Politieberichten van vrijdag 2 september

Vrouw aangehouden in onderzoek bommelding

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag een 36-jarige inwoonster van de gemeente Opsterland aangehouden op verdenking van betrokkenheid van de bommelding die gedaan werd op 4 augustus. Rond twee uur ’s middags belde een persoon op dat hij een bom had geplaatst in het bankgebouw van de Krediet Bank Nederland (GKB)aan de Gardeniersweg. Een oplettende Bedrijfshulpverleenster van de bank belde vervolgens de politie en begeleidde het personeel in alle rust om het gebouw te verlaten. De directe omgeving van de bank werd afgesloten in verband met het onderzoek in het gebouw. Acht bomverkenners van politie Fryslân doorzochten het bankgebouw. Er werd geen bom in het gebouw aangetroffen waarna het personeel het gebouw weer in kon. Door de recherche werd onderzoek gedaan naar diegene die de bommelding had gedaan. In dit onderzoek werd woensdag een 36-jarige inwoonster van de gemeente Opsterland aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het doen van deze bommelding. Na verhoor werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt. Ze mocht ’s middags het politiebureau verlaten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Koperdiefstal

HEERENVEEN – De politie onderzoekt de diefstal van koper bij een bedrijf aan de Industrieweg. In de nacht van woensdag op donderdag werd wederom een partij koper van het dak van het bedrijf gestolen. Dit gebeurde een week eerder ook al. Deze keer ging het om een kleine 200 meter koperdraad. Een 51-jarige inwoner van Nieuwebrug deed aangifte namens het gedupeerde bedrijf.

Man aangehouden voor rijden onder invloed en diefstal auto

GROU- De politie heeft donderdagmorgen rond 08.30 een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van rijden onder invloed, heling en mishandeling. En getuige zag dat de automobilist vreemd rijgedrag vertoonde toen hij op de en belde direct via 1-1-2 de politie en gaf het kenteken en de rijrichting van de auto door. Op het Hoflân troffen de gealarmeerde agenten de man in de auto aan. De man bleek zwaar onder invloed van vermoedelijk GHB. De bestuurder werd door de agenten aangehouden. Uit onderzoek bleek dat de man in een auto reed die hij met geweld op 15 augustus van een 29-jarige inwoner van Grou aan de Friesmatrsjitte had gestolen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar een bloedproef bij hem werd afgenomen. De Leeuwarder werd voor nader onderzoek ingesloten. Het rijbewijs van de man bleek ongeldig te zijn verklaard.

Bejaarde man rijdt met auto woning binnen

Balk- De politie heeft donderdagmorgen het rijbewijs van een 89-jarige inwoner van Balk ingevorderd. De man reed na boodschappen te hebben gedaan terug naar zijn woning in de Jelle Meineszstrjitte. Toen hij de oprit opreed om zijn auto voor de garage te parkeren, gaf de man door nog onbekende oorzaak gas en reed dwars door een afgesloten garagedeur zijn woning binnen. Daarbij reed hij rechtdoor tegen een draaiende wasmachine en fiets. In de garage ontstond veel schade. Het rijbewijs van de bejaarde automobilist werd ingevorderd.

Fietser zwaar gewond bij aanrijding

JOURE- De politie onderzoekt de aanleiding van een ernstige aanrijding waarbij een 16-jarige inwoner van Heerenveen ernstig gewond raakte op de Koarte Ekers. De jongen wilde donderdagmiddag op zijn fiets stappen toen hij zijn evenwicht verloor en ten val kwam. Hij viel daarbij met zijn hoofd tegen een auto die net op dat moment langs kwam rijden. Het slachtoffer raakte aan zijn hoofd gewond. Hij werd per trauma helikopter met hersenletsel overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Twee rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertreding

KORNWEDERZAND – De politie heeft donderdagmiddag op de Afsluitdijk de rijbewijzen van twee automobilisten ingevorderd na forse snelheidsovertreding. Een 20-jarige automobilist uit Anjum passeerde de controle met de lasergun met 122 kilometer per uur, terwijl op het traject waar werd gecontroleerd 70 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van deze beginnende bestuurder ingevorderd. Op hetzelfde traject werd ook een 30-jarige automobilist uit Bunnik gecontroleerd. Hij reed 126 kilometer per uur, terwijl 70 was toegestaan. Ook het rijbewijs van deze bestuurder werd ingevorderd. Tevens werd tegen de twee proces-verbaal opgemaakt.

Bekneld bij aanrijding

URETERP- De politie onderzoekt de oorzaak van een aanrijding die donderdagmiddag plaatsvond op de N381 ter hoogte van de afslag Opperhaudmade. Daar raakte een 54-jarige inwoner van Groningen gewond. De automobilist raakte door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt waarna hij met de bestelwagen over de kop sloeg. De bestuurder raakte in zijn auto bekneld. Hij werd door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd en met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Man aangehouden voor bezit hennepkwekerij

WOLVEGA- De politie heeft donderdagmiddag een 21-jarige inwoner van Wolvega in de Meulestraat aangehouden op verdenking van het in bezit hebben van een hennepkwekerij. De woning van de verdachte moest worden ontruimd vanwege huurachterstand. Tijdens de ontruiming ontdekten de agenten in een kamer een kleine hennepkwekerij van 29 planten. De verdachte werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De planten en elektrische apparatuur werden in beslag genomen. Tegen de bewoner werd proces-verbaal opgemaakt.

Verkeerscontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag op een parkeerterrein aan het Kalverdijkje een verkeerscontrole gehouden. De nadruk van de controle lag op bedrijfsauto’s en aanhangwagens. Motoragenten zorgden er voor dat de voertuigen naar de controleplaats werden gebracht. Tijdens de controle schreven agenten acht bekeuringen uit voor onder andere het niet kunnen van een rijbewijs, geen kentekenplaat op de aanhangwagen, te lange lading zonder daarbij gebruik te maken van een markeringsbord, geen werkende verlichting en te gladde banden

Getuigen gezocht van gevaarlijk rijgedrag

LEEK – De politie komt graag in contact met weggebruikers die donderdagmiddag op de A7 tussen Boerakker en Leek getuige waren van gevaarlijk rijgedrag van een 23-jarige automobilist uit Wildervank. Omstreeks 16.15 uur belde een automobilist naar de politie om te melden dat op de A7 een bestuurder van een grijze VW Golf diverse verkeersovertredingen begin. Volgens deze getuige zou de bestuurder meerdere auto’s rechts hebben ingehaald en maakte hij onnodig gebruik van de vluchtstrook. Ook zou de bestuurder meerdere voertuigen, waaronder een ambulance die met spoed ergens naar onderweg was, op zeer korte afstand volgen. En dat allemaal op het traject waar op dit moment wegwerkzaamheden plaatsvinden. Op de A7 nabij Gorredijk werd de betreffende auto door agenten gesignaleerd. De 23-jarige automobilist kreeg een stopteken en er volgde een gesprek. De man uit Wildervank wilde echter geen verklaring afleggen. De politie komt dan ook graag in contact met weggebruikers die donderdagmiddag op de A7 tussen Boerakker en Leek getuige zijn geweest van zijn gevaarlijke rijgedrag. U kunt daarvoor bellen met de politie via 0900-8844 (lokaal tarief) of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Roemenen aangehouden voor diefstal diesel

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de A32 twee Roemenen van 23 en 38 jaar aangehouden op verdenking van diefstal van diesel. Eerder die nacht kregen agenten een melding dat op de Kuinder uit een geparkeerde tankauto diesel was gestolen. Een getuige had dit alles gezien en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De getuige zag de twee dieven in een auto stappen. Het kenteken van de auto werd dan ook doorgegeven. Meerdere agenten keken uit naar het voertuig. Op de A32 nabij Ter Idzard werd de auto gesignaleerd. De bestuurder kreeg een stopteken, waarna hij en zijn passagier werden aangehouden. De auto van de Roemenen werd in beslag genomen. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Rijden onder invloed

LEMMER/JOURE – De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs van een 42-jarige bromfietser uit Lemmer ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. In de nacht van donderdag op vrijdag werd een 40-jarige automobilist op het verkeersplein betrapt tijdens het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten reden donderdagmiddag over de Flevostraat in Lemmer toen ze een bromfietser zonder helm zagen rijden en tevens ontbrak de kentekenplaat op de brommer. Reden genoeg om de bestuurder te controleren. De bromfietser probeerde echter te ontkomen. Op de Cornelis Houtmanstraat verloor de man de controle over zijn bromfiets en belandde in een grote struik. De man ging er vervolgens te voet vandoor. Een agent zette direct de achtervolging in. De Lemster kwam uiteindelijk ten val en waarna hij werd aangehouden. De man bleek zwaar onder invloed van alcohol te verkeren. Hij blies tijdens de ademanalyse 1070 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd en zijn bromfiets in beslag genomen. In de nacht van donderdag op vrijdag kregen agenten een melding dat er een aanrijding op het verkeerplein nabij Joure was gebeurd. Toen de agenten arriveerden zagen ze dat een auto midden op het plein in het gras staan. De bestuurder was vanuit de richting van Sneek gekomen en daarbij had hij waarschijnlijk te hard gereden. Hij verloor de controle over zijn voertuig en reed rechtdoor. Daarbij botste hij tegen een hek en een lantaarnpaal. De bestuurder bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Tijdens de ademanalyse blies hij 845 ug/l. De agenten wilden zijn rijbewijs invorderen, maar dat bleek al te zijn ingenomen vanwege niet betaalde verkeersboetes. De man mocht dus geen auto besturen. Tegen hem werd dan ook proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en het rijden zonder geldig rijbewijs.

Mes in beslag genomen

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag rond 02.30 uur een 20-jarige inwoner van Leeuwarden bekeurd om dat hij in de binnenstad van Leeuwarden (Veiligheidsrisicogebied) een mes bij zich had. Agenten werden op de Nieuwestad door omstanders er op geattendeerd dat twee mannen zich vervelend gedroegen op de Nieuwestad en mensen lastig vielen. Ook zouden zij in het bezit zijn van een mes. Agenten troffen het tweetal aan en hielden hen staande. De 20-jarige bleek inderdaad en mes bij zich te hebben. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Twee mannen aangehouden voor inbraak tankstation

BEETSTERZWAAG – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.30 uur een 18-jarige inwoner van Zoetermeer en een 20-jarige inwoner van Den Haag aangehouden op verdenking van een inbraak in een tankstation.

Inbraak

Rond 03.00 uur werd er bij de Meldkamer Fryslân een melding ontvangen dat ingebroken werd in een tankstation aan de Hoofdstraat in Beetsterzwaag. Onmiddellijk reden twee eenheden van de politie naar deze locatie.

Aanhouding

Agenten zagen op de het Sûd twee auto’s rijden die uit de richting van Beetsterzwaag kwamen en in de richting van Drachten reden. Omdat deze auto’s met een behoorlijke snelheid reden, besloten agenten om de auto’s een stopteken te geven. In eerste instantie stopten deze auto’s maar plotseling gaf de eerste auto, een VW Golf, gas en probeerde weg te komen. Om deze auto tegen te houden blokkeerde een politieauto de doorgang. De VW Golf botste tegen de politieauto en kwam tot stilstand. De twee mannen die in de auto zaten vluchtten weg. De 20-jarige werd direct aangehouden maar de 18-jarige rende weg in de richting van Beetsterzwaag. Door één van de agenten is nog een waarschuwingsschot gelost maar de verdachte liep door en verdween uit zicht. Met behulp van een politiehond is naar de 18-jarige gezocht en hij werd even later in de struiken aangetroffen.

Beide verdachten zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Buit

Uit het politieonderzoek bleek dat de inbrekers het raam van de kiosk van het tankstation ingeslagen hadden. Vervolgens was men naar binnen gegaan en was rookwaar buitgemaakt. In de VW Golf van de verdachten werd een grote hoeveelheid rookwaar aangetroffen.

2e auto

De tweede auto die achter de VW Golf reed en vermoedelijk ook betrokken was bij de inbraak, kon ontsnappen. Waarschijnlijk gaat het hier om een stationwagen. Er wordt onderzoek gedaan naar de identiteit van de inzittenden en de auto.

Diefstal E-bikes

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van twee elektrische fietsen vanuit een schuurtje achter een woning aan de Van Sytzamastraat. Toen de 38-jarige eigenaresse terug kwam van vakantie zag zij dat haar e-bikes gestolen waren. Het gaat hier om twee fietsen van het merk Gazelle type Orange Innergy met kleur grijs. De fietsen zijn gestolen tussen 28 juli en 30 augustus. De politie wil graag in contact komen met mensen die meer over deze diefstal weten of die weten waar de fietsen nu zijn. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844 of als u anoniem wilt blijven via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Automobilist onder invloed van alcohol

HAULERWIJK – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee keer proces-verbaal opgemaakt tegen een 51-jarige automobilist uit Oosterwolde voor het rijden onder invloed. De man werd voor de eerste keer gecontroleerd net na middernacht op Leeksterweg. De bestuurder bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Tijdens de ademanalyse blies hij 380 ug/l, goed voor een proces-verbaal en een rijverbod. Later die nacht zagen de agenten de man wederom rijden ondanks een rijverbod. Hij kreeg een stopteken, waarna wederom proces-verbaal werd opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en het overtreden van een rijverbod. Tevens moet de bestuurder een educatieve maatregel alcohol en verkeer bij het CBR gaan volgen. Deze cursus van ruim 700 euro moet de man zelf betalen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan