Politieberichten van vrijdag 2 maart

Eigenaar van loslopende pony gezocht
[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/klein%20%20loslopende%20pony_tcm7-773898.JPG[/img]

TWIJZELERHEIDE – De politie is op zoek naar de eigenaar van een pony. Het loslopende dier werd na een melding, door de dierenpolitie in een weiland achter het It Heideloantsje aangetroffen. Vermoedelijk heeft de shetlandpony hier al enige dagen danwel weken rondgelopen. De eigenaar is onbekend en de pony is niet voorzien van een chip. Het dier is ondergebracht bij een stalhouder in Dokkum. De politie komt graag in contact met de eigenaar. Hij/zij kan zich melden via telefoonnummer 0900 – 8844.

Banden van auto gestolen

IRNSUM- De politie onderzoekt een diefstal van vier velgen van autobanden die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond aan de Rijksweg. De 43-jarige aangeefster had haar auto met zo goed als nieuwe banden geparkeerd voor de woning. Toen zij donderdagochtend bij het voertuig kwam zag zij dat de autobanden waren verwisseld en dat er oude banden om haar auto waren gezet. Zij deed aangifte.

Twee fietsendieven aangehouden na Burgernetactie

SNEEK – De politie heeft donderdag aan het begin van de middag samen met 980 deelnemers van Burgernet uitgekeken naar twee fietsendieven. Een moeder was met haar zoon in een winkel aan het Normandiaplein. De jongen had zijn opvallende BMX crossfiets voor de winkel gezet. Toen ze de winkel weer verlieten, zagen ze twee voor hen onbekende jongens snel met de BMX wegrennen. Hierop werd direct via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. De centralist van de Meldkamer Noord Nederland besloot direct om een Burgernetactie te starten. Samen met de deelnemers keken de agenten uit. Dankzij de tips van de deelnemers van Burgernet konden de twee fietsendieven, twee inwoners van Sneek van 14 en 15 jaar, snel worden aangehouden. De fiets werd in beslag genomen en gaat terug naar de rechtmatige eigenaar. De beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Daar werd na verhoor proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Beurs gestolen

HEERENVEEN – De politie heeft donderdagmiddag een aangifte op genomen van een 58-jarige inwoonster van Heerenveen. De vrouw had om omstreeks 12.30 uur geld gepind bij een geldautomaat aan de Gedempte Molenwijk en werd kennelijk door de dader geobserveerd. Toen het slachtoffer naar een warenhuis aan de Sieverstraat liep en daar vervolgens naar binnen ging, werd de portemonnee van de vrouw met daarin geld en bankpas gestolen. Het slachtoffer deed aangifte.

Insluiping

HEEG – De politie heeft een onderzoek ingesteld na een insluiping in een woning aan de Lytshuzen. Donderdagmiddag hadden de bewoners omstreeks 14.15 uur de woning verlaten en bij de thuiskomst om 16.10 uur stonden alle deuren open. De eigenaar ontdekte dat zij de woning niet goed hadden afgesloten. In de korte tijd van afwezigheid werden uit de woning sieraden weggenomen. De bewoner doet vrijdag aangifte.

Drie jongeren aangehouden voor openlijk geweld

GROU – De politie heeft donderdagavond in het centrum van Grou drie inwoners van het dorp van 14, 15 en 17 jaar aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen goederen. Een dorpsbewoner waarschuwde de politie toen ze zag dat de drie jongeren vuilcontainers omtrapten en vlaggenstokken van winkels vernielden. In de Kerkstraat werd het trio door een buurtbewoner aangesproken. De man droeg vervolgens de drie jongeren over aan de politie, dit omdat ze de vlaggenstok van zijn boot hadden vernield. Alle drie de jongeren werden overgebracht naar het politiebureau. De 15-jarige Grouster werd voor nader onderzoek ingesloten. Zijn twee dorpsgenoten mochten de nacht thuis door brengen, maar de beide jongens moeten zich in de loop van de dag weer melden bij het politiebureau in Grou voor verhoor. Tegen hen zal dan proces-verbaal worden opgemaakt.

Koperdief aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond een 52-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van diefstal. Omstreeks 18.50 uur kwam de melding bij de politie binnen dat was gezien dat er mogelijk koper werd gestolen vanaf de oude brandweerkazerne aan de Koornbeursweg. Meerdere politie-eenheden gingen ter plaatse en zagen een persoon op het dak lopen. De omgeving werd afgezet en in het gebouw konden de agenten de 52-jarige man aanhouden. Voor nader onderzoek is hij ingesloten op het politiebureau.

Automobilist aangehouden na rijden onder invloed

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond een 41-jarige automobilist uit Appelscha aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Ook de vriendin van de man werd aangehouden omdat ze de aanhouding van haar vriend belemmerde. Een motoragent zag een auto rijden over de Eikenstraat en besloot om die te gaan controleren. De bestuurder reed een parkeerterrein op en stopte daar. De motoragent besloot daarop om eerst een andere auto te controleren. Toen hij daarmee klaar was, reed hij naar de auto die hij in eerste instantie wilde controleren. Hij zag dat op het dashboard een half liter blik met bier stond. De 41-jarige bestuurder kreeg het verzoek om mee te werken aan een alcoholcontrole. Tevens vroeg de agent om het rijbewijs van de man. De inwoner van Appelscha gaf al snel toe dat hij geen rijbewijs meer had omdat die in 2011 ongeldig was verklaard. Daarnaast bleek dat de man nog een aantal verkeersboetes had openstaan. Omdat het vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, vroeg de motoragent aan zijn collega’s om met een auto naar de Eikenstraat te komen om de 41-jarige op te halen. Tijdens het wachten op de politieauto probeerde de man te vluchten. Er ontstond een worsteling met de agent. Die besloot daarop om pepperspray te gebruiken. Uiteindelijk zag de bestuurder kans om weg te rennen, dit omdat de vriendin van de man ook de agent belaagde. Meerdere agenten kwamen vervolgens naar de Eikenstraat. Na een zoektocht werd de verdachte aangetroffen in een tuin aan de Populierstraat. Ook de vriendin van de man, een 35-jarige inwoonster van Appelscha, werd aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de fouillering vonden de agenten in de kleding van de 41-jarige man nog een busje met pepperspray. Dit werd in beslag genomen.

Aanhouding na bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond omstreeks 23.15 uur een 24-jarige man uit Leeuwarden aangehouden nadat hij in een horecagelegenheid aan de Grote Hoogstraat bedreigingen had geuit. Agenten gingen ter plaatse en konden de man aanhouden. Hij was onder invloed van alcohol en zeer opstandig en vervelend. Het kostte de agenten dan ook moeite om de man in het politievoertuig te plaatsen. Zowel onderweg naar het bureau als bij de insluiting bleef de 24-jarige vervelend.

Verstoren openbare orde

SNEEK – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag werd een 22-jarige man uit Bolsward aangehouden nadat zij zich vervelend hadden gedragen. Hij bleek met meerdere klanten en personeel gevochten te hebben in een horecagelegenheid aan de Prins Hendrikkade. De man kon worden aangehouden voor dronkenschap en voor het verstoren van de openbare orde in een horecagelegenheid. Tijdens de fouillering werd een gebruikshoeveelheid softdrugs (hasj) aangetroffen bij de verdachte en inbeslaggenomen. Na verhoor op het politiebureau werd hij met een bekeuring heengezonden.Ten tijde van de aanhouding op straat beledigde en bedreigde een 18-jarige omstander uit Sneek de agenten. Vervolgens wilde de 18-jarige geen identiteitsbewijs tonen waarna hij werd aangehouden voor bedreiging en niet het voldoen aan een vordering. Ook deze man verzette zich bij zijn aanhouding. Op het politiebureau werd hij ingesloten. Tevens had deze verdachte werd een gebruikershoeveelheid softdrugs (hasj) bij zich dat vervolgens inbeslaggenomen werd.

Drie inbrekers aangehouden

BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 22-jarige inwoner van Bolsward, een 22-jarige inwoner van Voorburg en een 23-jarige inwoner van Zoetermeer aangehouden op verdenking van een inbraak in een supermarkt aan de Snekerstraat. Surveillerende agenten kregen een melding dat het inbraakalarm in de winkel was afgegaan. Meerdere eenheden van de politie gingen naar de betreffende winkel. Tijdens de rit er naar toe passeerde hen maar één auto. Het kenteken van deze auto werd genoteerd. Vervolgens constateerden de agenten dat er daadwerkelijk in de supermarkt was ingebroken. Omdat ze het sterke vermoeden hadden dat de inzittenden van de auto te maken hadden met de inbraak werd het kenteken via de Meldkamer Noord Nederland nagetrokken. Op die manier kwamen de agenten er achter dat de auto op naam stond van de 22-jarige Bolswarder. Ze gingen vervolgens naar zijn woning. De 22-jarige zagen ze lopen in de woonkamer. Hij werd aangesproken en de man verklaarde dat hij alleen thuis was. Echter op de bovenverdieping waren nog twee mannen aanwezig, waarvan er één zelfs nog een muts op had. Alle drie werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten. De auto van Bolswarder werd in beslag genomen. Rechercheurs van de forensische opsporing gaan in de loop van de dag sporenonderzoek doen in de supermarkt.

112Fryslan