Politieberichten van vrijdag 18 maart.

Politie zoekt getuigen na mishandeling
LEEUWARDEN – De politie is op zoek naar mensen die getuige zijn geweest van een mishandeling. Dit vond maandagmorgen 14 maart plaats tussen 10.35 en 10.45 op de Noorderweg, tussen de Vijzelstraat en de Voorstreek. Een 21-jarige vrouw uit Leeuwarden, die over de Noorderweg fietste, werd daarbij gesneden door een andere fietser. Toen ze daar een opmerking over maakte kwam de man achter haar aan. Hij zette zijn fiets voor die van haar en tijdens de daarop volgende woordenwisseling sloeg hij haar tegen het hoofd. Daarna wist de vrouw weg te fietsen. De verdachte is een blanke man van 40 a 50 jaar, tussen 1.90 en 2.00 meter lang. Hij droeg een bril, een donkere pet en een donkere jas. De politie vraagt eventuele getuigen om zich te melden, via telefoon 0900 8844.

Schaftkeet opengebroken
BERLIKUM – De politie onderzoekt een inbraak in een schaftkeet. In de nacht van woensdag op donderdag werden alle deuren van de keet, die stond aan de Kleasterdijk, met veel geweld geforceerd. Eenmaal binnen werden onder andere een triplaat, een flex en tankjes met diesel en benzine gestolen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 49-jarige inwoner van Warten aangifte.

Aangehouden voor huisvredebreuk
SNEEK- De politie heeft donderdagmorgen een 41-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. Rond 10.00 uur brak de verdachte de deur van een woning in de Furmerusstraat op en liep naar binnen en ging in de kamer liggen slapen. Toen de eigenaar thuiskwam ontdekte hij de slapende man. De verdachte werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureaubureau. De eigenaar deed aangifte.

Bromfietser gewond na aanrijding
GARYP – De politie heeft donderdagmorgen een aanrijding op de Easterein afgehandeld, waarbij een 17-jarige bromfietser uit Suwald gewond raakte. De jongen naderde drie meisjes die naast elkaar op het fietspad fietsten. Toen de bromfietser wilde passeren raakte hij één van de meisjes en kwam te val. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn enkel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Man aangehouden na zware mishandeling
WOLVEGA – De politie heeft donderdagmiddag een 26-jarige inwoner van Bolsward aangehouden op verdenking van zware mishandeling en overtreding van de wet wapens en munitie. Kinderen waren ’s middags aan het spelen bij de drafbaan aan de Heirweg. Ze zagen dat er een auto stopte en dat twee personen uitstapten. Eén van hen had volgens de kinderen een wapen in zijn handen en begon vervolgens op hen te schieten. De spelende kinderen verlieten gelijk het terrein en waarschuwden één van de ouders. Die belde daarop direct met de politie. De agenten hielden vervolgens de 26-jarige inwoner van Bolsward aan op verdenking van zware mishandeling en overtreding van de wet wapens en munitie . De man was in het bezit van een luchtbuks. Dit wapen werd door de agenten in beslag genomen.

Twee winkeldievegges aangehouden
HEERENVEEN- De politie heeft donderdagmiddag op de Gedempte Molenwijk een 23-jarige inwoonster van Heerenveen en een 28-jarige inwoonster van Wolvega aangehouden op verdenking van het plegen van diverse winkeldiefstallen. Getuigen gaven via 1-1-2 het signalement van de twee verdachte dames door. En oplettende agent zag de twee vrouwen lopen waarna zij werden aangehouden. In de auto van de verdachten troffen de agenten twee tassen met gestolen kleding aan die afkomstig waren uit diverse winkels uit Heerenveen. De dievegges die werden aangehouden zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten en vervolgens in verzekering gesteld. De gestolen kleding werd in beslag genomen.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
KOLLUMERPOMP – De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs van een 37-jarige automobilist uit Heerenveen ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de Kwelderweg nabij Kollumerpomp een snelheidscontrole met de lasergun met 149 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 kilometer is toegestaan. De bestuurder kreeg een stopteken en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden na overtreding collectief winkelverbod
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag op de Nieuweweg een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van overtreding van het collectieve winkelverbod en winkeldiefstal. Surveillerende agenten kwamen de man tegen op het Vliet. Bij het zien van de agenten probeerde hij enkele goederen te verstoppen. Al werd duidelijk dat hij cosmetica bij zich had. De man gaf een verklaring en de agenten gingen vervolgens naar de betreffende winkel. Daar werden de opnames van een bewakingscamera bekeken. Al snel werd duidelijk dat de Leeuwarder de cosmetica had gestolen. Tevens gaf het personeel van de winkel aan dat de Leeuwarder een collectief winkelverbod had. De man mocht dan ook niet in de betreffende winkel komen. Agenten gingen vervolgens zoeken naar de 35-jarige Leeuwarder. Op de Nieuweweg werd hij vervolgens aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij, na overleg met de officier van justitie, in verzekering gesteld. Dit om dat de Leeuwarder een veelpleger is.

Bromfietser aangehouden voor heling
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond een 25-jarige bromfietser uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling, rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs. Surveillerende agenten kwamen de bromfietser op de Archipelweg tegen. Ze wilden hem laten blazen in verband met mogelijk alcohol gebruik. Op de Pasteurweg kreeg de Leeuwarder een stopteken. De agenten zagen al snel dat het zowel het contactslot als het slot van de buddyseat was vernield. De 25-jarige kon hiervoor geen goede verklaring geven. Ook gaf de man toe dat hij niet in het bezit was van een rijbewijs. Tevens bleek de bromfietser onder invloed van alcohol te verkeren. Alle reden om de 25-jarige Leeuwarder aan te houden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De bromfiets werd in beslag genomen.

Vrouw van geld bestolen
LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van de diefstal van geld van een 54-jarige inwoonster van Leeuwarden. De vrouw had donderdagavond omstreeks 21.50 uur geld opgenomen bij een pinautomaat aan de Borniastraat. Een nog onbekende man eiste het net gepinde geld van haar op. De vrouw gaf de man het geld en begon vervolgens hard te schreeuwen. Omstanders komen op het geschreeuw af en ontfermen zich over het slachtoffer. Ondanks een zoektocht van de politie werd de dader niet meer gevonden. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen. Het signalement van de man is als volgt:

[bullets]Ongeveer 35 jaar oud
1.75 á 1.80 meter lang
Normaal postuur
Donker kort steil haar
Smal hoofd
Donkere kleding
Zwarte halflange stoffen jas
De man had een herenfiets bij zich[/bullets]

Heeft u iets van deze diefstal gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed GHB
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs van een 26-jarige automobilist uit Delfstrahuizen ingevorderd na het rijden onder invloed van GHB. Surveillerende agenten kregen een melding dat op de Haskeruitgang een automobilist zou rijden die mogelijk onder invloed van alcohol verkeerde. Bij het tankstation zagen ze de betreffende auto staan. De bestuurder reed een klein stukje en stopte vervolgens. De man werd aangesproken door de agenten en hij werd gevraagd om mee te werken aan een blaasproef. Al snel werd duidelijk dat de 26-jarige niet onder invloed van alcohol was. Een medewerker van tankstation vertelde tegen de agenten dat de man mogelijk tijdschriften uit het tankstation had gestolen. Met toestemming van de bestuurder gingen de agenten in zijn auto kijken. De tijdschriften werden niet aangetroffen, wel meerdere flesjes met daarin GHB. De bestuurder werd dan ook aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs en het bezitten van drugs. De GHB werd door de agenten in beslag genomen. In het politiebureau werd bij de 26-jarige een bloedproef afgenomen. Het rijbewijs van de man werd in beslag genomen. Gezien de ernstige GHB-verslaving kregen de agenten van de GGD-arts het advies om de man niet in te sluiten, maar direct te verhoren en proces-verbaal tegen hem op te maken. Nadat alles was afgehandeld mocht de man uit Delfstrahuizen het bureau met een rijverbod van twaalf uur weer verlaten.

Oekraïnse winkeldief aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond in een supermarkt aan de Lieuwenburg een 20-jarige inwoner van Oekraïne aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het winkelpersoneel betrapte twee mannen toen die voor honderden euro’s tandpasta probeerden te stelen. Eén van hen verliet snel de winkel en ging er vandoor. De 20-jarige werd door het personeel aangehouden en vervolgens overgedragen aan de politie. De Oekraïner werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fietsendief aangehouden
SNEEK – De politie heeft donderdagavond op de Oppenhuizerweg een 30-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Een getuige had gezien dat de man bij de bushalte fietsen probeerde te stelen en daarom werd direct 1-1-2 gebeld. Meerdere agenten gingen naar de bushalte. Daar werd de 30-jarige Sneker aangetroffen. De man stond naast een mountainbike en zat aan het slot te rommelen. Ook stond in zijn nabijheid een damesfiets. De Sneker werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De twee fietsen werden in beslag genomen. De man werd in verzekering gesteld. Tevens bleek dat de 30-jarige nog een gevangenisstraf van dertien dagen had openstaan. De politie komt graag in contact met de eigenaren van de twee fietsen. De damesfiets had opvallende oranje fietstassen. Als u denkt de eigenaar te zijn van één van de twee fietsen loop dan even het politiebureau van Sneek binnen. U kunt natuurlijk ook bellen met de politie in Sneek via 0900 – 8844.

Fietsendief aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Surveillerende agenten zagen dat de man op de Wirdumerdijk een fiets wegnam die niet van hem was. De Leeuwarder, een bekende van de politie, werd daarom dan ook aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De fiets werd in beslag genomen. Ook elders in de stad werden twee fietsen in beslag genomen omdat het sterke vermoeden bestond dat die van diefstal afkomstig waren. Zo waren van de nieuwe fietsen de originele sloten verwijderd. Uit onderzoek bleken de fietsen als gestolen gesignaleerd te staan. De eigenaren moeten nog door de agenten worden geïnformeerd.

Diefstal uit woning
HEMPENS – De politie onderzoekt de diefstal uit een woning aan de Suderbuorren. Donderdagavond kwam men binnen via een niet goed afgesloten deur. Uit de woning werden onder andere twee laptops weggenomen. De 30-jarige bewoonster deed aangifte.

112Fryslan

})