Fryslân, 20-02-2009 • Politieberichten donderdag 19 februari 07.00 uur t/m vrijdag 20 februari 07.00 uur

Jelsum: snelheidsovertreding, rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige man uit Burdaard. Tijdens een snelheidscontrole op de Bredyk passeerde de bestuurder met een snelheid van 143 km/u waar 80 km/u is toegestaan. De agenten die de controle uitvoerden gingen direct achter het voertuig aan en konden deze op de Valeriusstraat een stopteken geven. De bestuurder kreeg te horen dat zijn rijbewijs werd ingevorderd vanwege de overschrijding van de maximum snelheid met 63 km/u. Omdat het vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol reed onderging hij een blaastest. Voor een ademanalyse werd hij overgebracht naar het politiebureau waar hij 270 ug/l blies. Voor de snelheidsovertreding als voor het rijden onder invloed is proces-verbaal opgemaakt.

Exmorra: woninginbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak, gepleegd in de periode van afgelopen woensdagavond tot en met donderdagavond, in een woning aan de Dorpsstraat. Men is binnengekomen door het forceren van een deur. In de woning is alles doorzocht. Weggenomen werd een geldbedrag en goederen als; een homecinema set, een flatscreen tv, een digitale decoder en sieraden. De 28-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Joure: inbraak in winkel
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan de Sinnebuorren. In de nacht van donderdag op vrijdag kreeg de politie melding van de vernieling van een ruit. Ter plaatse bleek het niet alleen te gaan om de vernieling maar ook om een inbraak. Uit de winkel was een grote hoeveelheid rokerswaren gestolen. Een 35-jarige man uit De Blesse heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: bedreiging, in bezit van vuurwapen
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag vijf mannen uit Leeuwarden, in de leeftijd van 19 tot en met 25 jaar en twee vrouwen (19 en 20 jaar), eveneens uit Leeuwarden, aangehouden op verdenking van bedreiging en in het bezit van wapens. Na melding van geluidsoverlast reden surveillerende agenten nabij een winkelcentrum aan de Brandemeer. Op dat moment verliet een voertuig het parkeerterrein van dit winkelcentrum. De agenten reden achter de personenauto aan via de Kei naar de Mondriaanstraat waar de bestuurder een stopteken kreeg. De 19-jarige bestuurder uit Leeuwarden meldde dat hij, door nog onbekende reden, door een groep personen was bedreigd. De agenten keerden terug en op dat moment passeerde het voertuig van de mogelijke bedreigers. Het voertuig zat vol met mensen. Bij het aanspreken van de bestuurder viel op dat men een honkbalknuppel uit het zicht probeerden te houden. Daarom werd besloten alle inzittenden aan een fouillering te onderwerpen. Bij de 21-jarige bestuurder werd de honkbalknuppel aangetroffen en in beslag genomen. Na de fouillering werd ook de auto onderzocht. Hier werden twee messen, een patroonhouder en een vuurwapen aangetroffen. De auto is in beslag genomen. Alle inzittenden zijn aangehouden een voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: granaat tot ontploffing gebracht.
De politie heeft afgelopen maandag een onderzoek gehouden in een woning aan de Esdoornstraat na het aantreffen van een granaat. Op verzoek van de politie is de EOD (Explosieven Opruimings Dienst) ter plaatse gekomen en heeft de granaat voor nader onderzoek meegenomen. De granaat, van Nederlands fabrikaat, was in goede staat en stamt uit de Eerste Wereldoorlog. Even buiten Leeuwarden heeft de EOD in opdracht van de politie en de gemeente de granaat tot ontploffing gebracht.

112Fryslan