Vrijdag 18 november

Politieberichten van vrijdag 18 november

Inbraak woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan De Hooidollen. Woensdag werd van de woning een deur geforceerd, waarna een hoeveelheid sieraden met nog onbekende waarde werd weggenomen. Een 54-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Inbraak sportkantine

STIENDS – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een kantine van een sportclub aan de Ieleane. In de nacht van dinsdag op woensdag werd van het gebouw een deur vernield. De aangever, een 64-jarige inwoner van Stiens, kon niet zeggen of er wat weggenomen was.

Licht letsel bij aanrijding

WORKUM – De politie heeft donderdagmorgen geassisteerd bij de afhandeling van een kop/staartbotsing op de Sudergoawei. Een 18-jarige automobilist uit Ferwoude had te laat opgemerkt dat 4 auto’s voor een rood verkeerslicht stonden te wachten. Hij reed achterop de achterste auto, waarna alle vier stilstaande auto’s tegen elkaar werden gedrukt. De bestuurder van de achterste auto, een 44-jarige inwoner van Sexbierum, liep hoofdletsel op. Hij werd daarvoor ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Alle andere betrokken automobilisten en inzittenden bleven ongedeerd.

Rijbewijs ingevorderd

KOLLUMERPOMP – De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 52-jarige automobilist uit De Marne. De man bleek bij een snelheidscontrole op de Kwelderweg 140 km/u te rijden, terwijl ter plaatse 80 km/u is toegestaan.

Inbraak oliebollenkraam

DRACHTEN – De politie onderzoekt de inbraak in een oliebollenkraam die gestald stond aan de Martin Luther Kingsingel In de nacht van dinsdag op woensdag werd van de kraam een deur geforceerd, waarna vervolgens onder meer een magnetron werd weggenomen. Een 23-jarige inwoner van Groningen deed aangifte.

Woninginbraak

JELSUM – De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Skierhusterwei. Hier werd donderdagavond een raam opengebroken, waarna onder meer een laptopcomputer werd weggenomen. De bewoner deed aangifte.

Invordering rijbewijs

OUDESCHOOT – De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige automobilist uit Oldeberkoop. De man reed tijdens een snelheidscontrole op de Marktweg 82 km/u, terwijl daar een maximum snelheid geldt van 30 km/u.

Inbraakpreventietelefoon weer geopend

HARLINGEN – De politie in de gemeenten Harlingen en Franekeradeel heeft de inbraakpreventietelefoon – ook wel hondentelefoon genoemd – voor Harlingen en omstreken weer geopend. Burgers worden opgeroepen om via 06-31776666 iedere verdachte beweging aan de politie door te geven om hiermee het aantal inbraken te reduceren.

Telefoonnummer

Vorige winter werd het inbraakpreventie telefoonnummer in het leven geroepen nadat het aantal inbraken in korte tijd flink gestegen was. Het nummer werd ook wel hondentelefoon genoemd, omdat in de eerste instantie hondeneigenaren aangeschreven werden om tijdens de avondwandeling met de hond, oren en ogen goed open te houden en verdacht gedrag aan de politie door te geven. Met het korten van de dagen, neemt het aantal inbraken ook nu weer toe. Vooral hoekwoningen zijn het doelwit van de inbrekers. Daarom is het speciale inbraken preventienummer 06-31776666 weer geopend. Iedereen die een verdachte beweging ziet – hoe klein ook- kan dit nummer bellen. Beter tien keer voor niets gebeld, dan één keer te weinig!

Burgernet

Nu ook Harlingen en Franeker op Burgernet zijn aangesloten, zal ook dit middel ingezet gaan worden om de inbraken tegen te gaan. Zo kan bij voorbeeld nadat een tip via de telefoon is binnengekomen een Burgernetactie opgestart worden. Hierbij krijgen de deelnemers van Burgernet een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Zo kunt u direct behulpzaam zijn bij de opsporing van inbraken. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over het resultaat van de actie. Aanmelden kan via [url]www.burgernet.nl[/url].

Preventie

ventieDe politie werkt er hard aan het aantal inbraken te reduceren en de pakkans te vergroten. Daarnaast kunt u natuurlijk zelf aan inbraakpreventie werken door degelijke sloten te gebruiken, ramen en deuren bij vertrek te sluiten en tussen 17.00 en 23.00 uur licht te laten branden in de woning.

13 bekeuringen bij bromfietscontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag een bromfietscontrole op het Oldehoofsterkerkhof gehouden. Er werden 25 bromfietsen gecontroleerd waarbij 13 bekeuringen werden uitgeschreven. Deze bekeuringen waren voor het overschrijden van de constructiesnelheid (6), het overschrijden van de maximaal toegestane snelheid (1), het niet kunnen tonen van het rijbewijs (1), het niet handsfree bellen (1), het negeren van een geslotenverklaring (2), een gladde band (1) en het rijden zonder AM rijbewijs (1). De hoogst gemeten constructiesnelheid was 64 kilometer per uur bij een snorfiets waarbij 25 kilometer per uur is toegestaan. Deze snorfiets had tevens geen framenummer en de eigenaar had een onduidelijk verhaal over de herkomst van de snorfiets. Daarom werd deze voor nader onderzoek in beslag genomen. De maand november staat bij de politie Fryslân in het teken van de bromfietsers. Naast intensieve controles wordt deze maand ook campagne gevoerd om de brom- en snorfietsbestuurders te wijzen op de gevolgen van te hard rijden en rijden onder invloed. Ga naar [url]www.wijkiezenvoorveiligheid.nl[/url] en speel de scootergame

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan