Vrijdag 25 november

Politieberichten van vrijdag 25 november

Getuigenoproep aanrijding 13-jarige fietsster

GORREDIJK – De politie komt graag in contact met de veroorzaker of getuigen van een aanrijding die dinsdag 22 november tussen 18.15 en 19.00 uur plaatsvond. Een 13-jarige fietsster uit Lippenhuizen reed op de Burgemeester Selhorstraat in de richting van Nylan. Uit tegenovergestelde richting, uit de richting Nylan, kwam een donkere personenauto aangereden. Bij het ingaan van de bocht raakte de personenauto de fietsster. Zij kwam hierdoor ten val. Het meisje moest zich onder doktersbehandeling laten stellen. Haar fiets raakte flink beschadigd. De donkere personenauto reed na de aanrijding door. De politie wil graag weten wie deze bestuurder was. Ook getuigen van het ongeval kunnen zich via 0900 – 8844 melden bij de politie.

Bromfietscontrole

FRANEKER/HARLINGEN – De politie heeft donderdag in Franeker en Harlingen een bromfietscontrole gehouden. In de middag werden in Franeker 22 bromfietsen gecontroleerd. Zeven bromfietsers kregen een bekeuring, twee voor het ontbreken van een bel/claxon, twee voor een te hoge constructiesnelheid, één voor niet goed werkende remmen, één voor een te gladde band en één voor het niet volgen van het bromfietspad. In de avond werd de controle verplaatst naar Harlingen. Daar werden 18 bromfietsers gecontroleerd, waarvan 14 bestuurders een bekeuring kregen. Zeven voor een te hoge constructiesnelheid, twee voor onjuiste verlichting, één voor geen rijbewijs, één voor een begrenzer, één voor het negeren van een gesloten verklaring, één voor het ontbreken van een bel/claxon en één voor een gladde band. Verder werd nog een tractorbestuurder bekeurd in verband met onjuiste verlichting.

Jonge bromfietser in november centraal

De politie Fryslân zet in de maand november de jonge bromfietsbestuurder centraal. Een belangrijke doelgroep: veel van hen halen over een paar jaar ook hun autorijbewijs. De gevaren van bijvoorbeeld het overschrijden van de maximumsnelheid en rijden onder invloed kunnen dus niet vroeg genoeg worden benadrukt. De politie Fryslân controleert een maand lang intensief op onder meer helmgebruik, het bezit van een rijbewijs, constructiesnelheid en rijden onder invloed. Deze controles vallen onder de publiekscampagne van de politie Fryslân: [url]www.wijkiezenvoorveiligheid.nl[/url].

Bromfietser raakt rijbewijs kwijt

OPPENHUIZEN- De politie heeft donderdagmorgen op de Nije dyk het rijbewijs van een 19-jarige inwoner van Legemeer ingevorderd omdat hij op zijn bromfiets 80 kilometer per uur reed. Het is bromfietsers toegestaan om binnen de bebouwde kom 40 kilometer uur te rijden. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en moest verder lopend zijn weg vervolgen. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Auto in beslag genomen

DAMWALD – De politie heeft donderdagmorgen de auto van een 45-jarige automobilist uit Apeldoorn in beslag genomen. Surveillerende agenten hadden ’s ochtends de bestuurder gecontroleerd op de Lauwersseiweg. De man bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Tegen hem werd dan ook gezegd dat hij niet verder mocht rijden. De man pakte zijn tas en liep vervolgens naar een bushalte. Later die middag zagen de agenten het voertuig toch weer rijden. Op de Haadwei in Damwâld kreeg de bestuurder een stopteken. De 45-jarige man uit Apeldoorn zat ondanks de waarschuwing toch weer achter het stuur. Nu werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt en tevens werd zijn auto in beslag genomen.

Meisje aangereden

WOLVEGA – De politie heeft donderdagmiddag een verkeersongeval op de Stationsweg afgehandeld waarbij een 16-jarig meisje uit Langedijke gewond raakte. Het meisje stak omstreeks 16.40 uur de weg over om van de ene bushalte naar de andere te gaan. Op dat moment stonden bij beide haltes bussen stil. Een 50-jarige bestuurder van een bestelauto kwam vanuit de richting van de Sleeswijklaan en kon niet meer op tijd stoppen en reed de 16-jarige aan. Zij werd met rugklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Fietsverlichtingscontrole

FRYSLAN – De politie heeft donderdag aan het aan einde van de middag en donderdagavond op verschillende locaties in de provincie fietsverlichtingscontroles uitgevoerd. Zo werden in Bolsward, Heerenveen, Lemmer, Haulerwijk, Oudehaske, Joure en Leeuwarden tientallen fietsers gecontroleerd. Daarbij werden 47 bekeuringen uitgeschreven. Ook de komende periode houdt de Friese politie door de gehele provincie van deze controles. Deze controles worden vaak in samenwerking met VVN (Veilig Verkeer Nederland) en de Fietsersbond uitgevoerd.

Boetes

Je krijgt een boete van €40 als je zonder brandend voor- of achterlicht rijdt in het donker, bij schemer of bij slecht zicht. Rijden zonder de verplichte reflectoren betekent een boete van €20. Door gebruik te maken van goede fietsverlichting zie jij meer en zien anderen jou beter. Zo kom je veilig thuis. Dat loont, want een bekeuring kost veel meer dan een paar goede lampjes. Kijk voor meer informatie op [url]www.ikvalop.nl[/url]

Bestuurder scootmobiel aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag een 53-jarige bestuurder van een scootmobiel uit Leeuwarden aangehouden. Surveillerende agenten kregen een melding dat een bestuurder van een scootmobiel vermoedelijk onder invloed van alcohol verkeerde. Agenten zagen de bewuste scootmobiel rijden in de Vredeman de Vriesstraat. De bestuurder sprak met dubbele tong. De man wilde niet meewerken en bedreigde de agenten met de dood. De verdachte werd aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier weigerde hij mee te werken aan een ademanalyse. Tegen de Leeuwarder werd proces-verbaal opgemaakt voor het weigeren van een ademanalyse en het bedreigen van agenten.

Verkeerscontrole

HEERENVEEN – De politie heeft donderdag van 17.00 uur tot 21.00 uur een verkeerscontrole gehouden in en rondom het centrum van Heerenveen. In totaal schreven agenten 16 bekeuringen uit, vier voor het niet dragen van de autogordels, drie voor het negeren van het rode verkeerslicht, drie voor foutparkeren en twee voor niet handsfree bellen. Daarnaast schreven agenten één bekeuring uit voor het negeren van een gesloten verklaring, één voor het drinken van alcohol op straat en twee voor het zich bevinden op verboden terrein. Ook hielden de agenten twee personen aan die nog gesignaleerd stonden. Eén van hen moest nog DNA afstaan en de ander had nog een boete van enkele tientallen euro’s openstaan. Nadat het DNA was afgestaan en de boete was betaald, mochten de twee het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor bezit harddrugs

DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond een 40-jarige automobilist uit Drachten aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. De bestuurder kreeg van surveillerende agenten op de Martin Luther Kingsingel een stopteken. Na controle bleek de man in het bezit van een kleine hoeveelheid harddrugs. De drugs werden in beslag genomen en de bestuurder werd aangehouden. Na verhoor werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de avond mocht de Drachtster het bureau weer verlaten.

Gesprekken met snelheidsovertreders

SKARSTERLAN – De politie heeft donderdagavond op vier zogenaamde klachtlocaties in de gemeente Skarsterlân snelheidscontroles met de lasergun gehouden. Alle overtreders kregen een stopteken, waarna een waarschuwingsgesprek volgde. Drie van vier locaties bevinden zich in de zogeheten 60-zones. Er werd gecontroleerd op de Haulsterweg in Haskerhorne, de Langwarderdyk in Sint Nicolaasga, de Haulstersingel in Scharsterbrug en de Harddraversweg in Joure. Op deze laatse weg mag 50 kilometer per uur worden gereden.

Scooterrijder onderuit

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond twee verkeersongevallen afgehandeld. Omstreeks 19.35 uur ging op de hoek Hoeksterend met de Voorstreek, door onbekende oorzaak, een 17-jarige bromfietser uit Leeuwarden onderuit. Tijdens de val kwam hij bijna in aanrijding met een passerende personenauto. Met nekklachten is de jongen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.
Op het Zuiderplein omstreeks 23.30 uur bij de verkeerslichten reed een 20-jarige fietser uit Leeuwarden vermoedelijk door rood waardoor hij in aanrijding kwam met een personenauto. Ter controle werd de man per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad dat hij even later weer kon verlaten.

Rijden onder invloed

JOURE – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige man uit Haskerhorne. Tijdens een surveillance hielden agenten op de Haskerveldweg de automobilist omstreeks 01.10 uur staande voor een alcoholcontrole. Na een blaastest werd op het politiebureau een ademanalyse afgenomen. Deze had als resultaat 470 ug/l, goed voor een rijverbod van 6 uur. Het betrof een beginnend bestuurder. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhoudingen na huisvredebreuk en bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee personen aangehouden op verdenking van huisvredebreuk en bedreiging. Omstreeks 04.00 uur liep een 50-jarige Leeuwarder een eetgelegenheid aan het Ruiterskwartier binnen waarvoor hij een verbod had. De man had in het verleden regelmatig overlast bezorgd waardoor hij een verbod had om de eetgelegenheid te bezoeken. De politie werd gewaarschuwd waarna de man werd aangehouden. Na verhoor mocht hij met een proces-verbaal het bureau verlaten. Een uur later werd een 29-jarige man uit Amersfoort aangehouden op verdenking van bedreiging. De man was verbaal agressief en had zich vervelend gedragen in de richting van medewerkers van een uitgaansgelegenheid aan de Nieuwestad. De politie kwam ter plaatse. De man werd gevorderd weg te gaan. Hier gaf hij hier geen gehoor aan. Vervolgens bedreigde hij een agent meerdere malen en opnieuw gaf hij geen gehoor aan het bevel om weg te gaan. Vervolgens werd de 29-jarige aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan