Politieberichten van vrijdag 19 augustus

Politie zoekt getuigen brand camper

DRACHTEN- De politie is op zoek naar getuigen van een brand die in de nacht van woensdag op donderdag woedde bij een woning aan de Bloemkamp. Daar werd vermoedelijk brand gesticht in een papiercontainer die achter een camper stond, waarna deze ook in brand vloog. In de camper zaten twee gasflessen waarvan er één tijdens de brand explodeerde. Vervolgens vatte het dak van de naastgelegen woning vlam. De bewoners van deze woning en van de naastgelegen woningen werden door de politie gewaarschuwd en uit hun woning gehaald.

De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze brand. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

U kunt ook contact opnemen met de rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). U kunt uw verhaal dan anoniem vertellen aan rechercheurs van de Friese politie. De medewerkers van de CIE zijn te bereiken via 0592-452555. Als u de brandstichters op heterdaad betrapt bel dan direct met 1-1-2. Geef een goed signalement en de vluchtrichting door. De politie kan snel in actie komen om de daders aan te houden.

Proces-verbaal voor overtreding gebiedsverbod

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagavond een 28-jarige inwoner van Leeuwarden bekeurd op verdenking van overtreden van een gebiedsverbod. Agenten zagen de man in de Schrans lopen toen hij de spoorwegovergang overstak en in de richting van het centrum liep. De verdachte werd aangehouden kreeg opnieuw proces-verbaal. Daarnaast kan de man een verlenging van het verbod verwachten. Een gebiedsverbod kan men krijgen wanneer iemand binnen een jaar twee keer overlast veroorzaakt in het uitgaanscentrum in de binnenstad. Het gaat dan om het zogenoemde uitgaanscentrum plus (inclusief de looproute naar het NS Station. Iemand met een gebiedsgebod mag gedurende een bepaalde tijd (van 6 tot 12 maximaal 12 weken) niet meer in dit gebied mag komen.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

LEEUWARDEN-LEMMER- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs van een 25-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd. Agenten zagen de man met hoge snelheid over het Drachtsterplein rijden, waarna zij besloten de auto te volgen. Op de Waldwei werd een snelheid gemeten van 140 kilometer per uur gemeten, daar waar 100 kilometer is toegestaan. Vervolgens nam de bestuurder op de Drachtsterweg de afslag naar de Waldwei (N31) om vervolgens in de richting de Werpsterhoek te rijden. Op de Waldwei werd een snelheid gemeten van 190 kilometer per uur. Hier is 100 kilometer per uur toegestaan. Via de A32 reed de bestuurder richting in de van de A7 in de richting van Lemmer. Hier werden snelheden bereikt van 200 kilometer per uur. De politie kon de bestuurder op de A7 ter hoogte van Lemmer een stopteken geven waaraan hij voldeed. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast moest hij zijn rijbewijs inleveren.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs van een 31-jarige automobiliste uit Drachten ingevorderd. Agenten zagen de vrouw over de Boeg rijden en besloten haar te controleren. Toen zij de bestuurster aanspraken bleek zij alcohol te hebben gedronken. De vrouw werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar zij 615 ug/l blies. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt en kreeg een rijverbod van 7 uur.

Ramen vernield van school

OOSTERWOLDE- De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van een raam van een school aan de Buttingasingel. Het raam werd donderdagavond rond 21.30 uur met een ijzeren stang vernield. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Twee mannen aangehouden voor diefstal fiets

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagavond rond 22.30 uur twee 27-jarige inwoners van Leeuwarden aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Een getuige zag in de Saskiastraat beide verdachten met een afgesloten fiets lopen. De agenten stelden vervolgens een onderzoek in en troffen de verdachten en de fiets in de Vredeman de Vriesstraat aan. Beide mannen werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau.

Sieraden weg na babbeltruc

HAULERWIJK- De politie onderzoekt een diefstal van sieraden die plaatsvond in een woning aan de Veenbaas. Daar werd bij een bejaard echtpaar aangebeld door een onbekende vrouw in de leeftijd van 25 to 32 jaar aangebeld. Toen de 83-jarige inwoonster de deur opende vertelde de vrouw dat zij een nieuwe buurvrouw was en last had van lekkage en liep zo de woning in naar een berging. Daar hield de vrouw, die gebrekkig Nederlands sprak, het echtpaar aan de praat. Toen de vrouw na ongeveer 5 minuten de woning opeens weer verliet, zag het echtpaar een andere vrouw achter uit de woning komen. Vanaf dat moment worden er sieraden vermist. Het echtpaar deed aangifte.

Signalement verdachten:

*Leeftijd tussen de 25 en 25 jaar
*Donkerblond haar
*Lengte 165 m.
*Beide verdachten droegen donker gekleurde kleding
*1 van de verdachte droeg een donkergekleurde schoudertas
De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Fietser ernstig gewond na aanrijding

WEST-TERSCHELLING- De heeft donderdagvond op de Burgemeester van Heusdenweg een aanrijding met letsel afgehandeld waarbij een 17-jarige inwoner van Odoorn gewond raakte. De man fietste samen met vrienden in de richting van West-Terschelling toen zij met hoge snelheid van de duin afreden. Toen het slachtoffer de kruising van de Dennenweg/Burgemeester Reedekerstraat naderde en moest afremmen, raakte hij de macht over zijn stuur kwijt en botste tegen een naast hem rijdende auto met caravan aan. Vervolgens kwam het slachtoffer ten val. De man liep letsel op aan beide armen en werd per ambulance overgebracht naar de dokterspost. Na behandeling kon hij naar de camping terugkeren. De caravan raakte door de aanrijding aan de voorzijde beschadigd.

Weg afgezet na autobrand

BOORNZWAAG- De politie heeft donderdagavond de A7 af moeten zetten in verband met een autobrand. Rond 18.20 uur kregen politie en brandweer melding van een autobrand en gingen direct ter plaatse. Door de brand was er veel rookontwikkeling. Aangezien in de auto een gastank aanwezig was, besloten de agenten de weg tijdelijk af te zetten. De inmiddels gewaarschuwde brandweer had de brand binnen 10 minuten onder controle, waarna de weg weer voor het verkeer kon worden opengesteld.

Vrouw gewond bij eenzijdige aanrijding

REDUZUM- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een eenzijdige aanrijding op de Overijsselsestraat afgehandeld. Daarbij raakten een 29-jarige inwoonster van Raerd ernstig gewond en een bestuurder van een bromscooter, een 30-jarige inwoner van Soest, gewond. De oorzaak van de aanrijding is dat de bestuurder waarschijnlijk de flauwe bocht van de Hegedijk en de Overijsseldsestraatweg te laat heeft opgemerkt waarna de bromscooter met daarop beide personen rechtdoor en in een naast gelegen sloot reed. Beide slachtoffers kwamen vervolgens in een weiland terecht. Het gewonde stel werd opgemerkt door vijf inwoners van Friens die onderweg naar huis waren en direct via 1-1-2 de ambulance en politie waarschuwden. De beide slachtoffer werd onderkoeld per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis overgebracht. Het vrouwelijke slachtoffer werd vervolgens met hersenletsel overgebracht naar het UMCG. Na behandeling mocht de bestuurder het ziekenhuis verlaten en werd meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse omdat de man alcohol had gedronken. Daar blies hij 485 ug/l. De bestuurder werd vervolgens aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Proces-verbaal voor belediging

SNEEK- De politie heeft tegen een 55-jarige inwoner van Sneek proces-verbaal opgemaakt voor belediging. De agenten wilden op de Groenedijk de auto waarin de man reed controleren. Nadat de bestuurder de auto had stilgezet, stapte deze uit en liep al beledigend naar de agenten toe. De verdachte werd vervolgens aangehouden en overgebracht en naar het politiebureau overgebracht. Daar werd proces-verbaal tegen de bestuurder opgemaakt.

Vrouw aangehouden voor vernieling

HEERENVEEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 38-jarige inwoonster van Heerenveen aangehouden op verdenking van vernieling. Naar aanleiding van een melding van vernieling van een ruit van een woning aan de van Dekemalaan stelden de agenten een onderzoek in. In de omgeving troffen zij de vrouw aan die aan het doorgeven signalement voldeed. De vrouw werd overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werd ingesloten. De eigenaar deed aangifte. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt.

Verkeerscontroles op klachtlocaties

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdag de hele dag op diverse locaties controles uitgevoerd op de zogenaamde klachtlocaties binnen de bebouwde kom van Leeuwarden.

Op de Julianalaan in de buurt van de Antillenflat werden 1725 voertuigen via de radar gecontroleerd Hier werden 150 overtredingen geconstateerd waarvan en de snelste bestuurder 75 kilometer per uur reed daar waar 50 kilometer per uur is toegestaan.

In de Goudenregenstraat werden ‘s middags 642 voertuigen op snelheid gecontroleerd. Hier reden 46 bestuurders te snel. De snelste bestuurder reed 80 kilometer per uur op een 50-kilometer weg. In de Willem Lodewijkstraat werden donderdagmiddag -en avond passeerden 1054 voertuigen de radarbundel. Hier werden 161 overtredingen geconstateerd, waarvan de snelste bestuurder 80 kilometer per uur reed, daar waar 50 kilometer per uur is toegestaan.

Lingerie en geld buit bij inbraak

KOLLUM- De politie stelt een onderzoek naar een inbraak in een kledingzaak aan de Voorstraat die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond. De dader(s) kwam(en) het bedrijf binnen door een raam te forceren. Uit het bedrijf werd (duurdere) lingerie en geld weggenomen. De eigenaar, een 49-jarige inwoner van Kollum deed aangifte.

Vis en visschotels gestolen bij inbraak

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een viswinkel aan de Schrans die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond. De dader(s) verschafte(n) zich toegang tot de winkel door aan de achterzijde een deur te forceren. Uit de winkel werden visschotels en diverse soorten vis weggenomen. Daarnaast werden diverse frisdranken die samen met de visschotels voor een bestelling klaar stonden weggenomen. De bedrijfsleide, een 48-jarige inwoner van Kollumerzwaag deed aangifte.

112Fryslan