Politieberichten van vrijdag 22 juni


Gewonden bij aanrijding

BALK- De politie stelt een onderzoek in naar een aanrijding die donderdagmorgen rond 07.30 uur plaatsvond op de Sudersewei (N359). Daarbij raakten een 18-jarige inwoner van Bakhuizen en een 49-jarige inwoonster van Lemmer gewond. De vermoedelijke oorzaak van de aanrijding was toen de 18-jarige automobilist met zijn auto in de rechterberm terechtkwam en zijn voertuig bij wilde sturen. Hij raakte hij de macht over het stuur kwijt en kwam hij met zijn auto op de linkerweghelft terecht. Daar botste hij frontaal op de auto van de Lemster die uit tegenovergestelde richting aan kwam rijden. De auto van de man sloeg enkele keren over de kop en belandde in naast gelegen weiland. Beide bestuurders raakten gewond en werden met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuizen in Sneek en Heerenveen.

Aangehouden voor drugs bezit

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Mr. P.J. Troelstraweg een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor het in bezit van harddrugs. De man werd rond 3.20 uur verward en liggend op straat aangetroffen. Naast de man vonden de agenten een tas met daarin een fles met daarin vermoedelijk GHB. Bij zijn fouillering troffen de agenten nog een zakje met 34 vermoedelijk XTC pillen aan. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en de drugs werden inbeslaggenomen.

Autobrand in schuur

WORKUM- De politie heeft donderdagavond de brandweer geassisteerd bij een autobrand. De auto stond in een schuur van een boerderij geparkeerd toen deze door nog onbekende oorzaak in brand vloog. De auto werd direct met een tractor naar buiten gesleept waar de brand door de gearriveerde brandweer werd geblust. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand. De schuur liep brandschade op.

Geld gepind met gestolen bankpas

GROU- De politie onderzoekt de diefstal van beurs die rond 15.30 uur plaatsvond in een supermarkt aan de Stationsweg. Een 55-jarige inwoonster van Nes (B) had haar tas met daarin een portemonnee aan de winkelwagen gehangen. Tijdens een onoplettend moment werd de beurs met daarin haar bankpas gestolen. Met de bankpas werd diezelfde middag een bedrag van 1250 euro gepind bij een betaalautomaat aan het Halbertsmaplein. Mogelijk heeft de dief de pincode afgekeken toen het slachtoffer even daarvoor stond te pinnen. De vrouw deed aangifte.

Twee gewonden bij aanrijding

HEERENVEEN- De politie heeft donderdagavond op de K.R. Poststraat een aanrijding afgehandeld waarbij drie auto’s waren betrokken. Hierbij raakten een 22-jarige inwoner van Ter Idzard en een 48-jarige inwoonster van Heerenveen gewond. Een 43-jarige inwoner van Vinkega kwam met de schrik vrij en raakte niet gewond. De oorzaak van de aanrijding was dat een bestuurder te laat opmerkte dat de voor hem rijdende auto afremde en daardoor tegen zijn voorligger botste. De bestuurder van de achter hem rijdende auto lette ook niet goed op en botste tegen hem aan. De twee gewonden werden met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis de Tjongerschans.

Drugsbezitters aangehouden

GROU- De politie heeft donderdagavond op Yn’e Lyte, een 18- en 21-jarige inwoner van Gerkesklooster aangehouden op verdenking van het in bezit hebben van- en handel in harddrugs. Oplettende agenten zagen de auto, waarin beide verdachten zaten, door het dorp rondrijden en besloten de bestuurder te controleren. Toen zij de bestuurder en inzittende aanspraken, bleken zij onder invloed van drugs te zijn. Uit informatie bleek, dat beide mannen eerder met de politie in aanraking waren geweest in verband met drugsdelicten. In de auto vonden de agenten 14 wikkels met daarin vermoedelijk cocaïne en amfetamine. Daarnaast troffen zij nog een geldbedrag en hennep aan. De beide verdachten werden aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar zij werden ingesloten. De auto, drugs en het geldbedrag werden inbeslaggenomen.

Tegen beide verdachten werd proces-verbaal

Bekeuringen bij snelheidcontrole

JOURE- De politie heeft donderdagmiddag op de A7 lasersnelheidscontroles gehouden. Daarbij kregen 12 automobilisten proces-verbaal omdat zij te snel reden. Van een persoon werd het rijbewijs ingevorderd omdat hij 179 kilometer per uur reed daar waar 120 kilometer is toegestaan. Vier andere automobilisten kregen proces-verbaal voor het niet handsfree bellen en voor overschrijden van een doorgetrokken streep.

Woninginbraak

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die tussen 16 mei en 12 juni plaatsvond in de Speelmanstraat. De daders kwamen de woning door een raam te forceren van de voordeur. Uit de woning werden een flatscreen televisie, een laptop en een magnetron weggenomen. Een 30-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Motorrijder gewond

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmorgen op de Tesselschadestraat een eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een 47-jarige inwoner van Vierhuizen gewond raakte. De man die met zijn motor op de minirotonde reed, schrok van een andere weggebruiker waarna hij de macht over het stuur verloor en ten val kwam. De man werd met een armbreuk per ambulance overgebracht naar het MCL in Leeuwarden.

Politie Fryslân waarschuwt voor telefoonscammen:

FRYSLAN- De politie waarschuwt voor oplichters die mensen thuis bellen en beweren dat er schadelijke software op hun computer staat. Landelijk zijn bij de politie meerdere meldingen binnengekomen over personen die zich uitgeven als een medewerker van “een groot computersoftwarebedrijf”.

In gebrekkig Engels wordt beweerd dat de gebelde persoon schadelijke software op zijn of haar computer heeft staan en dat dit via de telefoon is op te lossen.

Door een programma op de computer te downloaden zou ‘het probleem’ verholpen worden. “Dit verhaal is echter niet waar. Door deze manier van handelen en de software te downloaden, krijgt de “medewerker” toegang tot al uw computergegevens met alle gevolgen van dien. Tot nu toe is er geen informatie bekend dat mensen gedupeerd zijn door deze manier van oplichting. Het computersoftwarebedrijf belt nooit over schadelijk software. Ook in Fryslân kwam een melding bij de politie binnen. De politie vraagt u deze vorm van oplichting te melden.

Men noemt dit ook wel oplichting door Social Engineering

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan