Politieberichten van vrijdag 20 mei.

Negen buitenboordmotoren gestolen
LANGWEER – De politie onderzoekt de diefstal van negen buitenboordmotoren. Zeven motoren werden vanachter afgemeerde bootjes in een haven aan de Ponddyk weggenomen. De andere twee werden uit een schuur gestolen nabij de haven. Men kwam de schuur binnen na het forceren van een ruitje. Een 41-jarige inwoner van Langweer deed aangifte.

Gereedschappen gestolen
HARLINGEN – De politie onderzoekt een diefstal uit een bedrijf in aanbouw aan de Industrieweg. In de nacht van woensdag op donderdag werden uit het bedrijfspand diverse gereedschappen en een zware koperen mantel van krachtstroom gestolen. Een 46-jarige inwoner van Harlingen deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte.

Inbraak in woning
DOKKUM – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan De Woudhorne. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden een mobiele telefoon en een geldbedrag weggenomen. De 66-jarige bewoner deed aangifte.

Vissersbootje gestolen
BOLSWARD – De politie onderzoekt de diefstal van een Rhea Gipsy Vu30 vissersbootje. De boot lag afgemeerd in de Kloostervaart en werd tussen woensdag 10.30 uur en donderdag 11.00 uur gestolen. Achter het vissersbootje zat een Yamaha 6 pk buitenboordmotor. Een 50-jarige inwoonster van Bolsward deed aangifte.

Geld gestolen bij inbraak
STAVOREN – De politie onderzoekt een inbraak in een kantoor aan de Stationsweg. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een geldbedrag weggenomen. Een 44-jarige inwoonster van Stavoren deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Man aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmiddag op de Tweebaksmarkt en 26-jarige inwoner van Beetgum aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Het slachtoffer, een 19-jarige inwoner van Kollumerzwaag raakte bij het parkeren van zijn auto een hond. De verdachte die dit zag gebeuren pakte een stuk hout en sloeg de ramen van de betrokken auto in. Vervolgens werd het slachtoffer die uit zijn auto was gestapt, met de stok op zijn hoofd geslagen. Getuigen belden direct via 1-1-2 de politie. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer moest zich onder behandeling stellen van een arts die de wond hechtte. Het slachtoffer deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
BREEZANDDIJK- De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs van een 30-jarige inwoner van Zwaag ingevorderd. Agenten meten op de A7 een snelheid van 128 kilometer per uur op het weggedeelte waar 70 kilometer per uur is toegestaan. Daarnaast werd er proces-verbaal tegen de verdachte opgemaakt.

Drie verdachten aangehouden
HEERENVEEN- De politie heeft donderdagmiddag op de Passage drie verdachten, een 21,17 en een 19-jarige man, allen inwoners van Heerenveen aangehouden. De mannen worden van lokaalvredebreuk, verzet en belemmering verdacht. In het winkelcomplex werd de 19-jarige verdachte door het winkelpersoneel aangehouden omdat hij een winkelverbod had. Toen een medewerker hem vastpakte werd dit belemmerd door de twee medeverdachten. Daarnaast werd het winkelpersoneel door het drietal bedreigd. Alle drie mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Na verhoor werden zij heen gezonden. Tegen alle drie verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Man mishandeld
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een mishandeling van een 44-jarige inwoner van Leeuwarden die donderdagavond rond 19.45 uur plaatsvond op het Johannes Kolfplein. Daar werd het slachtoffer door nog onbekende reden door een lange man mishandeld. Het slachtoffer werd door de verdachte in zijn buik getrapt waarna hij met zijn hoofd tegen een paal viel.

Signalement verdachte

Man met getinte huidskleur
Lengte ongeveer 2 meter
Rode pet
Zwarte glimmende jas met bontkraag
Blauwe spijkerbroek
Witte sportschoenen

De politie komt graag in contact met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Motorrijder raakt rijbewijs kwijt
KORNWERDERZAND- De politie heeft donderdagavond op de A7 het rijbewijs van een 28-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd. Agenten zagen de man met hoge snelheid op A7 rijden op het weggedeelte waar 70 kilometer per uur is toegestaan. Zij meten een snelheid van 131 kilometer per uur. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Sieraden buit bij inbraak
LEEUWARDEN- De politie onderzoek een woninginbraak die donderdag rond 18.45 uur plaats vond in de Ypk fan der Fearwei. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werden sieraden ontvreemd. Een 36-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Jongen gewond bij aanrijding
HAULERWIJK- De politie heeft donderdagavond een aanrijding afgehandeld op de Leeksterweg. Daarbij raakte een 13-jarige inwoner van Haulerwijk licht gewond. De jongen kwam met zijn fiets ten val en viel tegen een auto die bestuurd werd door een 49-jarige inwoner van Roden.

Het slachtoffer is voor controle overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling mocht hij weer huiswaarts keren.

Motorrijder gewond bij aanrijding
WOLVEGA- De politie heeft donderdagmiddag op de Industrieweg een aanrijding afgehandeld waarbij een 50-jarige inwoner van Wolvega gewond raakte. De man die op zijn motor reed schrok van een afslaande personenauto die bestuurd werd door een 56-jarige inwoner van De Knipe. De Wolvegaaster kwam ten val, schoof tegen de auto aan en raakte aan zijn borst gewond. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Rijden onder invloed zonder rijbewijs
SNEEK- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 19-jarige inwoner van Heerenveen proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed en voor het rijden zonder rijbewijs. Agenten zagen de man in zijn auto slingerend over de Burgemeester Rasterhofflaan rijden en besloten hem te controleren. Toen zij hem aanspraken en hem naar zijn rijbewijs vroegen, bleek hij deze niet te hebben. Daarnaast bleek de bestuurder naar alcohol te ruiken. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 405 ug/l blies. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij nog een rijverbod.

Aangehouden voor vernieling
LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagavond op het Herenwaltje een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De man wordt ervan verdacht een ruit van een horecagelegenheid te hebben vernield. Daarnaast spuugde hij de aangever in zijn gezicht. De man in beschonken toestand. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Een 21-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Toeristen vernielen verlichting
BALLUM- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 20-jarige inwoner van Schwaltal (D) en een 22 jarige inwoner van Viersen (D) aangehouden op verdenking van vernieling. De mannen worden ervan verdacht verlichting van een horecabedrijf te hebben vernield in de Camminghastraat. De aangever hoorde een harde knal en zag dat zijn lamp werd vernield en belde direct via 1-1-2 de politie. Omdat de getuige een goed signalement doorgaf, konden de mannen even later worden aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politie waar zij voor verhoor ingesloten. De eigenaar deed aangifte.

112Fryslan