Politieberichten van vrijdag 20 augustus.

Twee verdachten aangehouden voor straatroof
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 25-jarige inwoonster van Berlikum en een 53-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal in vereniging en wederrechtelijke vrijheidsbeneming. Rond 02.00 uur was het slachtoffer, een 19-jarige inwoner van Leeuwarden, na een avondje stappen lopend naar huis gegaan. Op de Voorstreek werd de man aangesproken door de verdachten die in hun auto reden. In de auto zat ook een 3-jarig jongetje. De man en de vrouw boden de man een lift aan en hij stemde daarin toe. Op de Harlingersingel stopte het voertuig. Het 19-jarige verliet het voertuig werd vervolgens an zijn geld en mobiele telefoon beroofd door het tweetal. Op dat moment passeerde een taxi die zich over het slachtoffer ontfermde. De chauffeur noteerde het kenteken van de auto waarna men direct via 1-1-2 de politie belde. In de Lariksstraat werd de auto met daarin de twee aangehouden aangetroffen. De verdachten werden vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Het kleine jongetje, dat ook nog in de auto zat, werd naar zijn vader gebracht. Het slachtoffer deed aangifte. De twee verdachten zitten nog vast. Uit onderzoek blijkt dat het slachtoffer op de Harlingersingel, ter hoogte van Us Mem, nog met twee mannen heeft gesproken. De voertaal van het gesprek was Engels. Deze twee mannen kunnen mogelijk belangrijke getuigen zijn. De politie komt dan ook graag met hen in contact.

Getuigen gezocht van bedreiging
HARLINGEN – De politie zoekt getuigen van een bedreiging van een 32-jarige inwoner van De Bildt. Surveillerende agenten kregen woensdag aan het begin van de middag een melding van een bedreiging met een vuurwapen op de Schritsen. Een 37-jarige inwoner van Wijnaldum zou verantwoordelijk zijn voor deze bedreiging. Omdat de man net met zijn donkere auto was vertrokken gingen meerdere eenheden van de politie zoeken naar hem. Uiteindelijk kon hij in de Wilhelminastraat worden aangehouden. In de auto van de man vonden de agenten een kleine hoeveelheid hard- en softdrugs, een knipmes en een handbijl. Er werd echter geen vuurwapen aangetroffen. De drugs, het mes en de bijl werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht hij donderdagochtend het bureau weer verlaten. De politie komt graag in contact met getuigen van de bedreiging op de Schritsen. Was u woensdagmiddag rond 13.30 in die straat en heeft u iets gezien van deze bedreiging? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. Ook als u anderszins informatie heeft over deze zaak dan komt de politie graag met u in contact.

Auto gestolen bij bedrijfsinbraak
SNEEK – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Kamerlingh Onnesstraat. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden twee kluizen weggenomen met daarin een geldbedrag. In het pand stond ook een zwarte Citroen C2 met kenteken 46-NZ-KT geparkeerd. De sleutels zaten in het contact en zo kon deze auto ook mee worden genomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 50-jarige inwoner van Sneek aangifte. De technische recherche heeft sporenonderzoek verricht in. Er is in tussen ook een buurtonderzoek gehouden.

Inbraak in twee bedrijven
WINSUM – De politie onderzoekt twee inbraken in bedrijven aan de Michaelsberch. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men het eerste bedrijf binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden een computer en een grote hoeveelheid gereedschap weggenomen. Ook bij een ander bedrijf in dezelfde straat werd ingebroken. Daar werd echter niets weggenomen. Namens de gedupeerde bedrijven werd aangifte gedaan. De technische recherche heeft inmiddels sporenonderzoek verricht.

Inbraak in woning
DOKKUM – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Zwaluwstraat. Tussen donderdagochtend 11.00 uur en donderdagmiddag 15.00 kwam men binnen via een openstaande ruit. De gehele woning werd doorzocht. Er werden onder andere bankpasjes en een geldbedrag weggenomen. Een 57-jarige inwoner van Dokkum deed aangifte.

Snelheidscontroles op klachtlocaties
WESTSTELLINGWERF – De politie heeft donderdag in de gemeente Weststellingwerf op drie klachtlocaties op snelheid gecontroleerd. Op de Heerenveenseweg in Wolvega passeerden 953 voertuigen de controle, waarvan er 74 bestuurders sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. Vervolgens werd er gecontroleerd op de Lyklemaweg in Wolvega. Hier passeerden 1240 voertuigen de radarcontrole, waarvan 49 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. Tenslotte werd op de Steenwijkerweg in De Blesse gecontroleerd. Hier passeerden 602 voertuigen de controle, waarvan er 94 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. Alle overtreders kunnen binnenkort een bekeuring thuis verwachten.

Fietsster gewond na aanrijding
MIDSLAND – De politie heeft donderdagmiddag op de Heereweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 69-jarige fietsster uit Workum gewond raakte. De vrouw stond te wachten voor een kruispunt toen een 48-jarige automobilist uit Tilburg over de voet van de vrouw reed. Het slachtoffer raakte gewond aan haar been. Het personeel van de ambulance kwam ter plaatse en die besloot dat de vrouw naar een ziekenhuis op de vaste wal moest worden gebracht. Hierop werd het slachtoffer naar de haven in West gebracht, waar ze vervolgens per reddingsboot van de KNRM naar Harlingen werd gebracht. Vanuit hier werd ze per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed van drugs
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs van een 41-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd. Een agent zag in zijn vrije tijd dat de bestuurder op de Dammelaan nog al slingerde. De 41-jarige kon maar net een aanrijding met een andere auto voorkomen. Toen de automobilist voor het groene verkeerslicht bleef wachten, greep de agent in. Hij liep naar de auto en haalde de autosleutels uit het contact. Dit omdat hij het vermoeden had dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Inmiddels waren de collega’s van de agent gearriveerd. Na een blaastest bleek de 41-jarige niet onder invloed van alcohol te verkeren. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd bij hem een bloedproef afgenomen omdat het sterke vermoeden bestond dat de Leeuwarder onder invloed van drugs verkeerde. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd en daarnaast werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed van GHB
TJALLEBERD – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs van een 22-jarige automobiliste uit Tjalleberd ingevorderd na het rijden onder invloed van drugs. Surveillerende agenten kregen een melding dat op de Aengwirderweg een vrouw onwel in haar auto zou liggen. Eenmaal ter plaatse was het personeel van de ambulance reeds aanwezig. Met veel moeite kregen de agenten en het ambulancepersoneel de vrouw uit de auto. Ze weigerde mee te werken en wilde ook niet naar het ziekenhuis. De bestuurster was duidelijk onder invloed van GHB. Uiteindelijk wisten de hulpverleners de vrouw op de brancard te krijgen. Eenmaal in de ambulance probeerde de 22-jarige nog een agent te bijten. Halverwege de rit kwam de vrouw weer enigszins bij. In overleg werd besloten om niet naar het ziekenhuis te rijden, maar naar het politiebureau. Daar werd het rijbewijs van de vrouw ingevorderd. Tevens maakten de agenten proces-verbaal tegen haar op. Nadat dit alles was afgehandeld, werd de vrouw door haar moeder opgehaald.

Rijbewijs ingevorderd na verlaten plaats ongeval
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 41-jarige automobilist uit Oudehaske ingevorderd omdat de man weigerde mee te werken aan bloedproef. Eerder die avond had de man op de Gedempte Molenwijk een aanrijding veroorzaakt en was vervolgens doorgereden. Getuigen waarschuwden de politie en de agenten hadden de veroorzaker dan ook snel achterhaald. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Omdat het vermoeden bestond dat de automobilist onder invloed van alcohol verkeerde, werd hem gevraagd mee te werken aan een ademanalyse. Ondanks drie pogingen kon niet worden vastgesteld of de man had gedronken. Daarom werd aan de gevraagd om mee te werken aan een bloedproef. Dit weigerde de man. De agenten vertelden de man dat door de weigering zijn rijbewijs zou worden ingevorderd. De 41-jarige bleef weigeren en daarom werd dan ook zijn rijbewijs ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Agressieve jongen aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de Oude Doelesteeg een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Surveillerende agenten kregen een melding van een ruzie. In de Oude Doelesteeg kwam de 17-jarige op de agenten af lopen. Hij was erg agressief en schreeuwde. Toen hij tegen een rolluik begon te slaan, was de maat voor de agenten vol. Ze pakten de jongen vast en probeerden een gesprek met hem te voeren. Dit lukte niet en de 17-jarige probeerde zich los te rukken. Hierop werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Afval in brand gestoken
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een brand op de hoek van de Keizersgracht met de Oosterkade. In de nacht van donderdag op vrijdag zagen surveillerende agenten dat er een hoop afval in brand was gestoken. Gezien de grote vlammen en het feit dat er geparkeerde auto’s in de buurt stonden, werd de brandweer gealarmeerd. Die kwam ter plaatse en het vuur was dan ook snel onder controle. De agenten gingen direct in de omgeving op zoek naar diegene die het vuur mogelijk had aangestoken. Er werd echter niemand aangetroffen. De politie stelt dan ook een onderzoek in naar de brand.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
HOLWERD – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs van een 19-jarige beginnende bestuurder uit Holwerd ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De man was in een bocht van de Bjimsterweg de controle over zijn voertuig verloren, vermoedelijk omdat hij met zijn radio bezig was. De auto belandde uiteindelijk op de kop in een diepe sloot. De bestuurder mag van geluk spreken dat hij nog op eigen kracht uit het voertuig heeft kunnen komen. Omdat het vermoeden bestond dat de beginnende bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 445 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Twee inbrekers aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft dankzij een alerte getuige twee inwoners van Drachten van 14 en 17 jaar aangehouden op verdenking van een inbraak. Een getuige zag in de nacht van donderdag op vrijdag dat drie mannen probeerden in te breken in een snackbar aan De Splitting. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. De agenten waren snel ter plaatse en zagen drie jongens wegrennen. Na een achtervolging kon de 17-jarige op de Leidijk worden achterhaald. De 14-jarige werd later in zijn woning aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Ondanks een zoektocht met onder andere een politiehond werd de derde verdachte niet meer aangetroffen.

Drie mannen aangehouden voor diefstal
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Schieringerweg twee inwoners van Leeuwarden van 21 en 22 jaar en een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van diefstal van een motor. Een getuige had de gezien dat de drie mannen met een motorfiets aan het slepen waren. Het trio trok de motor in de bosjes van de Schieringerweg en de getuige hoorde duidelijk dat de mannen het slot probeerden te forceren. De politie werd gewaarschuwd en meerdere agenten en een politiehond waren snel ter plaatse. De drie mannen werden vervolgens door de agenten ingesloten en vervolgens aangehouden. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De motor werd in beslag genomen.

Vernieler aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagochtend vroeg op de Oostergrachtswal een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat de man op de Tweebaksmarkt een ruitenwisser van een auto had afgebroken. Via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd en een goed signalement en vluchtrichting doorgegeven. Op de Oostergrachtswal werd de Leeuwarder door de agenten achterhaald. De verdachte werd aanhouden en overgebracht naar het politiebureau. Een 34-jarige inwoner van Leeuwarder deed aangifte.

112Fryslan