Frysâln, 23-10-2009 • Politieberichten van donderdag 22 oktober 07.00 uur t/m vrijdag 23 oktober 07.00 uur.

Leeuwarden: bromfietsster gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagochtend op de Brandemeer een aanrijding afgehandeld waarbij een 43-jarige bromfietsster uit Leeuwarden gewond raakte. Een 65-jarige automobilist uit Leeuwarden reed op de Dammelaan en wilde de Brandemeer oversteken. Hij verleende daarbij geen voorrang aan de bestuurster van de bromfiets, met een aanrijding tot gevolg. De vrouw is met knieletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

De Valom: man gewond na aanrijding
De politie onderzoekt de oorzaak van een aanrijding die donderdagavond plaatsvond op de Hoofdweg. Daarbij raakte een 26-jarige automobilist uit Broeksterwoude aan zijn buik gewond. De bestuurder is vermoedelijk tijdens de rit onwel geworden en van de weg geraakt, waarna hij tegen een boom botste. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Franeker: inbraak in auto
De politie onderzoekt een inbraak in een auto die donderdagavond plaatsvond op de Getswerderdijk. Uit de auto werd door een raam te forceren, geluidsapparatuur weggenomen. Een 42-jarige inwoner van Harlingen deed aangifte.

Leeuwarden: 40 bekeuringen en één aanhouding bij verlichtingcontrole
De politie heeft donderdagavond in het centrum van Leeuwarden een verlichtingscontrole gehouden. Daarbij hadden 40 fietsers hun verlichting niet in orde. Daarnaast kregen nog vijf andere fietsers bekeuringen voor het negeren van een stopteken, het niet tonen van een identiteitsbewijs, het opgeven van een valse naam en voor het fietsen in een voetgangersgebied. Een 20-jarige inwoner van Leeuwarden werd aangehouden, omdat hij meende de controlerende agenten te moeten beledigen. Daarnaast verzette hij zich tegen zijn aanhouding. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar tegen de man proces-verbaal werd opgemaakt. De politie zal in de komende herfst– en wintermaanden meerdere verlichtingscontroles uitvoeren. Zonder verlichting fietsen, levert gevaar op voor jezelf en andere medeweggebruikers.

Leeuwarden: politie houdt fietsendief aan met lokfiets
De politie heeft donderdagavond een 20-jarige inwoner van Leeuwarden op de Schrans aangehouden voor diefstal van een fiets. Agenten hadden op een klachtlocatie aan de Nieuwestad een lokfiets neergezet. Toen zij zagen dat de fiets door de verdachte werd weggenomen, zetten zij de achtervolging in. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd op gemaakt.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in zeven procesverbalen en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Vrijdag 01:35 uur, Foarwei in Kollumerzwaag, een 33-jarige automobilist uit Kollumerzwaag, 725 ug/l.[/li]
[li]Vrijdag 01:40 uur, Uniaweiin Stiens, een 20-jarige beginnende bestuurder uit Cornjum, 545 ug/l.[/li]
[li]Vrijdag 02:00 uur, Raai in Drachten, een 20-jarige beginnend bestuurder uit Beetsterzwaag, 620 ug/l.[/li]
[li]Vrijdag 02:00 uur, Nieuwburen in Heerenveen, een 43-jarige automobilist uit Heerenveen, 570 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan

})