Politieberichten van vrijdag 20 juli

Vijf inbrekers aangehouden na grootschalige zoekactie

HEERENVEEN/BANT – De politie in Flevoland en Fryslân hebben gezamenlijk donderdagavond laat in totaal vijf verdachten aangehouden op verdenking van een woninginbraak. Het gaat om een 21-jarige vrouw uit Guatemala, twee mannen uit Guatemala van 22 jaar en 26 jaar en twee mannen uit Mexico van 24 en 29 jaar. Allen zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Inbraak

Donderdagmiddag om 12.45 uur komt een melding van een inbraak op de Fonteinkruid in Heerenveen binnen. Buurtbewoners zagen het gebeuren en probeerden de verdachten aan te houden maar deze vluchtten weg in een blauwe personenauto. Wel hebben zij hierdoor voorkomen dat de kluis werd meegenomen en gaven zij een goed signalement van verdachten en de vluchtauto door.

Eerste verdachte aangehouden

Alle politie-eenheden in de omgeving krijgen het signalement van de auto door. Ook via een Burgernetactie en Twitter wordt de melding uitgegeven. Agenten zien de auto rijden op de A6 in de richting van Lemmer. De achtervolging wordt ingezet in de richting van de Noordoostpolder waarbij de collega’s van het korps Flevoland ook worden gealarmeerd. Ook gaat een helikopter de lucht in om de zoekactie te ondersteunen. Nabij Bant wordt de vluchtauto aangetroffen. Deze wordt in beslag genomen. De inzittenden waren te voet verder gegaan. Het zou gaan om 4 of 5 personen. Uiteindelijk wordt in een rietkraag een van de verdachten, een 26-jarige man uit Guatemala aangetroffen en aangehouden.

Nat pak

De zoekactie naar de andere verdachten gaat verder, maar aan het eind van de middag wordt besloten om eerst te stoppen met de zoekactie. Wel wordt door de politie Flevoland een Burgernetactie opgestart. De verdachten zouden, omdat zij te voet door de weilanden waren weggegaan, een nat pak moeten hebben. Als mensen dit zou opvallen werd verzocht via 1-1-2 de politie te alarmeren.

Zoekactie

Tussen 18.00 en 19.30 uur wordt na een tip opnieuw gezocht. Ditmaal in de omgeving van Rutten. Ook de politiehelikopter gaat weer de lucht in, maar wederom zonder resultaat. Rond 23.45 besluit een politieagent bij het naar huis gaan via de Banterweg te gaan om te kijken of hij nog wat opvallends tegenkomt. Hier ziet hij een man en een vrouw lopen met natte kleding. Bij het zien van de agent verschuilen de twee zich. De agent alarmeert zijn collega’s die vervolgens de man en de vrouw uit Guatemala aanhouden. De helikopter en honden vanuit Flevoland en Fryslân worden ingezet bij de zoekactie naar de andere verdachten. Dit lukt nadat agenten verse sporen ontdekken. De hond slaat hier op aan en de helikopter krijgt vervolgens de laatste twee verdachten in het vizier waarna de Mexicaanse mannen worden aangehouden.

Onderzoek

Alle verdachten zijn op het politiebureau ingesloten. Het woninginbrakenteam heeft de zaak in onderzoek. De bewoners van het pand moeten nog aangifte doen. De daders zijn de woning aan de Fonteinkruid binnengekomen na het forceren van een raam waarna de hele woning is doorzocht. Op dit moment is niet bekend of iets is weggenomen.

Beloning van 25.000 euro voor gouden tip brandstichting

KOUDUM- De verzekeraar van de benadeelde looft samen met de eigenaar van de afgebrande bedrijfshal aan de Butenskar een beloning van 25.000 euro uit voor diegene die de tip kan geven die tot de aanhouding van de verdachte(n) leidt. Uit technisch onderzoek blijkt dat in de nacht van zondag 15 op maandag 16 juli brand werd gesticht in de bedrijfshal. Door de brand raakten vijf auto’s totaal vernield en twaalf auto’s beschadigd. Anderhalf jaar geleden brak ook al brand uit in het gebouw. Mensen die informatie hebben over de brand kunnen met de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844 of met de CIE (Criminele Inlichten Eenheid) via telefoonnummer 088-1673775.

Vrouw aangehouden voor brandstichting

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmorgen een 38-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van brandstichting. De brand brak uit in de nacht van woensdag op donderdag in een woning aan de mr. P.J. Troelstraweg. Omwonenden werden wakker van het geluid van een rookmelder en zagen dat uit de woning van de vrouw rook kwam. De brandweer wist de kleine brand op tijd te blussen waarna duidelijk werd dat de brand in de woning was aangestoken. De verdachte was niet meer in of bij de woning aanwezig. Donderdagmorgen werd zij alsnog in de nabije omgeving van haar woning aangehouden en is ze voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Gereedschap gestolen bij verbouwing 2012075819

IJLST- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een boerderij aan de Ruterpolderwei. De inbraak vond in de nacht van woensdag op donderdag plaats. Uit de boerderij die momenteel wordt verbouwd, werden een inkortzaag, zes verlengsnoeren, twee stekkerbakken met snoer, negen haspels en vijf krachtkabels weggenomen. Daarnaast werd een verdeelbak van een krachtkabel en van diverse bouwlampen de snoeren en stekkers verwijderd. Van een tweede bedrijf die daar werkzaamheden uitvoert, werd een accuboormachine en een haspel weggenomen. Een 54-jarige inwoner van Twijzelerheide en een 31-jarige inwoner van Blije deden namens hun bedrijf aangifte.

Twee gewonden bij kettingbotsing

APPELSCHA – De politie heeft donderdag rond 18.15 uur een kettingbotsing afgehandeld waarbij twee personen gewond raakte. Een 40-jarige automobilist uit Zeewolde wilde op de N381 de Tilgrupsweg inslaan. Een 24-jarige vrouw die achter de man reed kon net op tijd remmen, maar een 68-jarige man uit Grou en een 28-jarige man uit Appelscha die weer achter haar reden niet meer, waardoor de kettingbotsing ontstond. De 28-jarige werd voor controle per ambulance naar het ziekenhuis in Assen vervoerd. Een 67-jarige vrouw uit Grou die als passagier in de derde auto zat werd voor controle per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht. Alle vier de auto’s zijn afgevoerd.

Jongen gewond bij ongeval

DAMWOUDE – De politie heeft donderdag rond 21.30 uur een onderzoek ingesteld naar een aanrijding waarbij een 17-jarige jongen uit Ferwert gewond raakte. De jongen fietste op de Hearewei vanuit Damwoude naar Rinsumageest toen hij plotseling de weg overstak. Een 56-jarige automobilist uit Damwoude kon hem niet meer ontwijken waardoor de jongen tegen de zijkant van de auto aanreed. Hij raakte hierbij gewond aan zijn hoofd. De traumaheli kwam per plaatse maar uiteindelijk werd de jongen per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

Fietsendief aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond rond 23.45 uur een 48-jarige man uit Leeuwarden ingesloten op verdenking van poging diefstal. Straatcoaches zagen de man op het Naauw aan een fiets rommelen en spraken hem aan. Hierop liep de man weg richting Groentemarkt. Toen de straatcoaches achter hem aangingen sloeg hij wild om zich heen. Hij werd aangehouden en overgedragen aan de politie. Het slot van de fiets bleek half doorgeknipt te zijn en in de tas van de man werden twee tangen aangetroffen. Deze werden in beslag genomen.

Rijbewijzen ingevorderd

FRYSLAN – De politie heeft donderdag en in de nacht van donderdag op vrijdag op meerdere plaatsen rijbewijzen ingevorderd.

· Op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand werd donderdag om 20.02 uur bij een 38-jarige automobilist uit Ried een snelheid gemeten van 133 kilometer per uur waar 70 kilometer per uur toegestaan is.

· Op de Willem Lodewijkstraat in Leeuwarden werd donderdag om 21.30 uur een 32-jarige automobilist uit Leeuwarden staande gehouden nadat bij hem een snelheid gemeten was van 130 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur toegestaan is.

· Op het Noordvliet in Leeuwarden werd vrijdag om 00.00 uur een 25-jarige snorfietser uit Leeuwarden staande gehouden. De man blies bij de ademanalyse 735 ug/l. Naast de invordering goed voor een rijverbod van 9 uur.

· Op de N31 bij Drachten reed vrijdag om 6.00 uur een 47-jarige motorrijder uit Damwoude 176 kilometer per uur waar 100 kilometer per uur toegestaan is.

· Op de Harddraversdijk in Dokkum werd donderdag om 20.00 uur bij een 19-jarige beginnende bestuurder uit Dokkum een snelheid van 98 kilometer per uur gemeten waar 50 kilometer per uur toegestaan is. Zijn rijbewijs werd niet ingevorderd, maar als beginnend bestuurder werd wel een punt van zijn rijbewijs afgehaald.

Inbraken in woningen

FRYSLAN – De politie heeft donderdag en in de nacht van donderdag op vrijdag op meerdere plaatsen onderzoeken naar inbraken ingesteld.

· In een woning aan de Oenemastate in Leeuwarden is men in de nacht van woensdag op donderdag via de voordeur de woning binnengekomen waarna een creditkaart, een fotocamera, een portemonnee en een mobiele telefoon weggenomen werden. Met de creditkaart werd een geldbedrag opgenomen. De 48-jarige inwoner deed aangifte.

·In de winkel van een pompstation aan de Lemmerweg in Sint Nicolaasga werd donderdagmorgen het slot van de toegangsdeur opengebroken waarna een voorraad sigaretten weggenomen werd. Er moet nog aangifte gedaan worden.

· In een woning aan de Wjitteringswei in Aldeboarn werd donderdag tussen 11.00 en 14.00 een kluis met daarin sieraden weggenomen. Men was via de achterdeur binnengekomen. De 38-jarige bewoner deed aangifte.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan