Fryslân, 24-04-2009 • Politieberichten van donderdag 23 april 07:00 uur t/m vrijdag 24 april 07.00 uur

Hommerts: politie zoekt getuigen van ramkraak
De politie zoekt getuigen van een ramkraak. In de nacht van woensdag op donderdag werd omstreeks 02.50 uur met behulp van een Ford Escort Wagon (station) de pui van een tankstation aan de Jeltewei geramd. Eenmaal binnen werd een grote partij sigaretten weggenomen. De auto die gebruikt werd voor de ramkraak, was eerder die nacht in Sneek vanaf een parkeerterrein aan het Kaatsveld gestolen. Na de ramkraak werd de auto op de Opper in Heeg teruggevonden. De politie heeft met diverse eenheden gezocht, maar de daders werden niet meer aangetroffen. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze ramkraak. Heeft u iets gezien of gehoord? Neem dan contact op met politie via 0900 – 8844. Daarnaast komt de politie graag in contact met twee mannen die donderdagochtend rond 06.15 uur door een getuige werden gesignaleerd bij de bushalte in Osingahuizen bij de “Trije Peppels”. De mannen vielen nogal op omdat ze slechts gekleed waren in een spijkerbroek en T-shirt.

Grou: aanhouding na vernieling visfuiken
De politie heeft donderdagmiddag een 17-jarige inwoner van Grou aangehouden op verdenking van het vernielen van visfuiken in het Pikmeer. Een getuige zag vier jongens in een rubberboot ter hoogte van het eiland De Burd fuiken uit het water halen, waarbij een paal werd afgebroken. De getuige waarschuwde de politie, die korte tijd later het bootje met nog één opvarende, de 17-jarige inwoner van Grou, aantrof. De jongeman werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Daar werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Zwaagwesteinde: aanhouding
De politie heeft donderdagmiddag 36-jarige inwoner van Zwaagwesteinde aangehouden. Politieagenten zagen tijdens een controle dat de man mogelijk een busje pepperspray in zijn hand hield en vroegen hem het busje aan hen te overhandigen. De man weigerde dit echter, waarop de agenten hem aanhielden. Tijdens zijn aanhouding verzette de man zich en gooide het busje weg. Hij werd vervolgens geboeid naar het politiebureau overgebracht. Het busje bleek bij nader onderzoek geen pepperspray te bevatten, maar een kleurstof. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor het niet voldoen aan een bevel/vordering van de politie.

Lemmer: controles
De politie heeft tussen donderdag 22.00 uur en vrijdag 04.45 uur controles gehouden op diverse plaatsen in en rond Lemmer. In totaal werden 300 bestuurders gecontroleerd op onder meer alcoholgebruik en wapen- en/of drugsbezit. Tegen één bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt omdat hij tijdens een ademanalyse 325 ug/l blies. Verder werd tijdens de controles nog proces-verbaal opgemaakt tegen bestuurders wegens het bezit van weed en een busje pepperspray.

Heerenveen: onderzoek naar schennis
De politie onderzoekt twee meldingen van schennis donderdagavond in Heerenveen. Omstreeks 18.30 uur meldde een 12-jarig meisje uit Heerenveen dat zij op de J.H. Kruisstraat was aangesproken door een haar onbekende automobilist, die met ontbloot onderlijf in zijn auto zat. Rond hetzelfde tijdstip werd een 10-jarig meisje uit dezelfde woonplaats op de Julianaweg bij het tunneltje door dezelfde man aangesproken. Het signalement van de man luidt: circa 30 jaar, kort zwart haar en een blanke huidskleur. De man droeg een donkere zonnebril, een donker shirt met korte mouwen en een spijkerbroek. De auto waarin hij reed was zwart, een klein model, mogelijk een VW Golf 4. De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen. Zij worden verzocht zich via 0900 8844 te melden.

Dokkum: onder invloed zonder rijbewijs
De politie heeft donderdagavond een 32-jarige automobilist uit Dokkum aangehouden. De man werd op de Rondweg Noord zonder gordel rijdend in een auto aangetroffen. Toen agenten de man staande hielden bleek hij onder invloed van alcohol te zijn. Ook was hij niet in het bezit van een geldig rijbewijs en bleek de APK van de auto waarin hij reed te zijn verlopen. Op het bureau moest de bestuurder een ademanalyse ondergaan, met 445 ug/l als resultaat. Er werd voor verschillende feiten proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Drachten: voetganger aangereden
De politie heeft donderdagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Zuidkade. Een 62-jarige voetganger uit Leek was daar aangereden door een passerende fietser, een 31-jarige inwoner van Drachten. De voetganger werd met een op twee plaatsen gebroken arm per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Zwaagwesteinde: ongeval met letsel
De politie heeft donderdagavond geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Keimpe Sikkemaweg. Een 23-jarige scooterbestuurder uit Zwaagwesteinde was daar frontaal in botsing gekomen met een hem tegemoetkomende fietsster, een 13-jarige plaatsgenote. De scooterbestuurder en zijn passagier, een 27-jarige inwoner van Veenwouden, liepen daarbij letsel op, respectievelijk een hoofdwond met mogelijk een hersenschudding en een gebroken enkel. Zij werden per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. De fietsster hield aan het ongeval slechts een geschaafde enkel over.

Bolsward: aanhoudingen wegens bezit harddrugs
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 21-jarige inwoner van Lemmer en 52-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Het duo bleek bij een controle op de Tjerkwerderweg in het bezit te zijn van diverse harddrugs, waaronder een flesje met vermoedelijk GHB. Beide mannen werden naar het politiebureau overgebracht en voor verder onderzoek ongesloten.

Leeuwarden: proces-verbaal tegen bezitter treinhoorn
De politie heeft donderdagavond proces-verbaal opgemaakt tegen een 44-jarige Leeuwarder die zijn auto had voorzien van een zogeheten treinhoorn. De afgelopen weken had de politie al diverse klachten gekregen van onder meer voetgangers en fietsers over een auto die geluidsoverlast veroorzaakte met wat leek op een hoorn die ook op treinen wordt gebruikt. Donderdagavond werd de auto opnieuw gesignaleerd, waarna de politie deze in een straat aantrof. Onder de auto bleek een grote geluidshoorn te zijn gemonteerd. Tegen de eigenaar werd proces-verbaal opgemaakt en het kentekenbewijs van zijn auto werd ingevorderd. Hij mag zijn auto alleen nog gebruiken om naar een plaats te rijden om zijn auto in originele staat terug te brengen en om naar het politiebureau te rijden om het resultaat te tonen.

112Fryslan

})