Vrijdag 19 oktober

Politieberichten van vrijdag 19 oktober

Milieu en transport controle

A7, A32 en A6 – De politie Fryslân en Groningen hebben woensdag samen met de Douane een milieu en transportcontrole uitgevoerd op de A32, A6 en de A7 tussen Leek en Joure. Daarbij werden 14 voertuigen gecontroleerd en 11 proces-verbalen opgemaakt voor onder andere overschrijding van de maximum hoogte, overbelading, het niet voldoen aan de voorwaarden van een ontheffing voor exceptioneel transport, het niet gebruiken van een bestuurderskaart in de digitale tachograaf en onjuiste documenten bij het vervoer van gevaarlijke stoffen. Opvallend was de controle van een vrachtwagenchauffeur op de A6 tussen Joure en Lemmer. Deze man kreeg een boete omdat zijn combinatie 73 ton woog. 23 ton boven het wettelijk toegestane maximum van 50 ton. Naast de bekeuring werd een maatregel opgelegd waarna hij niet meer verder mocht rijden.

Controle coffeeshophouders

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag alle 12 coffeeshops bezocht voor een reguliere controle. Hoewel de handel in cannabisproducten officieel is verboden volgens de Opiumwet, kan deze in Nederland onder een aantal voorwaarden (de zogenaamde AHOJ-criteria worden gedoogd). Dit komt erop neer dat een gevestigde coffeeshop door justitie met rust wordt gelaten als men:
*geen affichering toepast, dus geen reclame maakt;
*geen harddrugs verkoopt maar alleen softdrugs;
*geen overlast veroorzaakt, waaronder ook parkeeroverlast;
*geen jongeren toelaat voor klanten geldt een minimumleeftijd van 18 jaar;
*geen grote hoeveelheden verkoopt of in voorraad heeft. Een coffeeshop mag maximaal vijf gram per dag per persoon verkopen. De coffeeshop mag maximaal 500 gram in voorraad hebben.

Na alle coffeeshops te hebben gecontroleerd, bleken deze alles goed voor elkaar te hebben en werd geen proces-verbaal opgemaakt.

Vernieling rupsvoertuig

WOUTERSWOUDE- De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van ramen van een rupsvoertuig. Deze vernieling vond in de nacht van woensdag op donderdag plaats op een afgesloten terrein aan de Broekloane. Een 21-jarige inwoner van Houtigehage deed aangifte.

Rolstoelbus gestolen

OOSTERWOLDE- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een witte Mercedes-Benz CDI rolstoelbus voorzien van het kenteken 28-SL-XZ. Het voertuig werd in de nacht van woensdag op donderdag weggenomen van een bedrijventerrein aan de Venekoterweg. Een 45-jarige inwoner van Appelscha deed namens het bedrijf aangifte van diefstal.

Gewonden bij kopstaart aanrijdingen

AKKRUM en GROU – De politie heeft donderdagmorgen twee aanrijdingen op de A32 tussen Grou en Akkrum afgehandeld. Bij de eerste aanrijding die rond 07.30 uur nabij Nes plaatsvond raakte een 64-jarige inwoner van Wirdum gewond. De Wirdummer werd van achteren aangereden door een 29-jarige inwoner van Grou die tijdens zijn rit met de navigatie bezig was. Het slachtoffer is met rugklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling mocht hij huiswaarts keren.

Drie kwartier later volgde opnieuw een kopstaart aanrijding tussen Akkrum en Grou. Daarbij raakte een 26-jarige inwoonster van Grou gewond. Zij stond in de file en werd van achteren aangereden door een auto, bestuurd door een 25-jarige man uit Stiens. De vrouw werd met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bij de aanrijding raakten nog twee andere auto’s betrokken. Die bestuurders kwamen met de schrik vrij.

Motorrijder gewond

HEERENVEEN – De politie heeft donderdagmorgen op de Ds. Kingweg een aanrijding met letsel afgehandeld. Een auto die bestuurd werd door 20-jarige inwoonster van Heerenveen, verleende tijdens het afslaan naar de Oude Veenscheiding geen voorrang aan een 55-jarige bromfietser uit Joure. Het slachtoffer reed rechtdoor in de richting van de Rottumerweg. De Jouster raakte tijdens de botsing gewond aan zijn schouder en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Zijn bromfiets raakte zwaar beschadigd.

Verdachte poging doodslag langer vast

HEERENVEEN – De 19-jarige verdachte van de poging doodslag c.q. zware mishandeling blijft langer vast zitten. Hij wordt ervan verdacht, samen met een 20-en een 21-jarige man, allen inwoners van een dorp nabij Rotterdam, in de nacht van zaterdag 1 september op zondag 2 september een 29-jarige inwoner van Steenwijk zwaar te hebben mishandeld nabij de Van Maasdijkstraat in Heerenveen.Zie het bericht van donderdag 18 oktober. De drie verdachten werden aangehouden op verdenking van poging doodslag in vereniging subsidiair poging zware mishandeling met voorbedachten rade in vereniging.De rechtbank in Leeuwarden besliste donderdag om de door de officier van justitie gevorderde gevangenhouding voor alle drie verdachten in één geval toe te wijzen. De 19-jarige man blijft 90 dagen vastzitten. De 20- en 21-jarige man zijn onder voorwaarden geschorst uit hun bewaring. Zij blijven wel verdachte.

Verkeerscontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag in samenwerking met de Belastingdienst een verkeerscontrole uitgevoerd. De controleplaatsen waren op de Groningerstraatweg net buiten Leeuwarden, het parkeerterrein bij de Groene Ster en de Heliconweg. Door middel van een kentekenregistratie werden door de Belastingdienst 40 voertuigen gecontroleerd waarbij 8 auto’s in beslag zijn genomen. De Belastingdienst kon ter plaatse voor een totaalbedrag 4378 euro innen. De politie controleerde ook diverse voertuigen en maakte proces-verbaal op voor onder andere gladde banden, slecht zichtbaar kenteken en een ongeldig verklaar rijbewijs.

Verkeersongeval

N31 – WIRDUM – De politie heeft donderdagavond een verkeersongeval op de Wergeasterdyk (afrit Waldwei) afgehandeld. Omstreeks 19.15 uur wilde een 71-jarige inwoner van Almelo de N31 oprijden om richting Oudega te gaan. Hierbij zag hij een personenauto, bestuurd door 34-jarige man uit Reduzum, over het hoofd waarna een aanrijding het gevolg was. Hierdoor raakte een passagiere van de 71-jarige man klem te zitten. Zij werd door de brandweer uit het voertuig gehaald waarna zij voor controle per ambulance is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De overige bestuurders kwamen met de schrik vrij. Verkeersongevalsanalyse kwam ter plaatse om onderzoek te doen.

Controle fietsverlichting

HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond op diverse locaties een controle op fietsverlichting gehouden. Daarbij kregen 30 fietsers een bekeuring voor het niet of niet volledig voeren van fietsverlichting. Goed werkende verlichting en reflectie vergroten de veiligheid, vermindert het aantal verkeersslachtoffers en voorkomt een boete van 45 euro. Fietsverlichting voor en achter en reflecterende onderdelen zijn verplicht op de fiets.

Scooterrijder rijdt door na aanrijding

LEEUWARDEN – De politie is op zoek naar een bestuurder van een scooter die donderdagavond omstreeks 22.25 uur betrokken was bij een ongeval op het Drachtsterplein. Een 39-jarige automobiliste uit Aldstjerk reed door het groene verkeerslicht en zag dat rechts een scooterrijder, zonder verlichting, naderde. Een aanrijding op de kruising was het gevolg waarbij de scooterbestuurder ten val kwam. Zover bekend droeg hij geen helm. Kort na de aanrijding is de bestuurder van de snorfiets, zonder zijn identiteit achter te laten, op de scooter gesprongen en weggereden in de richting van de Tijnjedijk. De 39-jarige automobiliste kwam met de schrik vrij.Door de aanrijding is de snorscooter behoorlijk beschadigd. Diverse kappen en onderdelen lagen op het wegdek. Ook een sleutelbos is achtergebleven. Op een van de kappen staat het Peugeot merkteken. Zie bijgaande foto. De politie komt graag in contact met deze bestuurder. Ook andere mensen met meer informatie over deze bestuurder kunnen zich melden bij de politie via 0900 – 8844.

Inbrekers overlopen

APPELSCHA – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een schuur op een camping aan de Alkenhaer. De 52-jarige eigenaar maakte donderdagavond omstreeks 23.45 uur zijn ronde over de camping en hoorde mensen bij zijn schuur. Daar zag hij twee mannen die zich snel uit de voeten maakten. Eén van de mannen werd door de 52-jarige gepakt maar ontkwam. Direct werd de politie via 1-1-2 gewaarschuwd. Er volgde een Burgernetactie en door politie-eenheden werd gezocht naar de verdachten. Ook een hondengeleider kwam ter plaatse. Er werd niemand meer aangetroffen. De 52-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Beginnend bestuurders onder invloed

LEEUWARDEN/DELFSTRAHUIZEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag van twee bestuurders het rijbewijs ingevorderd na het rijden onder invloed. In Leeuwarden werd een 27-jarige man uit Leeuwarden rond 00.40 uur op de Egelantierstraat staande gehouden. Al snel bleek dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Op het politiebureau volgde een ademanalyse met 380 ug/l als resultaat. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs. Omstreeks 01.50 uur werd op de Marwei in Delfstrahuizen een blaastest afgenomen van 24-jarige man uit Delfstrahuizen. Op het politiebureau had de ademanalyse een uitslag van 495 ug/l waarna het rijbewijs van deze beginnend bestuurder werd ingevorderd.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan