Politieberichten van vrijdag 18 juni.

Gereedschap gestolen bij inbraak
LEMMER- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Roggemole die in de nacht van woensdag en donderdag heeft plaatsgevonden. De dader(s) hebben een deur van het bedrijf opengebroken. Vervolgens namen de inbrekers houtkachels, gereedschappen en een televisie mee.De 53-jarige eigenaar deed aangifte.

Verkeersongeval met letsel
NIJEGA – De politie heeft donderdagochtend geassisteerd bij een verkeersongeval met letsel op de Kilometerwei. Een 53-jarige inwoonster van Opeinde kwam in haar auto vanaf de Kommisjewei en reed de Swartewei op. Een 27-jarige inwoonster van Oudega fietste op dat moment op de Swartewei en wilde linksaf slaan richting Burgum. De fietsster dacht te zien dat de auto stil stond en vervolgde haar weg waardoor de bestuurster van de auto tegen haar aanreed. De fietsster viel op de grond en werd met lichte verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Een paar uur later werd zij weer uit het ziekenhuis ontslagen.

Verkeerscontrole
GROU – De politie heeft donderdag tussen 07.30 en 14.00 een verkeerscontrole gehouden in Grou. In totaal zijn er acht proces-verbaal opgemaakt, waaronder voor het overschrijden van de maximum snelheid, het niet dragen van een gordel en het hebben van een onleesbaar kenteken.

Stalvloer stort in
BRITSWERT – De politie heeft donderdagochtend geassisteerd bij een ongeval waarbij de vloer van een stal was ingestort op de Kromwal. Circa 20 koeien kwamen hierdoor in de gierkelder terecht. De brandweer was snel ter plekke om de koeien uit de kelder te bevrijden. Er zijn geen gewonden gevallen.

Mobiele hennepkwekerij aangetroffen in bedrijfspand
DRACHTEN – De politie heeft donderdagochtend in een bedrijfspand aan de Amperelaan een hennepkwekerij aangetroffen in een trailer van een vrachtauto. De agenten kwamen de mobiele kwekerij op het spoor dankzij anonieme tips. In de trailer werden 736 hennepplanten aangetroffen. Alle apparatuur en de planten werden in beslag genomen en vernietigd. In het panden werden geen personen aangetroffen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Getuigen gezocht van aanranding
OUDEHASKE – De politie komt graag in contact met getuigen van een aanranding bij het Nannewijd. Donderdag aan het begin van de avond was een 21-jarige vrouw uit Groningen aan het hardlopen in de omgeving van het Nannewijd. De vrouw werd gevolgd door een nog onbekende jongen van ongeveer 16 jaar met een pokdalig gezicht en krullend haar onder een donkere pet. De jongen pakte de hardloopster vast en er ontstond een worsteling. De vrouw verzette zich hevig en kon zo aan haar belager ontkomen. De politie kwam met meerdere eenheden ter plaatse en begon een zoektocht. Ook werd via [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl [/url] gevraagd om uit te kijken naar de jongen. Hij werd echter niet meer aangetroffen. De vrouw heeft aangifte gedaan en de politie stelt een nader onderzoek in. De politie komt graag in contact met getuigen van deze aanranding. Heeft u de jongen gezien of weet u wie hij is? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. Ook als u anderszins informatie heeft over deze aanranding dan hoort de politie dat graag.

Twee verdachten aangehouden voor diefstal met geweld
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond op het station van Heerenveen twee Oost-Europeanen van 31 en 26 jaar aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. Op het station van Akkrum hadden ze geprobeerd om een 19-jarige inwoner van Breda van zijn i-phone te beroven. Dit mislukte en twee gingen er volgens in de trein vandoor. De politie werd gewaarschuwd en de agenten gingen naar het station in Heerenveen. De machinist van de trein zorgde er voor dat de deuren niet open gingen toen de trein stopte op het station. Vervolgens gingen de agenten op zoek naar de twee Oost-Europeanen. Ze werden aangetroffen en aangehouden. De overige treinpassagiers konden toen ook de trein verlaten. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Burgernetactie na winkeldiefstal
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar twee winkeldievegges. De twee vrouwen hadden eerder die avond bij een winkel aan het Ruiterskwartier een grote partij kleding gestolen. Ze werden betrapt door het personeel en gingen er toen vandoor. Omdat er een goed signalement beschikbaar was, besloot de centralist van de Meldkamer om een Burgernetactie te starten. Tevens werd via [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl [/url]melding gemaakt van de winkeldiefstal. Ondanks een zoektocht werden de twee dievegges niet meer aangetroffen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden aangifte.

Stapper aangehouden na mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Nieuwestad een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. In een horecagelegenheid in die straat had de stapper ruzie gekregen met een meisje. De man was dronken en had het meisje lastig gevallen. Ze was hier niet van gediend en ondanks diverse verzoeken om te stoppen, ging de man door. De vrouw sloeg de 22-jarige vervolgens. De man ging door het lint en werd door een portier uit de zaak gezet. De stapper viel de portier aan en sloeg en schopte hem. De agenten waren inmiddels gewaarschuwd en de Leeuwarder werd aangehouden. De dronken stapper werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vrouw gewond na val met fiets
WEST-TERSCHELLING- De politie heeft donderdagavond op de Willem Barentzkade het ambulancepersoneel assistentie verleend. Na een melding zagen agenten een vrouw gewond op straat liggen. Een 38-jarige fietsster van Duiven moest uitwijken voor een grote groep fietsers waarna zij ten val kwam. Ze viel met haar hoofd op het wegdek. Na onderzoek werd de vrouw door het ambulancepersoneel naar haar vakantieadres gebracht.

Brand in duinen
HEE- De politie heeft donderdagmiddag de brandweer en Staatbosbeheer geassisteerd bij het blussen van een brand in de duinen aan de Duinweg. Rond 14.40 uur kregen de agenten een melding van een duinbrand. Enkele minuten later arriveerde ook de brandweer. Door Staatsbosbeheer werden vele vuurzwepen aan vrijwilligers uitgedeeld om de brand samen met de brandweer te blussen. De duinweg werd direct afgezet. Rond 17.30 uur was het vuur gedoofd. Toen kon worden opgemaakt dat circa vijf hectare duin verloren was gegaan. De politie heeft de daarop volgende nacht de brandplaats nog diverse malen geïnspecteerd in verband de angst voor het opnieuw oplaaien van het vuur. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De politie heeft nog een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. Vermoedelijk is deze ontstaan door een niet goed uitgemaakte sigarettenpeuk.

Rijbewijs ingevorderd na het rijden onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Nieuwekade een 66-jarige automobiliste uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De vrouw viel de surveillerende agenten op omdat ze met haar auto slingerde, alleen haar stadslichten aan had en langzaam reed. Ze kreeg een stopteken, waarna er een controle volgde. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de vrouw onder invloed van alcohol verkeerde, werd ze voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier werd bij de automobiliste bloed afgenomen omdat blazen niet lukte. Haar rijbewijs werd ingevorderd en ze kreeg een rijverbod. Tevens werd tegen de 66-jarige proces-verbaal opgemaakt.

Automobilist onder invloed van drugs
BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs van een 20-jarige automobilist uit Exmorra ingevorderd na het rijden onder invloed van drugs. Surveillerende agenten kregen een melding dat op de Ugolaan een auto midden op de rijbaan stond. De bestuurder was niet aanspreekbaar. De agenten gaven de 20-jarige enkele pijnprikkels. De man reageerde nauwelijks en viel steeds weer weg. Daarom werd er ook een ambulance gewaarschuwd. De bestuurder werd voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Daar werd bij hem ook bloed afgenomen omdat de agenten het sterke vermoeden hadden dat de man onder invloed van GHB verkeerde. De 20-jarige werd opgenomen in het ziekenhuis. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en er werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan