Politieberichten van donderdag 18 maart 07.00 uur tot vrijdag 19 maart 07.00 uur.

Inbreker bekent groot aantal diefstallen CV-ketels
DRACHTEN – De politie heeft met de aanhouding van een 28-jarige inwoner van Drachten een groot aantal diefstallen van cv-ketels opgelost. Tijdens de verhoren bekende de Drachtster vrijwel alle zaken. De 28-jarige man zit nog steeds vast.

Inbraken in nieuwbouw woningen
Vanaf de zomer 2009 werd met enige regelmaat ingebroken in nieuwbouwwoningen in Drachten, Heerenveen en Rottevalle. In totaal werd in 25 woningen ingebroken en daarbij werden 20 cv-ketels gestolen. Als gevolg van het demonteren van de ketels ontstond waterschade in een aantal nieuwbouw woningen. De totale schade bedroeg 20.000 euro. Daarnaast ontstond er braakschade aan ruiten en kozijnen. Alle gedupeerden deden aangifte.

Onderzoek, aanhouding en verhoor
De vele aangiften en de anonieme informatie over de mogelijke dader waren reden voor de politie om een onderzoek te starten. Eind januari 2010 hield de politie de 28-jarige inwoner van Drachten op heterdaad aan bij een inbraak in Groningen. In de auto van de man lagen drie cv-ketels. De ketels werden voor sporenonderzoek in beslag genomen. Tijdens verhoren bekende hij vrijwel alle inbraken waar tot dan toe aangifte van was gedaan. Hij bekende ook de inbraak bij schoenenzaak in Drachten en een winkeldiefstal in Opeinde.

Vervolg onderzoek
Na de aanhouding van hoofdverdachte volgde nader onderzoek. Uiteindelijk zijn nog zeven verdachten aangehouden. Twee van hen, een 47-jarige inwoner van Twijzel en een 51-jarige inwoner van Stiens, werden aangehouden op verdenking van heling. De andere vijf personen werden aangehouden op verdenking van medeplichtigheid, het wegmaken van sporen en uitlokking. Na verhoor is tegen de zeven proces-verbaal opgemaakt, waarna ze het bureau weer mochten verlaten. De 28-jarige inwoner van Drachten is op vordering van de officier van justitie door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Hij zit dan ook nog steeds vast. Van de 20 gestolen cv-ketels werden er tien terug gevonden. Deze tien ketels gingen terug naar de rechtmatige eigenaren.

Politie zoekt getuigen van beschadigen auto
PARREGA – De politie zoekt getuigen van een incident op de Sudergoawei (N359) onder Parrega. Dinsdagmiddag 16 maart omstreeks 15.55 uur viel van een bestelauto een grote glasplaat. De nog onbekende bestuurder van de bestelauto kwam uit de richting Workum en reed in de richting van Bolsward. Uit tegenovergestelde richting reed een bestuurster van een personenauto (leeftijd en woonplaats onbekend). Door het vallende glas werd deze personenauto aanzienlijk beschadigd. De bestuurder van de bestelauto heeft vermoedelijk van het geheel niets gemerkt en is doorgereden. Verdere gegevens van de bestelauto zijn ook niet bekend geworden. De politie komt graag in contact met de bestuurder van bestelauto of met getuigen. U kunt contact opnemen met de politie via 0900 – 8844.

Gestolen auto terug gevonden
JOURE – De politie heeft donderdagochtend op de Brugstraat een gestolen auto terug gevonden. In de nacht van woensdag op donderdag werd er in een woning aan de Auke Baas ingebroken. Uit de woning werden de autosleutels weggenomen. Vervolgens werd de auto, die voor de woning stond, gestolen. Donderdagochtend vroeg kregen surveillerende agenten een melding dat er op het parkeerterrein van een verzorgingstehuis aan de Brugstraat een auto met draaiende motor stond. De bestuurder van de auto was niet meer aanwezig. Al snel bleek dat de auto van diefstal afkomstig was. De auto werd dan ook voor sporenonderzoek in beslag genomen. De 42-jarige eigenaar uit Joure deed aangifte.

Fietser gewond na aanrijding
DRACHTEN – De politie heeft donderdagochtend op de Stationsstraat een aanrijding tussen twee fietsers afgehandeld, waarbij een 64-jarige inwoner van Joure gewond raakte. De Jouster zat op een racefiets en haalde een vrouw op haar fiets in. De man was in de veronderstelling dat de vrouw rechtdoor zou fietsen. Dit was echter niet het geval en de twee kwamen met elkaar in botsing. De 64-jarige man kwam ten val en liep daarbij letsel op aan zijn schouder. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De fietsster en het kindje dat achterop zat, kregen het advies van het ambulancepersoneel om even langs de huisarts te gaan.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
Oudwoude – De politie heeft donderdagochtend op de Lauwersseewei nabij Oudwoude het rijbewijs van een 57-jarige automobiliste uit Dokkum. De vrouw passeerde een snelheidcontrole met 141 kilometer per uur. Op deze weg is een snelheid van 80 kilometer per uur toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de vrouw ingevorderd. Tevens werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt.

Hennepkwekerij ontmanteld in woning
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagochtend in een woning aan de Taniaburg een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor na een anonieme tip. In de woning werden 87 hennepplanten aangetroffen. De planten en de apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De 57-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht haar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht de man het bureau weer verlaten.

Onderzoek naar winkeldiefstal
DOKKUM – De politie onderzoekt de diefstal uit een winkel aan de Waagstraat. Donderdagmiddag verlieten twee mannen de winkel, waarna het alarm afging. Het personeel ontdekte vervolgens dat er parfum was gestolen. De politie werd gewaarschuwd en er werd een goed signalement doorgegeven. Ook besloot de Meldkamer Fryslân een Burgernetactie te starten. Dit omdat de winkeldieven mogelijk door de gemeente Dantumadiel zouden rijden. Er werd aan 111 deelnemers van Burgernet gevraagd om mee uit te kijken naar de winkeldieven. Ondertussen was de politie van Dokkum ook begonnen met een zoektocht. Elders in de stad werd een auto aangetroffen met daarin drie mannen uit Litouwen. De drie werden aangehouden en de auto werd in beslag genomen. De diefstal in de winkel was vastgelegd door een bewakingscamera. Na het bekijken van de beelden bleek al snel dat de drie aangehouden mannen niks met de diefstal te maken hadden. Ook werden er geen gestolen goederen gevonden in de in beslag genomen auto. De drie mochten vervolgens het bureau weer verlaten en ook de in beslag genomen auto kregen ze terug. Een 35-jarige inwoonster van Oentsjerk deed namens het gedupeerde winkelbedrijf aangifte. De politie stelt een nader onderzoek in.

Oplichter aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond in een winkel aan het Ruiterskwartier een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van oplichting. De man had geprobeerd om om bij de kassa enkele artikelen te retourneren om ze geld terug te krijgen. Het personeel vertrouwde het betalingsbewijs niet. Ze hadden het vermoeden dat het was vervalst. De politie werd gewaarschuwd en de Leeuwarder werd aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De geretourneerde artikelen werden in beslag genomen.

Winkeldief aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond in de tunnel onder het NS-station een 25-jarige inwoner van Rotterdam aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man had enkele goederen uit een winkel op het station weggenomen, zonder daarvoor te betalen. De Rotterdammer verliet vervolgens de winkel. Eén van de personeelsleden ontdekte de diefstal en ging achter de man aan. In de stationstunnel kwam de winkeldief ten val. Hij viel precies voor de voeten van een passerende agent. De 25-jarige werd direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt, waarna hij het bureau weer mocht verlaten.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Kinkhoornstraat. Donderdag kwam men de woning binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden een tv, een laptop, een spelcomputer en een telefoon weggenomen. De technische recherche stelt een nader sporen onderzoek in. De bewoner moet nog aangifte doen.

Man gewond na bedrijfsongeval
BLESSUM – De politie heeft donderdagavond het personeel van de ambulance geassisteerd bij een ongeval op het terrein van een boerderij aan de Buorren. Een 23-jarige inwoner van Jistrum bestuurde een shovel en reed de stal in. Vermoedelijk nam hij daarbij de bocht iets te scherp waardoor de shovel kantelde. De bestuurder viel uit de shovel en kwam met zijn voet klem te zitten. Het slachtofferde alarmeerde met zijn mobiele telefoon familieleden. Die daarop weer de hulpdiensten belden. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Man gewond na val door ruit
HARLINGEN – De politie heeft donderdagavond hulp verleend aan een 43-jarige inwoner van Harlingen. De man was in zijn woning aan de Ropens uitgegleden en vervolgens door de ruit van de voordeur gevallen. Hij liep daarbij meerdere verwondingen op. Toen de agenten arriveerden had het slachtoffer al veel bloed verloren. De agenten verleenden eerste hulp. Dit werd overgenomen door het ambulancepersoneel. Het slachtoffer werd gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Jongen aangehouden na vernieling
SURHUISTERVEEN – De politie heeft donderdagavond op de Nije Jirden een 20-jarige inwoner van Drogeham aangehouden op verdenking van vernieling. De man was aangereden door een 20-jarige automobilist uit Jistrum. De man uit Drogeham liep daarbij geen letsel op. Wel werd hij kwaad en schopte een deuk in de auto van de Jistrumer. In Surhuisterveen was op dat moment kermis en meerdere agenten hielden er toezicht. De verdachte kon dan ook snel worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens het toezicht tijdens de kermis verder nog vier bekeuringen uitgeschreven. Eén voor het drinken van alcohol op straat. Een bromfietser kreeg twee bekeuringen, één voor het rijden zonder helm en één voor het rijden zonder verlichting. Tenslotte kreeg een automobilist nog een bekeuring voor het onnodig maken van geluid. De bestuurder wilde kennelijk indruk maken op enkele fietser en meende daarbij hard te moeten slippen. Naast een bekeuring werd er ook een mededeling 130 opgemaakt. Deze mededeling is bestemd voor het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen en zij zullen een onderzoek instellen of de man geschikt is om een auto te besturen.

Inbreker aangehouden
TJERKGAAST – De politie heeft donderdagavond een 35-jarige inwoner van Almere aangehouden op verdenking van een inbraak. Via 1-1-2 kwam er bij de Meldkamer Fryslân een telefoontje binnen dat er in een woning aan de Strjitwei een inbreker was overlopen. De melder kon een goede beschrijving van de inbreker geven. Daarnaast gaf de melder het type auto en het bijbehorende kenteken door. Direct werden er meerdere politie-eenheden door de Meldkamer naar de uitvalswegen in het zuidwesten van de provincie gestuurd. Ook werd de politie in Flevoland geïnformeerd over de vluchtende inbreker. Later die avond kwam het bericht dat de politie in Flevoland de auto een stopteken had gegeven en de 35-jarige bestuurder werd aangehouden. De verdachte werd overgedragen aan de Friese politie. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden na brandstichting
FRANEKER – De politie heeft in de nacht van de donderdag op vrijdag een 34-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van brandstichting. Eerder die nacht was er brand uitgebroken in een geparkeerde auto aan de Schoener. Na onderzoek en een gesprek met de eigenaresse van de auto kwamen de agenten er achter dat de brand was aangestoken. Diezelfde nacht kon de 34-jarige verdachte worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De auto ging door de brand geheel verloren. De aanleiding van de brandstichting ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.

Snelheidscontrole
OPSTERLAND – De politie heeft donderdag op drie locaties in de gemeente Opsterland op snelheid gecontroleerd. Van 08.30 uur tot 11.15 uur werd er met de radar gecontroleerd op de Domela Nieuwenhuisweg in Nij Beets. Hier passeerden 396 voertuigen de controle, waarvan er 73 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 114 kilometer per uur. Van 11:30 uur tot 14:15 uur werd er in de bebouwde kom van Nij Beets aan de Domela Nieuwenhuisweg gecontroleerd. Hier passeerden 423 auto’s, waarvan er 49 te snel reden. Hier geldt een snelheid van 50 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Tolhekbuurt onder Nij Beets. Hier passeerden 1381 voertuigen de controle, waarvan er 123 te snel reden. Op deze weg is een snelheid van 50 kilometer per uur toegestaan.

Fietsendief en heler aangehouden
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 30 en 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van fietsendiefstal en heling. Via een melding gingen agenten naar het Ruiterskwartier waar de 31-jarige man, een bekende van de politie, een fiets zou hebben verkocht aan een de 30-jarige man. Omdat de agenten dit niet vertrouwden ging men op zoek naar de man met de fiets die in de richting van de Huizumerbrug reed. Daar kon de man staande worden gehouden. De agenten zagen dat het slot van fiets onklaar was gemaakt. Vervolgens werden de beide mannen aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Daar verklaarde de 31-jarige verdachte de fiets gestolen te hebben en deze aan de 30-jarige heler voor het bedrag van 2,50 euro te hebben verkocht. Tegen beide mannen werd proces-verbaal opgemaakt.

Vijf personen gewond bij aanrijding
BLIJE- De politie heeft donderdagavond op de Ljouwerterdyk een aanrijding afgehandeld waarbij een 21-jarige inwoner van Foudgum, een 20-jarige inwoner van Ferwert, een 19-jarige inwoner en een 16-jarige inwoonster van Hallum en een 17-jarige inwoonster van Leeuwarden gewond raakten. De 20-jarige automobilist uit Ferwert sorteerde op de kruising van de Ljouwerterdyk de Witteweg voor om de Witteweg in te rijden. Toen de bestuurder wilde afslaan werd hij ingehaald door de 21-jarige automobilist uit Foudgum waardoor de auto van de Ferwerter volop in de linker flank werd geraakt. Alle gewonden werden met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Er was geen alcohol in het spel.

112Fryslan