Politieberichten van vrijdag 21 oktober

Twee gewonden bij eenzijdig ongeval

DRACHTEN – De politie heeft woensdagavond op de A7 een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 38-jarige automobilist uit Harkema en zijn passagier (gegevens onbekend) gewond raakten. De bestuurder verklaarde tegenover de agenten dat hij iets van de achterbank wilde pakken en toen de macht over het stuur verloor. De man uit Harkema reed met zijn auto de berm en raakte daar een boom. De twee inzittenden kon niet zelfstandig het zwaar beschadigde voertuig verlaten. De brandweer moest hen daar dan ook uithalen. Per ambulance werd het duo vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Daar werd van de bestuurder een bloedproef afgenomen, dit omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde.

Inbraak in winkel

SNEEK – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel in de Galigastraat. In de nacht woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd een grote hoeveelheid sigaretten, shag, postzegels en geld weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 52-jarige inwoner van Gorredijk aangifte.

Aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagochtend op de Tjaardastate een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De Leeuwarder had een buurtbewoonster geslagen, na een ruzie over een geparkeerde auto. De 24-jarige werd aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan deCuracaostraat. Tussen zondag 16 oktober en donderdag 20 oktober kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden een laptop, een spelcomputer en gouden sieraden gestolen. De 40-jarige bewoner deed aangifte.

Man aangehouden voor heling

SNEEK – De politie heeft donderdagochtend op het treinstation Noord een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van heling. De man lag te slapen op een bankje in de wachtruime. Hier werd hij weggestuurd door de agenten. De man pakte vervolgens een onafgesloten fiets uit het rek. Aangezien de 25-jarige geen sleutel van deze fiets bij zich had, werd hij aangehouden op verdenking van heling. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. De fiets werd in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond op deOldegalileen een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Buurtbewoners hadden de politie gewaarschuwd omdat de man allerlei goederen uit zijn woning gooide. Ook de man zijn eigen toegangsdeur vernield. De agenten hielden de man en brachten hem over naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Controle coffeeshops

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag in samenwerking met de Belastingdienst coffeeshops in de stad gecontroleerd. Daarbij werd gelet op de voorwaarden in de gedoogverklaring en de zogenaamde AHOJG-criteria. Van de in totaal dertien coffeeshops werden twaalf gecontroleerd. Eén van de coffeeshops was namelijk gesloten naar aanleiding van een eerder geconstateerde overtreding en daaropvolgende bestuurlijke handhaving. Bij één coffeeshop constateerden de agenten en medewerkers van de Belastingdienst dat er een minderjarige in de zaak was en dat er een geen leidinggevende aanwezig was. De gemeente Leeuwarden zal over deze geconstateerde overtredingen worden geïnformeerd. Bij de overige coffeeshops werden geen overtredingen geconstateerd.

Aanrijding onderzocht

WETSENS – De politie heeft donderdagmiddag op deDokkumerwei een aanrijding onderzocht. Een 38-jarige automobilist uit Dokkum kwam in botsing met een 36-jarige automobiliste uit Oosternijkerk. Gezien de grote schade aan beide voertuigen en de onduidelijkheid over de oorzaak, kwamen medewerkers van Bureau Verkeersongevalsanalyse ter plaatse om onderzoek te doen. Ook kwam de ambulance ter plaatse. Alle betrokkenen konden ter plaatse worden behandeld.

Vier gewonden bij aanrijding

MORRA – De politie heeft donderdagmiddag op de Lauwerseewei een aanrijding onderzocht, waarbij vier gewonden vielen. Een 84-jarige automobilist uit Morra verleende geen voorrang aan een 44-jarige automobiliste uit Dokkum en een aanrijding was dan ook het gevolg. De 84-jarige raakte gewond. Ook de drie passagiers die in de auto van de 44-jarige vrouwen zaten, liepen verwondingen op. De vrouw zelf kwam met de schrik vrij. De vier slachtoffers werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht. Het CBR gaat beoordelen of de 84-jarige nog wel in staat is om een auto te kunnen besturen.

Drie jongeren aangehouden voor openlijk geweld

DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond op de Noordkade twee 17-jarige inwoners van Drachten en een 17-jarige inwoner van Oisterwijk aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen goederen. Een 28-jarige inwoonster van Drachten had haar auto geparkeerd voor een winkel. Toen ze weer weg wilde rijden, sprong één van de jongeren voor de auto. De vrouw stopte en de jongen liep naar de zijkant van de auto en trapte vervolgens een deuk in het voertuig. De passagier van de vrouw zette direct de achtervolging in, maar die kon de vernieler niet meer achterhalen. Wel bleven zijn drie vrienden staan. De politie werd gewaarschuwd en de agenten vroegen aan het trio wie de vernieling had gepleegd. De drie wilden daar niet op antwoorden. Vervolgens werd het trio aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen goederen. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Daar bleek tevens dat de 17-jarige jongen uit Oisterwijk nog een boete van 1080 euro had openstaan. Als hij deze niet kan betalen dan moet hij een straf uitzitten van 18 dagen. De politie weet inmiddels ook wie de vernieling heeft gepleegd. Ook deze jongen kan nog bezoek van de politie verwachten.

Man aangehouden voor bedreiging

BOLSWARD – De politie heeft donderdagavond bij een woning aan De Him een 63-jarige inwoner van Bolsward aangehouden op verdenking vanbedreiging, mishandeling en vernieling. De man had eerder die avond de ruit van een woning in de straat vernield en was vervolgens de woning binnen gegaan. Daar bedreigde en mishandelde hij de bewoonster. De politie werd gewaarschuwd en de agenten hielden de 63-jarige man aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor bezit harddrugs

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond op de Aldlansdyk een 23-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs en overtreding van de Wet wapens en munitie. Een surveillerende agent gaf de bestuurder een stopteken omdat hij hem wilde controleren op het gebruik van alcohol. De man kon zich niet legitimeren en daarom werd hij gefouilleerd. In de kleding van de man vond de agent een zakje met daarin vermoedelijk harddrugs en een mes. De man werd dan ook aangehouden. De drugs en het mes werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor belediging

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond in een woning aan de Beukenstraat een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. Surveillerende agenten hadden een melding gekregen dat vanuit de woning nog al wat lawaai kwam en dat buurtbewoners daar veel hinder van ondervonden. Eenmaal in de betreffende woning bleek dat hetgehele interieur van de huurwoning was vernield. Ook lagen alle binnenramen er uit en overal lag glas op de grond tussen de lege bierblikjes. Toen de 30-jarige bewoner daar op werd aangesproken beledigde hij één van de agenten. Reden om de man aan te houden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Jongeren aangehouden na schieten op woningen

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in deKrijn van den helmstraatdrie inwoners van Leeuwarden van 15,15 en 16 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Buurtbewoners hadden via 1-1-2 de politie gewaarschuwd omdat ze drie jongeren door de straat hadden zien lopen, waarvan er één in het bezit zou zijn van een vuurwapen. Omdat er een goed signalement beschikbaar was, hadden de agenten de jongeren snel gevonden. Eén van hen bleek in het bezit te zijn van een luchtdrukpistool bij zich. Dit wapen werd dan ook direct in beslag genomen. Na onderzoek bleek er met het pistool op diverse woningen in de omgeving te zijn geschoten. Het trio werd dan ook aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor mishandeling

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 28-jarige inwoner van Beetsterzwaag aangehouden op verdenking van mishandeling. Op de Zuidkade had de man met zijn vriendin ruzie gekregen. Omstanders wilden de twee uit elkaar halen. Daarbij sloeg de 28-jarige één van hen. Het slachtoffer (gegevens nog onbekend) liep daarbij letsel op aan zijn hoofd en moest zich onder doktersbehandeling stellen. De 28-jarige man werd vervolgens aangehouden door de agenten. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Lange file door losgeschoten oplegger

BEETSTERZWAAG – De politie heeft vrijdagavond op de A7 nabij Beetsterzwaag een aanrijding onderzocht, waarbij een motorrijder en een automobilist gewond raakten. Een oplegger van een vrachtauto schoot los, vermoedelijk door technisch gebrek, en kwam midden op de A7 tot stilstand. Een motorrijder raakte de oplegger en kwam ten val. De man werd door het ambulancepersoneel ter plaatse behandeld. Een automobilist die ook betrokken was bij het ongeval raakte tijdens de afhandeling onwel. De man werd dan ook uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Door sporenonderzoek en bergingswerkzaamheden ontstond een lange file

112Fryslan