Vrijdag 23 december

Politieberichten van vrijdag 23 december

Team Subjectieve Verkeersonveiligheid start traject in Buitenpost

BUITENPOST – Het Team Subjectieve Verkeersonveiligheid van de politie Fryslân start op maandag 2 januari 2011 met een handhavingsperiode op de Egypte. Uit een enquête onder buurtbewoners/aanwonenden is gebleken dat op deze weg regelmatig verkeersonveilige situaties ontstaan en dat bij 79 procent van de buurtbewoners een sterk gevoel van onveiligheid heerst. Het betreft ook een weg die veel gebruikt wordt door scholieren vanuit de omliggende plaatsen. Door het grote snelheidsverschil tussen automobilisten en fietsers en de geringe wegbreedte levert dit geregeld gevaarlijke situaties op en bestaat er een groot gevoel van onveiligheid.

Waarschuwen en verbaliseren

In de periode van maandag 2 januari tot en met zondag 8 januari zal door het team voornamelijk waarschuwend worden opgetreden wanneer snelheidsovertredingen worden geconstateerd. Vanaf maandag 9 januari zullen bekeuringen worden geschreven voor het overschrijden van de maximale snelheid.

Team Subjectieve Verkeersonveiligheid

Het gevoel van verkeersonveiligheid in de buurt is niet altijd terug te vinden in harde ongevalcijfers. Dat maakt het voor politie en Openbaar Ministerie (OM) lastig om op basis van ongevalanalyses gericht te handhaven. Aangezien de klachten veelal gegrond zijn en de verkeersveiligheid hierdoor negatief beïnvloed wordt, werkt het Landelijk Parket Team Verkeer (LP team Verkeer) samen met wegbeheerders, politie, het OM en Veilig Verkeer Nederland (VVN) om het gevoel van verkeersonveiligheid in de buurt aan te pakken. Het LP Team Verkeer stelt mensen en middelen beschikbaar om klachten met betrekking tot de verkeersveiligheid in gemeenten te onderzoeken. De provincie Fryslân financiert de inzet van VVN. De nadruk ligt op snelheidscontroles in 30 en 60 kilometer-zones en bij scholen. In Fryslân opereert het Team Subjectieve Verkeersonveiligheid vooral in de noordoost hoek van de provincie.

Meldpunt Veilig Verkeer

De meldingen van verkeersonveiligheid komen via het Meldpunt Veilig Verkeer binnen waarna een schouw volgt door politie Fryslân, de wegbeheerder en VVN. De klachtlocatie wordt beoordeeld waarna een objectieve nulmeting volgt met de wegkant-radar. Blijkt dat er echt een probleem is dan zijn er drie maatregelen die kunnen volgen. Dit zijn:

* Aanpassing infrastructuur;
* Educatie en communicatie;
* Handhaving.

Bewoners en weggebruikers kunnen een onveilige verkeerssituatie melden bij het Meldpunt Veilig Verkeer van VVN via de website [url]www.meldpuntveiligverkeer.nl[/url]

Man aangehouden voor auto-inbraken

BURGUM – De politie heeft met de aanhouding van een 29-jarige inwoner van Burgum diverse auto-inbraken, een autobrand en een diefstal uit een woning opgelost. Tijdens de verhoren bekende de man dat hij in Burgum zes en in Leeuwarden vier auto-inbraken had gepleegd. Ook was de man verantwoordelijk voor de brandstichting van een auto in Leeuwarden en de diefstal uit een woning in Burgum. De raadkamer van de rechtbank besloot afgelopen week dat de 29-jarige man in ieder geval nog zestig dagen vast blijft zitten.

Auto van de weg en tegen de boom

Herbaijum – De politie heeft donderdagmorgen geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Rijksweg waarbij een 36-jarige man uit Kimswerd gewond raakte. De bestuurder was door onbekende oorzaak tegen een stoeprand gereden. Na een stuurcorrectie raakte hij met zijn voertuig in een slip en botste tegen een boom. Zijn auto kwam vervolgens tot stilstand tegen een andere boom. Ambulancepersoneel heeft het slachtoffer met mogelijk inwendig letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Het voertuig is vermoedelijk total loss afgevoerd door een bergingsbedrijf.

Frontale aanrijding fietsers

Leeuwarden – Donderdagmorgen zijn op de Egelantierstraat twee fietsers frontaal met elkaar in botsing gekomen op het fietspad aan de Egelantierstraat in Leeuwarden. Een 12-jarige jongen uit Leeuwarden fietste naast een andere jongen en reed met een behoorlijke snelheid tegen een tegenligger, een 40-jarige vrouw uit Leeuwarden. De vrouw raakte gewond aan haar been en aan haar rug en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De jongen kwam er met enkele schaafwonden vanaf.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

DRACHTEN- De politie heeft donderdagavond op de Waldwei het rijbewijs van een 32-jarige inwoner van Beetsterzwaag ingevorderd. Agenten constateerden bij een controle op de Waldwei dat de man reed met een snelheid van 151 kilometer per uur daar waar 100 kilometer is toegestaan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Hennepkwekerij ontmanteld

HEERENVEEN- De politie heeft donderdagavond in een woning aan de Thorbeckestaat een hennepkwekerij ontmanteld. Agenten, die bezig waren met een onderzoek, roken bij de desbetreffende woning een sterke weedlucht. Nadat zij het onderzoek hadden afgerond, gingen zij poolshoogte nemen bij de woning. In de woning troffen de agenten 353 hennepplanten aan. Ook de elektriciteit werd illegaal afgenomen. Alle aangetroffen planten, alsmede de apparatuur, werd in beslag genomen. Er werden nog geen aanhoudingen verricht.

Rijden onder invloed

HEERENVEEN- De politie heeft donderdagavond rond 23.45 uur een 27-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed, voor onverzekerd autorijden en voor rijden zonder rijbewijs. Agenten hielden de automobilist staande op de Haskeruitgang. Nadat de agenten de man aanspraken bleek hij alcohol te hebben gedronken. Toen zij hem naar zij rijbewijs vroegen gaf de man plotseling gas en reed met hoge snelheid weg. In de Tureluurstraat werd de auto aangetroffen en even later werd de verdachte op de Ratelaar aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 625 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en kreeg en rijverbod van 9 uur.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs van een 45-jarige snorfietser uit Leeuwarden ingevorderd. Agenten zagen de man op zijn vervoermiddel in de Goudenregenstraat rijden en besloten hem te controleren. Tijdens het aanspreken bleek de man alcohol te hebben gedronken. Hij moest mee naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 725 ug/l blies. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij een kreeg een rijverbod.

Man gewond bij eenzijdige aanrijding

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagavond op de kruising van de Henri Dunantweg en de Aldlansdyk een eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een bromfietser (leeftijd en woonplaats) gewond raakte. De man die op zijn bromscooter reed, raakte bij een inhaal manoeuvre een paaltje en kwam ten val. De man is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Omdat de man bestuurder alcohol had gedronken, werd hem een bloedproef afgenomen. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Man aangehouden voor rijden onder invloed

DONKERBROEK- De politie heeftdonderdagavond op de Herenweg een 42-jarige inwoner van Donkerbroek aangehouden voor het rijden onder invloed en voor het veroorzaken van een aanrijding.

De man reed op de Herenweg met zijn auto achterwaarts tegen de auto die bestuurd werd door een 23-jarige inwoner van Bakkeveen. De verdachte reed daarna met zijn auto de Wemertstraat in reed. Daar werd hij door de Bakkevener aangesproken toen de hij uit de auto wilde stappen. De inmiddels gewaarschuwde agenten roken dat de man alcohol had gedronken. De automobilist moest mee naar het bureau voor een ademanalyse, waar hij 625 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod. De man moest zijn ongeldige rijbewijs inleveren.

Automobilist overleden na eenzijdig ongeval

KATLIJK – De 21-jarige inwoner van Nieuwehorne die woensdagavond betrokken was bij een eenzijdig ongeval op de W.A. Nijenhuisweg, en daarbij ernstig gewond raakte is donderdagmorgen aan de zijn verwondingen overleden. Een getuige hoorde woensdagavond rond 19.00 uur de auto sterk afremmen, gevolgd door een doffe klap. De 21-jarige bestuurder was met zijn auto van de weg geraakt en uiteindelijk tegen een boom tot stilstand gekomen. Het slachtoffer werd door het personeel van de ambulance, de traumahelikopter gestabiliseerd. Met behulp van de brandweer werd de man uiteindelijk uit zijn auto gehaald. De 21-jarige werd daarna met de helikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen waar hij later overleed.

Proces-verbaal voor vernielen fietsen

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.30 uur tegen een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden proces-verbaal opgemaakt omdat zij op de Nieuwestad achterlichten van fietsen had vernield. Op camerabeelden was te zien dat de vrouw de achterverlichting van fietsen kapot trapte waarna een goed signalement van de verdachte duidelijk werd. Een zoektocht in het centrum leverde heel snel resultaat op. Een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Bekeuring voor afsteken vuurwerk

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagavond om 21.00 uur op de Pieter Stuyvesantweg een 26-jarige inwoner van Leeuwarden een bekeuring gegeven voor het afsteken van en het in bezit hebben van illegaal vuurwerk. Agenten die in de buurt waren hoorden een harde knal van vuurwerk en gingen op onderzoek uit. Direct daarna werden de verdachte aangetroffen. Hij had nog 14 nitraatbommen bij zich. Deze werden in beslag genomen en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Politie zoekt getuigen naar vernieling auto

SNEEK- De politie zoekt getuigen in het onderzoek in naar de vernieling van een auto die in de Waling Dijkstrastraat geparkeerd stond. Rond 23.30 uur kregen de agenten een melding om naar een de auto te gaan die vernield bleek te zijn. Eenmaal ter plaatse bleken de ramen aan de voorzijde en aan de achterzijde en het interieur van de auto geheel te zijn vernield. De vermoedelijke oorzaak is dat iemand vuurwerk in de onafgesloten auto heeft geplaatst en tot ontploffing heeft gebracht. Een 33-jarige inwoner deed aangifte

De politie is op zoek naar getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze vernieling. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0700-8000.

Twaalf dealers aangehouden tijdens drugsonderzoek

Noordoost Fryslân- De politie heeft een onderzoek naar het gebruik en de handel in harddrugs onder jongeren in Noordoost Fryslân afgerond. Tijdens het onderzoek werden twaalf verdachten aangehouden op verdenking van het handelen in drugs. Vier van hen zitten nog steeds vast.

Aanleiding onderzoek

Bij de gemeenten en de politie in Noordoost Fryslân kwamen steeds meer klachten binnen over het gebruik van harddrugs. Ook waren er signalen dat harddrugs werd verstrekt aan onder meer minderjarigen. In overleg tussen de betreffende gemeenten, de politie en het Openbaar Ministerie werd besloten om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen met als doel de handel in soft- en harddrugs terug te dringen. Begin oktober 2011 begon een team van acht medewerkers van de politie aan het onderzoek.

De Westerein-Twijzelerheide-Zwagerbosch
Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op de handel in harddrugs in de dorpen De Westerein, Twijzelerheide en Zwagerbosch. Het onderzoeksteam hield in deze drie dorpen zesmeerderjarige verdachten aan voor het dealen in drugs. De zes verkochten vooral speed en cocaïne. Af en toe werd ook GHB verkocht. Tijdens de verhoren verklaarden de zes verdachten dat ze drugs verkochten om in hun eigen behoefte te voorzien. Ze waren namelijk zelf ook zware drugsgebruikers.

In de drie dorpen en in de omgeving van deze dorpen werden in totaal tientallen afnemers gehoord door het onderzoeksteam. Binnen dezen groep zaten meerdere personen die eerlijk aangaven dat ze zonder hulp niet van de drugs af konden komen. Een deel van hen heeft inmiddels contact gezocht met Verslavingszorg Noord Nederland.
Twee van de zes aangehouden verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis. Van de overige vier is de voorlopige hechtenis geschorst. Echter moeten deze verdachten zich aan strikte voorwaarden houden, dit in afwachting van hun berechting.

Kootstertille, Drogeham, Harkema en Surhuisterveen
Ook in de dorpen Kootstertille, Drogeham, Harkema en Surhuisterveen deed het team onderzoek naar de handel in harddrugs. Hier werden eveneens zes aanhoudingen verricht in verband met het handelen in harddrugs. De zes verkochten voor speed en XTC, maar ook af en toe GHB. Uit het onderzoek bleek dat een grote groep minderjarigen in de omgeving van Surhuisterveen, Opende, Doezum en Grootegast experimenteerden met het steeds gevaarlijker wordende GHB.
In de vier dorpen en ruime omgeving van deze dorpen werden tientallen afnemers gehoord. Een groot deel van hen was minderjarig. Binnen die groep zaten ook meerdere personen die eerlijk aangaven dat ze zonder hulp niet van de drugs af zouden komen. Ook met hen gaat Verslavingszorg Noord Nederland aan de slag.
Van de zes aangehouden verdachten, ook zelf zware drugsgebruiker, waren er twee minderjarig. Dit duo krijgt verplicht hulp. Eén van hen heeft huisarrest middels een enkelbandje. De andere minderjarige verdachte staat onder streng toezicht van ouders en de reclassering. Van de vier meerderjarige verdachten zitten er nog twee in voorlopige hechtenis. De andere twee zijn inmiddels in vrijheid gesteld, maar ook zij moeten zich voor de rechter verantwoorden.

Meldingen en klachten

In Noordoost Fryslân zijn zoveel mogelijk meldingen en klachten over drugsgebruik en dealen nader onderzocht. Dit heeft niet altijd geleid tot een strafrechtelijk vervolg. In vele gevallen vond een gesprek plaats met gebruikers of personen die als mogelijk dealers werden aangemerkt. Ook werden ouders van minderjarigen benaderd en in kennis gesteld van vermeend drugs gebruik van hun minderjarig kind.

Aanhouding woninginbreker en dealer

In Burgum heeft een onderzoek naar drugsgebruik niet geleid tot aanhoudingen of strafrechtelijke vervolgingen van dealers maar wel kwam er informatie binnen over een woninginbreker. Deze informatie heeft geleid tot de aanhouding van de inbreker die verdacht wordt van minimaal 10 inbraken in Fryslân. Informatie uit het onderzoek leverde ook concrete tips op over een dealer uit Leeuwarden. Deze handelaar werd eveneens aangehouden. Er werden bij hem geld, sieraden, drugs en een vuurwapen in beslag genomen.

Man aangehouden voor belediging

HEERENVEEN- De politie heeft donderdagavond op de Sieverstraat een 23-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. Agenten zagen de man zwaar onder invloed van vermoedelijk verdovende middelen op straat lopen en besloten hem aan te spreken. Toen zij een onderzoek in wilden stellen op grond van de Opiumwet, meende de verdachte de agenten te moeten beledigen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal op gemaakt.

Hennepkwekerijtje opgerold

FRANEKER- De politie heeft donderdagmorgen in een woning aan de Feitsmastraat een kleine hennepkwekerij opgerold. Daarbij werd de 28-jarige bewoner aangehouden. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor via anonieme tips. Op de zolder werden 18 volgroeide planten aangetroffen en de elektriciteit bleek illegaal te zijn afgetapt. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar verhoord. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De planten en apparatuur werden in beslag genomen.

Inbreker op heterdaad betrapt

KOLLUMMERZWAAG – De politie heeft donderdagmiddag een 46-jarige man uit Stiens aangehouden op verdenking van inbraak. Buren van een woning aan de Maersmastrjitte hadden glasgerinkel gehoord en vermoedden dat er werd ingebroken in de woning van de buurman. Zij alarmeerden direct via 1-1-2 de politie die snel ter plaatse was. Omstreeks 17.35 uur zagen agenten een man in de woning. Agenten namen positie in voor en achter de woning. De man kroop in de nok van de woning en ging vervolgens weer naar binnen. Toen hij aan de achterzijde naar buiten kwam werd hij aangehouden. Op het politiebureau werd de 46-jarige voor nader onderzoek ingesloten. In de woning werd een ravage aangericht en zijn diverse apparaten en meubels vernield. Of er iets is weggenomen wordt nog onderzocht. De 44-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan