Vrijdag 26 augustus

Politieberichten van vrijdag 26 augustus

Vrouw verantwoordelijk voor tientallen valse 112-meldingen

Een 32-jarige inwoonster van Leeuwarden heeft bekend dat zij verantwoordelijk is geweest voor tientallen valse 112-meldingen. De vrouw werd dinsdagavond aangehouden in haar woning in de Krijn van der Helmstraat toen ze wederom via alarmnummer 1-1-2 een valse melding had gedaan.Ze ontkende in eerste instantie, maar toen ze geconfronteerd werd met de geluidsopname van de Meldkamer Fryslân had dat geen zin. Zij werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het verhoor bekende de vrouw de afgelopen periode tientallen valse 112-meldingen te hebben gedaan. Psychische problemen liggen ten grondslag aan deze vele valse meldingen. De vrouw gaat zich melden bij de GGZ om zich te laten behandelen. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

Valse 112-meldingen zijn strafbaar

Het doen van valse 1-1-2 meldingen is strafbaar en het belast ook nog eens onnodig de telefoonlijnen van de Meldkamer Fryslân. Mensen die echt in nood zijn of snel politie willen spreken bij heterdaadsituaties moeten daardoor langer wachten. Misbruik van 1-1-2 wordt daarom altijd aangepakt.

Vijf aanhoudingen na inval in kwekerij

ROTTEVALLE – De politie heeft donderdagmiddag in een pand aan de Buorren een hennep- en stekkenkwekerij ontmanteld. Tijdens de actie werden vijf verdachten aangehouden. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor na politieonderzoek en anonieme tips. Donderdagmiddag besloten agenten het pand binnen te vallen. De deur werd geforceerd en vervolgens werden een 46-jarige inwoonster van Drachten, een 46-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, een 49-jarige inwoner van Haulerwijk en een 57-jarige inwoner van Naarden aangehouden. In het pand, een voormalige winkel,werd een hennepkwekerij aangetroffen met 104 moederplanten en twee henneptenten met hierin stekjes. Ook in een koelkast vonden agenten twee bakken met stekjes. In totaal werden er 4726 hennepstekjes aangetroffen. Tijdens de actie kwam een 25-jarige inwoner van Rottevalle aanlopen. Hij vertelde tegen de agenten dat hij de woonde op het adres. Ook deze man werd aangehouden. Alle vijf de verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Alle planten en de apparatuur voor het kweken van hennep werden in beslag genomen en vernietigd. Door het elektriciteitsbedrijf werd geconstateerd dat de stroom illegaal werd afgetapt, ook met de meter was geknoeid. De politie doet nog nader onderzoek in deze zaak. Zo zal nog worden gekeken of er consevatoir beslag gelegd kan worden op goederen, zoals auto’s. Dit omdat het vermoeden bestaat die zijn aangeschaft met geld dat is verdiend met het kweken van hennep.

Aanpak hennepteelt in Fryslân

De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft, en dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen.

Aanhouding voor bezit nepwapen

SNEEK – De politie heeft donderdagmiddag een 17-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van het bezit van een wapen. Agenten hadden informatie gekregen dat de jongen in het bezit zou zijn van een wapen. De jongen werd aangehouden en vervolgens vertelde hij dat het om een nepwapen zou gaan. Dit werd later die middag aangetroffen in de woning van de 17-jarige. Het nepwapen was niet van echt te onderscheiden. Het werd dan ook in beslag genomen. Tegen de jongen werd proces-verbaal opgemaakt.

Drie bekeuringen bij controle aanhangwagens

JOURE – De politie heeft donderdagmiddag op de Sewei in Joure en op De Wiel aan de A6 richting Joure een controle op aanhangwagens uitgevoerd. In totaal werden tien auto’s met aanhangers gecontroleerd. Twee automobilisten kregen een bekeuring omdat de aanhangwagen niet was voorzien van een kentekenplaat. Een andere automobilist kreeg een bekeuring omdat op de aanhanger geen enkele verlichting was aangebracht.

Roemeense vrouw aangehouden in onderzoek woninginbraken

SURHUISTERVEEN – De politie heeft in het onderzoek naar een inbraak en poging tot inbraak bij woningen aan de Warreboslaan en de Groningerstraat wederom een aanhouding verricht. Donderdagmiddag werd een 22-jarige Roemeense vrouw in een woning in Leeuwarden aangehouden. De vrouw was in het bezit van diverse goederen, waaronder sieraden, waarvan het sterke vermoeden bestond dat die van diefstal afkomstig waren. Ook vonden agenten een koffer vol met spelcomputers, dvd-spelers en andere elektronica. Ook dit was vermoedelijk van diefstal afkomstig. Alle deze goederen werden dan ook in beslag genomen. De vrouw werd dan ook aangehouden op verdenking van heling. In de nacht van dinsdag op woensdag werden in Surhuisterveen al twee Roemeense mannen van 20 en 31 jaar aangehouden. Dit nadat ze waren betrapt toen ze probeerden in te breken, zie ook de politieberichten van woensdag 24 augustus. Het duo zit nog steeds vast. Naar een derde inbreker wordt nog gezocht. Hij zag kans om in de nacht van dinsdag op woensdag te ontkomen.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

RAARD – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs van een 39-jarige automobilist uit Dokkum ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op De Tange een snelheidscontrole met de lasergun met 136 kilometer per uur. Op deze weg is een snelheid van 80 kilometer per uur toegestaan. Na een stopteken werd hij rijbewijs van de ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Man moet nog DNA afstaan

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij nog DNA moest afstaan. De man stond gesignaleerd en agenten gingen naar zijn woning. Daar waren ze al eerder geweest, maar toen bleek hij niet thuis te zijn. Ook nu leek het alsof hij wederom niet thuis was. De agenten doorzochten de woning en vonden de man in een kast op één van de slaapkamers. De Leeuwarder verklaarde tegenover de agenten dat hij ook de vorige keer zo aan zijn aanhouding was ontkomen. Deze keer lukte dat dus niet. Bij de man werd vervolgens DNA afgenomen, waarna hij weer in vrijheid werd gesteld.

Controle op het water

SUDWEST FRYSLÂN – De politie heeft donderdagmiddag een controle gehouden in de natuurgebieden langs de Friese IJsselmeerkust. De controle werd uitgevoerd in samenwerking met It Fryske Gea in het kader van het project Natuurhandhaving Friese IJsselmeerkust. In drie gevallen werd proces-verbaal opgemaakt, onder andere tegen een schipper die te snel voer en geen registratiebewijs kon tonen. Ook kreeg een kanovaarder een bekeuring voor varen in een natuurgebied en dat is niet toegestaan.

Crossmotor op openbare weg

DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag voor drie feiten proces-verbaal opgemaakt tegen een 20-jarige inwoner van Drachten. Agenten troffen de maan aan op de Hooizolder, rijdend op een klein formaat crossmotor. Hij werd bekeurd voor rijden zonder helm en rijbewijs en voor het feit dat de achterband van de motor geen profiel meer had.

Te snelle automobilist

URETERP – De politie heeft donderdagmiddag bij een snelheidscontrole op de A7 een automobilist uit de gemeente Ferwerderadiel bekeurd. De man passeerde, tijdens overigens zeer slechte weersomstandigheden, een lasercontrole met 168 km/u per uur. Terwijl ter plaatse 120 km/u is toegestaan. Na een stopteken kreeg hij een bekeuring. De officier van justitie moet de hoogte van de boete nog betalen, dit vanwege de forse snelheidsovertreding.

Bromfietscontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag een bromfietscontrole gehouden in de binnenstad van Leeuwarden. Tussen 14.00 en 17.00 uur werden in totaal 37 bromfietsen gecontroleerd. Er werd 30 keer proces-verbaal opgemaakt. Feiten waarvoor bekeurd werd waren o.a. het overschrijden van maximaal toegestane (constructie)snelheid (15x), niet kunnen tonen van een kentekenbewijs (6x) en het rijden zonder geldig rijbewijs (3x).

Gestolen fiets terug

LEEUWARDEN- De politie kon donderdagmiddag een gestolen fiets snel terugbezorgen bij de rechtmatige eigenaar. Een 32-jarige inwoner van Leeuwarden meldde rond 15.30 uur dat voor een winkel aan de Lieuwenburg de fiets van zijn zoon was gestolen. Via camerabeelden en getuigenverklaringen kon de diefstal herleid worden naar twee jongens van 13 en 14 jaar, beiden woonachtig in Leeuwarden. Zij verklaarden de fiets niet meer in hun bezit te hebben. Korte tijd later trof een motoragent twee ander jongens aan met de gestolen fiets aan. Zij hadden deze naar hun zeggen van twee jongens gekocht. Een centralist van de Meldkamer Fryslân heeft tijdens het onderzoek ook nog tweet geplaatst op [url]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] en een Burgernetactie gestart, waarbij 875 deelnemers naar de daders en de gestolen fiets hebben uitgekeken.

Ongeval op stortplaats

OUDEHASKE – De politie heeft donderdagavond hulp verleend bij een ongeval op een afvalstortplaats aan De Dolten. Een 20-jarige werknemer van een afvalverwerkingsbedrijf was daar beklemd geraakt onder zijn omgevallen heftruck. Het slachtoffer werd met voetletsel per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Getuigen brand gezocht

ORANJEWOUD – De politie is op zoek naar mogelijke getuigen van een brand in een hokje bij een woning aan de Marijkemuoiwei. Een getuige had kort voor de brand daar vier jongeren over een hek zien klimmen, maar kon geen goed signalement van hen geven. Het hokje brandde geheel uit. Eventuele getuigen worden verzocht via 0900-8844 contact met de politie op te nemen. Voor dat doel kan men ook via telefoonnummer 0800 – 7000 contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem.

Man aangehouden voor bedreiging

HARLINGEN – De politie heeft donderdagavond een 30-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die middag een 34-jarige stadsgenote ernstig bedreigd. Dit omdat hij het vermoeden had dat de vrouw er voor had gezorgd dat de politie wietplanten bij hem uit de tuin had gehaald. De vrouw had hier helemaal niks mee te maken. Ze deed aangifte van de bedreiging. Later die avond werd de 34-jarige Harlinger aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man onwel naar gebruik GHB

HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond laat voor een woning aan de Stationsstraat een 20-jarige inwoner van Heerenveen gevonden. De man lag op straat en was ondanks diverse pijnprikkels niet bij zijn positieven te krijgen. De agenten hadden het sterke vermoeden dat de man zwaar onder invloed van GHB verkeerde. Het personeel van de ambulance kwam ter plaatse en die besloten hem uit voorzorg over te brengen naar het plaatselijke ziekenhuis.

Twee mannen en een vrouw aangehouden voor overtreding gebiedsverbod

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de Poststraat een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor overtreding van een gebiedsverbod. Surveillerende agenten stonden in de Grote Hoogstraat toen zij de Leeuwarder zagen lopen. Het was hen bekend dat hij een gebiedsverbod had om in het centrum te komen. Bij het zien van de agenten ging de man er vandoor. Na een korte achtervolging werd hij aangehouden. Diezelfde nacht werd ook een 32-jarige inwoner van Leeuwarden en een 42-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden. De twee hadden eveneens een gebiedsverbod voor het centrum. Dit vanwege de vele overlast die twee daar in het verleden hadden veroorzaakt. Ook zij werden aangehouden. De mannen en de vrouw werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Jongeren krijgen bekeuring voor omtrappen verkeersborden

OUDEHORNE – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee 15-jarige inwoners van Hoornsterzaag en een 16-jarige inwoner van Gorredijk opdracht gegeven om omgetrapte verkeersborden recht te laten recht. Surveillerende agenten reden over de Schoterlandseweg en zagen dat vele markeringsborden, vanwege wegwerkzaamheden, waren omgetrapt. Net voorbij het laatste bord zagen de agenten twee jongeren fietsen op de doorgaande weg. De twee slingerden nog al wat. Een derde jongen fietste op het naastgelegen fietspad. Het trio werd aangesproken en kon zich vervolgens niet legitimeren. Hiervoor kregen ze alle drie dan ook een bekeuring. Twee van hen kregen daarnaast nog een bekeuring voor baldadigheid omdat ze bekenden dat ze de borden hadden omgetrapt. Vervolgens kreeg het trio de opdracht om alle borden weer recht te zetten.

Amsterdammer aangehouden voor mishandeling

HARLINGEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 26-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die nacht voor een horecagelegenheid in het centrum van de stad een 19-jarige inwoner van Harlingen bespoten met pepperspray. Vervolgens werd de Harlinger geschopt door de Amsterdammer. De man deed aangifte en agenten gingen zoeken naar de dader. Het slachtoffer ging eveneens opzoek naar zijn belager. Al snel kregen agenten de melding dat het slachtoffer zijn belager had zien lopen. Agenten hielden op aanwijzing van meerdere getuigen de 26-jarige Amsterdammer aan. Hij was niet meer in het bezit van pepperspray. Dit had hij volgens getuigen net daarvoor in het water gegooid. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Engelsman aangehouden voor zware mishandeling

WEST TERSCHELLING – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de Torenstraat een 42-jarige Engelsman aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De man wilde na sluitingstijd bij één van de horecagelegenheden naar binnen om gebruik te maken van het toilet. De toegang werd hem geweigerd. De Engelsman wilde vervolgens tegen de ruiten van een naastgelegen winkel plassen. De twee portiers gaven de man een duw omdat te voorkomen. Eén van de portiers kreeg daarna een kopstoot van de Engelsman en brak daardoor zijn neus. De beveiligingsmedewerker moest zich dan ook onder doktersbehandeling stellen. De politie was inmiddels gewaarschuwd en de agenten hielden de verdachte aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau op het eiland en voor nader onderzoek ingesloten.

Snorfietser onder invloed

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige snorfietser uit Leeuwarden. De bestuurder bleek bij een controle op de Amelandshof te veel gedronken te hebben. Op het bureau blies hij 415 ug/l, waarna het rijbewijs van deze beginnende bestuurder in beslag werd genomen. Tevens werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan