Fryslân, 21-08-2009 • Politieberichten van donderdag 20 augustus 07.00 uur t/m vrijdag 21 augustus 07.00 uur

Leeuwarden: politie pakt laptop dief
De politie heeft met de aanhouding van een 23-jarige inwoner Leeuwarden de diefstal van 30 laptops opgelost. De man was in de periode van maart tot augustus op diverse locaties actief, met name in scholen.

Aanhouding
Men kwam de verdachte op het spoor toen hij in een school een laptop probeerde te stelen en daarbij werd betrapt door een medewerker. Toen hij vervolgens de benen nam, verloor hij zijn tas met eigendommen. Aan de hand daarvan kon men zijn identiteit achterhalen. De dag daarna werd de man in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het politiebureau . De verdachte is op 7 augustus door de Rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Nader onderzoek
In de woning van de man trof men een gestolen laptop aan. Tijdens de verhoren bekende de man dat hij ongeveer 30 laptops uit scholen had gestolen. Een 56-jarige inwoner van Leeuwarden en een 20-jarige inwoner van Meppel deden aangifte.

Leeuwarden: politie houdt vrouw aan voor belediging en wapenbezit
De politie heeft donderdagochtend op de Stationsweg een 21-jarige vrouw uit Stroobos aangehouden op verdenking van belediging en wapenbezit. Surveillerende agenten passeerden de vrouw die vervolgens haar middelvinger richting de agenten opstak. Op het moment dat de agenten haar hierop aanspraken, wilde ze weglopen. Om dit te beletten pakte één van de agenten haar vast en ontdekte dat de vrouw een mes in haar kleding had verstopt. Hierop is de 21-jarige aangehouden waarna zij werd overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor werd ingesloten.

Harlingen: man tijdens zwemmen overleden
Donderdagmiddag is een 53-jarige inwoner van Harlingen in het Van Harinxmakanaal ter hoogte van de Hermuskade verdronken. Omstanders hadden de man in zijn korte broek het water in zien gaan. Toen vijf minuten later een boot voorbij kwam varen, zag men vanaf de boot een lichaam in het water drijven. Zij belden direct via 1-1-2 de politie. Politiemensen hebben het levenloze lichaam uit het water gehaald. De man is vermoedelijk tijdens het zwemmen onwel geworden.

Wommels: molen in brand door bliksem inslag
De politie heeft de brandweer geassisteerd bij een brand in een molen aan de Westergoawei. Door blikseminslag vatte de molen onder de kap brand. Via een hoogwerker werd de brand vrij snel geblust. Door snel handelen van de brandweer en een sprinklerinstallatie in de molen, kon deze worden behouden.

Minnerstga: bliksem inslag in schoorsteen
De politie heeft donderdagavond de brandweer geassisteerd bij een brand in een woning aan de Lange Dijk. Toen men aanrijdend was, bleek de brand uit te zijn. In de woning ontstond schade aan de schoorsteen en de vloer.

Leeuwarden: diefstal uit woning
De politie onderzoekt een diefstal van een computer, een telefoon, een DVD speler en een onbekend geld bedrag, uit een woning in de Camperstraat. Donderdagavond werden de bovengenoemde goederen weggenomen. Het is onduidelijk hoe men de woning is binnengekomen.
Een 30-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Deinum: twee gewonden bij kop staart aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag op de N31 een kop-staart aanrijding afgehandeld. Daarbij raakten twee automobilisten, een 47-jarige inwoner van Sint Annaparochie en een 43-jarige inwoner van Menaldum gewond. Zij zaten in de voorste twee voertuigen. Beide bestuurders zijn met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Surhuisterveen: man gewond na aanrijding met taxi
De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding afgehandeld waarbij een 43-jarige inwoner van Surhuisterveen gewond raakte. De man was net uit een taxi gestapt en liep achter de taxi langs. De bestuurder, een 42-jarige inwoner van Surhuisterveen, zag de man niet lopen en reed achterwaarts tegen het slachtoffer aan. De man is per ambulance over gebracht naar het ziekenhuis in Drachten waar hij na behandeling huiswaarts mocht keren.

Leeuwarden: containerbranden
De politie onderzoekt twee containerbranden die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvonden. Rond 02:00 uur moest de brandweer uitrukken naar de Mondriaanstraat waar een container in brand stond. Om 04:00 uur moesten de politie en brandweer opnieuw in actie komen omdat er in een container in het Van Eesterenplein in brand woedde. De politie denkt dat beide container is brand zijn gestoken.

Leeuwarden: man rijdt onder invloed met ongeldig rijbewijs
De politie heeft de afgelopen nacht een 48-jarige inwoner van Franeker aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol en met een ongeldig verklaard rijbewijs in zijn auto reed. Agenten zagen de bestuurder op de Stationsweg in zijn auto rijden, waarna zij hem een stopteken gaven. Toen zij hem aanspraken, bleek dat hij alcohol had gedronken. Uit onderzoek bleek ook nog dat zijn rijbewijs ongeldig verklaard was. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 670 ug/l blies. Tegen de man is proces-verbaal gemaakt. Daarnaast kreeg de man een rijverbod van 7 uur.

Burgum/Noordburgum/Drachten: politie zoekt gedupeerden van valse collecte
De politie heeft donderdagmiddag aan de Klomstraloane in Burgum een 20-jarige inwoner van Drogeham aangehouden op verdenking van oplichting. De man was op de Dokter B. Hornstrasingel met een lijst aan het collecteren voor het KIKA fonds. Eén van de bewoners waar de collectant aan de deur kwam, kreeg argwaan en belde hierop direct via 1-1-2 de politie. Toen de agenten ter plaatse kwamen vluchtte de oplichter. Na een achtervolging en een zoektocht met behulp van burgers troffen de agenten de man aan in een schuurtje. Hij werd hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De verdachte verklaarde dat hij op donderdag 19 augustus ook in Drachten en in Noordburgum gecollecteerd had in naam van KIKA. De politie vraagt aan de gedupeerden van deze collecte aangifte te doen. Dit kan op ieder gewenst politiebureau. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Oosterwolde: politie houdt man aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Brinkstraat een 22-jarige man uit Oosterwolde aangehouden op verdenking van het vernielen van een ruit. Een getuige had gezien dat er zojuist een ruit van een restaurant was ingeslagen en belde direct via 1-1-2 de politie. Ter plaatse verklaarde de getuige dat de 22-jarige man, die op dat moment nog in de buurt was, de ruit had vernield. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau alwaar hij voor verhoor werd ingesloten.

Tjalleberd: politie houdt man aan voor opgeven valse identiteit
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de rijksweg A7 een 47-jarige automobilist zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van het opgeven van een valse identiteit. Surveillerende agenten zagen in de richting van Heerenveen een auto al slingerend over de weg rijden en stelden een onderzoek in. De bestuurder kon geen identiteitsbewijs tonen en gaf aan de agenten verschillende geboortejaren op. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat het rijbewijs van de man ongeldig was verklaard en dat hij nog diverse boetes open had staan. Naast een proces-verbaal voor het opgeven van een valse identiteit, werd er proces-verbaal opgemaakt voor het niet tonen van het rijbewijs en gladde achterbanden.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan