Vrijdag 23 maart

Politieberichten van vrijdag 23 maart

Trio gepakt na fietsdiefstal in Burgum

BURGUM- De politie heeft maandag drie inwoners van Burgum van 14, 14 en 24 jaar aangehouden nadat ze een blauwe Gazelle herenfiets hadden gestolen bij de sportvelden aan de Lohmanlaan. Een getuige zag dit alles en belde via 1-1-2 de politie en gaf een goed signalement en rijrichting door. De politie kwam gelijk ter plaatse en zag het trio fietsend op de Tuorrebout. De verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen de verdachten werd proces-verbaal opgemaakt en de fiets werd in beslag genomen. De eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden voor inbraak en verduistering

VLIELAND- De politie heeft een onderzoek naar verduistering van geld uit een hotel aan de Dorpsstraat en een inbraak in een restaurant aan de het Kerkplein afgerond en opgelost. In de periode van 1 november 2011 en 20 december 2012 werd geld uit de kassa van het hotel weggenomen. Op 12 maart werd er ingebroken in het restaurant waarbij er geld, een laptop en een mobiele telefoon werden gestolen. Tijdens het onderzoek kwam de 41-jarige verdachte, een man zonder vaste woon of verblijfplaats, in beeld. Hij bleek in het hotel te hebben gewerkt en verduisterde tijdens zijn werkzaamheden duizenden euro’s. Op 12 maart werd hij na overleg met officier van justitie aangehouden. Tijdens het verhoor bekende hij naast de verduistering van het geld in het hotel ook de inbraak in het restaurant. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Twee inbrekers aangehouden

LUXWOUDE- De politie heeft donderdagmorgen twee Bulgaren van 43 en 44 jaar aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak. Rond 09.00 uur werd in een woning aan de Alde Leane ingebroken wat door getuigen werd gezien. Zij belden direct via 1-1-2 de politie die direct actie ondernam. De getuigen gaven een kenteken, merk van een auto en een duidelijk signalement van de beide verdachten door. De 44-jarige man stapte in zijn auto en ging er vandoor. De getuige deed het zelfde en volgde de auto en gaf aan de meldkamer de rijrichting door. Op de Aengwirderdweg nabij Gersloot kon deze verdachte worden aangehouden. De 43-jarige man had zich in het struikgewas verstopt en rende na ontdekt te zijn vervolgens de weilanden in. Toen hij op de A7 liep en daar wilde oversteken werd zij door de agenten aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij werden ingesloten. De auto werd in beslaggenomen. Uit de woning werden onder andere sieraden weggenomen. Het woninginbrakenteam stelt een nader onderzoek in.

Gewonde bij eenzijdig ongeval

BEETGUMERMOLEN- De politie heeft donderdagmorgen rond 09.00 uur een eenzijdig ongeval op de Dyksterhuzen afgehandeld. Door nog onbekende oorzaak belande een 27-jarige automobilist uit
Leeuwarden met zijn auto in de sloot. Hij wist zelf uit de auto te komen. Hij werd met onbekende verwondingen per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Tien laptops gestolen

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van tien laptops uit een school aan de Rengerslaan. De diefstal vond maandagmiddag rond het middaguur plaats uit een lokaal op de tweede etage tijdens de lunchpauze. Alle tien benadeelden deden aangifte.

Man valt uit mast

FRANEKER- De politie heeft maandagmorgen rond 09.30 uur het ambulancepersoneel en brandweergeassisteerd bij een ongeval op een boot die lag aangemeerd aan de Zevenhuizen. Een 28-jarige inwoner van Franeker was op de boot bezig met verfwerkzaamheden aan de achterste mast. Hij was gezekerd. Toen hij naar beneden wilde en daarbij hulp kreeg van de schipper, viel deze en moest hij de begeleidende touwen loslaten waarna het slachtoffer vijf meter naar beneden viel en op het dek terecht kwam. De man werd met behulp van een hoogwerker van de brandweer van boord gehaald en vervolgens met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Hennepkwekerijen ontmantelt

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmorgen in de Oude Oosterstraat een hennepkwekerij ontmanteld met 397 planten. De politie kwam de hennepkwekerij op het spoor via anonieme tips en eigen onderzoek. Er werden geen aanhoudingen verricht. De hennepplanten werden vernietigd en de elektrische apparatuur werd in beslag genomen. Ook in een bedrijfspand aan de Amperelaan in Drachten werd een hennepkwekerij ontdekt. Deze kwekerij was net aangelegd en er stonden dan ook nog geen planten. Ook hier werd alle apparatuur in beslag genomen en vernietigd.

Vier Roemenen aangehouden voor winkeldiefstal

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag vier Roemeense mannen aangehouden. De vier worden er van verdacht uit een winkel aan de Wirdumerdijk verschillende goederen te hebben gestolen. Een beveiligingsmedewerker kon een signalement van de auto waarin de vier waren weggereden aan de politie doorgeven. Agenten wisten korte tijd later de desbetreffende auto en een andere auto staande houden. Tijdens het volgen van de gesignaleerde auto werd duidelijk dat deze en de andere auto bij elkaar hoorden. In de twee voertuigen werden vier Roemeense mannen aangetroffen, die allen werden aangehouden. In een van de auto’s werd onder meer een voor winkeldiefstal geprepareerde rugzak gevonden, alsmede een hoeveelheid goederen die waarschijnlijk van winkeldiefstal afkomstig is. De vier verdachten werden na hun aanhouding voor nader onderzoek ingesloten

Scooterrijder gewond na aanrijding

JOURE – De politie heeft donderdagmiddag op deMadame Curieweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 65-jarige scooterrijder uit Lemmer gewond raakte. Een 22-jarige automobilist uit Lemmer wilde linksaf slaan en zag daarbij de man op de scooter over het hoofd. De 65-jarige Lemster probeerde een aanrijding te voorkomen door krachtig te remmen. Hij verloor echter de controle over zijn scooter en kwam ten val. De Lemster raakte gewond en werd daarom per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Man aangehouden voor bedreiging

OFFINGAWIER – De politie heeft donderdagmiddag in een woning aan de Paviljoenwei een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had de bewoonster met een mes bedreigd. De vrouw vluchtte daarop uit de woning en waarschuwde de politie. Toen de agenten arriveerden lag de man te slapen op de grond in de woonkamer. Naast hem lag een groot vleesmes. De Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het mes werd in beslag genomen. De verdacht werd voor nader onderzoek ingesloten. In de woning werd ook nog een tuinset aangetroffen. Het vermoeden bestond dat die van diefstal afkomstig was. Ook hier zal de Leeuwarder nader over worden gehoord.

Rijbewijs ingevorderd na ongeval

LEMMER – De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs van een 28-jarige automobilist uit Lemmer ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De man had eerder die middag op de Sluisweg in Lemmer een eenzijdig aanrijding met zijn auto gehad. De auto raakte daarbij zwaar beschadigd. Getuigen zagen dat twee mannen het voertuig verlieten en er snel vandoor gingen. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd en daarbij werd een goed signalement van de twee doorgeven. Agenten achterhaalden de 28-jarige man. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor bekende de Lemster dat hij de bestuurder was geweest. De man werd gevraagd om mee te werken aan een ademanalyse. Hij blies 665 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Aanhoudingen na winkeldiefstal

DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag twee mannen en twee vrouwen aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De politie werd door personeel van een winkel aan de Ringweg gewaarschuwd dat een aantal mensen zaken uit de winkel wegnam zonder deze te betalen. Agenten konden daarop één vrouw aanhouden. Drie andere verdachten gingen er in een auto vandoor, maar konden even later op de Lange West worden aangehouden. In de auto werden diverse goederen aangetroffen waarvan vermoed wordt dat die van winkeldiefstal afkomstig zijn. Het viertal, allen met de Roemeense nationaliteit, werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Auto in beslag genomen

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag de auto van een 19-jarige automobilist uit Emmeloord in beslag genomen na het rijden zonder rijbewijs. Surveillerende agenten hadden een melding gekregen dat vanuit een Boksum een auto was vertrokken met daarin een man die geen rijbewijs zou hebben. Een motoragent kwam het voertuig tegen en op deJan Jelles Hofleane in Leeuwaarden kreeg de bestuurder een stopteken. Hij bleek inderdaad geen rijbewijs te hebben. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd tegen hem proces-verbaal. Tevens werd zijn auto in beslag genomen.

Drie gewonden na kop-staartbotsing

WOLVEGA – De politie heeft donderdagmiddag op de Heerenveensweg een kop-staartbotsing onderzocht, waarbij drie gewonden vielen. Een 41-jarige automobiliste uit Wolvega zag te laat dat het verkeer voor haar tot stilstand was gekomen. Ondanks krachtig remmen kon de vrouw een aanrijding niet meer voorkomen en een kop-staartbotsing met in totaal drie auto’s was het gevolg. De 41-jarige vrouw raakte gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Ook een 27-jarige bestuurder uit Steggerda en een 20-jarige inwoonster van Wolvega raakten gewond. Ook deze twee slachtoffers werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Duo aangehouden voor handel in drugs

ROTTEVALLE – De politie heeft donderdagavond op De Boppeste een 33-jarige inwoner van Drachten en een 21-jarige inwoonster van Harkema aangehouden op verdenking van het bezit en verhandelen van harddrugs. Surveillerende agenten kwam het stel in de auto tegen. De agenten besloten om hen te controleren. Naast de passagiersstoel lag een breekijzer. Reden genoeg om aan het duo te vragen of de auto onderzocht mocht worden. In de auto vonden de agenten meerdere zakjes met daarin vermoedelijk speed. De twee werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten. De drugs werd in beslag genomen.

Man aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die nacht op deOldegalileen samen met een anderen man een 40-jarige stadsgenoot aangevallen. Die was daarbij gewond geraakt aan zijn hand. Omstanders vonden het slachtoffer en waarschuwden de politie. De 40-jarige man kon een goede omschrijving geven van de daders. Aan de hand van het signalement wisten de agenten al snel dat de 37-jarige Leeuwarder hoogst waarschijnlijk bij de mishandeling betrokken was geweest. Later die nacht hielden agenten hem aan in de Willem Lorestraat. Ook een vriend van de man werd aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau. De 40-jarige werd voor nader onderzoek ingesloten. Zijn vriend bleek niks met de zaak te maken te hebben. Hij mocht dan ook het politiebureau verlaten.

Meerdere afvalcontainers in brand gestoken

KOLLUMERZWAAG – De politie onderzoekt de brandstichting van meerdere afvalcontainers in het dorp. In de nacht van donderdag op vrijdag kregen zowel de brandweer als de politie een melding van een containerbrand aan de Kastanjehof. Eenmaal ter plaatse bleek dat twee afvalcontainers in brand waren gestoken. Buurtbewoners hadden zelf de brand al grotendeels geblust. Ook in deWethalde Beerdastrjitte, Saedkampe en op de J. Vogelsangstrjitte waren containers in brand gestoken. Daarnaast waren er op de Beukerstrjitte diverse containers omgetrapt. De politie stelt dan ook een nader onderzoek in.

Rijden zonder rijbewijs

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag proces-verbaal opgemaakt tegen een 28-jarige automobilist uit Hurdegaryp voor het rijden zonder rijbewijs en het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten controleerden de bestuurder op de Stationsweg. Omdat ze het vermoeden hadden dat de 28-jarige man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies de man 915 ug/l. Goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Zijn rijbewijs kon niet worden ingevorderd omdat de man simpelweg geen rijbewijs heeft. Ook hiervoor werd proces-verbaal opgemaakt. De 28-jarige was de afgelopen periode al drie keer eerder betrapt voor het rijden zonder rijbewijs. De auto van de man kon niet in beslag worden genomen omdat die van een vriend was. Agenten zochten contact met de vriend en die vertelde de agenten dat hij niet beter wist dan dat de 28-jarige man een rijbewijs zou hebben. De agenten hebben hem vervolgens vertelt hoe het precies zat.

Auto in beslag genomen

MIRNS – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een auto in beslag genomen met daarin GHB en vuurwerk, waarvan deel zelf was gemaakt. Surveillerende agenten reden over de Wieldyk en zagen een auto staan. Gezien het tijdstip en de locatie reden om een onderzoek in te stellen. De auto stond niet op slot en in de kofferbak vonden de agenten allerlei attributen om GHB mee te maken en vuurwerk, waarvan een deel zelf was gemaakt. In de omgeving troffen de agenten een 30-jarige inwoner van Workum en een 26-jarige inwoner van Bakhuizen. De twee vertelden de agenten dat ze de auto hadden geleend van een vriend. Hierop besloten de agenten om de auto in beslag te nemen. De eigenaar van de auto zal nader worden gehoord. De 26-jarige uit Bakhuizen was in het bezit van twee laserpennen. Die werden in beslag genomen en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. De man uit Workum had een buisje met GHB bij zich. Ook dit werd in beslag genomen en ook tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd van bromfietsster

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagochtend vroeg het rijbewijs van een 18-jarige bromfietsster uit Leeuwarden ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Agenten controleerden de vrouw op de Stationsweg.Omdat het vermoeden bestond dat ze onder invloed van alcohol verkeerde, werd ze voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies ze 610 ug/l. Goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Wederom inbraakpreventieactie in Grou

GROU – De politie heeft donderdagavond in samenwerking met de gemeente Boarnsterhim, woningstichting Elkien en Pleatslik Belang Grou wederom een inbraakpreventie gehouden. In december 2011 werd in het dorp voor het eerst een dergelijke actie gehouden. Door middel van gesprekken en de zogenaamde voetstapjes werd toen aan de inwoners van Grou inbraakpreventieadvies gegeven. Donderdag werd een vervolgactie gehouden. De nadruk lag daarbij op ‘donkere woningen’ waarbij het aan de buitenzijde duidelijk zichtbaar was dat er niemand thuis was. In deze woningen lagen in een aantal gevallen diverse kostbaarheden duidelijk zichtbaar. De deelnemers aan de actie noteerden in totaal 36 adressen van ‘donkere woningen’. De bewoners kunnen de komende periode een bezoek verwachten van de wijkagent en/of één van zijn collega’s. Hij zal de bewoners dan preventieadvies geven. Ook werden diverse folders uitgedeeld met preventieadvies. De actie in december had wel als gevolg dat er nu in Grou veel minder woningen, schuren en auto’s niet (goed) waren afgesloten. Ook nu waren de reacties van de inwoners van Grou weer positief.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan