Fryslân, 20-11-2009 • Politieberichten van donderdag 19 november 07.00 uur tot vrijdag 20 november 07.00 uur.

Heerenveen: politie controleert op rijden door rood licht
De politie heeft donderdagochtend op de K.R. Poststraat gecontroleerd op het rijden door rood licht. In totaal werd tegen veertien automobilisten en een fietser proces-verbaal opgemaakt omdat zij het rode verkeerslicht negeerden.

Leeuwarden: politie houdt vier overvallers aan
De politie heeft vier inwoners van Leeuwarden van 20, 20, 21 en 21 jaar aangehouden op verdenking van een diefstal met geweld. De diefstal vond op donderdagmorgen 12 november plaats in een woning in de Hobbemastraat. De 40-jarige bewoner lag in de woning te slapen, toen hij plotseling door vier mannen werd overvallen. Daarbij raakte de 40-jarige gewond. Het slachtoffer werd met hoofdletsel opgenomen in het ziekenhuis. Hij deed aangifte. Nadat de mannen een onbekend geld bedrag en een GSM had gepakt, gingen zij er snel vandoor. Na politieonderzoek kon één van vier verdachten diezelfde dag in hun woning in Leeuwarden worden aangehouden. De tweede verdachte werd vrijdag 13 november aangehouden in een woning in Irnsum. De derde verdachte werd zaterdag 14 november aangehouden, terwijl de vierde verdachte op dinsdag 17 november werd aangehouden. Van gestolen goederen werd slechts een gedeelte teruggevonden bij de tweede verdachte en werdin beslag genomen. Drie van de vier verdachten zijn door de rechter-commissaris in bewaringgesteld en zitten nog steeds vast. De vierde verdachte, moet zich vrijdag voor de officier van justitie en de rechter commissaris verantwoorden.

Joure: politie houdt buitenboordmotoren dief aan
De politie heeft woensdag 18 november 2009 in een loods op industrieterrein De Ekers, 16 buitenboordmotoren in beslaggenomen. Een aantal bleken van de aangetroffen buitenboordmotoren, bleken van diefstal afkomstig te zijn. Een aantal buitenboordmotoren bleek niet te zijn voorzien van de juiste nummering. Door de politie werd ter plaatse een 27-jarige inwoner uit Scharsterbrug aangehouden en voor nader verhoor op het politiebureau ingesloten. Alle motoren werden in beslaggenomen. De politie doet nog onderzoek naar de herkomst van de andere aangetroffen buitenboordmotoren.

Leeuwarden: politie houdt zeven overvallers aan
De politie heeft zeven inwoners van Leeuwarden, variërend in de leeftijd van 15 tot 19 jaar aangehouden op verdenking van overval op een 17-jarige inwoner van Gytsjerk.

De overval vond woensdagavond 11 november plaats op het Lekkumerend. Het slachtoffer fietste ter hoogte van de brug over de Bonkevaart toen hij werd overvallen door zeven mannen. Hij werd onder bedreiging van een op een vuurwapen gelijkend voorwerp beroofd van zijn telefoon met bijbehorende oordopjes en geld. De zeven gingen er vervolgens met de buit vandoor. Het slachtoffer wist met behulp van een ander de politie via 1-1-2 te waarschuwen. Het slachtoffer gaf een goed signalement van de daders. Die zelfde avond konden de agenten drie van de zeven verdachten op de Dokkumertrekweg aanhouden. Na onderzoek aan de kleding van één van de verdachten troffen de agenten een nep vuurwapen en een zakje drugs. Het wapen en de drugs werden in beslag genomen. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten. Uit onderzoek bleek dat één van de mannen een minimale bijdrage had bij de zaak en werd na voorgeleiding bij de officier van justitie heengezonden. Na een uitgebreid onderzoek konden op 16, 17 en 18 november de andere vier verdachten worden aangehouden. Ook de laatste vier verdachten worden, vandaag, vrijdag voorgeleid.

Dokkum: politie vordert rijbewijs in na snelheidcontrole
De politie heeft donderdagavond het rijbewijs van een 23-jarige inwoner van Dokkum ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto met hoge snelheid op de Lauwersseewei rijden. Met de lasergun werd een snelheid gemeten van 193 kilometer per uur, daar waar 80 kilometer is toegestaan. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast moest hij zijn rijbewijs inleveren.

Sint Nicolaasga: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning die donderdagmiddag tussen 15.00 uur en 18.00 uur heeft plaats gevonden in een woning aan de Schwartzenbergstraat. Toen de bewoners thuis kwamen zagen zij dat een raam was geforceerd en hun woning was doorzocht. Uit de woning werden sieraden weggenomen. De eigenaar, een 67-jarige inwoner van Sint Nicolaasga deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt winkeldieven aan
De politie heeft donderdagmiddag in een warenhuis aan de Nieuwestad, twee 15-jarige inwoners van Leeuwarden aangehouden. Een getuige zag dat de beide meisjes kleding in de pashokjes mee namen en zag dat zij zonder de kleding weer de winkel in liepen. Toen het winkelpersoneel dit niet vertrouwde en in het pashokje afgeknipte prijskaartjes aantroffen, waarschuwden zij de beveiliging die de beide dames aanhielden. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau waar tegen hen proces-verbaal werd opgemaakt. Een 34-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Twijzel: politie onderzoekt inbraak in auto
De politie onderzoekt een inbraak in een auto die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond op de Optwizel. Door een raam van de auto te vernielen wist men een navigatiesysteem met toebehoren weg te nemen. De eigenaar, een 43-jarige inwoner van Twijzel deed aangifte.

Pingjum: politie onderzoekt inbraak in horecabedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid in de Grote Buren, die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond. Uit het bedrijf werd een kassalade met een onbekend geldbedrag weggenomen. Het is nog onduidelijk hoe de daders het bedrijf binnen zijn gekomen. De eigenaar, een 55-jarige inwoner van Pingjum, deed aangifte.

Sneek: politie houdt drie zakkenrollers aan
De politie heeft donderdagmiddag in een warenhuis aan de Oosterstraat, twee mannen van 53 en 28 jaar en een 24-jarige vrouw van Roemeense afkomst aangehouden op verdenking van zakkenrollerij. Winkelpersoneel zag het drietal in de winkel bezig was om portemonnees uit de tas van oudere dames te stelen en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Toen het personeel zag dat het drietal opnieuw een poging deed om een beurs te stelen, konden twee van de drie verdachten worden aangehouden. De derde verdachte trof men buiten de winkel aan. Alle drie verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten.

“Bij ontdekking op heterdaad, is een ieder bevoegd de verdachte aan te houden”.

Leeuwarden: politie houdt vernieler van raam aan.
De politie heeft vrijdagmorgen een 20-jarige inwoner van Nijkerk aangehouden voor vernieling van een glazen toegangsdeur van een modezaak aan de Nieuwestad. Getuigen zagen de man opzettelijk een raam vernielen, waarna zij direct via 1-1-2 de politie waarschuwden. Aan de hand van een goed door gegeven signalement, kon men de verdachte op de Zuidergrachtswal aanhouden. De man is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd in gesloten. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie houdt fietsendief aan
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 28-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. De man werd op heterdaad betrapt toen hij op de Nieuwestad het slot van een fiets forceerde en er mee wegreed. Hij werd naar het politiebureau overgebracht waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. De eigenaar van de flets is nog niet achterhaald.

Drachten: drie gewonden bij ongeluk
De politie onderzoekt een aanrijding die donderdagmiddag plaatsvond op de Dr. Martin Luther King Singel. Een bromfiets botste daar op een voetganger, een 52-jarige inwoner van Wijnjewoude, die de weg overstak. Alle betrokkenen liepen daarbij letsel op en werden per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht. De opzittenden van de bromfiets, een 48-jarige inwoonster van Wijnjewoude en een 69-jarige inwoner van Drachten, bleken onder invloed te zijn en legden tegenstrijdige verklaringen af over wie had gereden. Van beiden is daarom in het ziekenhuis een bloedproef afgenomen.

Drachten: politie controleert verlichting
De politie heeft donderdagavond tijdens een verlichtingscontrole op de Gauke Boelenstraat 10 fietsers bekeurd omdat zij zonder verlichting reden. Zes fietsers kregen een waarschuwing omdat zij een defect voor- of achterlicht hadden.

112Fryslan