Politieberichten van vrijdag 22 april.

Politie neemt 16 kilogram cocaïne in beslag
SNEEK – De politie heeft dinsdag 19 april een tas met hierin 16 kilogram cocaïne in beslaggenomen. Tijdens het lossen van een container bij een bedrijf in Sneek vond een werknemer een tas. In deze tas zaten 16 gesealde pakketten. De container, die uit Zuid Amerika kwam, was via de havens in Rotterdam naar Sneek verzonden. De directie van het bedrijf kreeg het vermoeden dat het bij de pakketten vermoedelijk om drugs ging en schakelde de politie in. Uit onderzoek bleek dat de 16 pakketten inderdaad cocaïne bevatten. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de cocaïne en voor wie dit bestemd was.

Man aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in de Hazelaarstraat een 29-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. Na een melding dat zich daar al een paar uren een verdachte man ophield, gingen agenten polshoogte nemen. De man werd gevraagd zich te legitimeren en bij navraag bleek dat de man door de autoriteiten in Groot Brittannië gezocht werd voor overtreding van de Opiumwet. Hierop werd de man aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Mensenhandel Interventie Team spoort vermiste meisjes op
LEEUWARDEN – Het Mensenhandel Interventie Team (MIT) van de politie Fryslân heeft de afgelopen week drie vermiste meisjes teruggevonden.

Twee vermissingen 11 april
De 15-jarige Johanna Halley, die maandag 11 april samen met de 14-jarige Valya Velikova een opvanghuis in Leeuwarden verliet en naar onbekende bestemming vertrok, is weer terecht. Het andere meisje was afgelopen weekend al terecht. Na onderzoek van het Mensenhandel Interventie Team van politie Fryslân in samenwerking met de politie Amsterdam, werd het 15-jarig meisje aangetroffen in een woning in Amsterdam-Zuidoost. In verband met hun eigen veiligheid zijn de meisjes door een machtiging van de kinderrechter in een gesloten inrichting geplaatst. De politie doet nog verder onderzoek naar de vermissing.

Vermissing 17 april
Daarnaast werd maandag 18 april een 15-jarig meisje uit Leeuwarden teruggevonden die sinds zondagavond vermist werd. Haar moeder had melding bij de politie gedaan toen het meisje na een weekend bezoek niet was aangekomen bij haar opvangtehuis. De moeder was ongerust en had aanwijzingen dat het meisje ontvoerd was. Ook hier stelde het MIT een onderzoek in. In samenwerking met de regiopolitie Groningen en spoorwegpolitie werd het meisje maandag in de binnenstad van Groningen aangetroffen. De politie doet nog onderzoek of het meisje in aanraking gekomen is met strafbare feiten.

Twee mannen aangehouden voor mensenhandel
LEEUWARDEN – Het Mensenhandel Interventie Team (MIT) van de politie Fryslân heeft twee mannen aangehouden op verdenking van mensenhandel.

Aanleiding
Een 48-jarige man uit Noardburgum werd op 7 april aangehouden nadat hij een advertentie op een internetsite geplaatst had waarin hij een oproep deed voor vrouwen voor prostitutiewerkzaamheden in het buitenland. De man heeft twee dagen voor verhoor in het bureau ingesloten gezeten en werd na een bekentenis met proces-verbaal heengezonden.

Vervolg
Uit het onderzoek naar de 48-jarige man kwam een andere verdachte naar voren. Op donderdag 21 april werd een 40-jarige man uit Rottevalle aangehouden. De man wordt er van verdacht dat hij vrouwen voor prostitutie naar het buitenland vervoerde. Daarnaast wordt hij verdacht van illegale escort praktijken. De man is in verzekering gesteld en wordt verhoord.

Bromscooter gestolen
DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een grijze Kymco bromscooter met het kenteken 34FNS5. De scooter werd donderdag om 00.30 uur gestald voor een flat aan de Tjaarda. Toen de eigenaar rond 07.00 uur weer terug kwam was zijn scooter verdwenen. De 47-jarige eigenaar uit Drachten deed aangifte.

Aanhouding na gooien glas
LEEUWARDEN -De politie heeft donderdagmiddag een 63-jarige Leeuwarder op de Weaze aangehouden. De man wordt er van verdacht daar een drinkglas naar vier agenten te hebben gegooid. De verdachte werd aangehouden op verdenking van poging tot zware mishandeling op grond van getuigenverklaringen. Hij werd na zijn aanhouding naar het politiebureau overgebracht.

Aanrijding met brug
SNEEK – De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 80-jarige automobilist uit Sint Nicolaasga. De man was op de Lemmerweg met zijn auto dwars door de slagbomen aan beide zijden van een brug gereden. De bestuurder bleek nauwelijks iets te kunnen zien door oogdruppels voor een oogonderzoek. Deze had hij kort daarvoor in het ziekenhuis gekregen. Het CBR zal onderzoeken of de bestuurder nog geschikt is om een motorvoertuig te besturen.

Milieucontrole
OUDEHORNE – De politie heeft donderdagavond gezamenlijk met Staatsbosbeheer, Fryske Gea en Natuurmonumenten een milieucontrole gehouden tussen 17.00 en 21.00 uur. In totaal werden 9 vissers gecontroleerd. Twee vissers kregen een bekeuring voor een overtreding van de vistijden. Zij waren aan het vissen met aas in gesloten tijd. Een andere visser kon zijn vispas niet tonen. Daarnaast werd een bekeuring uitgeschreven aan drie bromfietsers die op het fietspad reden en een bromfietser had geen rijbewijs.

Fietser gewond
DE WESTEREEN -De politie heeft donderdagavond hulp verleend bij een ongeval op de Foarstrjitte. Een 52-jarige fietser uit Dokkum was daar door nog onbekende oorzaak ten val gekomen. De man liep daarbij een hersenschudding op en werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Vermist jongetje terecht
BEETSTERZWAAG – Een 7-jarige jongetje uit Beetsterzwaag werd donderdagavond als vermist opgegeven. Omstreeks 16.30 uur had het jongetje op zijn fiets zijn ouderlijke woning aan de Boslaan verlaten. Zijn ouders alarmeerden de politie die met een groot aantal medewerkers een zoekactie opstartte. Tevens werd Burgernet ingezet en ontvingen 144 deelnemers het bericht van de vermissing. Ook gaf Meldkamer Fryslân een twitterbericht uit. Omstreeks 20.00 uur belde een medewerkerster van een tankstation aan de A32 nabij Akkrum. Zij had een jongetje in de zaak die via de parallelweg het terrein was opgekomen en de winkel was ingelopen. De medewerkster vertrouwde het niet en alarmeerde de politie. Het bleek te gaan om het jongetje uit Beetsterzwaag die door agenten werd thuisgebracht.

Snelheidsovertreding
HAULERWIJK – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 53-jarige inwoonster van Donkerbroek. De automobiliste passeerde een laserguncontrole met 111 kilometer per uur. Op de Rolpaal is een maximum snelheid van 60 kilometer per uur toegestaan. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhoudingen na huisvredebreuk
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag twee inwoners van Leeuwarden aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. Rond 19.50 uur kreeg de politie de melding dat een 34-jarige man in een winkel aan de Nieuwestad was aangehouden door beveiligingspersoneel. De man bleek een collectief winkelverbod te hebben. Agenten namen de verdachte over van het personeel waarna hij voor nader onderzoek werd ingesloten op het politiebureau. Omstreeks 04.10 uur kregen agenten de melding dat een portier van een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een 21-jarige Leeuwarder had aangehouden. Bij de portier was bekend dat de 21-jarige een collectief horecaverbod had. De man werd overgeleverd aan de politie en is voor nader onderzoek ingesloten.

Containerbrandjes
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt diverse containerbrandjes in en rond de Balistraat in de nacht van donderdag op vrijdag. De meeste branden konden door de bewoners geblust worden. Een brand bij een container voor gezamenlijk afval in de Willem Loréstraat werd door de brandweer geblust. De schade bleef veelal beperkt tot de containers. Bij een geval ontstond schade aan een regenpijp. De andere containerbranden waren in de Soendastraat en op de Archipelweg.

112Fryslan

})