Politieberichten van vrijdag 24 juni


Proces-verbaal voor bezit nepwapens

HEERENVEEN- Politie heeft woensdagmorgen in een school aan de Ds. Kingma een 14-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor wapenbezit. De jongen toonde op school een op echt lijkend pistool. Het nepwapen is door de politie in beslag genomen. Tegen de jongen wordt proces-verbaal opgemaakt. Hetzelfde gebeurde donderdagavond in Leeuwarden. De politie had informatie gekregen dat een 31-jarige bewoner van de wijk Camminghaburen in het bezit zou zijn van een vuurwapen. Agenten gingen naar zijn woning en vroegen om uitlevering van het wapen. De man overhandigde vervolgens een nepwapen. Dit werd in beslag genomen. Ook tegen de Leeuwarder werd proces-verbaal opgemaakt.

Waarom zijn nepwapens verboden?

Veel nepwapens lijken zo sprekend op een echt vuurwapen dat die geschikt zijn om iemand mee te bedreigen. Daarom is het verboden om deze wapens te hebben en te verhandelen. De kleur van een nepwapen speelt geen rol.

Auto gestolen

HALLUM – De politie onderzoekt de diefstal van een zwarte Volkswagen Passat met kenteken 79-TB-SL. De auto werd in de nacht van woensdag op donderdag gestolen vanaf een terrein van een bedrijf aan de Doniaweg. De 42-jarige eigenaar uit Hallum had zijn auto niet afgesloten en had de sleutels in het contact laten zitten. Toen hij na zijn werk naar de parkeerplaats liep, was de auto weg. De man deed dan ook aangifte.

Hennepkwekers aangehouden

TZUMMARUM/FRANEKER – De politie heeft donderdagochtend in een schuur achter een woning aan de Roordamaleane een hennepkwekerij ontmanteld. Agenten kwamen de kwekerij op het spoor dankzij anonieme tips. Op de zolder van de schuur werd een hennepkwekerij aangetroffen met 40 planten. Ook buiten stonden een aantal hennepplanten. De 56-jarige bewoner werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. De man mocht ’s middags het bureau verlaten. Ook in Franeker in een loods aan De Wieken werd een hennepkwekerij ontdekt. Tijdens de inval werd de eigenaar van de loods, een 41-jarige inwoner van Damwâld, aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht de man het bureau weer verlaten. Ook hier werden de planten en de apparatuur in beslag genomen en vernietigd.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Leeuwerikstraat. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men de woning binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden sieraden en een laptop weggenomen. De 40-jarige bewoner deed aangifte.

Man gewond tijdens werkzaamheden op dak

DOKKUM – De politie heeft de brandweer en het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval op het dak van een kapel aan de Bronlaan. Donderdagmiddag gleed een 40-jarige inwoner van Leeuwarden tijdens werkzaamheden op het dak een stuk naar beneden en bleef halverwege het dak liggen. Hij liep daarbij letsel op aan zijn been. Een hoogwerker van de brandweer moest er aan te pas komen om het slachtoffer van het dak te halen. De Leeuwarder werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Gestolen auto gevonden

LEMMER – De politie heeft donderdagmiddag een gestolen BMW in beslag genomen. Surveillerende agenten kregen een melding dat op de Brekkenweg mogelijk een gestolen auto zou staan. Het kenteken van de auto werd via de Meldkamer Fryslân nagetrokken en het voertuig bleek die ochtend in het Brabantse Prinsenbeek te zijn gestolen. De auto werd daarom voor sporenonderzoek in beslag genomen. De 51-jarige eigenaar uit Prinsenbeek werd vervolgens geïnformeerd. Hij deed aangifte.

Gehuurde sloep niet teruggebracht

LANGWEER – De politie onderzoekt de diefstal van een Langweerder sloep. Eerder die dag hadden twee mannen de sloep gehuurd en met de verhuurder werd afgesproken dat de boot voor 18.00 uur zou worden teruggebracht. Dit gebeurde niet en daarom nam de verhuurder telefonisch contact op met de twee. Hij kreeg te horen dat ze met de sloep onderweg waren naar Langweer. Na een aantal uren wachten was de boot nog steeds niet terug. Reden voor de verhuurder om de politie te waarschuwen. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot een Burgernetactie op het Water te starten. De agenten keken samen met 188 deelnemers van Burgernet, voornamelijk professionals die op of rondom het water werken, uit naar de gestolen boot. Hij werd echter niet aangetroffen. Een 44-jarige inwoner van Langweer deed namens het verhuurbedrijf aangifte. Weet u waar deze Langweerder sloep met de naam Elan III is of heeft u de boot zien varen? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/nieuwe%20afbeelding_tcm7-697922.JPG[/img]

Duitser aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de Tjerk Hiddesstraat een 24-jarige Duitser aangehouden op verdenking van vernieling. Getuigen hadden gezien dat de man een auto in de straat had vernield. Daarom werd direct via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden in de betreffende straat zagen ze de man lopen. Hij werd aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier werd de Duitser voor nader onderzoek ingesloten. In de Tjerk Hiddesstraat bleek een zwaar beschadigde auto te staan. Het gehele linkerachterportier was door de 24-jarige Duitser vernield. De eigenaar van de auto moet nog aangifte doen.

Klanten van taxi betalen niet

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag samen met een 51-jarige taxichauffeur uit Amersfoort gezocht naar twee klanten die zonder te betalen de taxi hadden verlaten. De chauffeur had eerder die avond twee mannen opgehaald van het station in Amersfoort die graag naar Heerenveen wilden. Het duo sprak met de chauffeur een prijs af en een deel van het bedrag werd door hen aan de man overhandigd. Eenmaal aangekomen in Heerenveen stopte de taxi op de Atalantastraat. Het duo stapte uit en ging zonder betalen er vandoor. De agenten zochten samen met de taxichauffeur in de omgeving, maar de mannen werden niet meer gevonden.

Inbreker aangehouden

LEEUWARDEN – De Koninklijke Marechaussee heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Harlingersingel een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak. Twee wachtmeesters van de Marechaussee reden over de Harlingerstraatweg en ze zagen dat een man met een steen een ruit van een pand vernielde. Ook stond van het pand inmiddels een ruit open. Reden genoeg om te stopen en de man aan te spreken. Hij ging er vandoor en op de Harlingersingel werd de 19-jarige Leeuwarder aangehouden. Tijdens zijn vlucht gooide de man iets weg. Met een politiehond werd nog gezocht, maar er werd niks gevonden. De verdachte werd vervolgens door de Marechaussee overgedragen aan de politie. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Onderkoelde stapper gevonden

KOOTSTERTILLE – Surveillerende agenten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag in het gras op de Jisteboerewei een 19-jarige inwoner van Harkema gevonden. De man was deels ontkleed en daardoor onderkoeld. Hij werd dan ook door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De inwoner van Harkema had vermoedelijk te veel gedronken.

Leeuwarder aangehouden voor belediging

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op het Ruiterskwartier een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. Surveillerende agenten stonden ter hoogte van de Oude Doelesteeg. Voor een eetgelegenheid aan het Ruiterskwartier stonden een aantal stappers. Eén van hen probeerde de aandacht van de agenten en het publiek te trekken. Hij trok onder andere zijn trui uit. De man begon vervolgens te schreeuwen richting de agenten en maakte een aantal onzedelijke bewegingen. Reden voor de agenten om op te treden. De Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor vandalisme

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vandalisme. Surveillerende agenten zagen de man op de Nieuwestad tegen een verkeersbord slaan. Het bord viel daardoor op de grond. Toen agenten de man op zijn gedrag wilden aanspreken, begon de Leeuwarder gelijk vervelend te doen. Hij schold hen uit en wilde zijn naam niet noemen. De agenten waren snel klaar met deze dronken Leeuwarder en ze hielden hem dan ook. De man werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Vrouw aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 28-jarige vrouw (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van mishandeling. Portiers waarschuwden de agenten dat in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een ruzie was geweest tussen twee vrouwen. Al snel werd duidelijk dat de 28-jarige vrouw een 18-jarige inwoonster van Warns bij haar keel had gegrepen en aan haar haren had getrokken. En dat allemaal omdat de 18-jarige per ongeluk tegen haar aan botste en vervolgens ook nog netjes excuses aanbood. Dit alles was blijkbaar niet genoeg en de vrouw reageerde direct agressief. Omstanders en portiers moesten er aan te pas komen om de twee uit elkaar te halen. De 28-jarige verdachte werd overgedragen aan de agenten. Ze werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan