Politieberichten van vrijdag 25 juni.

Vrouw uit Dokkum door geweld om het leven gebracht
DOKKUM – De politie werkt nog steeds met een team van vijftien rechercheurs aan het onderzoek naar de dood van de 24-jarige vrouw uit Dokkum. Woensdag werd door het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk sectie op het lichaam verricht. Deze sectie heeft uitgewezen dat het slachtoffer door geweld om het leven is gebracht. Over de wijze waarop het slachtoffer om het leven is gebracht, doet de politie geen mededelingen. Het rechercheteam richt zich, naast het verhoor van de verdachte, ook op het verhoren van getuigen. De verdachte zal vrijdag worden voorgeleid bij de Rechter-commissaris. Het park, de plaats waar het lichaam van de 24-jarige vrouw werd aangetroffen, is inmiddels weer vrijgegeven.

Rijbewijs snorfietser ingevorderd
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagmorgen op de Mercurius het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige man uit Tjalleberd. De man reed op zijn snorfiets met een snelheid van 60 kilometer per uur, terwijl op een snorfiets maximaal 25 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Politie ontmantelt hennepkwekerijen en houdt drie verdachten aan
FRYSLAN- De politie heeft woensdag drie hennepkwekerijen ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerijen op het spoor door anonieme tips. In Lemmer werd in een bedrijfspand aan de Roggemole een hennepkwekerij aangetroffen met 700 planten. Daarbij werden twee inwoners van Lemmer van 60 en 27 jaar aangehouden. Ook werd de auto van één van de verdachten in beslag genomen omdat het vermoeden bestaat dat deze was aangeschaft uit inkomsten van de hennepkwekerij. De beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. In Oudehaske op de Denemarkendreef troffen de agenten in een aanhangwagen een hennepkwekerij aan met 135 hennepplanten. Op deze locatie werden geen verdachten aangehouden. Zowel in de kwekerijen in Lemmer als in Oudehaske werd de elektriciteit illegaal afgetapt. In Makkum werd tenslotte bij een woning in de Botterstraat een hennepkwekerij met 75 planten ontmanteld. De planten groeiden in de tuin. In de woning troffen de agenten nog eens 75 gram hennep aan. Een 50-jarige inwoner van Makkum werd aangehouden. Alle planten en apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging van omgeving en voor de veiligheid van de omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand zonder reguliere baan veel geld uitgeeft, mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen. In het Wetboek van Strafrecht staat namelijk dat iemand schuldig is aan witwassen als zijn geld of goed uit ‘enig misdrijf’ afkomstig is.

Man en vrouw overleden na frontale botsing
GOUTUM – Donderdagavond zijn bij een ongeval op de Hendrik Algeraweg een 78-jarige man en een 79-jarige vrouw uit Leeuwarden om het leven gekomen. Een 41-jarige inwoner van Minnertsga raakte zwaar gewond. Deze man, die in een blauwe Volkswagen Golf reed, kwam vanuit de richting Heerenveen en reed via de Goutum de Hendrik Algraweg op. Door nog onbekende oorzaak kwam hij met zijn auto op de verkeerde weghelft terecht. Hier reed hij frontaal tegen de auto van het echtpaar die vanuit de richting Deinum kwam. Het echtpaar kwam hierbij om het leven. De man is zwaargewond per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Van de 41-jarige gewonde automobilist is een bloedproef afgenomen. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd. De politie wil graag in contact komen met getuigen die iets van het ongeval hebben gezien gebeuren of misschien iets hebben gezien wat in relatie met het ongeval kan worden gebracht. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000

Man aangehouden voor poging diefstal fiets
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Professor mr. P.S. Gerbrandyweg een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Een getuige zag dat de verdachte bezig was de fiets van zijn buurvrouw te stelen. Vervolgens werd de verdachte door de getuige en een paar andere buurbewoners aangehouden waarna men via 1-1-2 direct de politie belde. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

17-jarige man aangehouden voor rijden zonder rijbewijs
LEEUWARDEN-De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij zonder rijbewijs een personenauto bestuurde. Toen de agenten de jongen in een auto zagen rijden in de Willem Lodewijkstraat, besloten zij de bestuurder te controleren. Toen de agenten naar zijn rijbewijs vroegen, gaf hij een valse naam en na onderzoek bleek dat geen rijbewijs had. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt voor het opgeven van een valse naam en voor het rijden zonder rijbewijs.

Politie houdt mannen aan voor vernieling
SNEEK-De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Schaapmarktplein een 26- en 23-jarige inwoner van IJlst aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige zag dat de mannen plantenbakken in het water gooiden en belde direct via 1-1-2 de politie. Omdat de getuige een goed signalement van de beide verdachten door had gegeven, konden de beide mannen vrij snel worden aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. De gemeente doet aangifte.

Politie zoekt getuigen van mishandeling autobestuurder
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een mishandeling van een 19-jarige inwoner van Dokkum die donderdagavond rond 20.30 uur plaatsvond op de Professor mr. P.S. Gerbrandyweg. Het slachtoffer die in zijn auto reed, werd zonder aanleiding door de bestuurder van een andere personenauto, die achter hem reed, tegen zijn bumper aangereden. Toen de Dokkumer stopte en uitstapte om te vragen waarom de man tegen zijn auto aanreed, kreeg hij plotseling klappen van de bestuurder. Vervolgens stapte de verdachte in zijn auto en reed weg. Het slachtoffer liep verwondingen aan zijn gezicht op en moest zich onder medische behandeling laten stellen. De politie wil heel graag in contact komen met getuigen van de mishandeling. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Vier verdachten aangehouden voor diefstal in tankstation
HEERENVEEN- De politie heeft donderdagavond rond 17.30 uur vier mannen aangehouden op verdenking van diefstal van diverse eetwaren in een tankstation aan de Haskeruitgang. Een getuige zag dat de mannen allerlei goederen in hun kleding stopten en zonder deze te betalen het tankstation verlieten. Door direct via 1-1-2 de politie te bellen met een goede beschrijving van de personen en de auto waarin ze reden, konden de verdachten even later in de Wulpstraat worden aangehouden. De mannen een 22 en 25-jarige inwoner van Banbury (GB), een 18-jarige inwoner van Farnborough (GB) en een vierde verdachte (leeftijd en woonplaats onbekend), werden overgebracht naar het politiebureau. De 25-jarige bedrijfsleider deed aangifte.

Politie zoekt getuigen van mishandeling
LEEUWARDEN- De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling die rond middernacht plaatsvond op de Weaze. Daarbij werd een 46-jarige inwoner van ’s Gravenzande door vier mannen mishandeld. De man werd toen hij op de Weaze liep, met een Vuvuzela in zijn oor getoeterd. Toen hij hier iets van zei, werd hij door de man zonder aanleiding geslagen waarna deze hulp kreeg van nog drie andere mannen. Bloedend is het slachtoffer daarna naar zijn auto gelopen. Toen agenten bloed op straat aantroffen en het spoor volgden, troffen zij het slachtoffer in zijn auto aan. De man werd door de agenten over gebracht naar het MCL voor een medische behandeling

Dader 1
[bullets]Man
Leeftijd onbekend
Getinte huidskleur
Halflang rasta kapsel
Lengte 1.85 m.
Gezet postuur[/bullets]

Dader 2
[bullets]Man
Leeftijd onbekend
Getinte huidskleur
Deze man droeg een zonnebril met een wit montuur
Opvallende brede platte neus[/bullets]

Van de andere twee verdachten met een getinte huidskleur is geen signalement bekend. De politie wil graag in contact komen met getuigen. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Man gewond na aanrijding
FRANEKER- De politie heeft een aanrijding afgehandeld die donderdagmiddag op de Hertog van Saxenlaan plaatsvond tussen een bromfiets, bestuurd door een 31-jarige inwoner van Franeker, en een fietser (woonplaats en leeftijd onbekend) afgehandeld. Getuigen hadden gezien dat de bromfietser gevaarlijk rijgedrag vertoonde waardoor hij in botsing met de fietser kwam. Deze kwam ten val een raakte gewond aan zijn gezicht. De man moest zich laten behandelen in de dokterswacht. Het rijbewijs van de 31-jarige Franeker werd ingevorderd en er werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Verkeerscontroles levert boetes op
HEERENVEEN- Motorsurveillance van team Heerenveen bestaande uit vijf motoragenten en ondersteuning uit het team hebben woensdag en donderdag op de diverse plaatsen in Heerenveen verkeerscontroles gehouden. Tijdens een file beveiliging op de A7 werden diverse bestuurders van vrachtwagens en personenauto’s staande gehouden omdat zij over de vluchtstrook reden. Zij kunnen een bekeuring van 240 euro thuis verwachten. Tijdens een landbouwcontrole in de omgeving van Heerenveen werden bekeuringen uitgeschreven voor het niet voeren van de afgeknotte driehoek. Daarnaast werden er op diverse locaties rood licht overtredingen (4), snelheidsovertredingen(24) en het niet dragen van de autogordel (76) geconstateerd. Ook werd er op mobiel bellen (21) bekeurd. In een geval bleek de bestuurder van een personenauto met een aanhangwagen te rijden waarvan de lading scherp uit stak. Ook bromfietser ontkwamen niet aan de verkeerscontroles. Een snorfietser, een 22-jarige inwoner van Tjalleberd moest zijn rijbewijs inleveren omdat 70 kilometer per uur reed daar waar 25 kilometer per uur is toegestaan. Tenslotte werden er overtredingen geconstateerd voor het voeren van onjuiste verlichting en het rijden met een onverzekerde auto.

Fryslân: rijbewijzen drankrijders ingevorderd
De politie heeft gisteravond en vannacht van drie bestuurders de rijbewijzen ingevorderd en tegen hen proces-verbaal opgemaakt omdat ze te veel hadden gedronken. Donderdagavond werd op de Hertog van Saxenlaan in Franeker een 63-jarige automobilist uit Leeuwarden staande gehouden. Hij blies 650 ug/l. Later die nacht werd op De Slag in Drachten een 21-jarige automobilist uit Lippenhuizen staande gehouden. Deze bestuurder blies 655 ug/l. Op de Nieuwestad in Leeuwarden werd dezelfde nacht een 18-jarige bromfietsster staande gehouden. Aangezien de ademanalyse bij deze bestuurster niet lukte, werd haar een bloedproef afgenomen.

Politie houdt dief buitenboordmotor aan
SNEEK- De politie heeft donderdagavond een 24- jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van diefstal van een buitenboordmotor. Via een anonieme tip kreeg de politie informatie dat de verdachte bezig was een buitenboordmotor te stelen. Toen de agenten een onderzoek in de omgeving instelden, troffen zij in de auto van de verdachte de buitenboordmotor aan. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De buitenboordmotor en de auto werden in beslaggenomen. De eigenaar doet nog aangifte.

112Fryslan