Fryslân, 19-06-2009 • Politieberichten van donderdag 18 juni 07:00 tot vrijdag 19 juni 2009 07:00

Leeuwarden: twee mannen aangehouden voor inbraak
De politie heeft maandagmiddag op het Hoeksterend een 19- en een 21-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van inbraak in een garagebox. In de nacht van dinsdag 9 juni op woensdag 10 juni kreeg de politie de melding dat er een inbraak was gepleegd in een garagebox aan de Vijverstraat. Hierbij waren onder andere diverse gereedschappen weggenomen. De inbraak was met camerabeelden vastgelegd. De politie kreeg maandag de melding dat de 58-jarige aangever uit Leeuwarden twee mannen zag staan die hij herkende van de camerabeelden. Agenten hebben hierop deze mannen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Beide mannen bekenden de diefstal te hebben gepleegd. In hun woning trof de politie de gestolen goederen aan. Tegen de Leeuwarders is proces-verbaal opgemaakt.

Harlingen: diefstal koper uit kerk
De politie onderzoekt een inbraak in het bijgebouw van een kerk aan de Barend Visserstraat. Uit het gebouw werd in de nacht van dinsdag op woensdag een buitenkraan met de koperen leiding tot aan het toilet gedemonteerd en weggenomen. Daarnaast nam men nog diverse antieke koperen voorwerpen mee. Men kwam het gebouw binnen door een deur te forceren. Een 63-jarige inwoner van Harlingen deed aangifte.

Jubbega: aantreffen hennepkwekerij in veld
De politie heeft donderdagmorgen ca. 150 hennepplanten laten vernietigen. De planten waren aangetroffen in een veld in de Tjongervallei. Door een melding kwam de politie de planten op het spoor.

Grou: inbreker overlopen
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Suderkade, waarbij de dader door de 39-jarige bewoner werd overlopen. Deze hoorde vrijdag omstreeks 02:20 gestommel op de benedenverdieping. Toen de bewoner via de trap naar beneden riep, zag hij uit een raam aan de achterzijde iemand via de tuin wegrennen. Omdat de man vervolgens een bootje zag wegvaren heeft de politie nog met verschillende eenheden een zoekactie ingesteld. Deze leverde bleef helaas zonder resultaat.

Heerenveen: bouwkeet uitgebrand
De politie stelt een onderzoek in naar een brand in een bouwkeet aan de Pim Mulierlaan. Vrijdag omstreeks 04.50 uur werd door een omwonende gemeld dat de bouwkeet in brand stond. De brandweer kon voorkomen dat de brand oversloeg naar een pand waar de keet tegen aan stond. Niet voorkomen kon worden dat de keet geheel uitbrandde. De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen, zij kunnen via 0900 8844 contact opnemen.

Surhuisterveen: aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag hulp verleend bij een aanrijding op De Kolk. Een 7-jarig fietsertje was daar plotseling de weg overgestoken, waarna hij in botsing kwam met een 18-jarige scooterbestuurster uit dezelfde woonplaats. Het jongetje werd ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld aan diverse schaafplekken.

Joure: diefstal
De politie onderzoekt een diefstal uit een winkel aan de E.A. Borgerstraat. Donderdagmiddag rond 17:30 kwamen daar een man en een vrouw de winkel binnen. Op het moment dat ze bij de kassa een artikel wilden afrekenen deed de vrouw een greep in de kassa. Een medewerkster van de winkel pakte het geld dat de vrouw uit de kassa haalde weer terug, waarna afgerekend werd en de man en vrouw de winkel weer verlieten. Naderhand bleek er toch een bedrag van ruim 100 euro uit de kassa te zijn verdwenen. Van de daders is het volgende signalement bekend:

De man:
[ul][li]Spaans uitziend type, getinte huid[/li]
[li]Zwart haar en zwarte snor[/li]
[li]Zwarte kleding, lange jas[/li]
[li]Keurig uitziend, netjes gekleed[/li][/ul]

[ul][li]De vrouw:[/li]
[li]Spaans uitziend type, getinte huid[/li]
[li]Zwart lang haar gedragen in een paardenstaart[/li]
[li]Zwarte kleding[/li]
[li]Keurig uitziend, netjes gekleed[/li][/ul]

Burgum: motorrijder ten val
De politie heeft donderdagavond geassisteerd bij een ongeval op de Kuperstrjitte. Een 41-jarige motorrijder uit Garyp was daar ten val gekomen toen hij moest uitwijken voor een 68-jarige fietsster uit Burgum. Deze fietsster reed voor hem en begon opeens te slingeren. De motorrijder werd ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld.

Leeuwarden: aanhoudingen na overval
De politie heeft donderdagavond een 24-jarige Leeuwarder en een 19-jarige inwoonster van Burgum aangehouden. Ze worden er van verdacht die avond de 51-jarige eigenaar van een horecagelegenheid aan het Piet Kramerplein te hebben overvallen. Deze was omstreeks 23:15 bezig zijn zaak af te sluiten toen een man de zaak binnenkwam met een doek om zijn gelaat. Deze man bedreigde de eigenaar en eiste geld. De eigenaar liep daarop naar buiten naar zijn auto waarin hij de dagopbrengst had gelegd. De eigenaar kwam daarbij ten val, waarop hij een harde knal hoorde. Nadat de eigenaarj weer was opgestaan overhandigde hij het geld, enkele honderden euro’s, aan de overvaller. De overvaller rende daarna weg. De door de eigenaar gewaarschuwde politie stelde onmiddellijk een onderzoek in. De verdachte en een in zijn gezelschap verkerende vrouw, werden kort daarna op grond van het opgegeven signalement op de Willem Sprengerstraat aangehouden. Zij werden naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. De eigenaar bleek bij onderzoek door ambulancepersoneel lichte verwondingen te hebben, die waarschijnlijk door een vuurwapen zijn veroorzaakt. Hij kon daarvoor ter plaatse worden behandeld. De politie heeft na de melding een Burgernetactie opgestart. Daarbij werden ca. 2000 deelnemers bereikt.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan