Politieberichten van donderdag 1 april 07.00 uur tot vrijdag 2 april 07.00 uur.

Bromfietscontroles
DRACHTEN/NIJEHASKE– De politie heeft donderdagochtend op twee locaties in Fryslân een bromfietscontrole gehouden. Op de Dr. Martin Luther Kingsingel in Drachten voldeden zes van de 25 gecontroleerde brom- en snorfietsen niet aan de maximale constructie snelheid. In Nijehaske werd gecontroleerd op de Jousterweg. Hier voldeden drie van de zeven bromfietsen niet aan de constructie snelheid. De bestuurders van deze voertuigen kregen hiervoor een bekeuring.

Invordering rijbewijs na rijden onder invloed
GOUTUM – De politie heeft donderdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 40-jarige taxichauffeuse uit Stiens. Een agent die onderweg was naar het werk werd door de bestuurster rechts ingehaald en vervolgens afgesneden. Op het moment dat de vrouw voor de verkeerslichten stilstond, sprak de agent haar aan. Vanwege het vermoeden dat zij onder invloed van alcohol verkeerde werd zij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies zij 685 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal tegen haar opgemaakt.

Tuingereedschap bij inbraak gestolen
SPANGA- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Spangahoek die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond. Uit het bedrijf werden onder andere kettingzagen en bladblazers en andere gereedschappen weggenomen. De dader(s) kwamen door de achterdeur te forceren het bedrijf binnen. Een 25-jarige inwoner van Spanga deed aangifte.

Politie zoekt getuige van aanrijding
LEEUWARDEN- De politie is op zoek naar een getuige van de aanrijding die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond op de Verlengde Schrans. Alle drie de inzittenden werden daarbij aangehouden. De getuige, een fietser, zou direct na de aanrijding de helpende hand hebben geboden. Deze getuige wordt verzocht om contact met de politie op te nemen via 0900-8844.

Auto gestolen vanaf erf
HEMELUM- De politie onderzoekt de diefstal van een grijze personenauto van het merk BMW, type 518i u9, voorzien van het kenteken YG-07-RP. De auto werd donderdagavond tussen 20.15 uur en 23.30 uur weggenomen van een erf van een woning aan de Maren. De eigenaar, en 26-jarige inwoonster van Koudum, deed aangifte.

Bestuurder raakt opnieuw auto kwijt na rijden zonder rijbewijs
LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmiddag een auto, waarin een 22-jarige inwoner van Leeuwarden reed, in beslag genomen omdat de man opnieuw zonder rijbewijs een auto bestuurde. Agenten zagen de bestuurder in een auto op het Noordvliet rijden. De agenten herkenden hem en wisten dat deze man niet in het bezit van een rijbewijs was. Vervolgens hielden zij de bestuurder staande. De auto werd direct in beslag genomen en tegen de bestuurder werd vervolgens proces-verbaal opgemaakt. Al eerder werd van deze verdachte een auto in beslag genomen.

Schuurtjes door brand verwoest
OUDESCHOOT- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een schuurtje achter een woning in de Bessemerstraat. Door de brand ontstond een gevaarlijk situatie, waarbij vier aangrenzende woningen moesten worden ontruimd. Een 39-jarige inwoner van Oudeschoot wilde daarbij zijn schuur niet verlaten. In deze schuur zat namelijk een volière met daarin vogels. Omdat de situatie zo gevaarlijk werd, werd door de brandweer gemeld dat iedereen uit de schuurtjes moest komen. Toen de 39-jarige man niet aan dit verzoek voldeed, ging een brandweerman de man uit zijn schuur halen. De man wenste niet mee te komen en gaf de brandweerman een klap tegen zijn helm. Vervolgens werd de 39-jarge door de politie uit het schuurtje gehaald. De agenten hielden hem vervolgens aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Twee schuurtjes werden door de brand volledig in de as gelegd. De vogeltjes in de volière hebben de brand vermoedelijk wel overleefd. Tijdens de brand kwam asbest vrij. De directe omgeving werd afgezet. Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan.

Grote hoeveelheid hennep in woning aangetroffen
SIEGERSWOUDE- De politie heeft woensdagmiddag in een schuur naast een woning 3,5 kilgram hennep aangetroffen. Omdat de agenten het vermoeden dat in de woning of in de schuur een hennepkwekerij aanwezig zou zijn, stelden zij een onderzoek in. Zij troffen geen hennepkwekerij aan maar wel een hoeveelheid hennep. De 51-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Automobilist gewond na eenzijdig ongeval
HOUTIGEHAGE – De politie heeft donderdagmiddag een eenzijdig ongeval op de Ds Visscherwei onderzocht, waarbij een 29-jarige automobilist uit Rottevalle gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak raakte de bestuurder met zijn auto in de slip. Hij kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een boom. Het slachtoffer werd door de hulpdiensten uit zijn beschadigde auto gehaald en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een nader onderzoek in.

Getuigen gezocht van bedreiging krantenbezorger
DRACHTEN – De politie zoekt getuigen van het lastig vallen van een 17-jarige inwoner van Drachten. Donderdagochtend omstreeks 06.20 uur bracht de jongen zijn laatste krant naar een woning aan de Nova Cura. Deze woning is naast het fietspad dat loopt vanaf de Wetterwille naar de Nova Cura. Op het moment dat de jongen de krant door de brievenbus stopte, zag hij plotseling een man uit de bosjes stappen. Deze nog onbekende man was geheel in het zwart gekleed en droeg een bivakmuts. De krantenbezorger raakte zo in paniek dat hij begon te gillen en het op een fietsen zette.

Bromfiets in beslag genomen na forse snelheidsovertreding
HAULE – De politie heeft donderdagavond op de Tonckenweg de bromfiets van een 19-jarige bromfietser uit Oosterwolde in beslag genomen. De jongen passeerde een controle met de lasergun met 76 kilometer per uur. Met zijn brommer mag hij echter maar 40 kilometer per uur rijden. Na een stopteken werd zijn rijbewijs ingevorderd en er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De bromfietser gaf aan dat hij niet kon zien hoe hard hij reed omdat er geen kilometerteller op de brommer zat. Hierop besloten de agenten om de brommer in beslag te nemen.

Twee jongens aangehouden na stelen fiets
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag Juckemastate twee inwoners van Leeuwarden van 13 en 14 jaar aangehouden op verdenking van de diefstal van een fiets. Surveillerende agenten kregen een melding, dat er mogelijk was ingebroken in een schuurtje achter een woning aan de Wismastate. Tijdens de autorit er na toe zagen de agenten op het kruispunt van de Frittemastate twee jongens wegrennen. Gezien de melding en het tijdstip werd direct de achtervolging ingezet. Op de Juckemastate konden de twee worden aangehouden. Eén van de jongens verklaarde direct dat ze een fiets hadden gestolen. Beide jongens werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De blauwe herenfiets werd in beslag genomen.

Winkeldief aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag in een woning aan de Dennenstraat een 52-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Volgens het personeel van een supermarkt aan de Bilgaardpassage had de man goederen gestolen uit de winkel. De politie werd gewaarschuwd en de agenten bekeken samen met het personeel de beelden van de bewakingscamera. Hierop was duidelijk te zien dat de 52-jarige man een fles uit een schap pakte en in zijn binnenzak van zijn jas stopte. Ook waren er nog bewakingsbeelden van een eerdere diefstal waarop dezelfde man te zien was. Na enig onderzoek kwam de agenten er achter wie de diefstal had gepleegd. De 52-jarige werd in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In verband met een eerdere veroordeling droeg de verdachte een enkelband. Eén van de voorwaarden was dat de man tussen 13.00 uur tot 15.00 niet buiten mocht zijn. Justitie gaat beoordelen of deze overtreding ook gevolgen voor de man heeft. De verdachte zit nog steeds vast.

Fietsen in voetgangersgebied
DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond op de Zuiderbuurt gecontroleerd op het fietsen in het voetgangersgebied. Deze straat maakt deel uit van het winkelcentrum en vanwege koopavond mocht er niet worden gefietst. Het winkelend publiek ondervindt hier namelijk veel hinder van. Tijdens de controle werden acht fietsers bekeurd. Daarnaast werden bekeuringen uitgeschreven voor het drinken van alcohol op straat.

Toezicht tijdens koopavond
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond tijdens koopavond toezicht gehouden in het centrum. Hangende jongeren veroorzaakten overlast en zowel het winkelend publiek als de winkeliers klaagden hierover bij de politie. De agenten deelden de nodige waarschuwingen uit. Daarnaast werden zeven bekeuringen uitgeschreven voor het rondhangen in portalen en het drinken van alcohol op straat.

Drie aanhoudingen na uitschrijven bekeuring
DE WESTEREEN – De politie heeft donderdagavond drie inwoners van De Westereen van 15, 16 en 21 jaar aangehouden. Surveillerende agenten reden door het dorp en zagen een bromfietser rijden zonder helm en zonder verlichting. Bij het zien van de agenten gingen de bromfietser er met hoge snelheid van door. Op de Leeuwerikstraat passeerden de agenten een groep jongeren. De 21-jarige man zat in zijn auto en produceerde onnodig veel lawaai door heel veel gas te geven. De agenten stopten en schreven een bekeuring uit. De surveillance werd vervolgens hervat. Niet veel later zagen en hoorden de agenten wederom de auto van de man. Met piepende en rokende banden reed de 21-jarige met zijn auto in de richting van de Dorpsstraat. De bestuurder kreeg een stopteken, maar negeerde dit. Bij zijn woning stopte de jonge bestuurder en daar werd hij aangesproken door de agenten. Wederom kreeg hij een bekeuring. Zijn moeder en zijn 18-jarige broertje gingen zich bemoeien met het bekeuringsgesprek. Toen duidelijk werd de 21-jarige man aangehouden kon worden omdat hij nog DNA moest afstaan, ging zijn broertje door het lint. Hij sloeg onder andere één van de agenten. De 18-jarige vluchtte vervolgens de woning in. De agenten besloten om de 21-jarige over te brengen naar het politiebureau voor het afstaan van DNA. Vervolgens gingen meerdere agenten terug naar De Westereen om uit te kijken naar de 18-jarige. Op de Ljurkstrjitte stond een grote groep jongeren en de sfeer was wat grimmig gezien het voorval eerder die avond. Een 15-jarige inwoner van Twijzelerheide stond een flesje bier op straat te drinken. Hij kreeg hiervoor een bekeuring. Dit liep uit op een aanhouding en een 16-jarige inwoner van De Westereen sloeg daarbij een agent in zijn gezicht. Met behulp van pepperspray kon ook hij worden aangehouden. Beide jongens werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Met de 18-jarige man is afgesproken dat hij zich vandaag komt melden op het politiebureau in Dokkum.

Op zondag 4 april worden er geen politieberichten gepubliceerd op deze site. De persvoorlichter is die dag alleen bereikbaar in geval van calamiteiten.

112Fryslan