Politieberichten van vrijdag 23 juli.

Politie waarschuwt voor ‘stratenmakers en verkopers’
LEEUWARDEN – Bij de politie hebben zich de afgelopen periode weer diverse mensen gemeld die te maken hebben gehad met Engels sprekende stratenmakers en verkopers. De mannen trekken door de provincie en bellen bij willekeurige mensen aan om hun diensten als stratenmaker en/of tuinier aan te bieden. Ook bieden ze gereedschap zoals boormachines aan. Achteraf blijkt de rekening van de werkzaamheden vaak hoger te zijn dan van te voren is afgesproken. De politie waarschuwt dan ook voor deze Engelsen en Ieren en adviseert niet met hen in zee te gaan.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Ruysdaelstraat. In de nacht van woensdag op donderdag is men binnengekomen via het forceren van een raam. Er is elektronische apparatuur uit de woning ontvreemd en tevens zijn identiteits- en andere waardepapieren meegenomen. Een 54-jarige bewoonster deed aangifte.

Bel altijd 1-1-2 bij het zien van een misdrijf
FRYSLÂN – De politie doet een oproep aan inwoners van Fryslân om 1-1-2 te bellen bij het zien van verdachte personen/situaties. Deze oproep wordt gedaan naar aanleiding van aangiftes van inbraak in Leeuwarden waaruit blijkt dat getuigen een inbraak hebben zien gebeuren, maar geen actie hebben ondernomen om de politie hierover te waarschuwen. Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan, is een misverstand. U moet het nummer namelijk ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf. Dus als u ziet dat iemand inbreekt, iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie razendsnel in actie komen om de dader(s) te pakken!

Verdachten van winkeldiefstal aangehouden
LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagavond rond 20.20 uur een 22- en 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een getuige zag dat drie vrouwen in een kledingzaak aan de Nieuwestad bezig waren kleding weg te nemen waarna zij via 1-1-2 de politie belde. Door een goed signalement en looprichting door te gegeven kregen de agenten de dames te pakken. In de Oude Oosterstraat konden de verdachten in een winkel worden aangehouden. In geprepareerde tassen werden kledingstukken uit diverse winkels aangetroffen die van diefstal afkomstig waren. De derde vrouw bleek na onderzoek niets met de diefstal te maken te hebben. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Een 25-jarige bedrijfsleider deed aangifte.

Man aangehouden voor samenscholingsverbod
LEEUWARDEN- De politie heeft een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden die zich strafbaar maakte aan een samenscholingsverbod. Toen de agenten de jongen aanspraken en hem duidelijk maakten dat hij in overtreding was, werd hij vervelend. Hij weigerde zijn naam te geven en identiteitbewijs te laten zien. Toen de agenten de verdachte wilden aanhouden verzette hij zich en beledigde de agenten. De jongen werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal werd opgemaakt.

Drugsdealer aangehouden door portier
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 20-jarige inwoner van Goutum aangehouden voor het dealen van harddrugs. De man werd in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad door een portier betrapt op het dealen van drugs. Deze belde direct via 1-1-2 de politie waarna deze de verdachte overbracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering troffen de agenten 17 wikkels, vermoedelijk cocaïne en een geld bedrag aan. De goederen werden in beslag genomen. De verdachte werd voor verhoor ingesloten.

Vrouw licht gewond bij aanrijding
HEERENVEEN- De politie heeft donderdagmiddag op de A32 bij de afslag De Knipe een aanrijding afgehandeld. Daarbij raakte een 44-jarige automobiliste van Heerenveen licht gewond. De vrouw die vanaf de A 32 aankwam rijden, zag twee auto’s die voor het rode verkeerslicht stonden te wachten te laat. Vervolgens botste zij tegen twee auto’s aan die werden bestuurd door een 52-jarige inwoner van Nieuwleusen en 59-jarige inwoner van Bochum (D). Beide automobilisten kwamen met de schrik vrij. De vrouw is met nek klachten en been letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
DONGJUM- De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs van een 24-jarige automobilist van Harlingen ingevorderd. Agenten zagen tijdens een snelheidscontrole de man 186 kilometer per uur in zijn auto op de A31 rijden, terwijl 120 kilometer per uur is toegestaan. Naast een proces-verbaal werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Snelheidscontrole
SEXBIERUM – De politie heeft donderdagmiddag van 13.30 uur tot 14.30 uur een snelheidscontrole gehouden op de Getswerdersyl. Op deze weg is 80 kilometer per uur toegestaan. Van de 20 passerende auto’s reed één bestuurder veel te snel. Hij passeerde de controle met 101 kilometer per uur. Deze bestuurder kreeg dan ook een bekeuring. Tijdens de controle werden ook drie auto’s met aanhangers gecontroleerd. Eén bestuurder kreeg een bekeuring omdat de verlichting niet werkte. Daarnaast kreeg een bestuurder een bekeuring omdat hij geen gordel droeg.

Onderzoek na mishandeling
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een mishandeling van een 36-jarige inwoner van Leeuwarden. De man werd donderdagmiddag op De Zak door een nog onbekende man aangevallen met een ijzeren staaf. Na de mishandeling stapte de dader in een Honda Civic en ging er samen met twee anderen vandoor. Omdat er een goed signalement beschikbaar was, besloot de Meldkamer Fryslân om een Burgernetactie te starten. Samen met 302 deelnemers keken de agenten uit naar de dader en de betreffende auto. Ondanks meerdere tips kon donderdag niemand worden aangehouden. Wel kwam goede informatie binnen en de politie stelt dan ook een nader onderzoek in.

Burgernetactie na winkeldiefstal
LEMMER – De politie heeft donderdagmiddag samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een winkeldief. Eerder die middag kwam er bij de politie een melding midden dat een medewerker van een winkel aan de Stationsweg een winkeldief had geprobeerd tegen te houden. Hij slaagde daar niet in en de man zag kans om weg te komen. Zijn fiets en een paar gestolen slippers bleven achter. Omdat er een goed signalement beschikbaar was, besloot de Meldkamer Fryslân om een Burgenetactie te starten. Dit was de eerste actie in de gemeente Lemsterland. Samen met 118 deelnemers keken de agenten uit naar de winkeldief. Meerdere deelnemers belden met Burgernet om informatie door te geven. Op de Langestreek werd door de agenten een man staande gehouden die aan het signalement voldeed. De medewerker van de winkel werd er bij gehaald, maar hij gaf al snel aan dat dit niet de man was die de diefstal had gepleegd. Ondanks een zoektocht in Lemmer werd de dief niet meer aangetroffen.

Bromfiets in beslag genomen na rijden onder invloed
FRANEKER – De politie heeft donderdagavond op Het Want de bromfiets van een 28-jarige inwoner van Welsryp in beslag genomen. De man heeft geen rijbewijs en mag daarom geen bromfiets besturen. Ondanks diverse bekeuringen blijft de man doorrijden. Vandaar dat deze keer zijn bromfiets in beslag werd genomen. Omdat het vermoeden bestond dat de 28-jarige onder invloed van alcohol verkeerde werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 155 ug/l, goed voor een proces-verbaal en een rijverbod. Daarnaast kreeg hij een bekeuring voor het niet dragen van een helm, het onverzekerd rijden en het rijden zonder rijbewijs

Automobilist en passagiere gewond na eenzijdig ongeval
HEMRIK – De politie heeft donderdagavond op het Sparjeburd een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 24-jarige automobilist uit Delfzijl en zijn 19-jarige passagiere uit Delfzijl gewond raakten. Door nog onbekende oorzaak botste de man met zijn auto tegen een rij bomen. De twee raakten gewond en werden ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Verdachte aangehouden voor mishandeling
BOLSWARD – De politie heeft donderdagavond op de Claude Fonteijnestraat een 39-jarige inwoner van Bolsward aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten kregen een melding van een vechtpartij. Eenmaal ter plaatse zagen ze een man met een bebloed gezicht op de grond zitten. De man en enkele omstanders verklaarden dat er was gevochten en dat de 39-jarige man de veroorzaker was. Hij had daarbij ook gedreigd met een mes. De verdachte werd in een woning in de straat aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Verdachte aangehouden na belediging
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond in een horecagelegenheid aan het Reigerpleintje een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. Twee agenten waren eerder die avond in de Oude Oosterstraat in gesprek met twee vrouwen omdat het vermoeden bestond dat ze betrokken waren geweest bij een winkeldiefstal. De 35-jarige Leeuwarder begon zich met het gesprek te bemoeien en schold één van de agenten in het Papiaments uit. Eén van de agenten verstond dit. Toen de 35-jarige man de agenten ook nog in het Nederlands beledigde was de maat vol. Toen ze de man wilden aanhouden ging hij er vandoor. Later die avond werd hij aangetroffen in een horecagelegenheid aan het Reigerpleintje. De verdachte had zich hier verstopt onder de bar. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraken in horecagelegenheden
JOURE – De politie onderzoekt een inbraak in twee horecagelegenheden aan de Appelwijk en het Douwe Egbertsplein. In de nacht van donderdag op vrijdag werd in de horecagelegenheid aan de Appelwijk geld uit twee gokkasten gehaald. Het is nog onduidelijk hoe men hier is binnen gekomen. Ook in een horecagelegenheid aan het Douwe Egbertplein werd diezelfde nacht ingebroken. Hier kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden de gokkasten en enkele kasten opengebroken. Het is nog onduidelijk wat hier precies is weggenomen. Namens de gedupeerde bedrijven is inmiddels aangifte gedaan. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Verdachten van mishandeling duidelijk op beeld
GOUTUM – De politie onderzoekt de mishandeling van een 18-jarige inwoner van Jelsum. Vrijdag 25 juni werd hij mishandeld in een restaurant in Goutum. De drie mannen die hem sloegen werden vastgelegd door een bewakingscamera. De duidelijke beelden zijn op [url=http://www.politie.nl/dadergezocht/Archief/goutummishandelinginrestaurant.asp]www.dadergezocht.nl[/url] geplaatst. Kent u de drie jongens? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

112Fryslan