Politieberichten van vrijdag 21 januari.

Aanrijdingen door gladheid
FRYSLÂN- De politie heeft donderdagmorgen acht aanrijdingen afgehandeld. De aanrijding vonden voornamelijk plaats op gladde binnenwegen. In twee gevallen moest het slachtoffer per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis. In Lemmer raakte een 19-jarige automobilist op de Lemsterweg door de gladheid van de weg. De bestuurder liep daarbij nekletsel op en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Zwolle. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een onderzoek in naar de juiste toedracht van dit ongeval. In Nijega op de Kommisjewei, raakte een 16-jarige bromfietsster gewond doordat zij met haar bromscooter door de gladheid onderuit gleed. In vier van de overige zes aanrijdingen, raakten auto’s door de gladheid van de weg en belandden in een sloot waarbij de bestuurders met de schrik vrij kwamen.

Geld gestolen bij pinautomaat
KOOTSTERTILLE- De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de verduistering van geld uit een pinautomaat. De verduistering vond op 23 december 2010 plaats bij een betaalautomaat aan de Alde Dijk. De aangever pinde een bedrag en vergat het geld uit de automaat te halen. Eenmaal in de auto vroeg een mede inzittende waar het geld was. Hierop besefte de man dat het geld nog in de automaat moest zitten. De man liep terug en zag dat een vrouw bij de automaat stond die van niets wist. Doordat de benadeelde het kenteken noteerde, kwam de politie de vrouw, een 50-jarige inwoonster van Twijzel op het spoor. Aan het bureau bekende zij tijdens het verhoor het geld te hebben gestolen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal op gemaakt.

Inbraak in acht boten
OPEINDE – De politie is op zoek naar getuigen die mogelijk informatie hebben over de inbraak in acht boten. De boten lagen in een stalling aan de Hegewei. Om in de boten te kunnen komen werden dekzeilen open gesneden. Dit is vermoedelijk gebeurd in de nacht van zondag op maandag. Uit een aantal boten werden brandstoftanks gestolen. Nog niet alle eigenaren hebben aangifte gedaan. Mogelijk dat nog meer goederen gestolen zijn. De getuigen wordt verzocht bij de politie te melden via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Man valt van ladder
BLESDIJKE – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Lijsterbeslaan. Donderdag rond 15.00 uur was een 59-jarige inwoner van Blesdijke in het daar aanwezige bos aan het werk. Het slachtoffer is vermoedelijk uitgegleden en van de ladder gevallen. Door de val raakte hij gewond aan zijn borstkast. Het slachtoffer is met de ambulance overgebracht naar het Tjongerschans ziekenhuis.

Inbraak woning
SLOTEN – De politie stelt een onderzoek naar een inbraak in een woning aan de aan de Varleane. Getuigen zagen donderdag rond 19.00 uur drie onbekende mannen hun auto parkeren in de Varleane. De mannen liepen de straat en kwamen na ongeveer een kwartier terug bij de auto en het leek of ze iets onder hun kleding verstopt hadden. De mannen stapten in hun auto en reden met hoge snelheid weg. Gewaarschuwde agenten zagen dat er in een woning ingebroken was. Door meerdere politie eenheden, waaronder een helikopter, is er gezocht naar de verdachten. De auto werd gesignaleerd bij Spannenburg maar bij het zien van de politie ging de auto er vandoor. Via de Meldkamer van de politie Fryslân zijn de omliggende politiekorpsen op de hoogte gebracht en door agenten van de politie in Emmeloord werd de auto aangetroffen in Emmeloord. De drie verdachten vluchtten uit het voertuig en wisten te ontkomen.

Invordering rijbewijs
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige inwoner van Bolsward. Rond 03.00 uur werd bij de politie een melding ontvangen dat 23-jarige problemen veroorzaakt had bij een woning aan het Taconishof en dat hij weggereden was in een Renault. Surveillerende agenten zagen de auto rijden en hielden de bestuurder staande. Aangezien het vermoeden bestond dat hij alcohol gebruikt had, is hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de Boslwarder 465 ug/l. Aangezien de verdachte beginnend bestuurder was is zijn rijbewijs ingevorderd.

Inbraak woning
HEERENVEEN – De politie onderzoekt een woning inbraak aan de Els. Toen de 27-jarige bewoner rond 17.30 uur thuis kwam zag hij dat er in zijn woning ingebroken was. Inbrekers hadden een deur geforceerd. De woning is doorzocht en de daders hebben twee laptops en een digitale camera gestolen.

Verkeersongeval met letsel
STIENS – De politie heeft donderdag geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op de Ieleane. Rond 15.30 uur vond hier een aanrijding plaats tussen 5-jarige meisje, wat hier op de fiets reed, en een 28-jarige bestuurster van een auto. De 28-jarige had haar zoontje naar het zwembad gebracht en reed weg in de richting van het sportcomplex. In een bocht kwam ze in botsing met het slachtoffer. De 5-jarige raakte gewond aan haar hoofd en is overgebracht naar het MCL ziekenhuis.

Door de politie wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van het ongeval. Aan getuigen van het ongeval werd slachtofferhulp aangeboden.

Disco bezoeker aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft een 22-jarige man zonder vaste- woon en verblijfplaats aangehouden voor mishandeling. In de nacht van donderdag op vrijdag rond 04.30 uur werd de verdachte door beveiligers van een discotheek aan de Nieuwestad aangehouden omdat hij een andere bezoeker geslagen had. De man was recalcitrant en kon zich niet legitimeren. Hij is verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Drugsdealer aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft een 38-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het handelen in harddrugs. Bij de politie was informatie binnengekomen dat er vanuit een woning op de Stationsweg drugs verhandeld werden.

Onderzoek
Donderdagavond tussen 18.30 uur en 24.00 uur hebben agenten in ‘acht bezoekers’ van de dealer, toen zij bij hem vandaan kwamen, aangehouden. Vier van hen waren in het bezit van harddrugs en één had softdrugs en een slagwapen bij zich. Ook werden er goederen bij hen aangetroffen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan. Na verhoor zijn zij heengezonden.

Aanhouding
De 38-jarige is in zijn woning aangehouden. In de woning en schuur werden vijf zakjes met mogelijk harddrugs, autoradio’s en fietsen aangetroffen die mogelijk ook van diefstal afkomstig zijn. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Valse melding
HEERENVEEN – De melding van aanranding en ontvoering die woensdagavond door een 43-jarige inwoonster van Heerenveen bij de politie werd gedaan, bleek vals te zijn. De vrouw meldde dat zij door een man met een smoes naar zijn auto gelokt was. Eenmaal bij de auto zou de man man haar in de auto hebben gedrukt en meegenomen. Uit het politieonderzoek en gesprekken met de meldster bleek haar verhaal niet te kloppen. Naar haar motief om een dergelijke melding te doen wordt onderzoek gedaan.

112Fryslan