Fryslân, 18-09-2009 • Politieberichten van donderdag 17 september 07.00 uur tot vrijdag 18 september 07.00 uur.

Drachten: politie zoekt getuigen van zware mishandeling
De politie zoekt getuigen van de zware mishandeling die op woensdagavond op de Schwarzenberghlaan plaatsvond. Hierbij reed een automobilist in op een man die hierbij letsel aan het hoofd en arm opliep. De politie is op zoek naar een man die ten tijde van deze aanrijding zijn hond uitliet. Hij is mogelijk getuige en kan de politie wellicht meer vertellen over de toedracht. Ook andere getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Rinsumageest: politie vordert rijbewijs in na snelheidsovertreding
De politie heeft woensdagmiddag op de Klaarkampsterweg het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige automobilist uit Kollumerzwaag. De bestuurder passeerde een controle met een lasergun met een snelheid van 116 kilometer per uur waar 60 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Wirdum: politie onderzoekt de diefstal van een speedboot
De politie onderzoekt de diefstal van een speedboot (merk onbekend) voorzien van een buitenboordmotor van het merk Volvo, type Penta. De boot werd vermoedelijk tussen woensdag 9 september en woensdag 16 september vanaf De Swette ter hoogte van het Swettepaad weggenomen. De 42-jarige eigenaar uit Wirdum deed aangifte.

Oosterwolde: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft vrijdagochtend op de Nanningaweg het rijbewijs ingevorderd van een 69-jarige automobilist uit Oosterwolde. Surveillerende agenten gaven de bestuurder voor een reguliere controle een stopteken. In eerste instantie voldeed hij hier niet aan. Op het moment dat de agenten met hun surveillancevoertuig voor de man reden stopte hij. Vanwege het vermoeden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Daar blies hij 855 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uren. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie controleert bij wegwerkzaamheden
De politie heeft donderdagochtend op de Aldlansdyk ter hoogte van de wegwerkzaamheden gecontroleerd op snelheid. Tijdens deze controle met een lasergun werd negen keer proces-verbaal opgemaakt vanwege het overschrijden van de maximum snelheid. De hoogst gemeten snelheid was 74 kilometer per uur waar 30 kilometer per uur is toegestaan.

Harlingen: politie onderzoekt diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een grijze personenauto van het merk Toyota, type Avensis met het kenteken 35-SB-GJ. Het is onbekend wanneer de auto is weggenomen. De auto stond geparkeerd in een stalling waar men vermoedelijk is binnen gekomen door het forceren van een ruit. Een 40-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: stier los gebroken
De politie heeft donderdagmiddag op de Marnixstraat een dolle stier moeten afschieten. Agenten kregen de melding dat op de Pieter Sipmawei een stier zou lopen die mensen aanviel. Toen de agenten ter plaatse kwamen, liep de stier inmiddels aan de westkant. Na diverse pogingen om de stier onder controle te krijgen werd het beest in de Marnixstraat afgemaakt. Bij de actie raakte een politiefiets zwaar beschadigd.

Drachten: politie houdt fietsendief aan
De politie heeft donderdagmiddag een 22-jarige inwoner van Drachten op de Markt aangehouden op verdenking van de diefstal van een fiets. Agenten zagen de man op een damesfiets voorbij rijden en zagen dat het slot van de fiets was verwijderd. De man kon geen goed verhaal bedenken over de herkomst van de fiets. Hij werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau waarna tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt. De fiets werd in beslaggenomen.

Harlingen: diefstal van kentekenplaten
De politie onderzoekt de diefstal van kentekenplaten die donderdagavond plaatsvond op de Achlumerdijk. Het betreft het kenteken 54-NG-PV welke toebehoort aan een zwarte personenauto van het merk Peugeot, type 206. Een 52-jarige inwoonster van Sexbierum deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt fietsendief aan
De politie heeft vrijdagmorgen een 48-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het plegen van een diefstal van een fiets. Camerabeveiliging zag dat de verdachte een fiets stal op het Zaailand waarna de politie een onderzoek instelde. Even later zag men de man op de gestolen fiets op het Zaailand rijden waarna hij werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De fiets werd in beslaggenomen.

Leeuwarden: man aangehouden voor belediging
De politie heeft vrijdagmorgen een 24-jarige inwoner van Leeuwarden op het Zaailand aangehouden op verdenking van belediging van een politieagent. In de Oude Doelesteeg werd de verdachte uit een horecabedrijf verwijderd omdat hij zich daar vervelend gedroeg. Op het moment dat de agenten de man aanspraken, bleek hij onder invloed van alcohol te zijn. Toen de agenten hem bevalen de Oude Doelesteeg te verlaten, weigerde hij dit en begon hij de politiemensen uit te schelden. Toen de agenten hem wilden aanhouden, probeerde hij zich hieraan te onttrekken. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten.

Kortehemmen: diefstal van een bestelbus
De politie onderzoekt de diefstal van een bestelbus van het merk Ford Transit voorzien van het kenteken VN-FB-34. De diefstal vond plaats tussen vrijdag 11 en donderdag 17 september bij een bedrijf aan de Boerestreek. De eigenaar zag dat de auto was weggenomen en dat het toegangshek was vernield. De eigenaar (leeftijd en woonplaats onbekend) deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor drugsdealen
De politie heeft donderdagmiddag op de Emmakade een 59-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het handelen in harddrugs. Surveillerende agenten zagen dat de voor hun bekende Leeuwarder vermoedelijk drugs verkocht aan twee andere mannen. Hierop werd de man aangehouden. Bij de fouillering bleek dat hij een aantal bolletjes vermoedelijk cocaïne en heroïne bij zich had. De 59-jarige is overgebracht naar het politiebureau en kon deze na verhoor weer verlaten. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Harlingen: politie houdt man aan voor belediging en mishandeling
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Waddenpromenade een 21-jarige man uit Harlingen aangehouden op verdenking van belediging en mishandeling. Surveillerende agenten hoorden dat de voorbij fietsende man beledigende woorden naar hen riep terwijl zij op de Voorstraat stonden. Hierop zetten de agenten de achtervolging in en troffen de man in een café aan. De Harlinger werd medegedeeld dat hij was aangehouden en werd verzocht om mee naar buiten te lopen. Eenmaal buiten verzette hij zich hevig, waarbij één van de agenten in het gezicht werd geslagen en in zijn arm werd gebeten. Na enige tijd lukte het om de verdachte in de surveillanceauto te krijgen. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan

})