-1-2 de politie. Wilt u anoniem uw informatie doorgeven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

De politie roept inwoners op om ervoor te zorgen dat de woningen er niet verlaten uitzien en adviseert om bij vertrek de volgende acties te nemen:

[bullets]
Verlichting aandoen als het donker wordt (evt. met behulp van een tijdschakelaar);
Geef eventueel aan uw buren door dat u even weg bent;
Laat de gordijnen open en laat de kamerverlichting branden en laat deze aan het begin van de nacht uitdoen (thuisblijvende buren kunnen hier wellicht een rol in spelen);
Waardevolle spullen uit het zicht houden;
Ramen sluiten en deuren in het nachtslot draaien met de sleutel eruit;
Auto voor de deur of oprit plaatsen;
Post weg (laten) halen.[/bullets]

Leeuwarden: beveiligers houden Roemenen aan
De beveiligingsmedewerkers van een winkel aan De Centrale hebben donderdagmiddag drie Roemenen van 22, 23 en 24 jaar aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het trio had op de audio afdeling aantal verpakkingen opgemaakt. Vervolgens probeerden ze de kassa voorbij te lopen. De drie werden aangehouden door de beveiligers. Eén van de mannen bleek in het bezit te zijn van een geprepareerde tas. De drie werden overgedragen aan de politie en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er tegen hen proces-verbaal opgemaakt. ’s Avonds mochten de drie Roemenen het bureau weer verlaten.

Dokkum: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag op de Woudweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 22-jarige bromfietser uit Dokkum gewond raakte. Een 42-jarige automobiliste uit Dokkum dacht dat de man met zijn scooter wel op het fietspad zou blijven rijden. De bromfietser ging echter met zijn scooter de weg op, overigens is dit daar toegestaan. Er was echter niet voldoende en de auto raakte de scooter. De 22-jarige bestuurder en zijn passagiere kwamen daarbij ten val. De passagiere kwam met de schrik vrij. De 22-jarige man werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Drachten: verdachte aangehouden voor oplichting
De politie heeft donderdagmiddag op het busstation aan het Van knobelsdorffplein een 24-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van oplichting. De man had geprobeerd om met een valse dagkaart te reizen met een bus. De buschauffeur ontdekte de vervalsing en waarschuwde de politie. De 24-jarige werd aangehouden en de dagkaart werd in beslag genomen. Tijdens de fouillering vonden de agenten in de kleding van de man een groot geldbedrag. Omdat hij hiervoor geen goede verklaring kon geven, werd ook het geld in beslag genomen. Na verhoor werd er proces-verbaal tegen de 24-jarige opgemaakt. ’s Avonds mocht de man het bureau weer verlaten.

Drachten: agenten ontdekken bij toeval hennepkwekerij
De politie heeft donderdagmiddag in een slaapkamer in een woning aan de Nachtegaalstraat een hennepkwekerij ontdekt. De agenten kwamen bij de woning om de 52-jarige bewoner een vergeten simkaart te overhandigen. Tijdens het gesprek zagen de agenten dat er op één van de slaapkamers een hennepkwekerij aanwezig was. De kwekerij met 69 planten werd in beslag genomen en vernietigd. De stroom werd niet illegaal afgetapt. De 52-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Daarna mocht hij het bureau weer verlaten.

Sneek: drie Groningers aangehouden na winkeldiefstal
De politie heeft donderdagavond in het centrum van Sneek twee mannen uit de stad Groningen van 23 en 28 jaar en een vrouw van 23 jaar uit diezelfde stad aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. In een winkel hadden vijf personen kleding gestolen. Dit werd gezien door een medewerker en vervolgens werd de politie gewaarschuwd. De winkelier kon een goed signalement van de winkeldieven geven. Al snel kon de 28-jarige man worden aangehouden. Hij droeg een aantal tassen bij zich met daarin kleding. De man kon geen kassabon overhandigen en deel van de kleding was nog voorzien van beveiligingslabels. Hij werd dan ook aangehouden. Niet veel later werd ook de 23-jarige vrouw aangehouden. Ook zij droeg een aantal tassen met daarin kleding. In haar gezelschap was een 27-jarige man. Ook hij werd aangehouden. De andere twee personen die bij deze groep hoorden, werden niet meer aangetroffen in het centrum van Sneek. De drie verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering ontdekten de agenten dat de 28-jarige man twee broeken droeg. De vrouw was het in bezit van een geprepareerde tas en een magneet om beveiligingslabels te kunnen verwijderen. De geprepareerde tas en de magneet werden in beslag genomen. Ook de grote hoeveelheid kleding die drie bij zich hadden, werden in beslag genomen. De drie werden voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft donderdagavond op de Anne Vondelingweg het rijbewijs van een 27-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 142 kilometer per uur, terwijl op deze weg 70 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de Leeuwarder ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Oudehaske: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed van alcohol
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs van een 58-jarige automobilist uit Oudehaske ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto rijden en besloten hem te controleren. Toen zij hem aanspraken roken zij dat de man alcohol had gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 700 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij nog een rijverbod van acht uur.

112Fryslan