Fryslân, 24-07-2009 • Politieberichten van donderdag 23 juli 07.00 uur tot vrijdag 24 juli 07.00 uur

Heerenveen: politie vordert rijbewijs in na snelheidsovertreding
De politie heeft donderdagmorgen het rijbewijs van een 40-jarige inwoner van Oranjewoud ingevorderd omdat hij op de Weinmakker 109 kilometer per uur reed waar 50 kilometer is toegestaan. Agenten zagen de automobilist met hoge snelheid rijden en stelden een onderzoek in. De man moest zijn rijbewijs inleveren en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Reduzum: rijden onder invloed van drugs
De politie heeft donderdagmorgen op de Ayttawei een 29-jarige inwoner van Grou aangehouden omdat hij vermoedelijk onder invloed van GHB en cocaïne een auto bestuurde. Agenten kregen de melding dat een man volledig overstuur in zijn auto zat. Toen de agenten ter plaatse kwamen, zagen zij de auto met daarin de slapende man midden op de rijbaan stilstaan. Naast hem troffen zij twee flesjes vermoedelijk GHB aan. De automobilist werd hierop aangehouden en overgebracht naar het politie voor een ademanalyse. Toen dit niet lukte werd een bloedproef van de man afgenomen. Tijdens het verhoor gaf de man toe GHB en cocaïne te hebben gebruikt. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Langweer: toezicht te water tijdens skûtsjesilen
De politie heeft donderdag in samenwerking met Provinciale Waterstaat met meerdere boten op de wateren in en rondom Langweer toezicht gehouden. ’s Middags werden diverse schippers van pleziervaartuigen uit het wedstrijdveld van de SKS gestuurd. Na het skûtsjesilen en ’s avonds werden 20 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere te snel varen, het niet aanboord hebben van zwemvesten en/of een brandblusser, voor het vissen zonder vispas en een kampvuur op een steiger van de Markrite. Daarnaast werden er diverse waarschuwingen uitgedeeld.

Langweer: man aangehouden met verboden wapen
Politie heeft donderdagavond een 17 jarige inwoner van Oppenhuizen aangehouden op de Pontdyk. Tijdens het feest in het centrum ontstond er onenigheid bij het havenkantoor. Een groepje jongeren kreeg ruzie met de havenmeester. Over en weer werd geslagen. Een 17-jarige inwoner van Oppenhuzen werd daarbij aangehouden door beveiligingspersoneel omdat hij had geslagen met een ploertendoder en daarnaast diverse bedreigingen uitte. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal werd hij heengezonden. Het wapen werd in beslag genomen. Na de aanhouding keerde de rust terug in de haven.

Drachten: politie waarschuwt voor ongenode gasten
De politie vraagt uw aandacht voor het volgende. Donderdag overdag heeft een man aangebeld bij een woning J.M. Houwenstraat die zich voordeed als een medewerker van de gemeente Drachten. Hij vertelde aan de bewoner dat hij een controle uit wilde oefenen in verband met de vervanging van de sceptictank. Toen de man door de bewoonster binnen werd gelaten, doorzocht hij de woning en maakte foto’s. Uit onderzoek bleek dat de gemeente niemand opdracht had gegeven tot het uitvoeren van een dergelijk onderzoek. De betrokken bewoners konden geen signalement door geven. De politie raadt u aan, wanneer mensen bij aan bellen met een dergelijk verhaal of smoes, deze niet binnen te laten.

[ul][li]Vraag wie hij is en voor welk bedrijf of instelling hij/zij werkzaam is[/li]
[li]Laat de man/vrouw niet binnen[/li]
[li]Vraag of hij een volgende keer terug kan komen[/li]
[li]Wanneer de persoon weg is, controleer het verhaal[/li]
[li]Kijk goed naar het signalement[/li]
[li]Vertrouwt u de situatie niet, bel de politie via 0900-8844.[/li][/ul]

Leeuwarden: meisje beroofd van geld onder bedreiging
De politie onderzoekt een diefstal met geweld die donderdagavond op het Oenemastate plaatsvond. Daarbij werd een 17-jarige inwoonster van Leeuwarden door een man onder bedreiging van een mes 50 euro afhandig gemaakt. Nadat de man het geld van het meisje had afgenomen, verdween hij in onbekende richting. Het signalement van de man is als volgt:

[ul][li]Negroide man[/li]
[li]Erg donkere huidskleur[/li]
[li]Grote donkere zonnebril[/li]
[li]Leeftijd ongeveer 25 jaar[/li]
[li]Zwart trainingspak[/li]
[li]Kort zwart kroeshaar[/li]
[li]De man droeg een gouden zegelring[/li]
[li]Gymschoenen[/li]
[li]De man sprak met een Antilliaans accent[/li][/ul]

Minnerstsga: vrouw mishandeld
De politie onderzoekt een mishandeling die donderdagmiddag op de Meinardswei plaatsvond. Daarbij werd een 74-jarige inwoonster van Minnertsga tegen een muur geduwd en in haar gezicht gespuugd. Daarbij liep de vrouw zodanige verwondingen op dat zich onder behandeling moest stellen van een arts. Het slachtoffer deed aangifte.

Tijnje: jongen schiet met luchtbuks op andere jongens
De politie onderzoekt een schietincident met luchtdrukwapens die op de Rolbregedyk plaatsvond, waarbij een 13-jarige inwoner van Tijnje letsel heeft opgelopen. Het slachtoffer die samen met een vriend op bezoek was bij de verdachte, een 13-jarige inwoner van Tijnje, werden door hem opzettelijk met het wapen beschoten. De jongen is vervolgens aangehouden en de twee wapens werden in beslaggenomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Kouferderrige: eenzijdige aanrijding met letsel
De politie een vrijdagmorgen vroeg op de Provinciale weg, een eenzijdige aanrijding afgehandeld. Daarbij raakte een 23-jarige inwoner van Sneek gewond aan zijn gezicht. De aanrijding is vermoedelijk ontstaan, doordat de bestuurder met zijn rechtervoorwiel in de berm terecht was gekomen en vervolgens de macht over het stuur heeft verloren, Daarbij raakte hij een lantaarnpaal en belandde met zijn auto in de sloot. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Harlingen: man met drugs aangehouden
De politie heeft vrijdagmorgen vroeg een 28-jarige inwoner van Gaastmeer op de Rijksweg A31 aangehouden voor het in bezit hebben van harddrugs. Agenten zagen de man rijden waarna zij hem stopteken gaven voor een controle. In de auto zagen de agenten restanten van vermoedelijk drugs liggen waarna ze de auto doorzochten. In de auto troffen zij zeven bolletjes met vermoedelijk harddrugs aan. De man werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De drugs werd in beslaggenomen en zal vandaag worden getest.

Leeuwarden: auto in gestoken
De politie onderzoekt een brandstichting van een auto die vanmorgen op de Schieringenrweg plaatsvond. Daarbij werd de auto, eigendom van een 43-jarige inwoonster van Leeuwarden geheel vernield. Een getuige hoorde rond 03:00 een harde knal en zag de abrand uto branden. De brandweer heeft de brand geblust. De eigenaresse deed aangifte.

Landerum: rijden onder invloed rijbewijs kwijt
De politie heeft vrijdagmorgen het rijbewijs van een 19-jarige inwoner van Middenbeemster ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto rijden, waarna zij hem een stopteken gaven. Toen bleek de bestuurder alcohol te hebben gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 370 ug/l blies. Aangezien de automobilist beginnend bestuurder is, werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij nog een rijverbod van 3 uur.

Langweer: man aangehouden voor zware mishandeling
De politie heeft rond middernacht een 20-jarige inwoner van Joure aangehouden voor het plegen van een zware mishandeling die plaatsvond in de Buorren. De verdachte had zijn slachtoffer, een 17-jarige inwoner van Joure, zonder enige aanleiding vastgepakte en hem vervolgens door de etalageruit van een winkel duwde.Toen dit brak liep het slachtoffer diverse snijwonden aan zijn hoofd en arm. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen man werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan

})