Politieberichten van vrijdag 2 juli.

Zeven boetes voor negeren verkeerslicht
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagochtend tussen 07.30 en 08.45 uur een verkeerscontrole gehouden op de Groningerstraatweg. Agenten controleerden het links afslaand verkeer richting het Vrijheidsplein en het rechtdoor rijdende verkeer richting de Professor Gebrandyweg op het negeren van het rode verkeerslicht. Daarbij zijn tegen zeven bestuurders proces-verbaal opgemaakt.

Getuigen gezocht diefstal boot met buitenboordmotor
IJLST – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een boot met buitenboordmotor die afgemeerd lag in de Tjerksloot. De boot is van het merk Twister, type 425 wit van kleur met een blauw gekleurde binnenzijde. De boot was voorzien van een buitenboordmotor van het merk Yamaha type 6, kortstaart met een 2 cilinder motor. Het vaartuig werd tussen dinsdagavond 21.00 uur en woensdagmorgen 7.00 uur weggenomen. In de boot lag nog een zwemvest en een surfplank van het merk “Hardcore”. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien hebben of anderszins informatie hebben over de diefstal. Zij kunnen met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Een 40-jarige vrouw uit IJlst deed aangifte.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/twister%20425%20met%20yamaha%206pk%204takt_tcm7-588019.JPG[/img]

Auto over de kop
DEN OEVER – De politie heeft woensdagmiddag omstreeks 15.50 uur een aanrijding afgehandeld op de Rijksstraatweg. De bestuurder van de personenauto was aan komen rijden over de Afsluitdijk. Bij de sluizen in Friesland was de man geklokt bij een snelheidscontrole.

Invordering rijbewijs
Omdat hij meer dan 50 kilometer te hard reed ging een politiemotor achter de auto aan om de bestuurder te controleren en zijn rijbewijs in te vorderen. De automobilist ging er echter vandoor waarbij hij snelheden van ruim boven de 200 kilometer per uur haalde. Verkeer werd zowel links als rechts ingehaald.

Uit het zicht
Voor de sluizen in Noord Holland raakte de motorrijder de auto kwijt. De politieman gokte erop dat de auto rechtdoor was gereden in de richting Middenmeer. De auto bleek echter de afslag Den Oever te hebben genomen en aan het einde, door zijn hoge snelheid, rechtdoor te zijn gegaan.

Gebroken arm
Vervolgens is hij met de auto via een vluchtheuvel over de kop gevlogen en aan de overkant van de kruisende N99 in de greppel beland. De bestuurder van de auto was volgens omstanders uit de vernielde auto gestapt en als passagier in een andere auto weggereden. De man zou een gebroken arm hebben opgelopen.

Vals kenteken
Bij controle in het ziekenhuis bleek de bestuurder van de Mercedes hier te zijn opgenomen. Hij moest aan zijn arm worden geopereerd. De auto bleek te zijn voorzien van valse kentekenplaten. De auto was in de nacht van 19 op 20 mei gestolen in Alkmaar.

Twee hennepkwekerijen ontmanteld
FRYSLAN – De politie heeft de afgelopen week weer twee hennepkwekerijen ontmanteld en hennepplanten vernietigd in een maïsveld. Daarbij werden drie aanhoudingen verricht. Naast de inbeslagname van hennepplanten en kweekapparatuur werden ook een auto en een groot geldbedrag in beslag genomen.

Hennepplanten in maïsveld
Maandag ontdekte een agrariër dat er in zijn maïsveld aan de Hoeveweg in Steggerda 125 kleine hennepplanten stonden. De agrariër waarschuwde de politie. De agenten besloten om de hennep te vernietigen. Het is nog onbekend wie de hennep in het maïsveld heeft gepland.

Hennepkwekerij in Vietnameze woning
Na meerdere anonieme tips besloten agenten dinsdagochtend een onderzoek in te stellen in een woning aan de Weerd in Leeuwarden. Al snel werd duidelijk dat er in het pand een hennepkwekerij was gevestigd. Tijdens de actie werden drie Vietnamezen aangehouden. In de woning werden in totaal 592 hennepplanten aangetroffen. De planten en de bijbehorende kweekapparatuur werden in beslag genomen. Tijdens de actie werd ook een auto van het merk BMW en een groot geldbedrag in beslag genomen. De drie Vietnamezen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/autoklein2jpg_tcm7-588014.JPG[/img]
[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/autoklein1jpg_tcm7-588013.JPG[/img]

Hennepkwekerij in schuur
Woensdag besloten agenten een onderzoek in te stellen in een woning aan de Meyerweg in De Knipe. Ook hier waren anonieme tips aanleiding om de woning binnen te gaan. In een schuur achter de woning werd een kweekruimte aangetroffen. De planten waren net geoogst. Na overleg met de officier van justitie werd besloten om de kwekerij te ontmantelen en de apparatuur in beslag te nemen. De 26-jarige bewoner was niet thuis en hij moet dan ook nog als verdachte worden gehoord. Tevens berekende een financieel rechercheur het wederrechtelijk verkregen voordeel. De rechter zal uiteindelijk moeten bepalen of de 26-jarige eigenaar van de kwekerij dit moet terug betalen aan de staat.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging van omgeving en voor de veiligheid van de omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand zonder reguliere baan veel geld uitgeeft, mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen. In het Wetboek van Strafrecht staat namelijk dat iemand schuldig is aan witwassen als zijn geld of goed uit ‘enig misdrijf’ afkomstig is.

Verkeerscontrole
GROU – De politie heeft donderdagochtend tussen 09.00 en 10.00 een verkeerscontrole gehouden op de A32 ter hoogte van Idaerd. Daarbij zijn in totaal acht proces-verbaal opgemaakt. Vijf voor het rijden zonder gordel, twee voor het mobiel bellen onder het autorijden en één voor het verkeerd gebruik van het handelaarskenteken.

Man krijgt klap van vrouw
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagmiddag een 29-jarige inwoonster van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 54-jarige man uit Rohel liep met zijn hond op de Tormentil, toen de vrouw daar ook haar honden uitliet. Eén van de honden van de vrouw liep los en beet de hond van de man. De man probeerde de hond weg te jagen door te zwaaien met zijn tas. Hierbij raakte hij de hond van de verdachte. De vrouw sloeg vervolgens de man van achteren. Door de klap kwam de man ten val, waarbij hij enig letsel opliep. Vanwege een goed signalement konden de agenten de vrouw later aanhouden op verdenking van mishandeling. Er is proces-verbaal tegen haar opgemaakt.

Man overleden na ongeval met grasmaaimachine
MUNNEKEZIJL – Bij een ernstig ongeval met een grasmaaimachine is donderdag 1 juli een 63-jarige inwoner van Assen om het leven gekomen. Het slachtoffer, een medewerker van een hoveniersbedrijf, was bij een bedrijf aan de Hooge Zuidwal gras aan het maaien. Rond 12.00 uur hebben medewerkers van het bedrijf de grasmachine nog gesignaleerd maar toen de Assenaar rond 14.00 uur nog niet klaar was, ging men kijken waar hij bleef. Het slachtoffer werd in een droge sloot onder de maaimachine aangetroffen. Hulpdiensten hebben de man onder de grasmachine vandaan gehaald en gereanimeerd. Helaas bleek hij ten gevolge van het ongeval te zijn overleden.

Meisje overleden door verkeersongeval
LEEUWARDEN – Bij een ernstig verkeersongeval op de Groningerstraatweg is donderdag rond 15.00 uur een 13-jarige meisje van Leeuwarden om het leven gekomen. Het slachtoffer stak vanaf de Anne Vondelingweg de Groningerstraatweg over. Tijdens het oversteken werd zij aangereden door een auto die bestuurd werd door een 44-jarige inwoonster van Vrouwenparochie. Door de Verkeers Ongevallen Analyse van de politie Fryslân is een onderzoek ingesteld naar de toedracht van de aanrijding. De Groningerstraatweg is afgesloten en het verkeer is tot 18.30 uur omgeleid. Aan getuigen die het ongeval hebben zien gebeuren is Slachtofferzorg aangeboden.

Getuige:
De politie is op zoek naar een belangrijke getuige van het ongeval.
Om te weten wat er precies is gebeurd, is de politie op zoek naar de bestuurder of bestuurster van een lichtkleurige VW Caddy die voor de verkeerslichten stopte op de Groningerstraatweg in de richting van Tytsjerk. Hij of zij was in de buurt van de betrokken bestuurder die met het meisje in aanrijding kwam. Hij of zij is een belangrijke getuige en kan mogelijk meer informatie geven over de toedracht. Ook overige getuigen met wie de politie nog geen contact heeft gehad, worden verzocht zich te melden via het telefoonnummer van de politie 0900 – 8844.

Gewonde bij eenzijdig ongeval
TIJNJE – De politie heeft donderdag rond 18.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een eenzijdig ongeval op de Rakken. In een flauwe bocht was de bestuurster, een 56-jarige inwoonster van Gorredijk, door een foutieve manoeuvre de macht over het stuur van haar auto verloren en in een droge sloot terecht gekomen. Ten gevolge van het ongeval is zij gewond geraakt en met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Aangezien het vermoeden bestond dat de bestuurster onder invloed van alcohol was is bij haar een bloedproef afgenomen.

Inbraak café
ZWAAGWESTEINDE – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een café aan de Noader Stasjonsstrjitte. In de nacht van donderdag 1 juli op vrijdag 2 juli rond 04.30 uur werd er bij de politie een inbraak melding ontvangen. Terplaatse gekomen agenten zagen dat de inbrekers een raam geforceerd hadden en hierdoor naar binnen waren geklommen. Onmiddellijk werd door meerdere politie eenheden in de omgeving gezocht naar de inbrekers maar ze werden niet aangetroffen. In het café hebben de daders de gokkasten opgebroken en het aanwezige geld gestolen.

112Fryslan

})