Fryslân, 20-03-2009 • Politieberichten donderdag 19 maart 07.00 uur t/m vrijdag 20 maart 07.00 uur

Kollumerzwaag: twee dealers in woning aangehouden met harddrugs
De politie heeft twee inwoners van Kollumerzwaag van 51 en 40 jaar aangehouden op verdenking van het bezit en handel in harddrugs. Bij de politie kwam informatie binnen dat er vanuit de woning van de 51-jarige man harddrugs werd verhandeld en dat er in de woning harddrugs werd gebruikt. Op 13 maart viel de politie de woning van 51-jarige man binnen. In de woning bevonden zich nog drie jongens van 17 jaar en één jongen van 18 jaar, allen inwoners uit Kollumerzwaag. Tijdens de huiszoeking trof de politie een gebruikershoeveelheid van twee soorten harddrugs, vermoedelijk speed en ketamine, aan. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat een 40-jarige inwoner van Kollumerzwaag, zich ook bezig hield met de handel in harddrugs. Na een inval in zijn woning op 16 maart troffen de agenten een handelsvoorraad met vermoedelijk speed en een gebruikershoeveelheid met vermoedelijk ketamine aan. De beide mannen zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De vier jongens zijn na verhoor heengezonden. Het onderzoek is nog niet afgerond en meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.
Indien de testresultaten bevestigen dat het inderdaad ketamine betreft, dan maakt de politie zich zorgen over het gebruik van deze drug. Dit middel wordt gebruikt als narcosemiddel voor mens en dier. Bij regelmatig gebruik is ketamine erg verslavend en dus een gevaar voor de volksgezondheid.

Leeuwarden: inbraak in auto
De politie onderzoekt een inbraak in een auto die gepleegd werd in de nacht van donderdag op vrijdag op het Perkswaltje.Uit de auto werd een navigatiesysteem weggenomen nadat de dader het raam van de auto had ingeslagen. Een 20-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Leeuwarden: vechtpartij op het Ruiterskwartier
De politie heeft vrijdagochtend vroeg een einde gemaakt aan een vechtpartij op het Ruiterskwartier. Tijdens de vechtpartij raakte een 24-jarige inwoner van Workum aan zijn hoofd zodanig gewond, dat hij zich in het ziekenhuis onder behandeling van arts moest stellen. De dader, een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, kon door getuigen worden aangewezen en is vervolgens door de politie aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en is daar voor verhoor ingesloten. De Workumer deed aangifte.

Heerenveen: politie zoekt getuigen van diefstal bromfiets
De politie onderzoekt een diefstal van een bromfiets die donderdagavond rond 21:00 uur op het Ernst van Harenplein plaatsvond. Toen een 18-jarige inwoonster van Bontebok in de richting van de plaats liep waar zij haar bromfiets geparkeerd had, hoorde zij plotseling het geluid van de motor van haar bromfiets. Toen zij op de plaats aankwam, zag zij dat haar bromfiets was weggenomen. Zij waarschuwde direct 1-1-2. De politie heeft in de omgeving een onderzoek ingesteld, maar helaas werd de bromfiets en dief niet aangetroffen. De eigenaar deed aangifte. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien hebben. Zij kunnen kontact opnemen met de politie via 0900-8844.
Het betreft een blauwe bromfiets van het merk Puch Maxi met kenteken DZ-451-Z.

Leeuwarden: snelheidscontrole
De politie heeft donderdagmiddag tussen 15:30 uur en 22:00 uur op de Poptawei een lasercontrole uitgevoerd waarbij 15 automobilisten proces-verbaal kregen voor het te snel rijden. De snelste bestuurder reed 82 kilometer per uur, waar 50 kilometer is toegestaan. Daarnaast kreeg een automobilist nog proces-verbaal voor het inhalen over een verdrijvingvlak.

Leeuwarden: inbraak in auto
De politie onderzoekt een inbraak in een auto die gepleegd werd op donderdagavond tussen 19:00 uur en 20:00 uur op een parkeerplaats aan de Sixmastraat. Door een ruit te vernielen werd een navigatiesysteem uit de auto weggenomen. De eigenaar van de auto, een 47-jarige inwoner van Tijnje, deed aangifte.

Akkrum: rijden onder invloed met ongeldig rijbewijs
De politie heeft donderdagmiddag een 40-jarige inwoner van Akkrum proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed van alcohol en voor het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs. Op de Boarnsterdyk zagen zij de man in zijn auto rijden. De agenten herkenden de automobilist. De bestuurder was eerder door de agenten aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Tevens was bekend dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Toen zij de man vervolgens aanspraken, bleek dat deze opnieuw alcohol had gedronken. De bestuurder is meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse waar 405 ug/l blies. Naast een proces-verbaal kreeg hij een rijverbod van drie uur. Tevens kreeg hij een proces-verbaal voor het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs.

Fryslân: meer slagkracht van en voor de drie korpsen
Nathalie Kramers directeur SSC-Noord

Nathalie Kramers wordt met ingang van 1 april de directeur van Shared Servicecentrum Noord (SSC-Noord). Dit nieuwe onderdeel is van en voor de drie politiekorpsen Drenthe, Fryslân en Groningen. SSC-Noord gaat 1 januari 2010 van start.

Nathalie Kramers was sinds 2005 programma-manager Shared Services. Samen met de drie korpsleidingen, heeft zij gebouwd aan de inrichting en ontwikkeling van SSC-Noord. Een groot deel van de ondersteunende diensten van de drie korpsen wordt hierin samengevoegd. Het devies is: schaalvergroting waar dat kán, ter behoud van de fijnmazige politiezorg waar dat móet’. SSC-Noord kent straks drie divisies: voor beheersondersteuning, rechercheondersteuning en operationele ondersteuning. De huidige Noordelijke Recherche Eenheid (NRE) wordt hierin opgenomen. De directeur wordt gepositioneerd op het niveau van de drie noordelijke korpsleidingen.

Nathalie Kramers: ‘Mijn belangrijkste motto voor de komende tijd is: ‘hoe laten we het straks werken?’ ‘We’ zijn de bijna 700 mensen die straks in SSC-Noord gaan werken èn alle leidinggevenden en medewerkers in de drie korpsen die straks door hen worden ondersteund. Het wordt een nieuwe manier van dienstverlenen en samenwerken’.

Tevredenheid alom
‘De ondernemingsraad van Regiopolitie Drenthe is content met de benoeming van Nathalie Kramers tot directeur SSC-Noord. Doordat ze als programmamanager vanaf het begin bij SSC-Noord betrokken is geweest krijgen we een directeur die alle ins en outs van het Shared Servicecentrum kent’, zegt Harjo de Poel secretaris van de ondernemingsraad Drenthe. De plaatsvervangend korpschef van Fryslân Martin Sitalsing steekt zijn tevredenheid ook niet onder stoelen of banken: ‘Met Nathalie Kramers als directeur hebben we een goede keus gemaakt. Zij kent het proces van haver tot gort. Dat is zeker in deze turbulente tijd van bijzonder belang. Dat maakt de start van SSC-Noord een stuk gemakkelijker’. Ook Jacques Wallage kijkt tevreden naar de plaatsing van Nathalie Kramers: ‘Ik ben er trots op dat Nathalie Kramers de directeur wordt van de noordelijke shared service organisatie. Ze heeft deze gezamenlijke ondersteuning van de drie regiokorpsen zelf ontwikkeld en is de sterkste kandidaat voor deze post’, aldus de Groningse korpsbeheerder.

De besluitvorming over de plannen voor SSC-Noord zit nu in een cruciale fase. Het overleg tussen de drie korpsleidingen en ondernemingsraden gaat over het definitieve besluit hoe SSC-Noord eruit komt te zien. Daarna gaan de plannen naar Den Haag voor het overleg over het Sociaal Statuut. Met deze beweging lopen de drie noordelijke korpsen voorop als het gaat om stevige samenwerking binnen de Nederlandse politie.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan