Politieberichten van vrijdag 25 maart.

Gestolen vlet teruggevonden
JOURE – De waardevolle vlet die op zaterdag 19 maart gestolen werd vanuit een boothuis van een woning aan de Boornzwaagsterdyk in Boornzwaag is terecht. Op woensdag 23 maart zagen voorbijgangers de vlet liggen bij de Trambrug tussen Joure en Sneek. Zij wisten dat er zo’n soort vlet gestolen was en belden met de politie. Uit het politieonderzoek bleek dat de boot hier op dinsdag 22 maart of woensdag 23 maart door onbekende(n) werd achtergelaten. De politie wil dan ook graag weten of er mensen zijn die dit gezien hebben. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844 of anoniem via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Wietkwekerij
WOMMELS – De politie heeft donderdag een wietkwekerij ontruimd. Bij de politie was informatie binnengekomen dat in een woning aan het Bosk een wietkwekerij zou zijn. Door de politie werd een onderzoek ingesteld en in de woning werd een kwekerij met 230 hennepplanten aangetroffen. Ook werd ruim 500 gram gedroogde wiet aangetroffen. In het kader van het wederrechtelijk verkregen voordeel is er 800 euro aan contant geld, elektronica en een spelcomputer inbeslaggenomen. De bewoner van de woning was niet thuis. Hij zal op een later tijdstip worden aangehouden.

Botsing fietser met bromfietser
DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een ongeval op De Meer waarbij een 34-jarige man uit Drachten en een 16-jarige plaatsgenoot gewond raakte. De 34-jarige wilde vanaf De Meer de Noorderhogeweg opfietsen. Waarschijnlijk reed hij aan de verkeerde kant van de weg en kwam hierdoor in botsing met de 16-jarige bromfietser die uit de tegengestelde richting kwam. De racefietser werd met nekletsel overgebracht per ambulance naar het ziekenhuis in Groningen, de bromfietser ging met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten.

Man door auto overreden
HEERENVEEN – Bij een tragisch ongeluk donderdagavond op een afrit naar een parkeerkelder is een 86-jarige inwoner van Heerenveen overleden.

Schoonmaakactie
Een aantal bewoners van een flat aan het Burgemeester Kuperusplein hadden donderdag meegeholpen om de parkeerkelder onder hun flatgebouw schoon te maken. Deze schoonmaakactie duurde de hele dag. Om geen verkeer toe te laten was een afzetlint bij de ingang van de parkeergarage gespannen.

Opening
Rond 19.00 uur was alles klaar en kwamen enkele bewoners op het idee om het lint door te knippen en symbolisch de parkeergarage weer te ‘openen’. Een 86-jarige bewoner die ook geholpen had, werd gevraagd om het lint door te knippen. Als het lint zou zijn doorgeknipt zou een auto, die al boven aan de oprit stond, naar binnen rijden.

Ongeluk
Op het moment dat de 86-jarige met nog een bewoner op de oprit naar de parkeerkelder stond, stapte de bestuurster van de auto die naar binnen zou rijden even uit de auto. Zij zocht de toegangspas om de deur van de parkeerkelder te kunnen openen. Terwijl zij buiten de auto stond begon deze te rijden en rolde naar beneden. Het lukte het slachtoffer niet meer om tijdig van de afrit af te komen en hij kwam onder de auto terecht.

De gewaarschuwde hulpdiensten hebben assistentie verleend aan het zwaargewonde slachtoffer maar deze is ter plaatse overleden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning donderdagavond aan de Pieter Stuyvesantweg. De deur werd opengebroken, waarna diverse elektrische apparatuur, sieraden en waardevolle papieren werden weggenomen. De 26-jarige bewoner deed aangifte.

Inbraak in woning
OOSTERWOLDE – De politie heeft donderdagavond een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan De Slatten. Tussen 17.15 en 23.15 uur werd hier het slot uit de achterdeur verwijderd. Uit de woning werden sieraden en contant geld weggenomen. De 64-jarige bewoner deed aangifte.

Vier aanhoudingen na mishandeling en vernieling
SNEEK – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Parallelweg vier personen aangehouden op verdenking van openbare geweldpleging tegen personen en goederen. Rond 01.50 uur kwam bij de politie een melding binnen van een vernield ruit op de Steenklip en kort daarna van een mishandeling op de Priorstraat. Ter plaatse op de Priorstraat troffen agenten een 55-jarige man aan die verklaarde door een man en vrouw mishandeld te zijn. Hij lag op bed toen hij hoorde dat er aan de schutting gerammeld werd en ging naar buiten om polshoogte te nemen. Hier zag hij een man en een vrouw staan en sprak hen aan over het geluid. De vrouw stapte hierop over het hekje en gaf hem een klap op zijn hoofd. Vervolgens pakte de man hem beet en gaf de vrouw hem nog een klap waarop het slachtoffer neerviel. Naar de vernieling van het ruit op de Steenklip werd een onderzoek ingesteld. Een getuige verklaarde tegenover de agenten dat de daders twee mannen waren die de agenten eerder al in de straat gezien hadden. Het vermoeden bestond dat de twee incidenten met elkaar te maken hadden. Agenten maakte een zoekslag in de omgeving. Niet veel later werden de vier verdachten op de Parallelweg aangetroffen. Een 41-jarige man uit Sneek en een 41-jarige vrouw uit Oudega werden aangehouden op verdenking van openbare geweldpleging tegen personen. Een 25-jarige man en een 33-jarige man, beide uit Sneek, werden aangehouden op verdenking van openbare geweldpleging tegen goederen. De vier werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Dronken man aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagmorgen om 05.10 uur op De Bolder een 38-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van openbaar dronkenschap. Bij de meldkamer was een melding binnen gekomen dat een medewerker van een bedrijf een persoon in bedwang hield. Deze persoon had in beschonken toestand over het terrein van het bedrijf waar de medewerker aan het werk was rondgelopen. Agenten namen de dronken man van de medewerker over en brachten hem naar het bureau voor nader onderzoek.

Man aangehouden na mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de Oude Doelesteeg een 31-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten werden rond 04.00 uur aangesproken door een 19-jarige man uit Zeist die aangaf kort daarvoor een kopstoot gekregen te hebben. Hij wees daarbij de 31-jarige aan als dader. Agenten hielden daarop de verdachte aan en brachten hem over naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 19-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Nadat rond 03.12 uur bij de politie een melding van een vechtpartij in de Oude Doelesteeg binnengekomen was, troffen agenten ter plaatse het 21-jarige slachtoffer uit Leeuwarden nog aan. Deze verklaarde dat de verdachte op de fiets weggereden was. Op basis van het doorgegeven signalement kon deze niet veel later bij de Oldehove aangehouden worden. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. De reden voor de vechtpartij is niet bekend.

Hennepkwekerij met 800 plantjes
ROTSTERGAAST – De politie heeft donderdagmiddag op de Schoterweg een hennepkwekerij ontmanteld. Naar aanleiding van een anonieme tip ging de politie naar binnen. In een schuur troffen de agenten 800 hennepplanten aan. De planten en apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De 44-jarige eigenaar van het pand is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Conducteur beledigd
HURDEGARYP – De politie heeft donderdagmiddag een 21-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor belediging. Rond 14.45 uur kreeg de politie de melding dat op het station Hurdegaryp de 21-jarige zich lastig gedroeg. Ter plaatsen spraken agenten met een 56-jarige treinconducteur uit Tytsjerk. Die gaf aan te zijn beledigd door de 21-jarige. De Leeuwarder werd vervolgens aangehouden en op het politiebureau verhoord. Na verhoor werd hij heengezonden met een schikkingsvoorstel van 320 euro. De treinconducteur deed aangifte.

Sieraden weggenomen
BALK – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Minne Jeltesstrjitte die donderdagavond plaatsvond. Door het forceren van een raam kwam(en) de dader(s) binnen. De buit bestond uit gouden en zilveren sieraden. De 62-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Vrouw bedreigd taxichauffeur met mes
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond een 29-jarige inwoonster uit Leeuwarden en een 37-jarige stadsgenoot aangehouden op verdenking van bedreiging. Omstreeks 22.40 uur kwam bij de politie de melding binnen dat een taxichauffeur op de Fruitstraat zou zijn bedreigd met een mes. Ter plaatse troffen agenten het slachtoffer, een 27-jarige taxichauffeur uit Leeuwarden aan, die aangaf te zijn bedreigd. Hij kon daarbij een goed signalement van de dader geven die in de richting van Achter de Hoven was gerend. Meerdere politie-eenheden zochten de omgeving af. De meldkamer zag even later een vrouw op camerabeelden. Zij voldeed aan het signalement en belde aan bij een woning aan de Fruitstraat maar werd niet binnengelaten. Na onderzoek bleek het te gaan om de 29-jarige. De woning van de vrouw werd bezocht. De agenten wilden haar aanhouden maar dat ging moeizaam. Nadat zij de deur weer had dichtgedaan kwam ze terug met een groot stuk hout in de hand en bedreigde daarmee de agenten. Met veel verzet kon zij uiteindelijk worden aangehouden. Haar aanwezige partner bemoeide zich ook met het verhaal en zette daarbij hun hond op tegen de agenten. Ook hij werd aangehouden voor bedreiging. Beiden zijn op het politiebureau voor nader onderzoek ingesloten.

Woninginbraak tijdens vakanties
MAKKUM /MENALDUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Krommesloot in Makkum die plaatsvond tussen 8 maart en 24 maart. De bewoners zagen bij thuiskomst, na een vakantie, dat er was ingebroken. De gehele woning werd doorzocht waarbij gouden sieraden en een geldbedrag werden weggenomen. De 59-jarige bewoner heeft aangifte gedaan. In Menaldum ontdekte een 69-jarige man dat bij zijn buren op Blomtun was ingebroken. De buurman paste op de woning omdat de bewoners met vakantie waren. Via een bovenraampje kwam men de woning binnen. Er werd een televisie weggenomen. De 71-jarige bewoner moet nog aangifte doen na thuiskomst van zijn vakantie. Mogelijk dat meer werd weggenomen.

112Fryslan