Politieberichten van vrijdag 24 september.

Grote partij kabels gestolen
JOURE – De politie onderzoekt de diefstal van een grote partij grondkabels. De 45 rollen met daarop circa 55 meter grondkabel lagen op een geparkeerde vrachtwagen op een terrein van een bedrijf aan de Yndustriewei. De vrachtauto werd zaterdagochtend omstreeks 05.00 uur geparkeerd op het terrein. ’s Avonds ontdekte een medewerker dat er maar liefst 45 rollen van de vrachtwagen waren weggenomen. De schade bedraagt enkele tienduizenden euro’s. Een 55-jarige inwoner van Ouwsterhaule deed aangifte. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien hebben of anderszins informatie hebben. Zij kunnen bellen met de politie via 0900-8844 of wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Duidelijke foto’s van vernieler op dadergezocht.nl geplaatst
WOLVEGA – De politie heeft donderdag duidelijke foto’s van een nog onbekende vernieler van een pinautomaat op [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url] geplaatst. In de nacht van zaterdag 26 juni op zondag 27 juni rond 04.30 uur werd het glas van de monitor van de geldautomaat kapot getrapt door de man. Een beveiligingscamera registreerde feilloos de vernieling.

Jonge vrouw lastig gevallen
DRACHTEN – De politie zoekt getuigen van een incident op de Dokter Martin Luther Kingsingel. Woensdagavond omstreeks 22.40 uur fietste een 23-jarige inwoonster van Drachten over Dokter Martin Luther Kingsingel. Ter hoogte van fietstunnel onder de A7 zag ze een nog onbekende voetganger op haar afkomen. De man hield een grote zaklamp, vermoedelijk een maglite, in zijn handen. Hij kwam op de fietsende vrouw aflopen en hief de zaklamp in de lucht. De vrouw stopte en de voetganger vroeg hoe laat het was. Plotseling greep hij de 23-jarige vrouw bij haar nek en trok haar mee in de richting van enkele bosjes. De vrouw zag echter kans om te vluchten en liet haar fiets achter. Net voor de ingang van het ziekenhuis haalde de belager de vrouw in. Hij had namelijk haar fietst gepakt en was weer achter haar aangegaan. De man gaf de vrouw haar fiets en ging er volgens vandoor. De politie werd gewaarschuwd en meerdere agenten zochten de omgeving af. De man werd echter niet meer aangetroffen. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van dit incident. Het signalement van de man is als volgt:

[bullets]1.80m lang
tussen de 20 en 30 jaar oud
kort stekelig donker haar
een bruine leren jas van halflang model
een spijkerbroek.[/bullets]

Weet u wie deze man is of heeft u iets gezien op de Dokter Martin Luther Kingsingel? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
STEGGERDA- De politie heeft donderdagmiddag op de A32 het rijbewijs van een 20-jarige inwoner van Rottum ingevorderd. De man reed in zijn auto 182 kilometer per uur daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. De man kon zijn rijbewijs inleveren. Daarnaast werd er tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontrole na klachten
HAULERWIJK – De politie heeft donderdagochtend van 10.30 uur tot 12.00 uur met een lasergun een snelheidscontrole gehouden op de Rolpaal. Diverse buurtbewoners hadden bij de politie geklaagd over hoge snelheden die op deze weg zouden worden gereden. Tijdens de controle werden een automobilist en twee motorrijdsters bekeurd vanwege forse snelheidsovertredingen. De hoogste snelheid bedroeg maar liefst 100 kilometer per uur, terwijl op deze weg 60 kilometer is toegestaan.

Man bewusteloos door GHB
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagochtend op het Vliet een 27-jarige inwoner van Leeuwarden van straat gehaald. De man lang onwel op straat en diverse voorbijgangers belden daarop met de politie. Toen de agenten arriveerden was de 27-jarige net weer wat bijgekomen. Hij reageerde erg onrustig en wilde zijn naam niet geven. Hierop werd besloten om de Leeuwarder over te brengen naar het politiebureau. Met de nodigde moeite kregen de agenten de man in de auto. Tijdens de rit naar het politiebureau ging de man volledig door het lint. Plotseling staakte hij zijn verzet en viel in een diepe slaap. Het personeel van de ambulance was inmiddels gearriveerd bij het bureau. Ondanks de inzet van vier agenten kregen het ambulancepersoneel de man niet op de brancard. Uiteindelijk werd besloten om hem maar in te sluiten. Ook in de cel ging de man weer volledig door het lint. Na een gesprek met een GGD-arts gaf de Leeuwarder aan dat zijn gedrag alles te maken had met GHB-gebruik. Aan het einde van de ochtend mocht de man, al scheldend en tierend, het bureau weer verlaten.

Snelle motorrijder raakte rijbewijs kwijt
HALLUM- De politie heeft donderdagmiddag op de Roodschuursterlaan het rijbewijs van een 33-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd. De man reed met zijn motor 150 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Daarnaast werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt. De motorrijder bleek net zijn rijbewijs weer terug te hebben in verband met eerdere verkeersovertredingen.

Boetes bij verkeerscontrole aanhangwagens
LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmorgen op de Anne Vondelingweg een verkeerscontrole gehouden die gericht was op auto’s in combinatie met aanhangwagens. Totaal kregen 10 bestuurders van deze combinaties een proces-verbaal. In een aantal gevallen werd er overschrijding van het gewicht van de lading geconstateerd. Daarnaast werden er proces-verbaal gegeven voor het niet in het bezit hebben van een gelding rijbewijs, gladde banden, niet in het bezit van een kentekenbewijs voor de aanhangwagen, een defecte losbreekrem inrichting en getinte autoruiten.

Rijbewijs kwijt na gevaarlijk rijgedrag
HIJUM- De politie heeft donderdagavond het rijbewijs van een 21-jarige inwoner van Ferwert in gevorderd. Agenten zagen de man op de Ljouwertdijk diverse verkeersovertredingen plegen waaronder kleven, inhalen terwijl er een dubbele doorgetrokken streep van toepassing is en voor het opzettelijk slingerend rijden op de weg. Daarnaast reed de automobilist enige tijd met gedoofde lichten. Nadat de agenten de automobilist een stopteken hadden gegeven werd hij overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. Daarnaast raakte de man zijn rijbewijs kwijt.

Auto op de kant door aanrijding
DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Martin Luther Kingsingel op donderdagmiddag rond 16.15 uur. De 53-jarige bestuurder van Drachten sloeg linksaf en zag daarbij een tegemoetkomende auto van een 65-jarige bestuurder van Drachten over het hoofd. De 53-jarige botste tegen de flank waardoor de auto van de 65-jarige op zijn zijkant ging. Beide passagiers van de auto, een 86-jarige en 64-jarige inwoonsters van Drachten, zijn met letsel overgebracht naar het ziekenhuis voor controle. Bureau Verkeersongevallenanalyse heeft onderzoek gedaan naar de toedracht van de aanrijding.

Hennep uit maïsveld gehaald
FOCHTELOO – De politie heeft donderdag een illegaal hennepveld gevonden in een maïsveld bij Fochteloo. Tijdens een milieuvlucht met een helikopter werd het hennepveld achter een boerderij aan het Zuideinde ontdekt. De 150 oogstrijpe planten werden door de agenten vernietigd. Er volgt nog onderzoek om te achterhalen wie het hennep in het maïs heeft gepland.

Cosmetica gestolen bij winkeldiefstal
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een winkeldiefstal die donderdagmiddag in een winkel aan de Tweebaksmarkt plaatsvond. Daarbij werd een groot aantal cosmetica weggenomen. De drie mannen, vermoedelijk van Oost-Europese afkomst, kwamen de winkel binnen waarna twee mannen een medewerkster afleiden terwijl de andere man zijn tas vol stopte met cosmetica. Vervolgens gingen de drie mannen ervandoor. De politie waarschuwt winkeliers oplettend en alert te zijn op deze wijze van winkeldiefstal met een afleidingmanoeuvre. Een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Gebruiker cocaïne aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft op donderdagmiddag rond 16:00 uur een 50-jarige inwoonster van Groningen aangehouden voor het bezit van zes bolletjes cocaïne op het Molenpad. De agenten zagen dat de een voor hun bekende gebruiker uit Groningen mogelijk verdovende middelen had gekocht van een onbekend gebleven persoon. Bij controle van de Groningse bleek dat deze inderdaad cocaïne had gekocht en werd zij daarvoor aangehouden. De politie zal een verder onderzoek instellen naar de dealer van de cocaïne.

Chauffeur veevervoer met te veel alcohol op
OUDEHASKE- De politie heeft donderdagmiddag op de A7 een 52-jarige inwoner van Diever aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Agenten kregen een melding dat een vrachtwagenchauffeur nog al slingerde. Eenmaal ter plaatse gaven de agenten de chauffeur een stopteken. Tijdens het gesprek bleek dat de chauffeur alcohol had gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 810 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Vijf aanhoudingen op Joustermerke
JOURE- De politie heeft op de Joustermerke vijf personen aangehouden die betrokken waren bij een vechtpartij op de Appelwijk. De uitbater van een horecagelegenheid vroeg assistentie van de politie in verband met een vechtpartij in zijn zaak. Toen de agenten eenmaal ter plaatse waren om de uitbater te helpen meende één van omstanders in een politieauto te moeten gaan zitten. De agenten hielden deze dronken man aan, waarna het beschonken publiek zich met de aanhouding ging bemoeien. Een grote groep keerde zich dan ook tegen de politie. Hierbij werden twee agenten geslagen en één agente aan haar haren getrokken. De politie wist uiteindelijk de orde te herstellen door gebruik te maken van de wapenstok en een politiehond. Meerdere personen werden door de politiehond gebeten. Er volgden nog vier aanhoudingen, waarna de rust weer terugkeerde. Het bleef later die avond en nacht rustig en gezellig.

Te snel op een snorfiets
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond tijdens een snelheidscontrole op de Dammelaan het rijbewijs ingevorderd van 19-jarige inwoner van Leeuwarden. De 19-jarige Leeuwarder reed op zijn snorfiets 64 kilometer per uur (na correctie). Een snorfiets mag niet harder dan 25 kilometer per uur rijden, en omdat hij meer dan 30 kilometer te hard reed, werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Bij controle bleek ook dat de Leeuwarder nog een boete had openstaan, omdat hij deze niet kon betalen werd ook hier zijn rijbewijs voor ingenomen. Na de periode van de invordering van het rijbewijs voor de snelheidsovertreding, zal het rijbewijs worden ingenomen door Justitie voor het niet voldoen van de openstaande boete.

Agressief na vernieling/baldadigheid
LEEUWARDEN – De politie heeft op vrijdagmorgen rond 02:40 uur een man aangesproken welke in de Ipe Brouwersteeg tegen fietsen aan het trappen was. Zowel door cameratoezicht als door de surveillerende agenten werd gezien dat de man tegen diverse fietsen trapte. Tijdens het aanspreken van de 22-jarige Leeuwarder, ontstak deze zonder reden in woede en werd in eerste instantie in bedwang gehouden door een vriend. Nadat de Leeuwarder zijn vriend tegen de grond gooide werd hij door de agenten aangehouden voor baldadigheid/vernieling. De Leeuwarder verzette zich hevig tijdens de aanhouding en schopte hierbij één van de agenten en sloeg de andere agent. Beide agenten hebben hiervan aangifte gedaan. De Leeuwarder is ingesloten op het politiebureau en zal worden gehoord over de mishandeling, belediging, vandalisme en het verzet tijdens het plegen van de aanhouding.

112Fryslan