Politieberichten van vrijdag 25 mei

Inbreker aangehouden

NOARDBURGUM – Het woninginbrakenteam van politie Fryslân heeft met de aanhouding van een 18-jarige inwoner van Tzummarum twee woninginbraken in Noardburgum en twee in Burgum opgelost. Agenten kwamen de man op het spoor na het horen van diverse getuigen en eigen onderzoek. Na overleg met de officier van justitie kreeg het woninginbrakenteam toestemming om de 18-jarige aan te houden. Dit gebeurde op 7 mei. Tijdens de verhoren bekende de man de vier woninginbraken. Tevens bekende hij een aantal inbraken in afgemeerde boten in de jachthaven Zwartkruis in Noardburgum. Bij deze inbraken werden onder andere tv’s buit gemaakt. Na de verhoren werd tegen de verdachte proces-verbaal opgemaakt. Hij zal zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden. Het onderzoek door het woninginbrakenteam is nog niet afgerond. Zo moeten nog enkele helers worden gehoord.

Verkeerscontrole

ZURICH – De politie heeft woensdag in samenwerking met de Douane en de Rijksdienst voor het Wegverkeer een verkeerscontrole gehouden. Het accent van de controle lag op vrachtwagens. In totaal werden 41 voertuigen gecontroleerd. Elf chauffeurs kregen een bekeuring voor onder andere gladde banden, overbelading, geen tachograafschijf en overschrijding van de lengte.

Drie gewonden bij aanrijding

NIJEHASKE – De politie heeft donderdagmorgen op de A7 een aanrijding afgehandeld waarbij drie mensen gewond raakte. Een auto met hierin een 83-jarige vrouw en een 85-jarige man, beiden uit Tijnje, reed op een stilstaande auto met hierin een 48-jarige man uit Oldemarkt. Alle drie de personen raakten bij de aanrijding gewond en werden met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Aanhouding na mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmorgen vroeg een 29-jarige Leeuwarder aangehouden. De man wordt er van verdacht op de Nieuwestad om nog onduidelijke reden een 20-jarige plaatsgenoot te hebben mishandeld. Het slachtoffer verklaarde dat een onbekende man hem ineens een kopstoot had gegeven. Op grond van het signalement hield de politie korte tijd later op de Nieuwestad de verdachte aan. De man werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Ongeval

DRACHTEN – De politie heeft donderdagmorgen een ongeval afgehandeld op de Lauwers. Een 47-jarige motorrijder uit Boornbergum zag te laat dat een auto voor hem ter hoogte van de rotonde met de Eems stopte. De bestuurster daarvan, een 66-jarige inwoonster van Drachten, stopte daar om een hardloper voor te laten gaan. De motor botste vervolgens achterop de auto. De motorrijder werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Inbraak woning

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Barent Fockesstraat. Een getuige zag donderdagmiddag dat een man goederen uit een woning wegnam en waarschuwde de politie. Toen deze korte tijd later bij de woning kwam was de inbreker al verdwenen. Uit de woning bleek onder meer een laptop te zijn weggenomen. Niet duidelijk is hoe de dader de woning is binnengekomen. De getuige kon het volgende signalement van de dader geven:
#Lengte ca. 1,60 meter
#Leeftijd tussen de 45 en 55 jaar
#Kort stekelig donkerblond haar
#Blanke huidskleur
#Tattoo op rechter bovenarm
#Ongeschoren gezicht
#Normaal postuur
#Gekleed in bruin oranje horizontaal gestreept T-shirt, bruine bodywarmer, oranje korte broek tot de knieën, witte gympen met achterop de hak oranje
#Liep enigszins slingerend.
De politie wil graag in contact komen met eventuele getuigen, zij kunnen via 0900 8844 contact opnemen.

Woninginbraak, inbreker overlopen

GOUTUM – De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Overijsselseweg, waarbij de inbreker door de 47-jarige bewoner werd overlopen. Toen de bewoner donderdag tegen 19.30 uur thuis kwam, zag hij een hem onbekende man met een scooter in de achtertuin staan. Op het moment dat de bewoner naar de man liep, ging deze er op zijn scooter vandoor. De bewoner liep nog achter de man aan, maar kon hem niet tegenhouden. Uit de woning bleken onder meer een laptop en een saxofoon te zijn weggenomen. De politie heeft naar aanleiding van de melding nog een kort buurtonderzoek gehouden, maar daar kwam niets uit naar voren. De bewoner deed aangifte.

Man mishandeld

DOKKUM – De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling van een 19-jarige inwoner van Zwaagwesteinde. Deze verklaarde donderdagavond rond 23.00 uur op de Van Kleffenstraat tijdens het uitlaten van de hond, door vier hem onbekende jongens te zijn geslagen en geschopt. Ook zou hij mogelijk met een scherp voorwerp zijn gestoken. Het slachtoffer werd voor onderzoek naar het ziekenhuis in Dokkum overgebracht. Daar werd hij behandeld voor verwondingen aan zijn been en gezicht. Van de daders is slechts bekend dat twee van hen een Nike-petje droegen en mogelijk een scooter bij zich hadden.

Aanrijding met ree

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag hulp verleend bij een ongeval op de N31. Een 62-jarige automobiliste uit Groningen was daar, bij het ontwijken van een overstekende ree, de macht over het stuur verloren en vervolgens met haar auto enkele malen over de kop geslagen. De bestuurster werd voor onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Aanhouding na diefstal aanhangwagen

WESTERGEEST – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 58-jarige inwoner van Zwaagwesteinde aangehouden. De man wordt er van verdacht van het erf van een woning aan de Kalkhuswei een aanhangwagen te hebben gestolen. De 52-jarige bewoner en eigenaar van de aanhangwagen was daar getuige van en meldde de diefstal via 112 aan de politie. Deze wist de verdachte met behulp van het door de eigenaar opgegeven kenteken korte tijd later op de A. van der Meulenstraat in Zwaagwesteinde staande te houden. De verdachte werd na zijn aanhouding naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Snelheidscontroles

De politie heeft donderdag twee radarsnelheidscontroles gehouden in de gemeente Skarsterlân. Het accent lag daarbij op plaatsen waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer. Bij een controle op de N924, Hoge Dijk te St.Johannesga, werden 514 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 59 boven harder dan toegestane snelheid van 80 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 116 km/u. Tijdens een controle op de Tramwei te Broek werden 330 voertuigen gecontroleerd. Hier reden 23 bestuurders sneller dan de toegestane 80 km/u en was 99 km/u de hoogst gemeten snelheid.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan