Politieberichten van vrijdag 21 mei.

Tijdens Pinksteren worden de politieberichten alleen op maandag 24 mei, tweede Pinksterdag, gepubliceerd. De persvoorlichter is alleen bereikbaar bij calamiteiten.

Getuigen aanrijding auto en bromfiets
HARLINGEN – De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding op dinsdag 18 mei 2010, omstreeks 19:15 uur nabij de kruising van de Achlumerdijk met de Achlumerhof. Rond die tijd vond er een botsing plaats tussen een personenauto en een bromfiets. Volgens een getuige was er op het moment van de aanrijding een blauwe BMW (3 of 5 serie) vlakbij de aanrijding. De bestuurder daarvan moet alles gezien hebben. Ook andere mensen die getuige waren of informatie hebben over dit ongeval worden verzocht via 0900 – 8844 contact op te nemen met de politie.

Overval op winkel
BEETSTERZWAAG – De politie heeft donderdagmiddag een 20-jarige man (zonder vaste woon of verblijfplaats) aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De verdachte was een winkel aan de Hoofdstraat binnengegaan en had daar een greep uit de kassa gedaan. Hij werd daarbij overlopen en vluchtte weg. Direct werd via 1-1-2 de politie gealarmeerd en startte op basis van het signalement een zoekactie naar de dader. Tijdens de zoekactie had de politie contact met de getuigen. Op aanwijzing van hen kon uiteindelijk de 20-jarige worden aangehouden. Hij werd in een boom aangetroffen. Nadat hij uit de boom was gekomen werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten voor nader onderzoek. De 53-jarige eigenaar van de winkel heeft aangifte gedaan.

Dodelijke afloop bij bedrijfsongeval
LEEUWARDEN – Een 51-jarige man uit Leeuwarden is donderdagmiddag bij een bedrijfsongeval om het leven gekomen. Tijdens werkzaamheden bij een bedrijf aan de Celsiusweg viel de man van een steiger. Ambulances en medisch personeel van de traumahelikopter kwamen ter plaatse om reanimatie uit te voeren. Uiteindelijk is het slachtoffer aan zijn verwondingen overleden. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Fietser onderuit
DE WESTEREEN – De politie heeft donderdagmiddag een eenzijdig ongeval op de Boppewei afgehandeld. Een 58-jarige man uit Feanwalden wilde een groepje jeugd ontwijken en reed met zijn fiets tegen een opstekende rand in het wegdek. Hij kwam daardoor ten val. Een voorbijganger ontfermde zich over de fietser en alarmeerde de hulpdiensten. Met letsel aan zijn schouder is de man per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Brommobiel tegen een boom
OLDEHOLTWOLDE – De politie heeft donderdagmiddag een eenzijdig ongeval op de Heerenveenseweg afgehandeld. Een 57-jarige vrouw uit Wolvega reed in haar brommobiel over de parallelweg in de richting van Wolvega waarbij zij door onbekende oorzaak tegen een boom aan de linkerzijde van de weg terechtkwam. De bestuurster is met letsel aan haar borst per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Steekpartij
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een steekpartij die donderdagmiddag op de hoek Nieuweweg / Weaze plaatsvond. Een van de betrokkenen, een 36-jarige man uit Leeuwarden werd aangehouden. Rond 15.15 uur vond er een vechtpartij plaats waarbij de verdachte met een mes een 27-jarige man uit Leeuwarden had gestoken. Het slachtoffer was in een voertuig gestapt en weggereden. De 36-jarige kon ter plaatse worden aangehouden en werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Op de Weaze werd door de technische recherche een onderzoek ingesteld. De omgeving werd afgezet om sporen veilig te stellen. Het steekwapen, een mes werd ook aangetroffen en is in beslaggenomen. Tevens werden getuigenverklaringen afgenomen van omstanders.

Jongen schiet met luchtbuks
STIENS – De politie heeft donderdagavond een 17-jarige jongen uit Stiens aangehouden op verdenking van mishandeling. Twee zusjes, een 12-jarige en 9-jarige, beide uit Stiens, fietsten op de Burmaniawei in de richting van de Truerderdyk toen zij aan de linkerzijde door iets geraakt werd. Een van de meisjes, kwam ten val en voelde pijn in de zij. Zij keek naar een woning omdat daar een schotgeluid vandaan kwam. Er dook op dat moment iemand weg. Thuisgekomen vertelden de zusjes het verhaal aan hun ouders die de politie waarschuwden. Bij de betreffende woning troffen de agenten in eerste instantie niemand aan. Door onderzoek kwam de politie er achter dat het ging om een 17-jarige jongen die op dat moment bij een vriend was. Donderdagavond kon de jongen uiteindelijk worden aangehouden. Een luchtbuks en de kogeltjes zijn in beslag genomen. Na verhoor werd de jongen heengezonden. Vermoedelijk is er geen sprake van opzet in het spel. De 45-jarige vader heeft namens de kinderen aangifte gedaan. Zover bekend hebben de zusjes hieraan geen letsel overgehouden.

Sfeervol verloop jubileumfeest
DRACHTEN – De politie kijkt terug op een sfeervol verloop van het jubileumfeest van de Lawei. Omstreeks 22.00 uur hadden zich ongeveer 5500 mensen op het Kiryat Onoplein verzameld voor een concert en een vuurwerkshow. Na de festiviteiten stroomde het plein snel leeg en keerden bezoekers huiswaarts. Tijdens het evenement werden twee mensen aangehouden. Dit in verband met een ruzie achter de Lawei. Tussen een 18-jarige en 20-jarige man, beide uit Drachten, was onenigheid ontstaan. Ter plaatse werden de beide partijen gescheiden en volgde de aanhouding op verdenking van mishandeling. De 18-jarige verzette zich tegen zijn aanhouding. Op het politiebureau zagen beide partijen af van het doen van aangifte. Daarna werden zij heengezonden. De politie zette 13 medewerkers in bij de begeleiding van deze avond en hield toezicht samen met beveiligingspersoneel en vrijwilligers van de Lawei.

Bestuurder onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige man uit Leeuwarden. Surveillerende agenten zagen de bestuurder met gedoofde lichten rijden. Op de Groot Schavernek kwam hij tot stilstand waarna een controle volgde. De man maakte een vermoeide indruk en de agenten roken een geur van alcohol. Er werd een blaastest afgenomen waarna de Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Deze had als uitslag 730 ug/l. Goed voor een rijverbod van 8 uren. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan

})