Politieberichten van vrijdag 19 november.

Controle fietsverlichting
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagochtend op Het Hop in de wijk Zuiderburen een verlichtingscontrole gehouden. Zes agenten controleerden 40 fietsers die vanuit de wijk naar de stad gingen. Drie fietsers kregen een bekeuring omdat ze geen verlichting hadden. Ook elders in de provincie wordt volop gecontroleerd op fietsverlichting.

Inbraak in praktijk
BALK – De politie onderzoekt een inbraak in een praktijk aan de Herman Gorterstraat. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. De gehele praktijk werd doorzocht. Bij een eerste inventarisatie bleek dat er een camera, geld en diverse medicijnen weggenomen waren. Namens de gedupeerde praktijk deed een 58-jarige inwoner van Balk aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Zeven laptops gestolen bij inbraak
JOURE – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Madame Curiewei. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd het gehele pand doorzocht, daarbij werden zeven laptops weggenomen. Een 30-jarige inwoner van Bolsward deed namens het bedrijf aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Drie laptops gestolen bij inbraak
SNEEK – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Lorentzstraat. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd het gehele pand doorzocht en werden drie laptops weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 43-jarige inwoner van Harlingen aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Twee winkeldieven aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagochtend bij een winkel aan de Centrale twee winkeldieven aangehouden. De twee 37-jarige inwoners van Leeuwarden werden door het personeel betrapt en vervolgens overgedragen aan de politie. Na onderzoek bleek dat één van de mannen woensdag ook al een diefstal bij deze winkel had gepleegd. Hij werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten. Tegen de andere Leeuwarder werd proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau in de loop van de middag verlaten.

Man aangehouden voor heling fiets
FRANEKER- De politie heeft donderdag een 43-jarige inwoner van Leeuwarden in de Soendastraat aangehouden op verdenking van heling van een damesfiets. Twee buurtagenten zagen de man met een afgesloten fiets lopen. Toen hij de agenten in de gaten kreeg, vluchtte hij een woning binnen. Bij controle bleek de fiets van diefstal afkomstig te zijn. De fiets was volgens de aangifte in 2006 op de Froonacker in Franeker gestolen. De verdachte werd in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De fiets werd in beslag genomen. Op het politiebureau bleek de man nog zeven dagen aan straf open te hebben staan. Daarnaast moest hij nog DNA afstaan. Hij zit dan ook nog vast.

Hennepkweker aangehouden
SURHUISTERVEEN – De politie heeft donderdagmorgen een 48-jarige inwoner van Surhuisterveen aangehouden. In zijn woning vonden de agenten 17 planten en 34 gram aan henneptoppen. De man werd na zijn aanhouding overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Alle kweekapparatuur werd in beslag genomen en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw smokkelt drugs gevangenis binnen
LEEUWARDEN – Het beveiligingspersoneel van de Penitentiaire Inrichtingen De Marwei heeft donderdagmiddag een 29-jarige inwoonster van Heerenveen aangehouden. De vrouw kwam kledingstukken, waaronder een broek, voor een gedetineerde brengen. Het beveiligingspersoneel controleerde de kleding en ontdekte dat er poeder, vermoedelijk drugs, in de broek zat verstopt. Bij het verlaten van De Marwei werd de vrouw door het personeel aangehouden. De politie werd gewaarschuwd vanwege het binnensmokkelen van drugs. De vrouw werd dan ook overgedragen aan de agenten. De broek, met daarin een kleine hoeveelheid amfetamine, werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Mannen aangehouden voor poging inbraak
BROEKSTERWOUDE – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee inwoners van Zeist van 20 en 30 jaar aangehouden. De twee worden verdacht van een poging tot inbraak in de winkel van een tankstation aan de Haadwei. Een passant had op het dak van het tankstation meerdere personen gezien en daarop de politie gewaarschuwd. Die trof bij aankomst drie mannen op het dak aan, die daarop van het dak sprongen en zich uit de voeten maakten. Met behulp van diverse eenheden en twee hondengeleiders konden twee verdachten in de nabijheid van het tankstation worden aangehouden. Zij werden naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. De derde verdachte is niet meer aangetroffen.

Pony overleeft aanrijding niet
SURHUISTERVEEN – De politie heeft donderdagavond geassisteerd bij een aanrijding tussen een vrachtwagen en loslopende pony op de N358. Een passant had het dier los op de weg zien lopen en nog tevergeefs proberen te vangen. Een vrachtwagen, bestuurd door een 33-jarige inwoner van Hurdegaryp, zag het dier te laat, met een botsing als gevolg. De pony was op slag dood. De politie wil graag in contact komen met de tot nu toe onbekende eigenaar van het dier, een zwarte Shetland pony.

Politie zoekt getuigen mishandeling
SNEEK- De politie is op zoek naar getuigen van de zware mishandeling waarvoor woensdagavond een 44-jarige inwoner van Sneek werd aangehouden. Deze man wordt er van verdacht die avond op de Hemdijk een 41-jarige inwoner van Sneek te hebben mishandeld (zie ook de berichten van donderdag 18 november). De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen van deze mishandeling. Zij kunnen via 0900 8844 contact opnemen.

112Fryslan