Politieberichten van vrijdag 24 december.

Op 1e en 2e kerstdag worden geen politieberichten gepubliceerd. De eerstvolgende publicatie is op maandag 27 december om 09.00 uur.

Twee gewonden bij ongeval
SCHAARD- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag rond 03.30 uur een aanrijding met letsel afgehandeld op de A7. Een personenauto met vijf personen raakte van de weg af en belandde in het water. Alle vijf inzittenden konden het voertuig zelf verlaten. Twee hiervan liepen nekletsel op en raakten onderkoeld. De brandweer moest er aan te pas komen om de inzittenden, die aan de andere kant van het water stonden en niet terug konden, daar weg te halen. De twee slachtoffers (leeftijd en woonplaats onbekend) zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Politie zoekt getuigen aanrijding
DAMWOUDE – De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de Hearewei. Donderdagochtend om 9.00 uur reed een 58-jarige man uit Zwaagwesteinde een wegversmalling op, toen er uit tegenovergestelde richting een brede, donkergekleurde auto aan kwam rijden. Deze auto raakte de auto van de aangever, waarbij de auto werd beschadigd. Hebt u meer informatie over deze aanrijding, neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Man aangehouden voor heling en mishandeling agent
WIJNJEWOUDE- De politie heeft donderdagmorgen een 66-jarige inwoner van Wijnjewoude aangehouden op verdenking van heling en voor mishandeling van een politieagent. Op 16 december werd aangifte gedaan van diefstal van een aanhangwagen. Toen de eigenaar zijn aanhangwagen op internet te koop zag staan, ging hij op onderzoek uit. Op de Oppermaudmare zag hij de aanhangwagen op het erf van de verdachte staan en schakelde direct de politie via 1-1-2 in. Toen de agenten de verdachte op het erf aantroffen en hem aan wilden houden, werkte hij niet mee en verzette hij zich. Vervolgens trapte hij een agent opzettelijk tegen zijn been en probeerde hij de agenten te slaan. De man werd overmeesterd en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De aanhangwagen werd in beslag genomen.

Politie waarschuwt watersportbedrijven
FRYSLAN- Op 19 op 20 december zijn bij een inbraak in een loods van een watersportbedrijf te Kollum tussen de 14 en 17 buitenboordmotoren weggenomen van de daar gestalde vaartuigen. Gezien de buit moet(en) de dader(s) over daarvoor geschikte transportmiddelen hebben beschikt. Het blijkt dat landelijk, vooral in Zuid- en Noord-Holland, de afgelopen twee maanden bij meer watersportgerelateerde bedrijven ingebroken werd. De buit van de inbraken bestond telkens uit meerdere buitenboordmotoren. Eind november zijn drie mannen in Duitsland aangehouden die in het bezit waren van gestolen buitenboordmotoren. Deze waren afkomstig van een bedrijf in Zuid-Holland. Het vermoeden bestaat dat dergelijke inbraken georganiseerd worden gepleegd. In Friesland zijn 450 bedrijven watersport gerelateerd. De politie waarschuwt alert te zijn op ‘vreemd bezoek’ en eventueel kentekens te noteren van auto’s waarin deze bezoekers rijden. U kunt de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Het ook zo zijn dat u anoniem wenst te blijven. Wij adviseren u dan om met Meld Misdaad Anoniem te bellen via telefoonnummer 0800-7000.

Man aangehouden met 130 kilo illegaal vuurwerk
SNEEK – De politie heeft op 21 december een 31-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van het in bezit hebben van illegaal vuurwerk. Naar aanleiding van een tip dat in een pand aan de Smidstraat illegaal vuurwerk aanwezig zou zijn, gingen agenten ter plaatse. Bij het pand was niemand aanwezig, maar binnen werd 130 kilo illegaal vuurwerk gevonden. Terwijl agenten in het pand bezig waren, arriveerde de verdachte bij het pand. Hij verklaarde dat het zijn vuurwerk was. Hierop werd hij aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Het vuurwerk werd in beslag genomen.

Verkeersongeval met letsel
OUDEHORNE – De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding afgehandeld aan de Tjongervallei waarbij een 21-jarige man uit Nieuwhorne gewond raakte. Rond 15.30 uur reed de man in de richting van Olderberkoop, toen uit tegengestelde richting een 60-jarige man uit Heerenveen aan kwam rijden. Ze gingen voor elkaar aan de kant, maar vermoedelijk trapte de man uit Nieuwehorne op de rem waardoor de auto op het gladde wegdek in de slip raakte. Hij kwam op de linkerrijbaan terecht met een frontale botsing tot gevolg. De 21-jarige automobilist is met letsel aan het hoofd per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht. Beide auto’s werden afgesleept.

Alcohol in het verkeer
FRYSLÂN – De politie heeft op donderdag en in de nacht van donderdag op vrijdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In de onderstaande gevallen werd zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]20:09 uur, Lekkumerweg in Lekkum, een 23-jarige beginnend bestuurder uit Gytsjerk, 710 ug/l.
00:24 uur, Schoterlandseweg in Jubbega, een 37-jarige man uit Haule, 600ug/l.
04:24 uur, Hollanderdijk in Leeuwarden, een 30-jarige man uit Leeuwarden, 610 ug/l.[/bullets]

112Fryslan