Fryslân, 22-05-2009 • De politieberichten van donderdag 21 mei 07:00 uur tot en met vrijdag 22 mei 07:00 uur.

Grou: vermissing boot, politie zoekt getuigen
De politie onderzoekt de vermoedelijke diefstal van een witte Snekermeersloep. Een 34-jarige inwoner van Sneek had woensdag 20 mei een sloep gehuurd bij een verhuurbedrijf in Sneek. Toen de boot ’s middags op het afgesproken tijdstip niet werd teruggebracht, waarschuwde de eigenaar de politie. De 34-jarige Sneker verklaarde in de buurt van Grou onwel te zijn geworden. Hij had de boot aangemeerd en was vervolgens door een nog onbekende automobilist overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Eenmaal terug uit het ziekenhuis bleek de boot er niet meer te zijn. De politie komt graag in contact met de automobilist die de Sneker naar het ziekenhuis heeft gebracht. Daarnaast komt de politie graag in contact met getuigen. Hebt u de witte Snekermeersloep met opschrift “Sail a way Snekermeer’ gezien? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844. Het verhuurbedrijf deed aangifte van verduistering.

Sneek: auto-inbraken, politie zoekt getuigen
De politie stelt een onderzoek in naar een aantal auto-inbraken die in Sneek plaatsvinden. De inbrekers hebben het voorzien op navigatiesystemen en autoradio’s. De diefstallen vinden op verschillende locaties in de stad plaats. De politie wil graag in contact komen met getuigen. Mensen die iets gezien hebben kunnen via 0900-8844 in kontact komen met de politie. Bij een heterdaad situatie belt u natuurlijk direct via 1-1-2 de politie.

Winschoten: gestolen boot terug gevonden op internetsite
De politie onderzoekt de diefstal van een boot die op 18 mei werd gestolen in Earnewâld. De eigenaar van de boot, een 60-jarige inwoner van Waskemeer, zag woensdag 20 mei in een advertentie op een internetsite dat zijn gestolen boot te koop werd aangeboden in Winschoten. Hij belde direct de politie. Na onderzoek namen de agenten de boot in beslag. De 60-jarige deed aangifte. De verkoper moet nog door de politie worden gehoord.

Harlingen: veld en milieucontrole
De politie heeft donderdag op diverse plaatsen in Noordwest Friesland een veld en milieucontrole gehouden. In Achlum nabij Atsje Tille trof men vier fuiken aan in het water van de Achlumervaart. De fuiken zijn in beslag genomen. Ook kregen drie vissers een “toon” regeling aangeboden omdat zij de vispas niet bij zich hadden. Een bewoner van Slappeterp kreeg een proces-verbaal omdat hij bezig was afval te verbranden op zijn erf.

Harlingen: inbraak in auto’s
De politie onderzoekt zes auto inbraken die vermoedelijk in de nacht van woensdag op donderdag hebben plaatsgevonden. De auto’s stonden geparkeerd op het parkeerterrein aan de Westerzeedijk.
Het is nog niet duidelijk wat er uit de auto’s is weggenomen omdat de politie tot op heden nog geen contact met eigenaren heeft kunnen krijgen.

Bolsward: aanrijding letsel
De politie onderzoekt een aanrijding die donderdagmiddag plaatsvond op A7. Twee auto’s die stilstonden voor een geopende brug werden van achteren aangereden door een 54-jarige automobilist uit Uitgeest. Daarbij raakten twee inwoners van Muiden van 41 en 47 jaar en een 29-jarige inwoner van Middenmeer gewond. Zij zijn per ambulance met hoofd en nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De A7 is enige tijd afgesloten geweest. De bestuurder uit Uitgeest verklaarde dat hij verblind werd daar de laagstaande zon en vandaar dat hij de twee auto’s niet had zien stil staan.

Heerenveen: man aangehouden voor bedreiging met mes
De politie heeft donderdagavond een 32-jarige inwoner van Joure op de Gedempte Molenwijk aangehouden. De man wordt ervan verdacht mensen met een vlindermes te hebben bedreigd. Toen de agenten op de plaats waar gearriveerd, zagen zij de verdachte lopen. De verdachte werd ter plaatse aangehouden. Tijdens de fouillering trof de politie een vlindermes in zijn kleding aan. Het in bezit hebben van een vlindermes is bij de wet verboden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor onderzoek ingesloten. Een 16-jarige inwoner van Oudeschoot deed aangifte.

Boornzwaag: huisdieren komen om bij woningbrand
De politie doet onderzoek naar de oorzaak van een brand in een woning aan de Wielenlaan. Rond middernacht werden de brandweer en politie gewaarschuwd dat een woning in brand stond. Ter plaatse trof men de bewoner aan die zelf was begonnen met de bluswerkzaamheden. Door de brand, die de brandweer redelijk snel onder controle, kwamen een hond en kat om.

Drachten: bestuurder van snorfiets, geen rijbewijs, geen verzekering en onder invloed
De politie heeft vrijdagmorgen een 20-jarige inwoner van Drachten op de Leidijk aangehouden. Toen de agenten de man op zijn snorfiets zagen rijden, besloten zij hem te controleren. Het bleek dat hij alcohol had gedronken. De man is voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar 195 ug/l blies. Uit onderzoek bleek dat zijn snorfiets niet verzekerd was en dat hij geen rijbewijs bezat. Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol kreeg hij er ook één voor het rijden op een onverzekerde snorfiets en één voor het rijden zonder rijbewijs. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van twee uur.

Harlingen: te snel rijden, rijbewijs kwijt
De politie heeft vrijdagmorgen om 05.00 uur het rijbewijs van een 27-jarige inwoner van Kimswerd ingevorderd. Agenten constateerden dat de man in zijn auto 144 kilometer per uur over Kimswerderweg reed, op dit weggedeelte is 60 kilometer per uur toegestaan. Daarnaast negeerde de man een dwangpijl (verkeersbord D2). Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en kreeg hij proces-verbaal voor overschrijding van de maximum snelheid en een bekeuring voor een verkeersovertreding.

Heerenveen: verdachten aangehouden na vernielen auto’s
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijadag op de A7 vier inwoners van Groningen van 17, 18, 18 en 20 jaar en één 19-jarige inwoner van Assen aangehouden. De mannen worden ervan verdacht een aantal auto’ s in de Mincklerstraat in Heerenveen te hebben vernield. Daarnaast vernielde men een kliko. Getuigen zagen het vijftal de vernielingen plegen een waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Zij zagen dat de mannen in een auto stapten en wegreden. De getuigen noteerden snel het kenteken. Op de A7 ter hoogte van het tankstation Meinscheer zagen de agenten de auto rijden. Alle vijf verdachten werden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Hoornsterzwaag: politie onderzoekt mishandeling
De politie onderzoekt de mishandeling van een 16-jarige inwoner van Donkerbroek. De jongen was in een feesttent Bij de Leijwei en haar daar ruzie gekregen. Het slachtoffer liep letsel op aan zijn hoofd en lip. Hij werd dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De politie weet inmiddels wie de jongen heeft geslagen.

Grou: brand in afvalcontainer
De politie onderzoekt een brand in een afvalcontainer achter een jeugdherberg aan de Raadhuisstraat. Twee gasten hadden de brand ontdekt en probeerden met behulp van brandblusser het vuur te doven. Dit lukte echter niet, waarna ze een brandslag pakten. Hiermee kon het vuur wel worden geblust. Namens de jeugdherberg deed een 22-jarige inwoner van Grou aangifte.

Ypecolsga: politie houdt drie verdachten aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag drie inwoners van Woudsend van 17, 16 en 16 jaar aangehouden op verdenking van vernieling van een bushokje. Een getuige, die op de camping in Ypecolsga stond, hoorde veel lawaai. Hij ging vervolgens polshoogte nemen. De getuige zag dat een groepje jongeren het bushokje vernielde. Hij waarschuwde dan ook direct via 1-1-2 de politie. De agenten reden vervolgens naar Ypecolsga. Ze kwamen onderweg een groepje jongeren op de fiets tegen. De agenten spraken de fietsers aan en twee jongeren vertelden, afzonderlijk van elkaar, wie de vernielingen hadden gepleegd. De drie werden dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: verdachte aangehouden na greep uit kassa
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. De Leeuwarder had een greep uit de kassa gedaan en hierbij tien consumptiemuntjes gepakt. De 18-jarige werd aangehouden door een portier en vervolgens overgedragen aan de politie. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Hollanderdijk een 28-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten kregen een melding dat er autospiegels in de Jan van Scorelstraat waren vernield. Een getuige kon de agenten een goed signalement geven van de verdachte. Na een korte zoektocht werd de 28-jarige Groninger aangehouden. Hij voldeed aan het opgegeven signalement. Na onderzoek bleek dat er van vier auto’s de spiegels waren vernield. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Heeg: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op De Burd een 22-jarige beginnende bestuurder uit Nijland aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De automobilist viel op omdat de verlichting van zijn auto defect was. Na een stopteken volgde er een controle. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de beginnende bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 610 ug/l, goed voor een rijverbod acht uur een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Harlingen: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 64-jarige automobilist uit Harlingen aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder werd door de agenten gecontroleerd op de Hoogstraat. Omdat ze een vermoeden hadden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 580 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: coniferenbrand
De politie onderzoekt een coniferenbrand die vrijdagmorgen op de Clearkamp plaatsvond. Daarbij brandde een coniferenhaag met een lengte van 14 meter geheel af. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de brand was. De brandweer en bewoners konden de brand vrij snel onder controle krijgen. De politie sluit brandstichting niet uit. De eigenaar van de heg deed aangifte.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan