Politieberichten van vrijdag 22 juli

Tanken zonder te betalen

TWIJZEL – De politie heeft donderdagochtend op de Kuipersweg in Buitenpost een 74-jarige automobilist uit het Duitse Neuss aangehouden op verdenking van diefstal. De man had eerder die ochtend getankt bij een tankstation aan de Optwizel in Twijzel. Na het tanken was hij zonder betalen vetrokken. Een medewerker van het tankstation zette de achtervolging in en waarschuwde ondertussen de politie. De verdachte werd door de medewerkers van tankstation op de Kuipersweg in Buitenpost achterhaald. Ze wisten hem tot stoppen te dwingen. De agenten arriveerden vervolgens en hielden de man aan. Hij maakte een verwarde indruk en werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Er werd contact gezocht met zijn familie. Die vertelden de agenten dat de man als sinds dinsdag was vermist. Ze waren dan ook erg blij met het telefoontje van de politie. Na onderzoek bleek dat de Duitser ook in Amsterdam had getankt zonder te betalen. Met zijn familie werd afgesproken dat de twee tankstations schadeloos zullen worden gesteld. In de loop van de middag werd de bejaarde man door zijn familie opgehaald en weer naar zijn woonplaats in Duitsland gebracht.

Brommer in beslag genomen

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagochtend de brommer van een 59-jarige inwoner van Leeuwarden in beslag genomen. Surveillerende agenten zagen de man rijden over de Lange Markstraat. Het was de agenten bekend dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. De man had onlangs hiervoor al drie keer een bekeuring gekregen. Ook nu kreeg hij wederom een bekeuring, maar daarnaast werd ook zijn bromfiets in beslag genomen.

Inbreker aangehouden

AKKRUM – De politie heeft donderdagmiddag na een grote zoekactie een 18-jarige inwoner van Meppel aangehouden op verdenking van een inbraak in een woning. Een getuige had gezien dat de man had ingebroken in een woning aan de Ulbe Twijnstrawei. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Meerdere agenten gingen richting Akkrum om te zoeken naar de inbreker. Ook werd door de centralist van de Meldkamer Fryslân een Burgernetactie gestart. Samen met de deelnemers keken de agenten uit. Al snel zagen ze man lopen. Hij probeerde via allerlei tuinen te ontkomen. Diverse dorpsbewoners hielpen de agenten door hen te voorzien van informatie over de vluchtroute. Uiteindelijk kon de inbreker op It Patroan worden aangehouden. Tijdens de fouillering vonden de agenten sieraden in de kleding van de man. Deze sieraden waren van diefstal afkomstig. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. In de woning van de man werden ook sieraden gevonden die van diefstal afkomstig waren. Ook hier zal onderzoek naar gedaan worden. Dit omdat de man vermoedelijk meer woninginbraken heeft gepleegd.

Man aangehouden voor belediging

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag op het Blokhuisplein een 44-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Agenten zagen de man alcohol drinken. De man, een bekende van de politie, werd daarop aangesproken. Hij was dronken en wilde niet meewerken. Toen hij wegliep, beledigde de Leeuwarder de agenten. Hierop werd hij aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. ’s Avonds mocht hij het bureau weer verlaten.

Burgernetdeelnemer vindt vermiste kinderen

DOKKUM – De politie heeft donderdag aan het einde van de middag samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar de twee vermiste kinderen. Een Nederlandse familie uit Quatar was op bezoek bij opa en oma in Dokkum. Eén van de drie kinderen was even aan de aandacht ontsnapt. Ondanks een zoektocht in de omgeving werd het meisje van vier jaar niet gevonden. Vervolgens ging haar broertje van elf jaar haar zoeken. Toen ook hij niet terugkeerde waarschuwde oma de politie. Agenten kwamen ter plaatse en in samenspraak werd besloten om een Burgernetactie te starten. Dit omdat de twee kinderen alleen maar Engels spraken. Al snel kwam het bericht dat een Burgernetdeelnemer de twee in een speeltuin in de wijk De Trije Terpen had gezien. De vader van de kinderen ging daarnaar toe en haalde zijn zoon en dochtertje op.

Verkeerscontrole

WEST FRYSLAN – De politie heeft donderdag in de dorpen Nijemirdum, Sondel, Kolderwolde, Wijckel, Oudemirdum, Zurich en Kornwerderzand het verkeer gecontroleerd. Daarbij werden 16 bekeuringen uitgeschreven, vier voor het niet dragen van de autogordel, negen voor te snel rijden, één voor verkeerde kentekenplaten op de aanhangwagen, één voor rijden zonder geldig rijbewijs en één voor het opgeven van een valse naam.

Inbraak in woning

SNEEK – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Willem de Zwijgerstraat. Donderdag overdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Van de eettafel werd een laptop en een externe harde schijf gestolen. Deze laptop was vanaf de straat goed zichtbaar. De 37-jarige bewoner deed aangifte. Het advies van de politie is dan ook om uw kostbaarheden, zoals mobiele telefoons, Ipads en laptops goed op te bergen als u weg gaat en deze niet in het zicht achter te laten. Gelegenheid maakt namelijk de dief.

Automobilist met wiet aangehouden

WOLVEGA – De politie heeft donderdagavond een 23-jarige automobilist uit Weststellingwerf aangehouden. De man bleek bij een controle op de Industrieweg 7,2 gram wiet in zijn auto te hebben. Hij werd naar het politiebureau overgebracht waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. Van de wiet deed hij vrijwillig afstand.

Eenzijdig ongeval onder invloed

NES (A) – De politie heeft donderdagavond een eenzijdig ongeval afgehandeld op de Ballumerweg. Daar was een 36-jarige automobilist uit Nes met zijn auto in sloot naast de weg beland. Omdat de man gedronken bleek te hebben, moest hij op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Gezien de uitslag van 675 ug/l, werd proces-verbaal tegen de bestuurder opgemaakt en werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tevens kreeg hij een rijverbod.

Twee rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen

FRYSLAN – De politie heeft donderdag de rijbewijzen van twee automobilisten ingevorderd na forse snelheidsovertreding. Twee surveillerende agenten reden donderdagmiddag in een onopvallende politieauto over de A7 nabij Beetsterzwaag in de richting van Joure. Ze wilden een vrachtauto inhalen en reden daarom op de linkerbaan. Plotseling kwam van achteren een auto met hoge snelheid aanrijden. Deze bestuurder haalde de onopvallende politieauto rechts in. Hij ging gelijk weer naar links en haalde toen de vrachtauto in. Agenten besloten deze bestuurde dan ook te volgen. Bij het verkeersplein Joure leek het er op dat de auto rechtdoor naar Sneek wilde, echter op het allerlaatste moment nam hij de bypass naar Joure. Hierdoor moest een busje dat op de strook richting Sneek zat, vol in de remmen om geen aanrijding te veroorzaken. Op de Sewei in Joure werd een gemiddelde snelheid van 132 kilometer per uur gemeten. Uiteindelijk stopte de bestuurder bij een kantoor op de Nipkowweg. Hier spraken de agenten de man aan. Het bleek te gaan om een 45-jarige automobilist uit het Belgische Flobecq. Zijn rijbewijs werd direct ingevorderd vanwege het zeer gevaarlijke rijgedrag. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt. Donderdagavond viel een 19-jarige automobilist uit Zuidlaren op omdat hij op de A7 van Gorredijk richting Drachten met hoge snelheid reed. Agenten besloten hem dan ook te volgen. Er werd uiteindelijk een gemiddelde snelheid van 178 kilometer per uur gemeten. Nabij Frieschepalen kreeg hij een stopteken en werd zijn rijbewijs ingevorderd. Ook tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Diefstal politiefiets

WEST TERSCHELLING – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 37-jarige inwoner van West Terschelling aangehouden wegens diefstal van een politiefiets. De fiets werd weggenomen op het moment dat twee agenten in gesprek waren met een aantal omstanders bij een horecagelegenheid aan de Molenstraat. De agenten waren daar na een melding over de vernieling van een terrastafel. Op grond van getuigenverklaringen wist men de naam te achterhalen van degene die de fiets zou hebben weggenomen. Toen de agenten zich bij zijn woning meldden, gaf deze man onmiddellijk toe de fiets te hebben weggenomen. Hij leidde de agenten naar de plek waar hij de politiefiets onbeschadigd had achtergelaten, waarna op het politiebureau proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. De man kon geen verklaring voor zijn actie geven.

Aanhouding na vernielingen

HARLINGEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 17-jarige en twee 18-jarige inwoners van Harlingen aangehouden. De aanhouding vond plaats na een melding dat drie jongens borden aan het vernielen waren bij de Tjerk Hiddesluizen. Op het moment dat politieagenten zich naar die locatie spoedden, kwam een melding dat de drie daarna in een speeltuin aan de Liemen huishielden. Op het moment dat de agenten daar arriveerden maakten de drie zich uit de voeten, maar korte tijd later werden ze alsnog aangehouden. Op het politiebureau werd proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Varen onder invloed

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Dokkumer EE een 24-jarige schipper uit Driebergen-Rijsenburg aangehouden. Surveillerende agenten hadden een melding gekregen dat op de Weaze iemand van op de kade was gevallen. Toen de agenten arriveerden vertelden omstanders dat twee mannen over de Weaze liepen. Eén van hen viel en kwam terecht op het de kade bij het water. Vervolgens stapten beide mannen in een bootje en voeren weg. Agenten wisten het bootje te achterhalen op de Dokkumer EE nabij de Emmakade. De 24-jarige schipper was duidelijk onder invloed van alcohol. Zijn maat werd door het ambulancepersoneel gecontroleerd in verband met de val. Vervoer naar het ziekenhuis bleek niet nodig. Hij kreeg een bekeuring voor openbare dronkenschap. Toen dit was afgehandeld werd de schipper overgebracht naar het politiebureau. Toen agenten hem vertelden dat hij was aangehouden in Leeuwarden geloofde hij daar niks van. Volgens de schipper voer hij op de Pikmar bij Grou toen hij werd gecontroleerd door de agenten. Hoe de agenten het ook probeerden de man wilde hen maar niet geloven. De man blies na een ademanalyse 865 ug/l, goed voor een vaarverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn vaarbewijs ingevorderd. Dit kan eigenlijk (nog) niet, maar vanwege het gevaar besloten de agenten het toch te doen. Een officier van justitie zal zich hier dan ook nog over moeten buigen. De boot van de 24-jarige man was niet voorzien van verlichting en daarom kreeg hij ook hier een bekeuring voor. Tevens schreven de agenten nog een bekeuring uit voor het niet kunnen tonen van een identiteitskaart.

112Fryslan