Politieberichten van donderdag 18 februari 07.00 uur tot vrijdag 19 februari 07.00 uur.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan het Jelsumerbinnenpad. Donderdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden twee laptops en een mobiele telefoon weggenomen. De 24-jarige bewoonster deed aangifte.

Tytsjerksteradiel: verkeerscontrole
De politie heeft donderdagmiddag op de diverse plaatsen in de gemeente Tytsjerksteradiel het verkeer gecontroleerd. De controle richtte zich voornamelijk op bromfietsers. Van de zes gecontroleerde brommers bleek er één een gladde band te hebben. Deze bromfietser kreeg dan ook een bekeuring. Daarnaast werden nog vier automobilisten bekeurd, twee voor het niet dragen van de autogordel, één voor het niet handsfree bellen en één voor het rijden in een onverzekerde auto.

Lemmer: auto gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een grijze Mercedes-Benz met kenteken 06-TZ-RZ. De auto werd donderdagmiddag vanaf een terrein van een bedrijf aan de Industrieweg weggenomen. De 55-jarige eigenaar uit Lemmer had zijn auto naast een tractor geparkeerd. Hij wilde met behulp van startkabels de tractor starten. Hij verliet zijn auto en liep naar de tractor. Toen de 55-jarige man in de tractor zat, zag hij dat er iemand met zijn auto vandoor ging. Direct werd de politie via 1-1-2 gewaarschuwd. Meerdere agenten, ook in de Noordoostpolder, keken uit naar het voertuig. De gestolen auto werd echter niet meer aangetroffen. De eigenaar deed aangifte.

Franeker/Lemmer: auto’s in beslag genomen
De politie heeft donderdag aan het einde van de middag twee auto’s in beslag genomen. Beide bestuurders hadden een ontzegging van de rijbevoegdheid. Omdat de twee al eerder waren betrapt, werd besloten om beide auto’s in beslag te nemen.

Op de Tzummerweg in Franeker zagen surveillerende agenten een auto voorbij komen. De bestuurder droeg geen gordel en daarom kreeg hij een stopteken. Na controle bleek dat 26-jarige automobilist uit Peins reed tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid. Eerder deze maand was hij hier ook al op betrapt. De agenten besloten, na overleg met de officier van justitie, om de auto van de 26-jarige man in beslag te nemen. Tevens werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Ook kreeg hij nog een bekeuring voor het niet dragen van de autogordel. Diezelfde middag werd in Lemmer de auto van een 31-jarige automobilist uit Sint Nicolaasga in beslag genomen. Ook hij had een ontzegging van de rijbevoegdheid. Gezien de recidive besloten de agenten om ook deze auto in beslag te nemen. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft donderdagavond in een woning aan de Aggemastate een hennepkwekerij aangetroffen. Dankzij anonieme meldingen kwamen de agenten de hennepkwekerij op het spoor. Eenmaal binnen troffen de agenten 749 lege potten aan. Naast de potten lagen de zakken met daarin de net geknipte henneptoppen. In de woning werden geen personen aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat de elektriciteit illegaal werd afgetapt. Naast de henneptoppen werd alle apparatuur in beslag genomen en vernietigd. De hennepkwekers hadden de woning zwaar beschadigd, het huis moet dan ook opnieuw worden gerenoveerd. Ook in dit geval was er sprake van een zeer (brand) gevaarlijke situatie. De politie vraagt u dan ook met klem om bij het vermoeden van de aanwezigheid van een hennepkwekerij dit te melden via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De melder blijft in dit laatste geval onbekend.

Leeuwarden: burgernetactie na vermissing vrouw
De politie heeft donderdagavond samen met 3635 deelnemers aan Burgernet uitgekeken naar een vrouw vermiste. De 45-jarige vrouw uit Leeuwarden had eerder die middag in overspannen toestand hard woning verlaten. Toen ze ’s avond nog niet was teruggekeerd, werd besloten om een Burgernetactie te starten. De politie keek samen met 3635 deelnemers uit naar de vrouw. Ze werd echter niet aangetroffen. Door een technische storing in het Burgernetsysteem kon de actie niet eerder dan vanochtend worden afgesloten. De storing is inmiddels weer verholpen.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van straatroof
De politie zoekt getuigen van een straatroof die donderdagavond om 23.40 uur plaatsvond op de Ruyterweg. Het slachttoffer, een 16-jarige inwoonster van Goutum, stond te telefoneren toen zij plotseling door twee nog onbekende mannen werd gepakt en op straat werd gegooid. Vervolgens namens de mannen haar zwarte stoffen schoudertas van het merk Dolcis mee met daarin een geldbedrag en diverse pasjes. De twee renden vervolgens weg in de richting van de Noordvlietstraat. Het slachtoffer rende gillend achter de mannen aan om zodoende aandacht te trekken. In de Willem Lorestraat verloor zij het duo uit het oog. De vrouw deed aangifte en krijgt ondersteuning van bureau Slachtofferhulp. De politie wil graag in contact komen met getuigen. Zij kunnen met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Leeuwarden: drie verdachten aangehouden na graffiti spuiten
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op rangeerterrein bij het NS-station een 24-jarige inwoner van Rypstjerk, een 25-jarige inwoner van Hamburg en een 29-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van vernieling. Een toezichthouder had een aantal mannen zien lopen over het rangeerterrein. Hij had vermoeden dat de mannen graffiti gingen spuiten en daarom via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Meerdere agenten gingen naar het station. Na een zoektocht werden de drie verdachten aangehouden. Op de schoenen van de mannen was nog verse verf aanwezig. Op één van de treinstellen was een ‘tag’ aangebracht, ook deze verf was nog nat. In de omgeving van de trein werden spuitbussen aangetroffen. De drie verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een 49-jarige inwoner van Noardburgum deed aangifte.

Earnewâld: man aangehouden voor dronkenschap
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Kruspaed een 41-jarige inwoner van De Tike aangehouden. De man gedroeg zich vervelend in een horecagelegenheid. Hij had daar ruzie gemaakt met een man en daarom werd de politie gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden besloten zij de man uit de horecagelegen te halen. Eenmaal buiten ging de ruzie door en reageerde de man zijn frustraties af op de agenten. Meerdere malen werd aan de man gevraagd om te vertrekken. Ondanks de verzoeken van de agenten vertrok de man niet. Hij werd dan ook aangehouden voor openbare dronkenschap en verstoring van de openbare orde. Vervolgens verzette de man zich hevig tegen zijn aanhouding. Daarnaast meende hij de agenten nog te moeten beledigen. De 41-jarige werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

112Fryslan

})