Politieberichten van vrijdag 22 oktober.

Politie zoekt getuigen mishandeling
IJSBRECHTUM- De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling van een 13-jarig meisje die woensdagmiddag rond 15.30 uur plaatsvond op het fietspad tussen IJsbrechtum en de afslag Folsgare ter hoogte van het Tolhek. Toen het slachtoffer IJsbrechtum net was gepasseerd, werd zij ingehaald door drie jongens op de fiets. De jongens waren in de leeftijd van ongeveer 16 jaar. Toen deze naast haar kwamen fietsen, werd zij door één van de drie van haar fiets geschopt en kwam daardoor ten val. Vervolgens werd zij door de jongens vastgepakt en met een scherp voorwerp in haar gezicht geprikt, waarna de jongens weer op de fiets stapten in de richting van IJsbrechtum vertrokken.

Signalement van de verdachten:

Dader 1
[bullets]Leeftijd ongeveer 17 jaar
Lengte ongeveer 1.75 meter lang
Normaal postuur
Blanke huidskleur
Bruin haar
Zwarte stoffen jas, zwarte spijkerbroek
Zwarte wollen muts,
Bruine sneakers schoenen [/bullets]

Dader 2
[bullets]Leeftijd 16 à 17 jaar
Lengte ongeveer 1.60 meter lang
Smal postuur
Licht getinte huidskleur
Dikke lippen
Zwart kort stekelhaar,
Donkerblauwe jas, donkere spijkerbroek[/bullets]

Dader 3
[bullets]Leeftijd en lengte onbekend
Blanke huidskleur
Vermoedelijk kort haar (het kwam niet onder de muts vandaan),
Gezet postuur
Donkergrijze trui met capuchon zonder rits met een print van letters op de voorzijde
Donkere wollen muts[/bullets]

De politie is op zoek naar getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze mishandeling. Zij kunnen met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem. De ouders deden aangifte van mishandeling.

Politie controleert komende weken extra langs school-thuisroute.
Herfstvakantie? Tijd om uw fietsverlichting te controleren!

FRYSLÂN- Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat vraagt dit jaar opnieuw extra oplettendheid met de campagne ‘Val op, fiets verlicht!’. Dit jaar vooral gericht op jongeren tussen de 13 en 25 jaar. Regiopolitie Fryslân controleert deze winter daarom vooral in de buurt van scholen en langs school-thuisroutes. Met de donkere dagen voor de deur is de herfstvakantie voor woon-werkfietsers en ouders een uitgelezen moment om de verlichting van hun eigen fiets en die van hun kinderen in orde te maken.

Slechte zichtbaarheid van fietsers kan leiden tot onveilige situaties. Bovendien staat op een kapotte voor- en/of achterlamp een boete van 35 euro. Dat is eenvoudig te voorkomen door te zorgen voor een goed werkende voor- en achterlamp. Losse lampjes op het frame of het bovenlichaam van de fietser zijn ook toegestaan. De lampjes mogen niet worden gedragen op hoofd, armen, benen of andere bewegende delen. Ze mogen wel worden bevestigd op kleding of een tas. Ze moeten dan wel goed zichtbaar zijn, dus er mag niets voor of overheen hangen. Bovendien mogen de lampjes niet knipperen. En altijd geldt: wit of geel licht voor, rood licht achter.

Extra controles bij scholen
De politiecontroles in de provincie Fryslân zijn vooral gericht op scholieren tussen 13 en 18 jaar. Een groot deel van deze leeftijdsgroep bestaat uit scholieren die in het donker van en naar school fietsen, vaak over wegen waar geen vrij liggend fietspad naast ligt. Maar ook in de buurt van hun school kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als scholieren niet goed zichtbaar zijn voor het overige verkeer.

Ongeluk in onzichtbaar hoekje
Behalve fietsers moeten ook automobilisten goed zichtbaar zijn. Belangrijk is dat de verlichting voor en achter goed werkt en dat de koplampen niet te hoog staan afgesteld, zodat tegenliggers niet worden verblind.

Bovendien blijkt uit ervaringen van de dienst Verkeersongevallenanalyse (VOA) van de politie dat het zicht van automobilisten op het overige verkeer vaak onvoldoende is. Met name bij regenachtig weer of vorst zijn de autoruiten vaak vies en beslagen. Sommige bestuurders nemen niet eens de moeite om de ruiten en spiegels ijsvrij te maken. Dat is gevaarlijk, want een ongeluk zit vaak in een klein, onzichtbaar hoekje.

Politie neemt namaakvuurwapens in beslag
STIENS- De politie heeft dinsdagavond bij een 22-jarige inwoner van Stiens vier namaakvuurwapens in beslag genomen. De politie had een tip gekregen over de aanwezigheid van de wapens op een adres in Stiens. In de woning werden op zolder de wapens aangetroffen. Deze leken zodanig op echte vuurwapens dat zij voor afdreiging geschikt zijn. Het bezit van dit soort wapens is strafbaar. De eigenaar deed afstand van de wapens. Daarnaast werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd
RINSUMAGEEST – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige automobiliste uit Dokkum. De bestuurster bleek bij een snelheidscontrole op de Lauwersseewei 157 km/u te rijden, terwijl ter plaatse 100 km/u is toegestaan.

Rijbewijs ingevorderd na verkeersgevaarlijk gedrag
DOKKUM – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 24-jarige automobilist uit Twijzelerheide. Surveillerende agenten zagen de man aanvankelijk zonder verlichting over de Woudweg rijden. Ze keerden hun auto, waarbij ze het voertuig uit het zicht verloren. Korte tijd later zagen ze de betreffende auto weer rijden op de Birdaarderstraatweg, waarbij een snelheid werd gemeten van meer dan 100 km/u. Ter plaatse is 30 km/u toegestaan. Nadat de bestuurder ook nog op een rotonde tegen de rijrichting reed, werd hij staande gehouden. Er werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt en na overleg met de officier van justitie werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Botsing tussen twee scooters
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Schoolstraat. Een 21-jarige scooterbestuurster uit Oentsjerk was daar in botsing gekomen met een andere scooter, bestuurd door een 16-jarige inwoonster van Goutum, op het moment dat deze vanaf de stoep de straat op reed. De Goutumse liep daarbij letsel op aan haar voet, waarvoor ze ter plaatse door ambulancepersoneel werd behandeld.

Aanhouding na brandstichting
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond drie inwoners van Leeuwarden aangehouden op verdenking van brandstichting in een ondergrondse afvalcontainer in de Boeierstraat. De drie verdachten, twee van 19 en één van 24 jaar, werden aangehouden op grond van getuigenverklaringen. Ze werden na hun aanhouding naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Aanhouding voor bezit harddrugs
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond een 19-jarige inwoner van Soest aangehouden. De man werd door surveillerende agenten op heterdaad betrapt met 8 bolletjes met vermoedelijk cocaïne. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Daar werd bij zijn fouillering nog een hoeveelheid harddrugs aangetroffen.

Eenzijdig ongeval
SUMAR – De politie heeft donderdagavond een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 31-jarige automobilist uit Eastermar gewond raakte. De bestuurder was op de Greate Buorren met zijn auto te water geraakt en kon zelf niet uit zijn voertuig komen. Te hulp gesnelde agenten konden hem uit zijn voertuig bevrijden nadat ze een portierraam hadden ingeslagen. De bestuurder werd met hoofdletsel en onderkoelingsverschijnselen per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht. Omdat vermoed werd dat er drank in het spel was, werd de man daar een bloedproef afgenomen.

Aanhouding
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmorgen vroeg een 20-jarige inwoner van Zwolle aangehouden. Politieagenten waren op de Nieuwestad in gesprek met een man die een marktkraam omver had gegooid. De verdachte bemoeide zich meermalen met het gesprek en weigerde gevolg te geven aan vorderingen van de agenten om zich te verwijderen. Hij werd na zijn aanhouding naar het politiebureau overgebracht.

Verkeersongeval met letsel
WIJNJEWOUDE – De politie heeft donderdagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Opper Haudmare. Een 65-jarige automobilist uit Assen was daar door nog onbekende oorzaak frontaal in botsing gekomen met een hem tegemoetkomende auto. De Assenaar liep daarbij onder meer letsel op aan zijn hoofd, waarvoor hij per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten werd overgebracht. Dat gebeurde ook met zijn vijfjarige kleinzoon uit Den Haag, die bij hem in de auto zat. Drie andere inzittenden van de auto, de echtgenote van de bestuurder en twee kleindochters, bleven ongedeerd.

112Fryslan