Fryslân, 02-10-2009 • Politieberichten van donderdag 1 oktober 07.00 uur tot vrijdag 2 oktober 07.00 uur.

Leeuwarden: politie pakt overlast in Aldlân aan
De politie heeft een begin gemaakt met de aanpak van een serie vernielingen en overlast door jeugd die vanaf oktober 2008 plaatsvonden op diverse locaties in de wijk Aldlân. De overlast bestond uit het vernielen van muren en ramen van een bejaardentehuis en van woningen. In de meeste gevallen waren vaak dezelfde woningen de dupe van pesterijen. De daders gooiden voorwerpen zoals eieren, bierflesjes, stenen, aardappelen en pizza tegen de ramen en muren die daardoor werden beschadigd. Als gevolg van deze vernielingen ontstond er veel onrust bij de wijkbewoners van Aldlân.

Extra politiesurveillance toonde niet het beoogde resultaat. Daarom werd besloten in samenwerking met de woningstichting om een camera te plaatsen in het bejaardentehuis. Uit de opgenomen beelden, herkende de politie een 15-jarige inwoner van Leeuwarden die met voorwerpen naar het bejaardentehuis gooide.
Verder werden er vernielingen gepleegd aan een appartementencomplex “Krommezijl” in de wijk Zuiderburen. De jeugd gooide met kiezelstenen over het Van Harinxmakanaal tegen het gebouw aan waarbij ruiten werden vernield. Tijdens de vernielingen werden door omstanders foto’s van de groep gemaakt. Deze foto’s werden aan de politie gegeven. Op de foto’s werden diverse personen door de buurtagent herkend. Naar aanleiding van bovenstaande informatie zijn inmiddels zeven verdachten, waaronder de 15-jarige hoofdverdachte door de politie aangehouden en/of gehoord .

De 15-jarige hoofdverdachte werd op heterdaad aangehouden toen hij een lantaarnpaal omver trok. Op dit moment is het onderzoek nagenoeg afgerond. De politie blijft controleren in de wijk Aldlân en zal bij een toename van de overlast vaker bekeuringen uitschrijven.

Gorredijk: politie houdt winkeldief aan
De politie heeft donderdagochtend op de Badweg een 35-jarige vrouw uit Gorredijk aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De vrouw had in een supermarkt enkele goederen meegenomen zonder deze te betalen. Dit werd door het winkelpersoneel opgemerkt die de Gorredijkster vervolgens aanhield. De verdachte werd door de politie overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht ze het bureau verlaten. Tegen de 35-jarige werd proces-verbaal opgemaakt.

Oudehorne: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagochtend op de Schoterlandseweg een aanrijding afgehandeld waarbij een 17-jarige bromfietser uit Hoornsterzwaag gewond raakte. De jongen reed op het fietspad naast een taxi in de richting van Jubbega. De 40-jarige taxichauffeuse uit Jubbega wilde rechtsaf slaan om een erf op te rijden en zag daarbij de bromfietser over het hoofd. Vervolgens botste de 17-jarige tegen de taxi en kwam ten val. Hij is met rugklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Zwaagwesteinde: getuige gezocht van verlaten plaats ongeval
De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de trailerhelling aan de Broeklaan. Op zondag 23 augustus had een 52-jarige inwoner van Wouterswoude zijn personenauto geparkeerd. Tussen 15.00 uur en 18.00 uur is vermoedelijk een zwarte Dodge pick-up tegen de auto van de man aangereden. De pick-up was voorzien van een boottrailer met daarop een blauw witte speedboot. De bestuurder is mogelijk uitgestapt om de schade te bekijken en is vervolgens weggereden. Bent u getuige geweest van deze aanrijding of bent u de bestuurder van de betrokken pick-up dan verzoekt de politie contact op te nemen via 0900-8844.

Heerenveen: politie onderzoekt diefstal bromfiets
De politie onderzoekt de diefstal van een bromfiets van het merk Yamaha voorzien van het kenteken DN-238-X. De bromfiets werd donderdagmiddag tussen 12.15 uur en 14.15 uur weggenomen vanaf de Oude Koemarkt. Een 18-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor drugshandel
De politie heeft donderdagmiddag op de Weaze een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van drugshandel. Surveillerende agenten zagen dat meerdere personen de auto van de Leeuwarder passeerden en al dan niet drugs kochten. Vanwege het vermoeden dat de man in drugs handelde, werd hij onderworpen aan fouillering. Bij de verdachte werd vermoedelijk heroïne aangetroffen. De man is overgebracht naar het politiebureau en werd na verhoor heengezonden. Er werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Burgum: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag een ongeval afgehandeld op de Dokter B. Hornstrasingel. Een 71-jarige man en een 34-jarige vrouw, beiden uit Burgum, waren daarbij betrokken. Het ongeval vond plaats toen de vrouwelijke automobiliste op de kruising van de Trambaan met de Dokter B. Hornstrasingel linksaf wilde richting de N356. Hier kwam zij in botsing met de fietsende man die op dat moment overstak. De ambulance kwam direct ter plaatse en de man is met licht letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De inzittenden van de auto raakten niet gewond. De auto werd vervolgens afgesleept.

Boksum: politie houdt verkeerscontrole
De politie heeft donderdagmiddag op de Nijlandsdijk een verkeerscontrole gehouden. Er werd gecontroleerd op het negeren van de gesloten verklaring die geldt tussen 16.00 uur en 18.00 uur. Hierbij werden vijftien voertuigen gecontroleerd waarvan negen automobilisten de gesloten verklaring negeerden. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. De overige zes bestuurders waren in het bezit van een gemeentelijke ontheffing.

Sneek: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft donderdagavond op de Keizersmantel het rijbewijs ingevorderd van een 33-jarige automobilist uit Sneek. Een getuige zag de bestuurder slingerend over de weg rijden en belde hierop de politie. Agenten hielden het voertuig staande en onderwierpen de bestuurder aan een blaastest. Omdat het vermoeden bestond dat de 33-jarige onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 845 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor belediging
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Nieuwestad een 21-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. Surveillerende agenten zagen dat de Leeuwarder tegen straatmeubilair sloeg en wilden hem hierop aanspreken. De 21-jarige uitte vervolgens beledigende woorden richting de agenten, waarop hij werd aangehouden. Tijdens de aanhouding verzette de verdachte zich hevig. De man is overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten.

Leeuwarden: politie vordert rijbewijs in van scooterbestuurder
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op het Zuidvliet het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige beginnend bestuurder. Surveillerende agenten zagen de man op zijn bromfiets rijden en stelden een onderzoek in. Omdat het vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij naar het politiebureau overgebracht voor een ademanalyse. Hier blies hij 485 ugl/, goed voor een rijverbod van 7 uur. Naast de invordering van het rijbewijs werd er proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Voorstreek een 20-jarige man uit Duiven aangehouden op verdenking van het plegen van vernieling. Een getuige had gezien dat de man om zich heen sloeg en belde hierop direct de politie via 1-1-2. Op het moment dat de agenten ter plaatse kwamen zagen ze dat de 20-jarige een fiets in het water gooide. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Bij de fouillering werd een busje pepperspray aangetroffen. De man werd voor verhoor ingesloten. De fiets werd door de politie uit het water gehaald.

Leeuwarden: politie houdt vrouw aan voor verstoring van de openbare orde
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Grote Hoogstraat een 37-jarige vrouw uit Burgum aangehouden op verdenking van het verstoren van de openbare orde. Agenten kregen de melding dat de vrouw door het dolle heen was. Ter plaatse bleek dat ze in een horecagelegenheid verschillende mensen had beledigd en dat ze een vrouw zonder aanleiding had geduwd. Hierop werd de 37-jarige aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De vrouw werd voor verhoor ingesloten.

Harlingen en Franekeradeel: politie controleert bij basisscholen
In de maand oktober 2009 gaat de politie alle basisscholen in de gemeenten Harlingen en Franekeradeel een bezoek brengen. Er wordt gecontroleerd op het gebruik van kinderbeveiligingsmaatregelen in de auto en het verkeersgedrag rondom de school.

Via de website [url=http://www.gekopgoochem.nl]www.gekopgoochem.nl[/url] kan nagelezen worden wat de regelgeving is.
De regelgeving is hierin duidelijk. Heeft het kind nog niet de lengte van 1.35 m dan moet er gebruik worden gemaakt van een goedgekeurde stoelverhoger.

Met betrekking tot het verkeersgedrag wordt gelet op parkeren. Klachten hierbij zijn het parkeren op het trottoir/groenstroken of in bochten, waardoor er gevaar of hinder kan ontstaan rondom de scholen. De mogelijkheid bestaat dat burgers die hun kinderen met de auto naar school brengen zich hiervan niet bewust zijn. De politie geeft hierbij aan dat verkeersveiligheid voor een ieder van belang is. Daarom is het soms verstandiger de auto zodanig te parkeren dat daardoor geen overlast/hinder ontstaat. Dit betekent dan dat de auto iets verder weg geparkeerd moet worden.

Naast het parkeren wordt er ook geklaagd over de snelheid van auto’s. Ook hier moeten bestuurders rekening mee houden in verband met overstekende kinderen. De politie gaat dan ook bij de scholen controleren op snelheid.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan